Ikarov padec

Ikarov padec

KUD Logos, 13. avgust 2018 ― Sneg in voda                                                              Za tilnik noči se zatikajo vzhičene bele snežinke, ki jih je izklesalo dleto nekega neznanega kiparja. Če jih poskusiš ujeti v dlani, se bodo pri priči stopile. Na njihovem mestu žari kaplja sveže vode, ki ni nič drugega kot prah, ki je ostal od tvojega stiska dlani z neznanim kiparjem, z Njim, […]

1920 – Začetek bitke za Varšavo

Zgodovina na dlani, 13. avgust 2018 13. avgusta leta 1920 se je v okviru poljsko-sovjetske vojne začela bitka za Varšavo. Novoustanovljena poljska država je zaradi notranje slabosti in državljanske vojne v Rusiji spomladi 1920 začela širiti svoje meje in si je priključila obmejna ruska ozemlja z večjim številom poljskega prebivalstva. Zavzela je Vilno, Baranoviče in Minsk. … Preberi The post 1920 – Začetek bitke za Varšavo appeared first on Zgodovina na dlani.
Slender Man (2018)

Slender Man (2018)

Deseta umetnost, 13. avgust 2018 ― Za tiste, ki se sprašujete, kdo ali kaj za vraga je Slender Man; gre za nadnaravno bitje, urbano legendo, ki se je prvič pojavila leta 2009 na spletnem forumu Something Awful in po zaslugi številnih video blogov, grozljivk z najdenimi posnetki in računalniških iger postala del internetne pop kulture. Bitje naj bi bilo visoko več […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)  Idila (2015)  The Shape of Water (2017)  Snowpiercer (2013)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Copyright © Deseta umetnost [Slender Man (2018)], All Right Reserved. 2018.
Blockers (2018)

Blockers (2018)

Deseta umetnost, 13. avgust 2018 ― Na vsake toliko časa si pogledam kakšno čezlužno komedijo z namenom, da ugotovim, čemu se Američani najraje smejijo. Glede na pohvale kritike in splošno popularnost sem tokrat izbral Blockers, zabavno pripoved o trojici zaskrbljenih staršev, ki po spletu okoliščin izvejo, da so se njihove hčerke odločile skupaj izgubiti nedolžnost na maturantskem plesu. S podobnim zapletom […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mamma mia: Spet začenja se  The Place Beyond the Pines (2012)  Počutim se lepo  Stoker (2013)  Svet prihodnosti Copyright © Deseta umetnost [Blockers (2018)], All Right Reserved. 2018.

Dnevi poezije in vina 2018

Kamra.si, 13. avgust 2018 ― Dnevi poezije in vina, eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in enološko umetnost, vsako leto v zadnjih toplih avgustovskih dneh obiskovalcem ponudi pesniška, enološka, kulinarična, glasbena, vizualna in številna druga nepozabna doživetja, ki oživijo ozke uličice srednjeveškega Ptuja. Tradicionalni Večeri pred Dnevi se bodo 21. avgusta 2018 odvijali na prizoriščih po vsej Sloveniji, zgoščen festivalski program pa bo potekal med 22. in 25. avgustom na osrednjem prizorišču na Ptuju. Letošnji festival postavlja v fokus sodobno poezijo v španskem jeziku. Zastopali jo bodo trije španski pesniki: Carlos Aganzo, Mercedes Cebrián in Erika Martínez.Častna gosta letošnjega festivala bosta ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic Agi Mishol in nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti Michael Krüger. Posebna pozornost bo posvečena poeziji slovenskega pesnika Jureta Detele (1951-1992), katerega zbrana dela so nedavno izšla v knjižni zbirki Beletrina.  Nadaljevali bomo tudi sodelovanje z berlinsko Allianz Kulturstiftung ter skupnim projektom Odprto pismo Evropi. Seveda pa ne bomo izpustili niti aktivnosti v okviru pesniške platforme Versopolis, promenade poezije, vinskega programa, zasebnih branj, otroškega programa, muzejskih delavnic za odrasle, posebnih klavirsko-pesniških poslastic, koncerta sodobne umetnostne glasbe in drugega dogajanja, ki vsako leto pritegne največ obiskovalcev.  Vsak večer bomo prisluhnili tudi glasbi. Na otvoritvi bodo z nami Mia Žnidarič in trio, četrtkov večer bo popestrila avstrijska skupina Month of Sundays, petkovega Tori Tango, za zaključek festivala pa se obeta nastop Vlada Kreslina in Malih bogov. Več informacij o programu festivala je na voljo v PROGRAMSKI KNJIŽICI. Vljudno vabljeni!  
PressCafé v Slovenski Bistrici

PressCafé v Slovenski Bistrici

Seviqc Brežice, 13. avgust 2018 ― Vabljeni na PressCafé, ki bo v petek, 17. avgusta 2018 ob 11 uri v kavarni Cuker kuhna (Grajska ulica 11, Slovenska Bistrica). Predstavili Vam bomo hrvaški ansambel Projekt Lazarus in njihov koncertni program Brevis et facilis pslamorum, baročna osvežitev s Hvara, s katerim bodo v soboto, 25. avgusta 2018 v Bistriškem Gradu predstavili hrvaško baročno glasbeno dediščino.

O, krasni verzi!

Kamra.si, 13. avgust 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vas v petek, 24. avgusta 2018, od 17.–20. ure vabi na Ptujski grad, na drugo andragoško delavnico oblikovanja in izdelave nakita. Delavnica bo potekala v okviru festivala Dnevi poezije in vina. V uvodu bo arheologinja predstavila izbran antični nakit iz arheoloških zbirk Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož ter pripomočke za pisanje v antiki. Uvodu bo sledil ustvarjalni del: vsak udeleženec bo izbral antični ali sodobni verz, ki mu bo služil za inspiracijo, in iz ponujenega materiala izdelal unikatno ogrlico z verzi. Delavnica je namenjena odraslim (18+) in je brezplačna. Za material in orodje bo poskrbel muzej. Število udeležencev je omejeno. Prijave sprejemajo na naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. document.getElementById('cloakd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addyd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e = 'muzej.ptuj' + '@'; addyd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e = addyd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e + 'pmpo' + '.' + 'si'; var addy_textd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e = 'muzej.ptuj' + '@' + 'pmpo' + '.' + 'si';document.getElementById('cloakd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e').innerHTML += ''+addy_textd3eb05106217dbb1dcd0ef7d42e8554e+''; . Vljudno vabljeni!
Sarajevski filmski festival

Sarajevski filmski festival

ARS Svet kulture, 13. avgust 2018 ― Eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta Poletje prinese s seboj številne festivale – dva predstavljamo tudi v današnji oddaji. V Sarajevu imajo te dni že 24. mednarodni filmski festival – eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope neredko gosti zveneča imena iz filmskega sveta, pogosto se na njem predstavljajo tudi slovenski filmi. V Novem mestu pa sta se danes začela 19. poletni mednarodni festival in poletna glasbena delavnica Jazzinty. Vabljeni k poslušanju!
Nigerijskih 485 jezikov

Nigerijskih 485 jezikov

ARS Jezikovni pogovori, 13. avgust 2018 ― Nigerija ima popisanih 485 jezikov. A to jezikovno različnost nigerijske oblasti ne vidijo kot kulturni zaklad, ampak prej kot veliko breme. Nigerija sodi med najbolj jezikovno raznovrstne (pisane) države. Popisanih ima kar 485 jezikov. A to jezikovno različnost nigerijske oblasti ne vidijo kot kulturni zaklad, ampak prej kot veliko breme. Nekateri jeziki nimajo stika z javnim prostorom, v izobraževanju pa podpirajo predvsem angleški jezik. Kako to vpliva na širjenje revščine in kakšna so mednarodna priporočila za to afriško državo? Gostja bo Simona Škrabec, predsednica Odbora za prevajanje in jezikovne pravice mednarodnega pisateljskega centra PEN. Izhodišče pogovora je študija, ki je nastala pod okriljem UNESCA in mednarodnega centra PEN:2016-Oxygen-9DEC (Ponovitev oddaje.)

Izgubljeni grob Williama Blakea dobil nagrobnik

Misli, 13. avgust 2018 ― Ljubitelja angleškega pesnika in slikarja Williama Blakea sta se prelevila v detektiva in na londonskem pokopališču Bunhill Fields po letih raziskovanja našla umetnikov izgubljeni grob. V nedeljo, ob 191. obletnici pesnikove smrti, so slovesno odkrili njegov nov nagrobnik.
Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

Peter Kovačič Peršin: Stopinje v pesku zgodovine

ARS Izšlo je, 13. avgust 2018 ― V svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi Peter Kovačič Peršin v svoji najnovejši esejistični zbirki Stopinje v pesku zgodovine tehtno razmišlja med drugim o usodi naše civilizacije, o globalizaciji in spravi. Seveda pa je že zgovoren simptom, v kakšnem stanju je sodobna družba, da je knjiga s tako pomembnimi temami izšla v samozaložbi. Glavne teme svoje zbirke bo avtor predstavil v pogovoru z Markom Goljo, v oddaji Izšlo je. Nikar ne zamudite.
Alenka Vidrgar

Alenka Vidrgar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 13. avgust 2018 ― Ustvarjalka, ki je v zadnjem času na likovno prizorišče pri nas vnesla kamnite zveneče skulpture, bo naslednji teden te predstavila na razstavi v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom predstavljamo akademsko kiparko mag. Alenko Vidrgar. Ustvarjalka, ki je v zadnjem času na likovno prizorišče pri nas vnesla kamnite zveneče skulpture, bo naslednji teden te predstavila na razstavi v galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), hkrati pa bodo glasbeniki Slovenskega tolkalnega projekta (STOP) ob njenih skulpturah pripravili glasbeni dogodek. Vidrgarjevo je poleg kiparstva, keramike, grafike in vizualnih komunikacij že v času študija na ALUO pritegnil tudi medij fotografije;  po končanem študiju leta 1985 je fotografijo štiri leta poučevala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Zdaj deluje kot svobodna umetnica. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj, zadnje lani prav za kamnite zveneče skulpture  Sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru pri ZDSLU. O svojem delu in ustvarjanju je v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden Alenka Vidrgar povedala …
Rezijanske

Rezijanske

ARS Za en bokal muzike, 13. avgust 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali izbor arhivskih posnetkov pesmi in godčevskih viž iz Rezije, ki jih je leta 1997 v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predstavil Julijan Strajnar.
Alenka Auersperger: Krona svetega Štefana

Alenka Auersperger: Krona svetega Štefana

ARS Esej na radiu, 13. avgust 2018 ― Publicistka in dokumentaristka Alenka Auersperger je avtorica okrog 50 filmov in reportaž. Objavila je več knjig, med njimi leta 2004 Iskalci grala. V oddaji boste […] Publicistka in dokumentaristka Alenka Auersperger je avtorica okrog 50 filmov in reportaž. Objavila je več knjig, med njimi leta 2004 Iskalci grala. V oddaji boste slišali esej z naslovom Krona svetega Štefana, ki ga je napisala pisateljica Alenka Auersperger januarja 2000. Bereta ga napovedovalca Nataša Bolčina Žgavec in Jure Franko, oblikovalec zvoka pa je bil Peter Čanžek.
WELCOME TO MY FOOLISH DREAMLAND

WELCOME TO MY FOOLISH DREAMLAND

Airbeletrina, 13. avgust 2018 ― Taras ima prav, ko piše Zjutraj nas ne bi smele metati pokonci budilke. Tudi brez tega je zjutraj zmeda, splošna žalost, najhujše, kar se lahko zgodi. Nujnost, da nekako preživiš prihajajoči dan, te zadrži na postelji. Priigraj si še pol ure. Premisli o videnem.
V Ljubljano se vrača Poletna Animateka

V Ljubljano se vrača Poletna Animateka

Misli, 13. avgust 2018 ― Ulice in trge Ljubljane bo do srede zasedla Poletna Animateka, ki bo brezplačno ponudila kakovostne animirane filme in ustvarjalne delavnice animacije. Današnji večer bo zaznamoval izbor najboljših sodobnih slovenskih animiranih filmov, torek animiranih filmov za najmlajše z vsega sveta, sredo pa Animateka po Animateki.

13. avgusta 1986 je umrl Ivan Zelko, duhovnik in zgodovinar

Kamra.si, 13. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. avgusta 1986 je v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah umrl Ivan Zelko, duhovnik in zgodovinar. Rodil se je 14. maja 1912 v Črenšovcih. Po osnovni šoli v domačem kraju ter gimnaziji v Murski Soboti in Ljubljani, se je odločil za študij teologije v Mariboru, kjer je bil leta 1935 tudi posvečen v duhovnika. Kot mlad duhovnik je služboval v več župnijah v Pomurju, v vojnem metežu druge svetovne vojne pa nekaj časa tudi na Madžarskem. Od leta 1946 do smrti, to je polnih štirideset let, pa je bila njegova duhovniška postaja Špitalič pri Slovenskih Konjicah.
Rakek 1966/67 – 7.a razred

Rakek 1966/67 – 7.a razred

Stare slike (Cerknica), 13. avgust 2018 ― Pred nami je klasična slika ob koncu šolskega leta 7.a razreda pred osnovno šolo na Rakeku. Učenci slikani v družbi razredničarke Silve Kogej. Tudi že pred več kot petdesetimi leti je delovala medsebojna pomoč. Bližal se je končni izlet. Žal pa se ga nekateri učenci ne bi udeležili zaradi finančnih težav. Pa se pojavi ena […]
še novic