Beneški zlati lev filmu Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona

Beneški zlati lev filmu Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona

Misli, 8. september 2018 ― Zlatega leva za najboljši film na 75. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobila črno-bela drama Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona. Srebrnega leva za režijo je prejel Jacques Audiard za vestern The Sisters Brothers. Za najboljšo žensko in moško vlogo sta bila nagrajena Willem Dafoe in Olivia Colman.

Milo za drago

Deseta umetnost, 8. september 2018 ― Film »Simple Favor«, režiserja Oaula Feiga, je zgodba o materinski vlogerki Stephanie (Anna Kendrick), ki se odloči, da bo odkrila resnico o izginotju njene najboljše prijateljice Emily (Blake Lively). Sijoč in dodelan videz lahko vara. Nihče ni, kar se zdi. V osrčju zgodbe je nepričakovana junakinja, kakršnih smo vajenih iz filmov noir – vedno vedra […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Dark Knight (2008)  Under the Skin (2013)  [Pozor, hud prizor] – Bad Neighbours (2014)  The Book Thief (2013)  Jaz, Tonya Copyright © Deseta umetnost [Milo za drago], All Right Reserved. 2018.

Predator: Vrnitev

Deseta umetnost, 8. september 2018 ― Z zunanjih meja vesolja prihaja lov na ulice majhnega mesta v eksplozivni priredbi filmske serije Predatorja Shana Blacka. Tokrat so najsmrtonosnejši lovci v vesolju še močnejši, pametnejši in smrtonosnejši kot kdaj prej, saj so se gensko nadgradili z DNK-jem drugih vrst. Ko deček po nesreči sproži njihovo vrnitev na Zemljo, lahko konec človeške vrste prepreči […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  Boyhood (2014)  Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  Seven Samurai (1954)  Sicario 2: Vojna brez pravil Copyright © Deseta umetnost [Predator: Vrnitev], All Right Reserved. 2018.

Christopher Robin

Deseta umetnost, 8. september 2018 ― V ljubeči Disneyjevi zgodbi z naslovom Christopher Robin, spoznamo, kako je mlad fant, ki se je včasih podajal v številne avanture v družbi odločnih in simpatičnih živali (Winnie Pooh), odrastel in se izgubil na življenjski poti. Njegovi dragi prijatelji iz otroštva bodo zakorakali v svet ljudi in skušali pomagati Christopherju, da ponovno prebudi otroka v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  The BFG (2016)  Hereditary (2018)  Raging Bull (1980)  El club (2015) Copyright © Deseta umetnost [Christopher Robin], All Right Reserved. 2018.
Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal

Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal

Deseta umetnost, 8. september 2018 ― Če se je v Cannesu kakovost filmov v drugi polovici festivala letos izboljšala (npr. Leejev BlacKkKlansman in Trierjeva Jackova hiša), smo v Benetkah doživeli ravno nasprotno. Po kopici nadpovprečnih kandidatov v igri za prestižnega zlatega leva v prvem delu (The Mountain, Najljubša/The Favourite, Roma in The Ballad of Buster Scruggs), so dneve proti koncu zaznamovala […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Knjigarna  Ant-Man in Osa  Želja po maščevanju  This Is the End (2013)  All the Money in the World (2017) Copyright © Deseta umetnost [Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal], All Right Reserved. 2018.
Abeceda ob začetku šolskega leta

Abeceda ob začetku šolskega leta

Bajalka, 8. september 2018 ― V soboto, 8. septembra, vas ob 11. uri vabimo v Čitalnico na dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru, kjer bo Alenka Spacal pripovedovala pravljico KAKO TI JE IME?. Ob začetku šolskega leta nam bo pravljičarka Alenka Spacal, ki svoje pravljice piše, ilustrira in pripoveduje, v Čitalnici na dvorišču predstavila svojo najnovejšo avtorsko slikanico z naslovom KAKO TI JE IME?. Slikanica, ki je spomladi izšla pri Bajalki, je bila kot svojevrstna abeceda ustvarjena predvsem za otroke, ki se spoznavajo s črkami in se učijo brati. Stran Abeceda ob začetku šolskega leta se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Jutta Heim: usodno dekle iz Berlina

Jutta Heim: usodno dekle iz Berlina

Konteksti (Tomaž Bešter), 8. september 2018 ― vir slike: emka.si V dneh, ko poteka mednarodni literarni festival Vilenica in tam gostuje tudi Immanuel Mifsud, nagrajeni pisatelj z Malte, se vračam k branju njegovega zadnjega romana. V odlični zbirki Moderni klasiki je pod zaporedno številko 102 v zadnji ediciji pred nekaj tedni izšel prevod Mifsudove Jutte Heim. Gre za zanimivo branje, v katerem letiš od strani do strani, a te ves čas preganja občutek, da se ne premakneš nikamor. Tule ne potuješ predaleč, ne iščeš zunanjih vzvodov za srečo. Tule ostajaš notri, po svoji želji ali po prekletstvu usodnega srečanja, ki ti je zapečatil življenje za vedno. Ime tega srečanja je Jutta Heim, ime dogodka, ime prekletstva. In Mifsud nas drži v šahu Jutte Heim in v glavi svojega glavnega junaka Erika Xerrija ves čas. Med obsesijo in navezanostjo. Med diskurzom, ki ne pozna milosti in nemočjo svobodnega odločanja. Iskanja obližev. Pisanja pisem. Roman, v katerem čas in prostor, nekako tudi okolica in družba, družina in služba, postanejo stranski. Jutta Heim je sodobni roman, ki terja zbrano branje. Postreže z mnogimi časovnimi preskoki in pelje predvsem v intimno podobo antijunaka, v katerem tehtamo njegova dejanja in upamo na razrešitev prekletstva. Jutto Heim sta v slovenski jezik prevedla Vera Pejovič in Peter Semolič. Relativno kratko delo ne daje občutka, da želi slediti časovnici, ki jo diktira biografija v kakem klasičnem oziru. V njej se vseeno čisto vse suče okoli Erika Xerrija. Gre za gospoda, ki samozavestno stopa po svetu. Je igralec, ki potuje in se vrača na Malto. Tam so nemirne politične razmere, a v pripovedi se zdi, da jih avtor uporablja zgolj za kuliso. Občasno tudi za to, da Erika spomnijo na očeta kot moralne avtoritete. A bistvo je v življenju protagonista. Dogodek z velikim D, ki poganja roman, je pravzaprav noč, ki jo je Erik preživel v Berlinu. Tja je odšel na potovanje in na Alexanderplatzu v kavarni naletel na Jutto Heim. Z njo je preživel noč v njenem stanovanju, kjer kavo sladka z bom
HONEY, CINNAMON, RAISINS AND TIME balletquintet

HONEY, CINNAMON, RAISINS AND TIME balletquintet

Cirkulacija 2, 8. september 2018 ― HONEY, CINNAMON, RAISINS AND TIME robot fugue for live art / balletquintet w/m Stefan Doepner, Marieke Sophie Werner, Borut Savski and Vlado R. Gotvan Friday, 14. 9. 2018 at 17:00, pre-premiere (for critics and media) Saturday, 15. 9. 2018 at 21:30, premiere (for critics, media and 14th International Puppetry Festival / sold out) Tuesday, 25. 9. 2018 at 18:00 and 20:00 Wednesday, 26. 9. 2018 at 18:00 and 20:00 Thursday, 27. 9. 2018 at 20:00 in Cirkulacija 2, Tobačna Ljubljana Time past and time future al...

1944 – Prvi napad z raketo V-2

Zgodovina na dlani, 8. september 2018 8. septembra leta 1944 so enote nemškega Wehrmachta z raketami V-2 prvič napadle zavezniška mesta. Sprva so z minimalnim učinkom napadli Pariz, isti dan pa so še iz Haaga napadli prestolnico Velike Britanije, London. Ime rakete dejansko pomeni »maščevalno orožje«, saj je bilo razvito kot odgovor na konstantne napade, ki … Preberi The post 1944 – Prvi napad z raketo V-2 appeared first on Zgodovina na dlani.

90. obletnica Aerokluba Celje

Kamra.si, 8. september 2018 ― Aerokluba Celje v soboto, 8. septembra 2018, vabi na športno letališče v Levec na dan odprtih vrat v počastitev 90. obletnice delovanja.   Člani kluba bodo poskrbeli za bogato letalsko dejavnost. Vsem obiskovalcem in ljubiteljem letenja bomo ponudili možnost letenja z jadralnimi letali na vitlo in polete nad Celjem in okolico z motornimi letali. V dopoldanskem in popoldanskem času bomo pripravili tudi enourni letalski program, kjer bodo naši člani predstavili posamezne dejavnosti in letala. V prostorih aerokluba bo razstava o zgodovini Aerokluba Celje. Dogodek se bo odvijal na špornem letališču v Levcu. Vstop je prost. Vir: - http://www.aeroklub-celje.si/- https://www.celje.si/sl/90-obletnica-aerokluba-celje  
O odmaknjenosti

O odmaknjenosti

KUD Logos, 8. september 2018 ― Bral sem mnogo spisov poganskih učiteljev in prerokov Stare in Nove zaveze ter z resnobo in vso gorečnostjo iskal, katera je najvišja in najboljša krepost, s katero bi se lahko človek naj­bolj in najtesneje uskladil [gevüegen müge] z Bogom ter po milosti postal to, kar je Bog po naravi, in s katero bi bil v […]

8. septembra 1890 je umrl Jurij Šubic, slovenski slikar

Kamra.si, 8. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. septembra 1890 je v Leipzigu umrl Jurij Šubic, slovenski slikar. Rodil se je 13. aprila 1855 v Poljanah nad Škofjo Loko. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in Škofji Loki. Od leta 1867 dalje je delal v domači podobarski delavnici. Od leta 1872 dalje je delal pri slikarju J. Wolfu v Šentvidu nad Ljubljano. Leta 1873 je obiskal svetovno razstavo na Dunaju. Povratno vozovnico je na Dunaju prodal. Pripravil se je na sprejemni izpit za tamkajšnjo akademijo. Najprej je akademijo obiskoval kot gost, od leta 1874 dalje pa je bil njen redni študent. Na Dunaju se je preživljal s kopiranjem slik v galerijah in muzejih ter s portretiranjem.

Svetovni dan pismenosti se osredotoča na nove pristope v izobraževanju

Misli, 8. september 2018 ― Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Unesco in Mednarodno bralno društvo sta leta 1966 8. september razglasila za mednarodni dan pismenosti, ki opozarja, da je kljub razvoju stopnja pismenosti v mnogih državah sveta še vedno izrazito nizka. Letos se osredotoča na nove pristope v izobraževanju.
še novic