Vabilo k prijavi na javni razpis Pan-Adria

SiGledal Novice, 21. februar 2020 ― Mreža Pan-Adria je koprodukcijski format partnerskih odrov, ki se nahajajo med Jadranom, Alpami in Panonsko kotlino, in ki želi okrepiti sodelovanje med pridruženimi organizacijami, ponuditi ugodne pogoje za ustvarjanje in predstavitev novega dela ter prispevati k prepoznavnosti sodobnega plesa v regiji.

22. februarja 1987 je v umrl Franjo Dominko, slovenski fizik in astronom

Kamra.si, 21. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. februarja 1987 je v Ljubljani umrl Franjo Dominko, slovenski fizik in astronom. Rodil se je 26. julija 1903 v Vodnjanu pri Pulju. Dominko je študiral fiziko na Univerzi v Bologni in tu leta 1929 doktoriral. Za svoje delo je prejel visoko nagrado te univerze. Prve strokovne članke je leta 1931 objavil v astronomski reviji Coelum. V letih od 1927 do 1930 je bil predsednik slovenskega dijaškega društva Adrija; do 1931 je bil pomočnik na astronomskem inštitutu v Bologni, leta 1932 je prišel v Jugoslavijo. Od leta 1932 do 1938 je delal v Astronomskem observatoriju v Beogradu (AOB) kot pomočnik opazovalec. V tem času je objavil strokovne članke v publikaciji observatorija Godišnjak našeg neba (1934 do 1938). Bil je med ustanovitelji jugoslovanskega astronomskega društva in (1935 do 1940) sourednik poljudnoznanstvene revije Saturn. Od leta 1938 je bil znanstveni sodelavec na observatoriju v Beogradu in profesor na beograjskih gimnazijah, 1941 do 1942 je bil v gestapovskem zaporu in taborišču na Banjici. Po osvoboditvi Beograda leta 1944 se je prijavil v 5. udarno krajiško divizijo, pozneje pa v brigado Italia ter sodeloval v bojih na sremski fronti. Leta 1946 je postal astronomski opazovalec in leta 1947 znanstveni sodelavec pri AOB. Ob ustanovitvi stolice za astronomijo leta 1948 na Univerzi v Ljubljani je bil izvoljen za izrednega profesorja. Ustanovil je Astronomsko-geofizikalni observatorij AGO s potresno postajo na Golovcu v Ljubljani. Skupaj z Vladom Ribaričem je usmerjal razvoj seizmologije pri nas in si prizadeval za upoštevanje njenih izsledkov pri gradnjah; tako je SRS še pred skopskim potresom izdelala pravilnik o varnejši gradnji. Vodil je strokovno skupino, ki je po večletnih meritvah določila vrednosti astronomskih parametrov observatorija (astronomsko dolžino, širino in smer poldnevnika (meridijana)). Bil je pobudnik češko-jugoslovanskega projekta gradnje Observatorija na Hvaru.
Mleko

Mleko

MMC Gledamo, 21. februar 2020 ― Reynir in Inga sta zakonski par, ki nekako shaja oziroma vztraja na svoji samotni mlekarski kmetiji na islandskem podeželju – od zaslužka, ki je odvisen od lokalne kmetijske zadruge, se ne da ne živeti ne umreti.

Kurja koža. Ker Vizli.

Urbani (Jaša Lorenčič), 21. februar 2020 ― Kurja koža. Aha. Kurja. Koža. Samo ne toliko naša. Saj tudi naša, ajde. Ampak še bolj od totih pubecov. Ker to… Dobro poglejte. To. To je ljubezen do muzike in mesta. To je stara šola. To so norci lepe sorte. To so Happy Ol’ McWeasel. Tako radi žagajo in to v tem našem Mariboru, da […]

Ko še standuperji snortajo

Urbani (Jaša Lorenčič), 21. februar 2020 ― Rene, saj veste, tisti Rene, naš Rene, se je tako režal, da je snortal. Kaj je to? Em… Slovenski izraz? Em… Nosljanje? Ono, ko se režiš tako, da hrkneš. Ko, ja, pujček. Še en standuper, Matic Kokoškar, se je hihljal. Ja. Visoko, previsoko, hijenasto, ampak iskreno in dobro. In na glas. Ko se režijo še […]

Razpis kandidacijskega postopka za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021

Biblioblog, 21. februar 2020 ― Razpis kandidacijskega postopka za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021 V kandidacijskem postopku se kandidira kandidate za naslednjo funkcijo: predsednik Sekcije za izobraževanje in kadre. Kandidacijski postopek vodi in izvaja Upravni odbor ZBDS. Kandidate kandidirajo redni člani ZBDS. Kandidati morajo biti potrjeni s strani izvršilnih organov rednih članov ZBDS in se morajo s kandidaturo strinjati. Kandidira lahko tudi posameznik, ki dobi pisno podporo najmanj polovice vseh članov Upravnega odbora ZBDS. Kandidati morajo biti člani enega od rednih članov ZBDS. Od kandidatov se pričakuje, da bodo v primeru izvolitve aktivno delovali v organih in delovnih telesih ZBDS ter da bodo v polni meri odgovorni za opravljanje funkcije. Kandidacijski postopek poteka od 21. 2. do 21. 4. 2020. Kandidature se podajo na obrazcih, ki so priloga razpisa. Priloge: Rokovnik kandidacijskega postopka in volilnih opravil za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021 Obrazec 1 – Kandidatura za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021 (redni člani ZBDS) Obrazec 2 – Kandidatura za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021 (posamezniki) Obrazec 3 - Podpora kandidatu za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS do izteka mandatnega obdobja 2017-2021 (posamezniki) Obrazec 4 – Izjava kandidata Obrazec 5 – Biografija kandidata Izpolnjeni obrazci se pošljejo do 21. 4. 2020 na naslov: Polona Marinšek, Turjaška 1, 1000 Ljubljana

Kulturni bazar 2020

Kulturnik, 21. februar 2020 ― Na letošnjem Kulturnem bazarju, največjem nacionalnem strokovnem usposabljanju na področju kulturno-umetnostne vzgoje, ki bo potekal 9. aprila 2020 v ljubljanskem Cankarjevem domu pod motom »Enaki v različnosti«, se predstavljata tudi Kulturnik.si, portal […] The post Kulturni bazar 2020 appeared first on Kulturnikov blog.

Kam so šli lutkarji?

Kulturnik, 21. februar 2020 ― V dneh okrog kulturnega praznika naši lutkarji razpenjajo mrežo v liniji Dunaj – Nürnberg – Edinburg. Peter Kus s predstavo Ponočnjaki hiti z grdoglasnimi inštrumenti-lutkami in fascinantnimi animacijami iz premiere […] The post Kam so šli lutkarji? appeared first on Kulturnikov blog.

Kultura na spletu

Kulturnik, 21. februar 2020 ― V središče Ljubljane, na Poljansko cesto 11, se je lanskega decembra naselila striparna Stripolis, projekt Zavoda Stripolis in njegovega spiritus movensa Izarja Lunačka. Pri Kulturniku čestitamo, ker smo tudi sami […] The post Kultura na spletu appeared first on Kulturnikov blog.

Filmski festivali

Kulturnik, 21. februar 2020 ― Med okrog 140 kulturnimi in umetniškimi festivali v Sloveniji je kar 20 filmskih, ki pokrivajo domala vsa interesna področja. Če pogledamo zgolj prvo polovico leta, […] The post Filmski festivali appeared first on Kulturnikov blog.

Poziv ODPRTI ATELJE / rezidenca v ateljeju galerije DOBRAVAGA

Kino Šiška, 21. februar 2020 ― K prijavi vabimo umetnice in umetnike, ki so na začetku umetniške profesionalne poti in ustvarjajo v polju vizualne umetnosti ali novih medijev, oziroma eksperimentirajo z novimi in/ali klasičnimi mediji, tehnikami ali umetniškimi izrazi. Poziv ODPRTI ATELJE je namenjen umetnicam in umetnikom, ki delujejo na področju Slovenije.

Galerija Alkatraz: Demokratičnost in raznolikost ne le kot ideji, temveč kot načeli delovanja

OUTSIDER, 21. februar 2020 ― Galerija Alkatraz na Metelkovi deluje že skoraj 25 let, pod okriljem KUD Mreža, in s svojim pristopom k razstavljanju umetnosti v praksi širi vrednote, kot so inkluzivnost, demokratičnost, raznolikost. Zastopa alternativno pozicijo tako znotraj umetniške in galerijske sfere, kot tudi v družbi na splošno, ter s tem, kot pravita Ana Grobler in Sebastian Krawczyk, pokušajo… The post Galerija Alkatraz: Demokratičnost in raznolikost ne le kot ideji, temveč kot načeli delovanja appeared first on OUTSIDER.

SHARE Ljubljana 2020

OUTSIDER, 21. februar 2020 ― Vizionarski pristop k prihodnosti arhitekture Druga edicija mednarodnega Foruma arhitekture in gradbeništva, SHARE Ljubljana 2020, se bo odvil 12. Marca 2020 v Hotelu Intercontinental v Ljubljani. SHARE Ljubljana 2020 bo razburljiv dan, poln predstavitev nagrajenih projektov, debat in delavnic o vseh z arhitekturo povezanih stvareh, in še čem. Dogodek organizira kulturno društvo Pro Event v… The post SHARE Ljubljana 2020 appeared first on OUTSIDER.
Mogoče ne bomo druga Švica, bomo pa prvi supermarket

Mogoče ne bomo druga Švica, bomo pa prvi supermarket

Miha Mazzini, 21. februar 2020 ― Najprej so napolnili parkirišče, potem podzemno garažo. Zabasali so se pri dovozu in se prelili na pločnike, nato polje na najbližji strani, pa kmalu tudi tisto, bolj oddaljeno. Gume so razrile prst in motorji so zarjoveli, ko so porivali avte preko robnikov. Napolnili so vmesno cesto in pripeljala se je policija, da jih je pregnala ... [>>>>>>>]
Knjiga priznanj: Nina Kremžar

Knjiga priznanj: Nina Kremžar

Airbeletrina, 21. februar 2020 ― Nina Kremžar (1993) piše prozo in poezijo, svoje tekste objavlja v revijah, na spletnih portalih in v nekaterih mednarodnih zbornikih. Deluje kot glavna in odgovorna urednica pri literarni reviji Novi zvon. Njen pesniški prvenec Dostop na odprto morje (JSKD) je izšel lani jeseni in je bil izbran za festival Pranger.
1957 Cerknica – Badminton

1957 Cerknica – Badminton

Stare slike (Cerknica), 21. februar 2020 ― Slikano za 1. maj leta 1957. Natašini sorodniki, ki so prišli iz Ljubljane na prvomajski oddih in nekaj cerkniških prijateljev je preživelo lep dan ob druženju in igranju badmintona. Slikali so se ob velikem orehu na domačem dvorišču pri Nataši, zadaj za občinsko stavbo. Vsi otroci so prešerno nasmejani, kar nam pove, da so poznali fotografa. […]

Nekaj besed o kratkih filmih

MAF - Mad About Film, 21. februar 2020 ― Mad About Film (MAF) Nekaj besed o kratkih filmih Za kratek film se šteje vsak film, ki je prekratek, da bi bil lahko obravnavan kot celovečerec. Čeprav ne obstaja bolj določenih meja, pa Academy of Motion Picture Arts and Sciences pravi, da je kratek film tisti film, ki je … Nekaj besed o kratkih filmih

Gaja Möderndorfer: Zgodba narekuje, kakšno formo izbrati

MAF - Mad About Film, 21. februar 2020 ― Mad About Film (MAF) Gaja Möderndorfer: Zgodba narekuje, kakšno formo izbrati Gaja Möderndorfer je končala študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo z zelo uspešnim filmom Nežka (2018). Prepotoval je mnogo filmskih festivalov in na festivalu kratkega filma Drama v Grčiji prejel nagrado za najboljši južnoevropski film. … Gaja Möderndorfer: Zgodba narekuje, kakšno formo izbrati

Novica: Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot

MAF - Mad About Film, 21. februar 2020 ― Mad About Film (MAF) Novica: Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot Igrani celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljuje svojo festivalsko pot. Po svetovni premieri na mednarodnem festivalu v Toronto septembra lani ter uspešnem jesenskem festivalskem nizu, ki ga je posebej zaznamovala nagrada za najboljši prvenec na festivalu A-kategorije v Tallinu, … Novica: Zgodbe iz kostanjevih gozdov nadaljujejo festivalsko pot

Novica: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce

MAF - Mad About Film, 21. februar 2020 ― Mad About Film (MAF) Novica: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce V torek, 18. februarja ob 20. uri, je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera igranega celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Slavnostna premiera je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski … Novica: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce
Oj, mladina, kod ti hodiš

Oj, mladina, kod ti hodiš

ARS Za en bokal muzike, 21. februar 2020 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbenonarodopisnega inštituta.
Alenka Zupančič: Konec

Alenka Zupančič: Konec

ARS Izšlo je, 21. februar 2020 ― Kriza nam je spremenila življenje na dolgi rok, ne samo za kratko obdobje. Filozofinja Alenka Zupančič je v zbirki Analecta (pri Društvu za teoretsko psihoanalizo) pred kratkim objavila svojo najnovejšo knjigo z naslovom Konec. Na njeni naslovnici je znameniti napis v angleščini The End, ki je bil v tradicionalnem Hollywoodu sinonim za happy end, za srečni konec. Taka naslovnica je več kot ustrezna, saj avtorica v knjigi med drugim problematizira konec zgodovine, koncept, ki ga je razvil Francis Fukuyama pred tridesetimi leti ob padcu berlinskega zidu. Po Fukuyami leta 1989 zmagoviti liberalni kapitalizem ne vsebuje notranjih protislovij in zato naj bi se lahko neskončno širil po svetu. Nasprotno pa avtorica razvija tezo o koncu konca kot happy enda svetovne zgodovine, saj je Fukuyama med drugim prezrl, da zlitost kapitalizma in demokracije ni nujna. Več o knjigi, tudi o umetnosti po koncu umetnosti, bo dr. Alenka Zupančič povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite. Foto: Marko Golja.
EMA 2020

EMA 2020

SIGIC - Novice, 21. februar 2020 ― EMA 2020, ki je 25. izbor slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije, bo potekala v soboto, 22. februarja 2020 v studiu 1 Televizije Slovenija.
še novic