Nagrajenci 30. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE

Nagrajenci 30. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE

Deseta umetnost, 23. november 2019 ― Vodomec Nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, d.d. Mednarodna žirija: Alexander Horwath, Labina Mitevska, Sonja Prosenc Žirija je glavno festivalsko nagrado vodomec soglasno dodelila filmu: Prekla / Beanpole (Režija: Kantemir Balagov) Obrazložitev: Film občinstvu živo približa zgodovinsko obdobje, leningrajsko zimo 1945/46, ob hkratnem popolnem obvladovanju sodobnega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Stotnica Marvel  Beneški filmski festival: Intervju z Ericom Darnellom  Downton Abbey  El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)  The Godfather (1972) Copyright © Deseta umetnost [Nagrajenci 30. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE], All Right Reserved. 2019.

Letošnja nagrada Piranesi za novo galerijo v Dunajskem Novem mestu

Misli, 23. november 2019 ― Letošnja mednarodna nagrada Piranesi je šla v roke studiu Bevk Perović arhitekti za projekt Nova galerija in kazemate v Dunajskem Novem mestu v Avstriji. Shema uspešno združuje novo stavbo s staro, kar so arhitekti dosegli s premišljenim vijuganjem poti, ki povezuje oba dela, in z razvijanjem prefinjenega medsebojnega razmerja.

SREČANJE

Fotogalerija Stolp, 23. november 2019 ― Srečanje 2019 25.11. - 7.12.2019 Srečanje fotografov bivše Jugoslavije, ustanovljeno leta 2009 z namenom pospeševanja sodelovanja umetnikov in združenj iz regije, je danes prestižna kulturna prireditev, ki sodi med najpomembnejše na Balkanu. Z afirmacijo fotografske umetnosti, zasnovo in vsebinami je pridobilo priznanje kulturne in strokovne javnosti. Po besedah Vinka Šebreka, častnega predsednika Foto kluba Zagreb, je srečanje »doseglo lep položaj v regiji in zrastlo v organizacijskem in...
30. LIFFe: Svetilnik (The Lighthouse)

30. LIFFe: Svetilnik (The Lighthouse)

Koridor, 23. november 2019 ― Točka preloma se zgodi, ko v dosleden prikaz vsakodnevnega življenja svetilničarjev začnejo vdirati nepojasnljive nadnaravne sile. The post 30. LIFFe: Svetilnik (The Lighthouse) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Arhitektura Krušec: Lesena hiša v Mengšu

OUTSIDER, 23. november 2019 ― Kako je lahko hiša lesena, ko pa je narejena iz betona? Arhitekti so hišo poimenovali po materialu, ki je pri njenem nastanku odigral ključno vlogo. Les se je najprej pojavil kot opaž za ulivanje betona. Lastnosti tega so arhitekti še dodatno poudarili tako, da so uporabili krtačene deske, ki so na betonu za seboj pustile… The post Arhitektura Krušec: Lesena hiša v Mengšu appeared first on OUTSIDER.

Čast in slava

Kamra.si, 23. november 2019 ― Pokrajinski muzej Celje vabi v četrtek, 28. novembra 2019, ob 17. uri v Staro grofijo na odprtje občasne razstave Čast in slava: odlikovanja, medalje, znaki in značke iz zbirk Pokrajinskega muzeja Celje" Na razstavi bomo prvič doslej predstavljene medalje, odlikovanja in značke, ki jih hrani muzej in dopolnjujejo vedenje o pestri, zlasti vojaški zgodovini Celja in okolice. Poleg vojaških odlikovanj bodo na ogled tudi spominske medalje in značke, večinoma iz časa Avstro-Ogrske. Razstavo bo dopolnil razstavni katalog. Avtor razstave: mag. Damir ŽeričNa ogled do: poletje 2020

Pevci DKD Solidarnost so stoletnico društva obeležili pred polno dvorano DK Kamnik

Kamnik.info, 23. november 2019 ― Včeraj so pevci Delavskega kulturnega društva Solidarnost s pesmijo predstavili njihovo bogato preteklost, sedanjost in prihodnost. Dvorana, ki je pokala po šivih, kamere in fotoaparati – na odru pa skupina marljivih ljudi, ki s srcem delajo in živijo za društvo. Ko je društvo pred stotimi leti ustanavljalo zbor najbrž niso pričakovali, da bo dočakal tolikšno ...

Odprtje razstave Vzemi si čas…

Gorenjski muzej, 23. november 2019 ― Vljudno vabljeni na odprtje razstave VZEMI SI ČAS … v četrtek, 28. novembra 2019, ob 18. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4.   Na razstavi bodo predstavljene številne ure, ki jih hranimo v Gorenjskem muzeju, razstavna zgodba pa nas ... Read More

Letni sprejem Celjske Mohorjeve družbe

Kamra.si, 23. november 2019 ― Celjska Mohorjeva družba na predvečer rojstnega dne svojega ustanovitelja bl. Antona M. Slomška vabi v ponedeljek, 25. novembra 2019, ob 19. uri v Kardinalovo dvorano Doma sv. Jožef v Celju na letni sprejem in predstavitev celoletne knjižne produkcije  ter letošnje tradicionalne Redne zbirke 2020. Gost večera: mag. Branko Cestnik. Vabimo tudi k sveti maši v cerkvi sv. Jožefa ob 18.30, ki jo bomo darovali za žive in pokojne mohorjane ter za akad. dr. Zinko Zorko.

Mešani pevski zbor Odmev Kamnik je zapel v beloruskem Minsku

Kamnik.info, 23. november 2019 ― Včasih tudi pravljice postanejo resničnost. Po uspešnih spomladanskih koncertih se je Odmev, pod taktirko Anice Smrtnik izkazal še v beloruskem Minsku. To je bilo po češkem Pilznu še drugo gostovanje zbora na tujem v mesecu dni. Ko se je kamniški zbor Odmev pred dvema letoma, natančneje v oktobru 2017, udeležil mednarodnega festivala pevskih zborov in ...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 23. november 2019 ― Pri založbi Planinske zveze Slovenije je izšel planinski vodnik Julijske Alpe: osrednji del, pri založbi Grlica 14. del iz serije Dnevnik nabritega mulca Jeffa Kinneyja z naslovom Totalno uničenje, pri založbi Miš pa slikanica Nihče čez črto! portugalskih avtorjev Isabel Minhos Martins in Bernarda P. Carvalha.
1928 Praga – Staro mesto

1928 Praga – Staro mesto

Stare slike (Cerknica), 23. november 2019 ― Še ena slika rakovških sokolov, ki je nastala ob udeležbi praznovanja ob desetletnici Češkoslovaške republike. Slikani so na Staromeškem trgu (Staroměstské náměstí) tudi Stari mestni trg imenovanem. Sem ga prepoznala, ker sem bila tam. Mnogo let je od tedaj (devetnajst), a zdi se, kot da bi bilo zdaj. Najznamenitejša na tem trgu je Stara mestna […]
V Beogradu razstava o filmu Bitka na Neretvi

V Beogradu razstava o filmu Bitka na Neretvi

Misli, 23. november 2019 ― Ob 50. obletnici nastanka filma Bitka na Neretvi režiserja Veljka Bulajića so v Filmski galeriji Kulturnega centra Beograd odprli dokumentarno razstavo z naslovom Pot do svobode mora biti jasna. Avtorica Maja Medić je gradivo pridobila iz arhivov muzeja filmskega arhiva oz. Jugoslovanske kinoteke, časopisa Borba in srbske tiskovne agencije Tanjug.
Retrospektiva Nande Vidmar

Retrospektiva Nande Vidmar

ARS Likovni odmevi, 23. november 2019 ― Največja retrospektiva umetnika v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je odprta najobsežnejša retrospektiva del slikarja, risarja in grafika Nandeta Vidmarja (1899 – 1981). V galeriji so evidentirali več kot 1800 umetnikovih risb in grafik ter okoli 200 slik, na ogled jih je desetina. Poleg likovnih del in dokumentarne predstavitve umetnikovega življenja so razstavljeni tudi predmeti in spominki, ki jih je oblikoval v zgodnjem obdobju ter med drugo svetovno vojno, ko je bil v taborišču. Glavnino del je posodil sin Mišo Vidmar, ostala dela pa so iz različnih institucij. Ob razstavi je izšel tudi obsežen katalog. Gost Maje Žel – Nolda v oddaji je kustos razstave dr. Robert Simonišek.
Zadnji kitajski cesar

Zadnji kitajski cesar

ARS Filmska glasba, 23. november 2019 ― Film uspešno spaja epsko podlago z intimno zgodbo o človeku, čigar življenje je ena sama žalostna ironija. V kinematografe je prišel leta 1987, režiral ga je Bernardo Bertolucci. Vizualno razkošna pripoved o fantku, ki je pri treh letih postal zadnji kitajski cesar, prikazuje njegovo življenje: od razkošnega dvora v zgodnji mladosti do vseh vojn in revolucij, ki so pretresale njegovo kraljestvo, in bolečega ponižanja v vsakdanji ljudski republiki.
Animateka, Parazit, Jaz sem Frenk, Korporacija, I-otok

Animateka, Parazit, Jaz sem Frenk, Korporacija, I-otok

ARS Gremo v kino, 23. november 2019 ― Premieri tega tedna sta Korporacija in I-otok, govorimo pa tudi o Animateki ter filmih Jaz sem Frenk in Parazit. Oddajo tokrat namenjamo kar trem slovenskim filmom: novi drami Metoda Pevca Jaz sem Frenk, kriminalni drami Zorana Benčiča in Mateja Nahtigala Korporacija in dokumentarnemu filmu I-otok Mihe Čélarja. Govorimo tudi o letošnjem canskem zmagovalcu Parazit in o iztekajočem se festivalu Animateka.
še novic