The Man Who Killed Don Quixote (2018)

The Man Who Killed Don Quixote (2018)

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Nov projekt Terryja Gilliama, režiserja in člana legendarne angleške zasedbe Monty Python, je po skoraj 20 letni produkcijski nočni mori le ugledal luč sveta. Gilliam, zloglasni enfant terrible filmske industrije, je bil po večletnih naporih, težavami s financiranjem, in iskanjem igralcev že leta 2002 pripravljen, da uresniči svojo vizijo. Dinamični dvojec Don Kihota in Sanča Panse, sta […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk  Počutim se lepo  Hellboy  Solo: A Star Wars Story (2018)  Blade Runner 2049 – kako posneti nadaljevanje kultnega? Copyright © Deseta umetnost [The Man Who Killed Don Quixote (2018)], All Right Reserved. 2019.

Jesenski špil v placu – tokrat v Ljubljani

Dan D, 25. julij 2019 ― Glede na to, da ste dve leti prihajali k nam v novomeški plac, nam pomagali ustvariti Knjigo pohval in pritožb ter Milo za drago in nam delali družbo v viharnem obdobju, smo pomislili, da bi si jeseni 2019 sposodili en drug, majhen plac v Ljubljani in tokrat mi z našim špilom prišli malce bližje vam.  Bi nas prišli poslušat? Za […] The post Jesenski špil v placu – tokrat v Ljubljani appeared first on Dan D.
Heiner Goebbels spet v Sloveniji

Heiner Goebbels spet v Sloveniji

Odzven, 25. julij 2019 ― Festival Ljubljana je v letošnji sezoni k sodelovanju povabil tudi znanega skladatelja in režiserja Heinerja Goebbelsa, ki ima za seboj dolgoletno kariero na področju sodobnega gledališča ter samostojnega glasbenega udejstvovanja.

KREATIVNA FOTOGRAFIJA Z UROŠEM ABRAMOM

Galerija Fotografija, 25. julij 2019 ― Uroš Abram Foto delavnica - Kreativna fotografija 26.08.2019 5 dni / 16h - 19h 200 eur 10 Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi fotografskimi portreti, med drugim leta 2017 razstavljenimi tudi v Narodni galeriji. Več infoPrijava Info Udeležba in odpoved Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi fotografskimi portreti, med drugim leta 2017 razstavljenimi tudi v Narodni galeriji. Abramovi kreativni portreti niso običajne fotografije ljudi. Na njih je upoštevana vsa osebnost in ustvarjalnost upodobljenca in noben portret si med seboj ni enak. Portrete včasih ustvarja s pomočjo digitalne manipulacije, kolažiranja, včasih pa si pomaga le z domiselnimi postavitvami. Delavnica Kreativna fotografija je primerna za začetnike in ljubitelje fotografije od desetega leta dalje. Predmetnik Kreativna fotografija: 1 dan, 26. 8., ponedeljek: 3h Predstavitev mentorja in udeležencev (skozi fotografijo in besedo) 2 dan, 27. 8., torek: 3h Predstavitev idej in pristopov 3 dan, 28. 8., sreda: 3h Fotografiranje na terenu – teorija v praksi in začetek dela na izbrani temi 4 dan, 29. 8., četrtek: 3h Predstavitev digitalne postprodukcije in obdelava podob (potrebujejo računalnike z Photoshopom) 5 dan, 30. 8., petek: 3h Zaključevanje postprodukcije in priprava za zaključno predstavitev Za udeležbo na tečaju potrebujete: zanimanje za fotografijo fotografski aparat (digitalni) osebni računalnik (Photoshop) Udeležba na delavnici se lahko odpove ali zamenja za udeležbo na kateri drugi naši delavnici do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Odpoved v zadnjem tednu ni možna, raze
Levji kralj za nove generacije?

Levji kralj za nove generacije?

ARS Gremo v kino, 25. julij 2019 ― Pod zvezde ali v ohlajene kinodvorane je dilema zadnjih julijskih dni: na festival v Kranjsko Goro ali na Levjega kralja Festival v Motovunu je letos dobesedno zavzel slovenski film, filmska pa v naslednjih dneh postaja tudi Kranjska Gora. Če prisegate na kinodvorane – med novostmi tedna sta film Levji kralj, predelava imenitne Disneyeve risanke z začetka devetdesetih, ki smo jo pričakali z zadržanim dihom, in drugi del odštekane komedije Jekleno nebo: prihajajoča rasa, ki ga je po skoraj sedmih letih, tako kot prvega, posnel finski režiser Timo Vourensola in zanj spet angažiral Laibache.
Slikarka Suzana Brborović

Slikarka Suzana Brborović

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 25. julij 2019 ― "Srečna sem, ker imam studio v leipziškem Spinnerei-u, kjer so naredili okrog 100 ateljejev in je čudovit preplet znanih in manj znanih umetnikov in njihovih zgodb. Suzana Brborović je slikarka mlajše generacije, ki je po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2016 zaključila tudi dvoletni mojstrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Leipzigu. Po končanem študiju je v Leipzigu tudi ostala. A samo začasno, pravi. Za svoje delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado leta 2012 in Essl Art Award CEE 2011. Od leta 2010 redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstava v Sloveniji in zunaj nje. Njena dela so v več mednarodnih javnih zbirkah, kot sta Essl muzej v Avstriji in Bayer Kultur v Nemčiji, prav tako tudi v zasbenih. Pri delu izhaja iz vsakdanjika: privlačita jo industrijska arhitektura in arhitekturna zapuščina, kot jo je spoznavala že v domačem Kranju, med bivanjem v Leipzigu pa se je ob soočenju z arhitekturno dediščino tamkajšnjega okolja začela širše spraševati o urbanizmu in njegovi funkciji znotraj modernega mesta, prepletenega z zgodovino. Njena zadnja predstavitev v Sloveniji je bila na razstavi Čas brez nedolžnosti. Novejše slikarstvo v Sloveniji, na začetku tega leta v Moderni galeriji. K pogovoru v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom jo je povabila Petra Tanko.      

Bolečina in slava

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Film Bolečina in slava je sestavljen iz “serije srečanj” Salvadorja Malla, filmskega režiserja v jeseni svojega življenja. Nekatera od teh se odvijajo v sedanjosti, drugih se spominja. Denimo otroštva v šestdesetih, ko je s starši v iskanju boljšega življenja odšel v vas v bližini Valencie. Ali pa prvega poželenja, svoje prve ljubezni v Madridu v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Avengers (2012)  John Wick (2014)  Thor: Ragnarok (2017)  Amelie (2001)  Prijatelja za vedno Copyright © Deseta umetnost [Bolečina in slava], All Right Reserved. 2019.

Tisto: Drugo poglavje

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Filmski hit TISTO je leta 2017 napolnil kino dvorane, redefiniral žanr, postal del popoularne kulture in navdušil gledalce in kritike po svetu. Ker se zlo v Derry ciklično vrača vsakih 27 let, bomo v Tisto: Drugo poglavje spremljali like, ki so pred skoraj tremi desetletji odšli vsak svojo pot. 27 let po grozotah se morajo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminator 2: Judgment Day (1991)  Zdaj ali nikoli  Berlinale 2019: Uvodni del z novinarsko konferenco  Zelena knjiga  Zadrži dih Copyright © Deseta umetnost [Tisto: Drugo poglavje], All Right Reserved. 2019.

Ad Astra: Pot do zvezd

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Zgodba govori o inžinirju vojaške enote (Brad Pitt), ki raziskuje galaksije, da bi našel svojega očeta (Tommy Lee Jones), ki je pred 20 leti izginil na misiji iskanja življenja izven Zemlje. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    There Will Be Blood […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Escape Room (2019)  [Pozor, hud prizor] – Inglourious Basterds (2009)  Resnica ali izziv  Cannes 2018 – 3. dan: Paul Dano navdušil z režijskim prvencem  Tyrel (2018) Copyright © Deseta umetnost [Ad Astra: Pot do zvezd], All Right Reserved. 2019.

Nikoli ni prepozno

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Komedija o skupini žensk v zrelih letih, ki se odločijo, da bodo v svoji skupnosti upokojencev ustanovile ekipo navijačic in s tem dokazale, da nikoli ni prepozno slediti svojim sanjam in biti enostavno „TOP”. Naslov v izvirniku: Poms V kinu od: 29.08.2019 Dolžina filma: 91 minut Država / Letnik: USA, GBR/2019 Filmski žanr: Komedija Igralci: […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Finding Nemo (2003)  Potovanje v svet filmske klasične glasbe - I. del: Richard Wagner  The Lone Ranger (2013)  Tiho mesto  The Revenant (2015) Copyright © Deseta umetnost [Nikoli ni prepozno], All Right Reserved. 2019.

Angel je padel

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Tretje poglavje filmske franšize, ki se je začela s Padcem Olimpa in nadaljevala z London je padel. V tretjem delu franšize, v katerem ponovno igrata Gerard Butler in oskarjevec Morgan Freeman, je agentu Banningu podtaknjen poskus atentata na predsednika, iz katerega bo moral izvleči svojo tako svojo lastno agencijo kot FBI ter odkriti resnico o […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Asterix: Skrivnost čarobnega napoja  Pridni fantje  The Terminator (1984)  A Quiet Place (2018)  No Country For Old Men (2007) Copyright © Deseta umetnost [Angel je padel], All Right Reserved. 2019.

Yesterday

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Kaj bi naredili, če nihče na svetu ne bi slišal za eno najbolj priljubljenih skupin vseh časov, vi pa bi znali zaigrati vse njihove največje uspešnice? To se po spletu nepredvidenih okoliščin zgodi mlademu umetniku Jacku Maliku (Himesh Patel), ki se skuša uveljaviti kot pevec in se čez noč znajde v svetu, v katerem skupina […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!  The Silence Of The Lambs (1991)  Cannes 2018 - Zlato palmo na Japonsko odnesli "Tatiči"!  Liffe: Razglasitev nagrad in naznanitev zmagovalca festivala  Johnny English spet v akciji Copyright © Deseta umetnost [Yesterday], All Right Reserved. 2019.

Strašljive zgodbe

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Leta 1968 v mestecu Mill Valley skupina najstnikov naleti na zapuščeno hišo, kjer najdejo staro in grozljivo knjigo, ki vsebuje strašljive zgodbe o grozljivih pošastih, ki napadajo tiste, ki se jih bojijo. Najstniki so se primorani boriti za svoja življenja, saj pošasti ođivijo in jih začnejo loviti enega za drugim. Naslov v izvirniku: Scary Stories […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lovec ubijalec  Saving Private Ryan (1998)  Incredibles 2 (2018)  [Pozor, hud prizor] - Spring Breakers (2012)  Filmski komentar oskarjev: Zmagovalci in vtisi Copyright © Deseta umetnost [Strašljive zgodbe], All Right Reserved. 2019.

Pridni fantje

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Potem ko 12-letnega Maxa (Jacob Tremblay) povabijo na njegovo prvo zabavo, kjer se najstniki poljubljajo, je ves paničen, ker se poljubljati ne zna. Da bi prišel do čim več napotkov, kako se poljubljati, se Max s svojima prijateljema Thorom (Brady Noon) in Lucasom (Keith L. Williams) odloči, da uporabi očetov dron – ki se ga […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Exodus: Gods and Kings (2014)  Zadrži dih  Prvi človek  Prevarantki  Eighth Grade (2018) Copyright © Deseta umetnost [Pridni fantje], All Right Reserved. 2019.

Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Film je zgodba o nekdanjem zvezdniku televizijskih vesternov in njegovem dolgoletnem dvojniku, ki se v času umorov zloglasnega serijskega morilca Charlesa Mansona in vladavine terorja Helterja Skelterja leta 1969 v Los Angelesu odpravita na pot, da bi se uveljavila v filmski industriji. Naslov v izvirniku: Once Upon a Time in Hollywood V kinu od: 15.08.2019 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Šazam!  Hitri, reciklirani in zaželeni  L'empire de la perfection (2018)  Spider-Man: Far From Home (2019)  Slonček Dumbo Copyright © Deseta umetnost [Bilo je nekoč ... v Hollywoodu], All Right Reserved. 2019.

Raziskovalka Dora

Deseta umetnost, 25. julij 2019 ― Potem ko je Dora (Isabela Moner) večino svojega življenja s starši raziskovala džunglo, je nič ne more pripraviti na najnevarnejšo pustolovščino – srednjo šolo. Ker je bila vedno raziskovalka, se med raziskovanjem hitro znajde in vodi svojo prijateljico opico po imenu Škorenjc, bratranca Diega (Jeff Wahlberg), skrivnostnega prebivalca džungle (Eugenio Derbez) in skupino najstnikov na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Yesterday  Večerna šola  Alita: Bojni angel  [Pozor, hud prizor] - The Last of the Mohicans (1992)  Alien filmi, razvrščeni od najslabšega do najboljšega Copyright © Deseta umetnost [Raziskovalka Dora], All Right Reserved. 2019.
Rojstvo zbirke znotraj gledališča

Rojstvo zbirke znotraj gledališča

ARS Ars humana, 25. julij 2019 ― O Knjižnici MGL, ki sodi med najstarejše specializirane teatrološke izdaje v Evropi in svetu Predstavljamo Knjižnico MGL, ki sodi med najstarejše specializirane teatrološke izdaje v Evropi in svetu. Pobudnik zbirke je bil soustanovitelj Mestnega gledališča ljubljanskega in njegov prvi dramaturg, akademik Dušan Moravec. Zbirka se je znotraj gledališča rodila ob idejni in načelni podpori prvih dveh direktorjev MGL, Jožeta Tirana in Ferda Delaka, in če danes naslovi s področja uprizoritvene umetnosti izhajajo v kar nekaj javnih institucijah kot tudi neodvisnih zavodih, ki delujejo na tem področju, so naslovi s področja gledališča in drugih scenskih umetnosti, ki jih je do leta 1966 kot urednik zbirke podpisal Dušan Moravec, orali ledino. Več o zbirki, njenem pomenu nekoč in danes pa v pogovoru z dramaturginjo in sedanjo urednico zbirke Petro Pogorevc. Pogovor smo prepletli z razmisleki o knjigah iz zbirke. Zapise podpisujejo Matej Bogataj, Diana Koloini, Branko Jordan, Saša Pavček, Jaka Smerkolj Simoneti in Zala Dobovšek.
Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

ARS Esej na radiu, 25. julij 2019 ― Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Na spletni strani LUD Literatura je več njenih besedil, v oddaji pa lahko poslušate enega izmed njih: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura marca 2019. Besedilo bereta Mateja Perpar in Ivan Lotrič, bogatijo pa ga odlomki iz glasbene slike V stepah Srednje Azije Aleksandra Borodina v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, pod vodstvom dirigenta Marka Muniha. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine

ZZMS, 25. julij 2019 ― Ines, Monika in Alma so se vrnile iz REFRESH Heritage Week Abruzzo 2019,  kjer so v okviru projekta REFRESH sodelovale na dogodku projektnega partnerja iz Italije, Razvojne agencije Itaca. Doživetje so dekleta opisala v spodnjih prispevkih. »Refresh teden v Italiji je bil pester, poln smeha, odlične hrane in glasbe. Mladi iz štirih različnih držav smo […] The post RHW Abruzzo 2019: Študentke klasične glasbe sodelovale na koncertu domače pop skupine appeared first on ZZMS.

Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto!

OUTSIDER, 25. julij 2019 ― Ideja Ljubljane, kot mesta z mediteranskih značajem ni prav nič novega, vsekakor tudi zaradi relativno bližnje lege Jadranskega morja. Vse od druge polovice 17. stoletja, ko je teolog, pisatelj in zgodovinar Janez Ludvik Schönleben znanstveno opredelil območje in lego rimske Emone prav v samem središču mesta, pa je antična in s tem mediteranska dediščina, močno… The post Blaž Šenica: Ljubljana – mediteransko mesto! appeared first on OUTSIDER.

Pet ugotovitev: Maribor vs. AIK [2:1]    

Urbani (Jaša Lorenčič), 25. julij 2019 ― Maribor naredil skoraj vse prav. Bo to dovolj? Morda ne o taktiki. Gotovo ne o vlogi favorita. Vsekakor pa sta se Maribor in AIK strinjala o nečem. Da bo dvoboj zares odločen v Stockholmu. Da, seveda je to kliše, ki ga, ko se spopadeta relativno izenačeni moštvi, redno čungalungamo. Ampak v primeru tega dvoboja je […]
Večkanalni Mapper

Večkanalni Mapper

PIFcamp, 25. julij 2019 ― Postavitev večkanalnega zvočnega performansa je z uporabo računalnika, primerne programske opremo in večkanalno zvočno kartico relativno enostavna. Kompaktna, a dražja alternativa računalniku je kombinacija različnih Eurorack modulov ali večje mešalne mize. Nekateri večkanalni zvočni vmesniki, ki omogočajo procesiranje zvoka z notranjim DSP-jem (EQ, kompresorji, limiterji) so prav tako primerne rešitve za upravljane brez računalnika. Mapper Mitje … Preberi več o Večkanalni Mapper The post Večkanalni Mapper appeared first on PIFcamp.

30. julij 2019 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: ROMANTIČNA KOMEDIJA – Ljubezen na prvo bolezen

Gornjesavski muzej, 25. julij 2019 ― julij 2019 ob 20. uri: TORKOVA KINOTEKA: ROMANTIČNA KOMEDIJA – Ljubezen na prvo bolezen  Banketna dvorana Kolpern, Stara Sava, Jesenice   Zadnja julijska kinoteka bo romantična. Zgodba se dogaja v Chicagu. Stand-up komik Kumail, po rodu iz Pakistana, se po enem svojih nastopov zaplete s študentko Emily. Čeprav oba vztrajata, da gre le za bežno [...]

S trodejanko Tannhäuser začetek Wagnerjeva festivala

SiGledal Novice, 25. julij 2019 ― Z Wagnerjevo trodejanko Tannhäuser se bo drevi v nemškem Bayreuthu začel festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Operi v režiji Tobiasa Kratzerja bo dirigiral ruski maestro Valerij Gergijev. Festival bo ponudil še štiri Wagnerjeve opere. Do 28. avgusta se bodo zvrstile Lohengrin, Parsifal, Tristan in Izolda ter Mojstri pevci nürnberški.

Petja Labović in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 25. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Petja Labović, ki je na festivalu Teatar na raskršću, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču v Nišu, prejel nagrado za najboljšega mladega igralca v predstavi Somrak bogov v izvedbi SNG Maribor. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Petji Laboviću.

Marko Japelj in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 25. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Marko Japelj, ki je na festivalu Teatar na raskršću, ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču v Nišu, prejel nagrado za scenografsko stvaritev v predstavi Somrak bogov v izvedbi SNG Maribor. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o scenografu Marku Japlju.
1988 Lož – Obisk (3)

1988 Lož – Obisk (3)

Stare slike (Cerknica), 25. julij 2019 ― Fotografija, ki jo je posnel Leon Mlakar, je nastala v Ložu v TOZD Inox v Kovinoplastiki Lož leta 1988. Fotografija prikazuje delegacijo firme Roto, ki je obiskala Kovinoplastiko Lož. Med njimi je Wilhelm Frank, lastnik firme Roto. Wilhelm Frank je živel skromno, patent, ki ga je ustvaril, pa daje kruh tisočem ljudem. Z Wilhelmom Frankom […]
S trodejanko Tannhäuser začetek Wagnerjeva festivala

S trodejanko Tannhäuser začetek Wagnerjeva festivala

Misli, 25. julij 2019 ― Z Wagnerjevo trodejanko Tannhäuser se bo drevi v nemškem Bayreuthu začel festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Operi v režiji Tobiasa Kratzerja bo dirigiral ruski maestro Valerij Gergijev. Festival bo ponudil še štiri Wagnerjeve opere. Do 28. avgusta se bodo zvrstile Lohengrin, Parsifal, Tristan in Izolda ter Mojstri pevci nürnberški.

Finci se pri oblikovanju programov novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Helsinkih učijo v MAO

MAO, 25. julij 2019 ― Mesto Helsinki in finska vlada razvijata ambiciozen projekt novega muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Ker pri oblikovanju novih programov MAO prepoznavajo kot enega vodilnih svetovnih muzejev, sta med 9. in 13. septembrom v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na študijskem obisku direktorica Reetta Heiskanen in Arja-Liisa Kaasinen (vodja povezovanja in sodelovanj) iz Finskega arhitekturnega muzeja.
Prijateljstvo, občudovanje, ljubezen: Clara in Robert Schumann

Prijateljstvo, občudovanje, ljubezen: Clara in Robert Schumann

ARS Čas, prostor in glasba, 25. julij 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Clara Wieck je bila genialna pianistka in nadarjena skladateljica, Robert Schumann (njen soprog) je bil skladatelj, ki je že zgodaj vzbudil veliko pozornost. Njegov skladateljski poklic pa je bil negotov. V ponovljeni oddaji »Čas, prostor in glasba« z naslovom »Prijateljstvo, občudovanje, ljubezen … Clara in Robert Schumann« bomo predvajali tale dela: Sanjarjenje Roberta Schumanna za klavir, pri klavirju je bila Martha Argerich; Romanco Clare Schumann v izvedbi violinista Slavka Zimška in pianistke Marjane Korošec; Četrti stavek Allegro animato e grazioso iz Prve simfonije v B-duru Roberta Schumanna, imenovane »Pomladna« v izvedbi simfoničnega orkestra iz Seattla, dirigent je bil Gerard Schwartz; Schumannov Koncert za klavir in orkester v a-molu, opus 54. Pianist je bil Krystian Zimerman, Berlinsko filharmonijo pa je vodil Herbert von Karajan. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel David Lap, bral je Ivan Lotrič, besedilo je napisal Pavel Mihelčič.
še novic