Odstiranja znanj prednikov v Občinski knjižnici Prebold

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. marec 2019 ― V petek, 8. marca 2019, je v Občinski knjižnici Prebold v sklopu projekta »Odstiranja znanj prednikov« potekalo predavanje z naslovom »Izvor lepote, vesoljna harmonija in arhitektura«, ki ga je izvedel arhitekt Anton Žižek iz biroja Superform, ustvarjalec in predavatelj v Društvu Razcvet zavesti. Dogodka se je udeležil tudi organizator projekta Marjan Kogelnik. Kaj je lepota in zakaj nas tako zelo privlači? Ali obstaja univerzalna lepota – lepota, ki ni subjektivno pogojena in presega zgolj všečnost? To so bila izhodiščna vprašanja za odkrivanje najvznemirljivejše teme, ki se dotika vsakogar izmed nas. Privlačijo ...
Tyrel (2018)

Tyrel (2018)

Deseta umetnost, 8. marec 2019 ― Predvidevam, da je raven znanja angleškega jezika bralcev teh strani na zadovoljivi ravni, zatorej bi na začetku podal okvirno zgodbo komične drame Tyrel; Tyler joins his friend on a trip to the Catskills for a weekend birthday party with several people he doesn’t know. As soon as they get there, it’s clear that (1) he’s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Godfather Part II (1974)  True Detective - 1. sezona (2014)  Želja po maščevanju  Incredibles 2 (2018)  Green Book (2018) Copyright © Deseta umetnost [Tyrel (2018)], All Right Reserved. 2019.
Rože ob dnevu žena

Rože ob dnevu žena

ARS Svet kulture, 8. marec 2019 ― »Zdi se, da 21. stoletje postavlja žensko iz tisočletne sence na osončeno mesto. Žal in povsem tako,…« Iz vsebine današnje oddaje izpostavimo razstavo Women becoming  – Postati ženske, v Studiu Umetnostne galerije Maribor, premiero baletov Hora in Cantata v SNG Maribor; oder Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo jutri premierno zasedle Zverinice iz Rezije, iz Prešernovega gledališča Kranj so sporočili letošnje nominirance za Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo. V oddaji še več o tem ter o glasbenih in drugih dogodkih konca tedna. Vabimo vas k poslušanju!

Večna lepota in pomenljivost cvetja in žensk

Kamra.si, 8. marec 2019 ― Mestna knjižnica Ljubljana, enota Slovanska knjižnica, vabi vse ljubitelje umetnosti in rož na edinstven dogodek, ki bo v sredo, 13. marca 2019, ob 19. uri v kletni dvorani na Einspielerjevi 1 za Bežigradom.  Jassmina Marijan, kustosinja iz Narodne galerije, in Matjaž Mastnak, svetovalec iz Arboretuma Volčji Potok, bosta v interakciji predstavila izbor slik, ob katerih bosta prikazala primere zanimivih presekov umetnostne zgodovine in botanike oziroma vrtnarstva. Predstavitev bosta dopolnila s slikami, ki jih na dosedanjih predavanjih še nista izpostavila. O projektu Narodna galerija v Arboretumu, ki se s prireditvijo v Slovanski knjižnici zaključuje, bo uvodoma spregovorila Mateja Račevski. V letu 2018 sta se Narodna galerija in Arboretum Volčji Potok povezala v projektu, katerega namen je bila promocija likovne umetnost in zaklada naše osrednje galerijske ustanove. 

Ameriški fotograf Jesse Burke razstavlja v stavbi kamniške občine

Kamnik.info, 8. marec 2019 ― V sklopu prireditev t.i. Ameriškega tedna kulture v Kamniku, ki se bo povečini odvijal v mekinjskem samostanu,  je bila avli občinske stavbe danes dopoldan odprta razstava fotografij, ki jih je posnel ameriški fotograf Jesse Burke. Po navedbah Zavoda samostan Mekinje, organizatorja prireditev, ki jih financira ambasada ZDA v Sloveniji, je Jesse Burke eden najuspešnejših in ... The post Ameriški fotograf Jesse Burke razstavlja v stavbi kamniške občine appeared first on Kamnik Info.

James Bridle: Moja radost v jasni noči

Koridor, 8. marec 2019 ― James Bridle, arhiv Aksiome     Dvajsetega februarja se je v Projektnem prostoru Aksioma odprla razstava Moja radost v jasni noči. Odprtje je sovpadalo s predstavitvijo knjige New Dark Age: Technology and the End of Future v Moderni Galeriji.     Bridle predstavlja že drugi projekt v sodelovanju s Projektnim prostorom Aksioma. Pred štirimi leti […] The post James Bridle: Moja radost v jasni noči appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Ženske v enem od treh projektov MEDIA

CED, 8. marec 2019 ― Na letni ravni v EU izide več kot 1.500 filmov. Le enega od petih filmov režira ženska. Glavnina sredstev za razvoj in produkcijo se nameni filmom pod taktirko moških. Med prejemniki podpore Ustvarjalna Evropa–MEDIA je razmerje ena proti tri v korist moških. Preverili smo, kako se uravnoteženost spolov odraža v podprogramu MEDIA, tudi v Sloveniji.

SNG Maribor del evropskega projekta Port of Dreamers

SiGledal Novice, 8. marec 2019 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor se je kot pridruženi partner v okviru programa Ustvarjalna Evropa pridružil evropsko sofinanciranemu projektu Port of Dreamers, ki poteka pod taktirko vodilnega partnerja - Dubrovniškega poletnega festivala. V njem sodeluje še nevladna organizacija Kulturanova iz Novega Sada in se bo končal novembra 2020.
Aleksi Perälä

Aleksi Perälä

Radio Študent, 8. marec 2019 ― Danes ponoči bo v klubu K4 na serialki Phi nastopil finski elektronski producent Aleksi Perälä, ki si je pot na glasbeno prizorišče konec prejšnjega tisočletja utrl s sodelovanjem z Aphex Twinovo založbo Rephlex.
Ring (2002)

Ring (2002)

Deseta umetnost, 8. marec 2019 ― Medtem, ko je večina ameriških predelav popularnih japonskih grozljivk pristala v območju povprečnega in pozabljivega (The Eye, Dark Water, One missed call), je v primeru zloglasne psihološke grozljivke Ringuzadeva popolnoma drugačna. Zgodba je sicer identična izvirniku; mlada novinarka (zvezda v vzponu Naomi Watts) raziskuje ozadje skrivnostnih smrti štirih najstnikov, za katerega naj bi bila odgovorna zakleta videokaseta, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982)  Predator (1987)  Léon (1994)  Oceanovih 8  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) Copyright © Deseta umetnost [Ring (2002)], All Right Reserved. 2019.

Ob dnevu žena pet kratkih filmov slovenskih režiserk

Misli, 8. marec 2019 ― Slovenski filmski center (SFC) ob dnevu žena letos že četrto leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos predstavljajo novejše filme, nastale med letoma 2015 in 2018. Med njimi je doma in v tujini večkrat nagrajeni kratki animirani film Nočna ptica animatorke Špele Čadež. Filmi bodo od danes do 10. marca na voljo na Vimeu.
Znani letošnji nominiranci za Grumovo nagrado

Znani letošnji nominiranci za Grumovo nagrado

Misli, 8. marec 2019 ― Za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki jo bodo v Prešernovem gledališču v Kranju podelili 8. aprila ob zaključku 49. Tedna slovenske drame, so nominirana besedila Žige Divjaka, Vinka Möderndorferja, Nejca Gazvode, Jureta Karasa, Gregorja Zorca, Katarine Stegnar, Vita Weisa, Iztoka Drabika Juga in Alje Kapun.

Junaki Slovenije, nove vsebine!

Statistični urad, 8. marec 2019 ― Če Junake Slovenije poznate, vas izzivamo, da se znova podate v bitko. Zbirka kviznih vprašanj je dopolnjena z novimi vprašanji, ki so, današnjemu prazniku primerno, povezana z ženskami. Tiste, ki igre še ne poznate, vabimo, da preverite svoje znanje in se ob tem morda naučite še česa novega.
Umrla ameriška umetnica Carolee Schneemann

Umrla ameriška umetnica Carolee Schneemann

Misli, 8. marec 2019 ― V starosti 79 let je umrla ameriška umetnica Carolee Schneemann, so sporočili iz njene galerije P.P.O.W. v New Yorku. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja za pionirko feminističnega performansa. Njeno delo o vlogah spola, spolnosti in uporabi teles v umetnosti je močno vplivalo na poznejše generacije umetnikov.
Sprejet je Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena.

Sprejet je Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena.

Gornjesavski muzej, 8. marec 2019 ― Vir: http://www.jesenice.si/medijsko-sredisce/obvestila-za-javnost/item/19689-fuzinarsko-naselje-stara-sava-na-jesenicah-kulturni-spomenik-drzavnega-pomena Vlada RS je na današnji 22. redni seji sprejela Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena. Občina Jesenice je že leta 1985 fužinsko naselje Stara Sava s sodelovanjem strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, skozi vsa ta leta […]

8. marec 1916 - plaz z Mojstrovke zasuje več kot 300 ruskih vojnih ujetnikov, ki gradijo cesto čez prelaz Vršič

Kamra.si, 8. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. marec 1916 - plaz z Mojstrovke zasuje več kot 300 ruskih vojnih ujetnikov, ki gradijo cesto čez prelaz Vršič V začetku leta 1915 je Kranjska gora postala pomembna strateška točka zaradi Soške fronte, ki se je pojavila med Avstro-Ogrsko in Italijo na reki Soči. Zaradi tega je vojska Avstro-Ogrske ukazala nujno izgradnjo ceste prek prelaza Vršič, ki bi povezala dolini rek Soče in Save. Cesta je bila nujna za hitrejši prehod avstrijskih enot in vojaške opreme prek prelaza. Za izgradnjo ceste so uporabili ruske vojne ujetnike. Gradnja se je pričela maja 1915 in pri sami izgradnji je sodelovalo okoli 10.000 ruskih ujetnikov. Domneva se, da je med samo gradnjo ceste umrlo od 170 do 300 Rusov in od 10 do 80 avstro-ogrskih vojakov, ki so stražili ujetnike. Samo plaz 8. marca 1916 je zahteval 110 žrtev med Rusi in 7 avstro-ogrskih stražarjev. Preživeli ruski ujetniki so leta 1916 v spomin umrlih tovarišev postavili kapelico. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Ruska_kapelica
1978 Cerknica – Brestove zlate odbojkarice

1978 Cerknica – Brestove zlate odbojkarice

Stare slike (Cerknica), 8. marec 2019 ― Na fotografiji je ZLATA Brestova ženska odbojkarska ekipa po eni od mnogih zmag na tradicionalni športni prireditvi, Lesariadi, ki so jih vsako leto prirejala lesnopredelovalna podjetja na področju celotne Slovenije. Prva na levi je Danica Modic, za njo Romana Janežič, pred njo Magda Mesojedec, sledi Marica Muha, za njo Magda Skuk, nato Lidija Štrukelj, moški […]
Obris (odlomek)

Obris (odlomek)

Airbeletrina, 8. marec 2019 ― Opazila sem, da je njena beležnica zelo urejena, kot je bila zelo urejena tudi ona sama, strani so bile lepo popisane v ravnih vrstah. Tudi njen svinčnik je bil iz srebra in imel je potopno glavico, ki jo je zdaj trdno privila nazaj v ohišje. Ko je končala, je rekla: »Priznati moram, da me je odziv na Poljskem šokiral, res me je zelo presenetil. Domnevam, da veš, da so Poljakinje zelo politično aktivne: devetdeset odstotkov mojih poslušalcev je bilo žensk,« je rekla, »pa tudi zelo glasne so bile. Seveda so glasne tudi Grkinje –«
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 8. marec 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
še novic