Andrea Knezović: Dialektika vrednosti (2019)

Koridor, 11. november 2019 ― Hrvaška umetnica Andrea Knezović z dvema instalacijama prepleta spomine sramu, vrednost časa in pretkanost naše podzavesti. Z razstavo Dialektika vrednosti se v okviru produkcije Zavoda Projekt Atol predstavlja v Projektnem prostoru DUM Ljubljana. The post Andrea Knezović: Dialektika vrednosti (2019) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

SKRIVNOSTNI IRAN

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. november 2019 ― Z Urško Sotler smo uro in pol potovali po Iranu. Ta daljna in skrivnostna dežela je zanimiva za popotnike, saj skriva veliko dragocenih spominov na preteklost. Potovanje smo začeli v vzhodni Turčiji, raziskovali smo severozahod Kurdistana, obiskali kulturno središče Širaz, Esfahan, prenaseljeno prestolnico Teheran in puščavski Yazd. Ko smo se družili z nomadi in si privoščili požirek pravega iranskega čaja, ki v Iranu teče v potokih, je izgledalo, kot da se je čas ustavil. Ljudje so po njenih izkušnjah zelo prijazni. Radi se pogovarjajo angleško. Njihovi »pikniki«, katere si pripravijo ...

Razpotja 37: Intimnost

Razpotja, 11. november 2019 ― UREDNIŠTVO UVODNIK Deli in vladaj Težko se je odločiti že glede osnovne diagnoze, ali danes živimo v svetu intimnosti ali v svetu brez nje. Razumljivo, pravzaprav, ta protislovna dinamika je vpisana že v sam pojem. Ko intimnost postane vidna, ni več intimnost. Več intimnosti je naokoli, manj je je. Čudi pa nas tole: intimnost razumemo kot območje ranljivosti in šibkosti. Toda zakaj se potem zdi, da je od spletne razširitve komunikacije dalje tega razkrivanja-in-razblinjanja intimnosti vse več in da se dogaja v veliki meri prostovoljno? Nemara gre za nekaj takega: prijateljica mi je nekoč razložila, da je zmagala v igri moči s sosedi, s katerimi so si lahko medsebojno gledali v dnevno sobo: sosedje so bili tisti, ki so začeli zastirati okna.

Predstavitev umetniške rezidence MultiMadeira

MoTA, 11. november 2019 ― Umetniki, ljubitelji valov, mavric, otokov! Luka Ivanović (aka LukaToyBoy), v torek, 12. novembra, v MoTA LABU, predstavlja umetniško rezidenco MultiMadeira, ki poteka na portugalskem otoku Madeira, njihov program, prizorišče in projekte, ki jih podpirajo. Pridruži se ter iz prve roke izvedi vse o tretji ediciji umetniške rezidence. Pričakuj (gibljive) slike, zvok, besede, glasbo & umetniške […] The post Predstavitev umetniške rezidence MultiMadeira appeared first on MoTA.
Novice: Podpisani! Psi vojne ali golobi miru? - Intelektualni influencerji

Novice: Podpisani! Psi vojne ali golobi miru? - Intelektualni influencerji

Tolminski muzej, 11. november 2019 ― Letošnji cikel Podpisani!, katerega program je tako kot lanskega sestavil Zdravko Duša, bo na štiri novembrske večere v Tolminu gostil nekaj poznanih in priznanih imen slovenske medijske scene. Druga sezona razmišljanj o miru in konfliktih danes se k medijskim ustvarjalcem vrača z vprašanjem o odgovornosti medijev v času njihove izjemne moči. Preiskuje njihov dejanski vpliv in oblike zlorab. V okolju, kjer so očitki o enopolni ...

Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona

OUTSIDER, 11. november 2019 ― Spoštovani kolegi Matej Gašperič, Matevž Granda in dr. Jernej Markelj,   Čestitam za vašo pobudo za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona in poenostavitev postopkov izdaje gradbenega dovoljenja in oblikovne presoje, ki smo jo lahko prebrali v 19.-ti številki naše revije Outsider!   Z veseljem se pridružujem vašim predlogom in argumentom za predlagane spremembe. Moram reči,… The post Pismo bralca: Pobuda za spremembo in dopolnitev Gradbenega zakona appeared first on OUTSIDER.
Ostanki, ki ostajajo

Ostanki, ki ostajajo

Odzven, 11. november 2019 ― To je meditativna, repetitivna simfonija, ki odzvanja v ušesih, še dolgo po tistem, ko naši predvajalniki obmolknejo. V vakuumskem odzvenu ostaja senzibilni notni zapis, ki se poslušalcu vtisne pregloboko, da bi ga zlahka pozabil ali izbrisal.

Sonica X Dim w/Lifecutter/Zergon/TUUM

MoTA, 11. november 2019 ― DIM BELGRADE 2.11.2019   LINE UP: Zergon LIVE (Ljubljana) Lifecutter LIVE (Ljubljana) TUUM Dj set (Portals Editions, Berlin) SONICA se odpravlja v Beograd, kjer v projektnem prostoru Dim, mlajšem bratu kultnega kluba Drugstore, kurira večer glasbe in umetniških artefaktov. Domen Učakar Lifecutter je pripravil poseben nastop, v katerem bo svojo hrupno zvočnost poskušal zapeljati v […] The post Sonica X Dim w/Lifecutter/Zergon/TUUM appeared first on MoTA.
Harmonikada 2019

Harmonikada 2019

SIGIC - Novice, 11. november 2019 ― Mednarodni festival harmonike Harmonikada, ki bo med 12. in 17. novembrom potekal na področju treh goriških občin, bo doživel drugo ponovitev, ki je širša, globlja in kakovostnejša v primerjavi s prvo pilotno edicijo v letu 2018.

Ptujska trilogija Mihe Remca in Aleksandre Jelušič

Štajerski tednik, 11. november 2019 ― V leposlovni dvorani Knjižnice Ivana Potrča Ptuj so oktobra gostili slovenska avtorja, domačina Miha Remca in Aleksandro Jelušič, ki sta tako ali drugače povezana s Ptujem in njegovimi ljudmi. To dokazujeta tudi s svojim literarnim ustvarjanjem, je v uvodni besedi večera povedala Mira Petrovič, vodja domoznanskega oddelka ptujske knjižnice.

Novembrski Muzejski vikend

Kamra.si, 11. november 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in njihove starše na novembrski Muzejski vikend INSIGNIJE PTUJSKEGA MESTNEGA SODNIKA, ki bo v soboto, 16. novembra 2019, od 10. do 13. ure na Ptujskem gradu. Ali ste vedeli, da so v Ptujskem gradu na ogled trije izjemni stari predmeti: meč, nožnica in palica ptujskega mestnega sodnika? Poleg njih pa še prapor mestne garde, spominski novec in izdelki obrtnikov, ki govorijo o bogati zgodovini mesta. Na Muzejskem vikendu si jih bomo ogledali in si izdelali svoj prapor. Prireditev je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačna.
Postojnska umetnica Beti Bricelj raziskuje prostor in prostorske iluzije

Postojnska umetnica Beti Bricelj raziskuje prostor in prostorske iluzije

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. november 2019 ― Postojnčanka Beti Bricelj, ki se je uveljavila na svetovni sceni sodobne geometrijske umetnosti, je tudi letos sodelovala na več pomembnih razstavah. Razstavljala je tako v Parizu kot v Budimpešti, kjer so njena dela na ogled na še eni razstavi, ki so jo odprli 4. novembra. Umetnica, znana po svojih platnih z mrežastimi strukturami in slikami na videz tridimenzionalnih kock, se v zadnjem času vse bolj posveča raziskovanju prostora in prostorske iluzije. Beti Bricelj, razstava Concrete Space 2, Budimpešta, 4.–23. november 2019 Foto: arhiv Beti Bricelj Bricljeva je umetniški svet navdušila s svojimi slikami kock, ki so videti, kot da bi bile tridimenzionalne, in si z njimi utrla pot do najpomembnejših razstav umetnikov, ki se ukvarjajo z geometrijsko abstrakcijo. »Trenutno se vse bolj ukvarjam z klasično konstruktivno-konkretno umetnostjo in vse bolj raziskujem prostor in prostorske iluzije,« je pojasnila. Tri njene tridimenzionalne kocke v komplementarnih barvnih kontrastih so do 23. novembra na ogled na razstavi Concrete Space 2 v galeriji Harom het v Budimpešti, na kateri sodelujejo umetniki iz Madžarske, Nemčije, Češke, Poljske in Slovenije. Pred tem je v isti galeriji na razstavi Concrete Space 1 razstavljala dve dele iz cikla FlatCube. Kurator obeh razstav je Barna Benedek iz Budimpešte. Beti Bricelj, razstava Concrete Space 2, Budimpešta, 4.–23. november 2019 Foto: arhiv Beti Bricelj Med 19. in 21. oktobrom pa je Bricljeva svoj akril na platnu, poimenovan 4X 5QU4R37, razstavila na prestižnem Salonu novih realnosti Salon des Réalités Nouvelles v pariškem paviljonu Parc Floral, na katerem se predstavijo slikarji, kiparji, grafiki in fotografi iz celega sveta. Salon podpira francosko ministrstvo za kulturo in komunikacije, znan je po veliki selekciji, Bricljeva pa je povabilo nanj prejela že drugič. »Ponovno je to bila čudovita izkušnja, saj sem lahko spoznala svoje kolege iz celega sveta, si z njimi izmenjala izkušnje in navezala stike za mo

Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji

ZZMS, 11. november 2019 ― Slovenske Konjice so prikupno srednjeveško mesto, položeno med skrivnostno Konjiško goro in sončne zlate griče vinorodnih Škalc. Obiskati Slovenske Konjice z okolico pomeni občutiti dušo prijaznega mesta, ki ponuja neštete možnosti posebnih doživetij. Najlepši so sprehodi skozi obnovljeno starotrško jedro, ki so kot obisk galerije, v kateri so razstavljena najlepša umetniška dela – trške hiše […] The post Slovenske Konjice s promo filmom o Žički kartuziji appeared first on ZZMS.

Vabilo k donaciji dela dohodnine

Španski borci, 11. november 2019 ― Če vas je v letošnjem letu naše delo navdihovalo in vam odpiralo nova plesna obzorja, vas želimo spomniti, da nas do 31. 12. 2019 lahko podprete tako, da del dohodnine, ki gre sicer v državno blagajno, namenite kot donacijo Zavodu EN-KNAP, upravitelju CK Španski borci.

Žan Tetičkovič, skladatelj in tolkalec: Poklon novemu rojstvu

Kino Šiška, 11. november 2019 ― Akademski glasbenik, tolkalec, skladatelj in glasbeni producent Žan Tetičkovič alias Jean John je v četrtek zvečer nastopil pred norveškim kraljem in kraljico v palači Gamle Logen v Oslu ter predsednikom Borutom Pahorjem, naslednji dan je odpotoval v New York, da se pridruži projektu saksofonista Jana Kusa, ta teden pa prihaja v Slovenijo. Na promocijskih koncertih v Izoli, na Ptuju ter (v nedeljo) v ljubljanskem Kinu Šiška bo predstavil svoj novi projekt Requiem za mešani zbor in jazz kvartet v enajstih delih. Njegovemu kvartetu Oktoechoes se bo ob tem pridružil še Komorni zbor Glasis z dirigentom Ernestom Kokotom. Tetičkovič je med drugim tudi dobitnik ugledne skladateljske nagrade ASCAP Young Jazz Composers Award in ASCAP Johnny Mandel Prize.
Občasne razstave: Četrt stoletja peščenih iluzij

Občasne razstave: Četrt stoletja peščenih iluzij

Tolminski muzej, 11. november 2019 ― Na razstavi se predstavlja domača likovna ustvarjalka Stanka Golob, ki namesto s čopičem slike ustvarja s peskom. Z izostrenim čutom v naravi nabira peske različnih barv in jih nato v domačem ateljeju ustrezno pripravi. Z različnimi odtenki in granulacijami peščenih zrnc, ki jih premišljeno nanaša na podlago, ustvarja neverjetne podobe. Pregledna razstava njenih likovnih del je zasnovana v treh tematskih sklopih, ki jih avtorica razvija vzporedno. ...
V Galeriji Spomeniškovarstvenega centra obujen spomin na projekt oblačenja spomenikov Marije Mojce Pungerčar

V Galeriji Spomeniškovarstvenega centra obujen spomin na projekt oblačenja spomenikov Marije Mojce Pungerčar

Misli, 11. november 2019 ― V Galeriji Spomeniškovarstvenega centra na Trgu Francoske revolucije bodo drevi odprli dokumentarno razstavo Oblečeni spomeniki, nekulturna dediščina. Obudila bo spomin na projekt Manekeni, v sklopu katerega je Marija Mojca Pungerčar za 2. trienale sodobne umetnosti U3 oblekla 16 ljubljanskih spomenikov v obleke, sešite po njihovih merah.
V Konzorciju 33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu

V Konzorciju 33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu

Misli, 11. november 2019 ― V knjigarni Konzorcij bodo odprli 33. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Na ogled bo skoraj 7000 najboljših tujih strokovnih knjig preteklega leta in nagrajenih leposlovnih del. Spremljevalni del bo v ospredje postavil oblikovanje, pripravili pa so tudi izložbo z nagrajenimi deli 9. bienala slovenskega oblikovanja v kategoriji publikacije.
Orgelska glasba iz Izraela

Orgelska glasba iz Izraela

ARS Obiski kraljice, 11. november 2019 ― V orgelski glasbi izraelskih skladateljev lahko opazimo štiri vire navdiha; to so biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika. Tradicija različnosti bi lahko poimenovali Izrael – deželo, v kateri prebivajo ljudje različnih geografskih, verskih in kulturnih okolij. Mešanica vplivov in zanimanj se jasno odraža tudi v glasbi izraelskih oz. judovskih skladateljev, tudi orgelskih. O kakršnikoli kompozicijski šoli bi zato težko govorili, vseeno lahko opazimo štiri vire navdiha pri ustvarjanju; to so – biblija, pokrajina, geografska in kulturna dediščina in včasih celo politika -tá ima v življenju Izraelcev že od nekdaj pomembno vlogo.
še novic