Umrl gledališki in filmski igralec Peter Musevski

Umrl gledališki in filmski igralec Peter Musevski

Misli, 18. marec 2020 ― V 55. letu starosti je umrl igralec Peter Musevski, so za STA potrdili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil od leta 2003 član ansambla. Uveljavil se je kot izrazito karakterni igralec, velja tudi za enega najbolj cenjenih slovenskih filmskih igralcev. Zaigral je tudi v filmu Kruh in mleko, ki je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah.
Koronane glave

Koronane glave

Literatura v živo, 18. marec 2020 ― Očitno pač živimo v času, ko ima na Zahodu ogromno ljudi strašno slabo vest zaradi občutka trhle privilegiranosti: vsi živimo v rahli tesnobi, da si privoščimo preveč in da nam je preveč fino, da bi to lahko trajalo.
Evropska radiodifuzna zveza: Evrovizija 2020 v Rotterdamu odpovedana

Evropska radiodifuzna zveza: Evrovizija 2020 v Rotterdamu odpovedana

Misli, 18. marec 2020 ― Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je tekmovanje za pesem Evrovizije 2020, ki bi po napovedih moralo potekati v maju, odpovedano. V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa organizatorji Evrovizije niso našli ustrezne alternativne rešitve za njeno izvedbo. Več bo znanega v prihodnjih dneh.

Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije

Asociacija, 18. marec 2020 ― Z razglasitvijo epidemije so se številne ustvarjalke in ustvarjalci ter nevladne organizacije na področju kulture znašli v stiski. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore na pogosta … Preberi več o Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije
Potnik – PRV1

Potnik – PRV1

RockOnNet, 18. marec 2020 ― Ni umazanije, žmohta, nevarnosti, preveč je kontrole in prečiščenih linij, kar ni nujno slabo, a le če to hočeš. The post Potnik – PRV1 first appeared on RockOnNet - spletni časopis o glasbi.
Novice: Tolminski muzej z vami že 70 let

Novice: Tolminski muzej z vami že 70 let

Tolminski muzej, 18. marec 2020 ― Tolminski muzej v različnih organizacijskih oblikah že 70 let skrbi za premično ter nesnovno dediščino Gornjega Posočja in je obenem najstarejša muzejska ustanova na Goriškem. Od leta 2000, odkar deluje pod nazivom Tolminski muzej, je posoški prostor zaznamoval s stalnimi razstavami v Tolminu, Podbrdu, na Grahovem ob Bači, Ponikvah, v Kobaridu, Breginju, Podbeli, Potokih, Krnu in Bovcu. Poskrbel je za posebno muzejsko predstavitev ...

Več kot le dekoracija: Zidne barve za posebne namene Helios

OUTSIDER, 18. marec 2020 ― Zidne barve lahko ponujajo številne tehnološke prednosti, ki presegajo sposobnosti običajnih zidnih barv. Poleg osvežene podobe doma lahko z njimi dosežete različne učinke, ki lahko bistveno vplivajo na bivalno ugodje. SPEKTRA ACTIVE AIR Formaldehid je zaradi številnih virov izvora eden od največjih in najbolj skrb vzbujajočih onesnaževalcev v zaprtih prostorih. Spektra Active Air absorbira škodljivi… The post Več kot le dekoracija: Zidne barve za posebne namene Helios appeared first on OUTSIDER.

Gledališče iz domačega naslanjača

SiGledal Novice, 18. marec 2020 ― Gledališke dvorane v teh dneh samevajo, nekatera gledališča in neodvisni producenti pa nam omogočajo, da na njihove odre pokukamo kar prek spleta. Informacije o uprizoritvah, ki so dostopne z domačega kavča, gledališča objavljajo na svojih spletnih straneh in na družbenih omrežjih. Ekipa spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal objave budno spremlja in redno dopolnjuje seznam na spletu dostopnih predstav. Do večine predstav je mogoče dostopati s preprostim klikom na naslov posamezne predstave.

FABULA: Sheila Heti: Materinstvo

Koridor, 18. marec 2020 ― Prepoznanje lastne narcisoidne težnje, da življenje zapolnimo z vsemi vlogami, ki za nas obstajajo. Materinstvo vendarle ne more biti edini način, da se raztrosimo v svetu. The post FABULA: Sheila Heti: Materinstvo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

Airbeletrina, 18. marec 2020 ― Najbrž se ne da več spregledati, da iz zemlje že kar pospešeno lezejo prvi znanilci pomladi. Prav v tem času pa bi pa na plano počasi že lahko stopali tudi znanilci v človeški podobi - kolesarji. Toda tudi njih krizni ukrepi zdaj bolj zadržujejo v stanovanjih. Obstaja pa kolesar, ki ukrepom in tudi virusom brez težav kljubuje. To je kriminalni roman Kolesar Marka Radmiloviča.

POSEBNO OBVESTILO – Galerija Fotografija je do preklica zaprta, vabimo vas k obisku naših spletnih strani in spletne knjigarne

Galerija Fotografija, 18. marec 2020 ― Spoštovani obiskovalci, Zaradi trenutne situacije v državi smo se odločili, da za nekaj dni zapremo našo galerijo. V tem času lahko v naši spletni knjigarni kupujete knjige brez poštnine (Slovenija). Zaradi zakasnitev v poštnem prometu se je rok za dobavo arhivskega materiala podaljšal. Spletna knjigarna Za vsa vaša vprašanja pa smo vam na voljo na mejlu info@galerijafotografija.si in po telefonu 041 664 357 in upamo, da se kmalu spet vidimo.  

Trije slovenski projekti med finalisti tekmovanja Baumit Life Challenge 2020

OUTSIDER, 18. marec 2020 ― Kot vsaki dve leti, so slovenski projekti tudi letos tekmovali na mednarodnem izboru za najboljšo evropsko fasadno rešitev Baumit Life Challenge 2020, in sicer v več različnih kategorijah. Več kot 300 projektov iz vseh 25 držav, kjer deluje podjetje Baumit, pred zaključnim finala ocenjuje skupina 13 neodvisnih strokovnjakov. Šest fasad z najvišjo oceno v vsaki… The post Trije slovenski projekti med finalisti tekmovanja Baumit Life Challenge 2020 appeared first on OUTSIDER.

Obvestilo o podaljšanju prvega prijavnega roka – do 9. aprila 2020

Fakulteta za dizajn, 18. marec 2020 ― Spoštovani, obveščamo vas, da je danes ministrica podpisala sklep o podaljšanju prvega prijavnega roka v sklopu skupnega Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, in sicer se rok podaljšuje do 9. aprila 2020 (vpis v 1. letnik in v višje letnike, kjer potekajo preiskusi nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti). Rok za […] The post Obvestilo o podaljšanju prvega prijavnega roka – do 9. aprila 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.
1934 Rakek – Sokolski naraščaj

1934 Rakek – Sokolski naraščaj

Stare slike (Cerknica), 18. marec 2020 ― Slika je nastala leta 1934 verjetno v Sokolskem domu. Na njej so sokolski naraščajniki in nekaj učiteljev. Naraščajnikov in naraščajnic je bilo 31. Sodelovali so pri vseh sokolskih nastopih. Prvi in drugi razred sta prejemala glasilo »Naša radost«. O njem nisem našla podatkov. Tretji in četrti razred pa »Sokoliča, list za sokolski naraščaj.« Tiskala ga je […]
Sneg

Sneg

LUD Literatura, 18. marec 2020 ― Pod taktirko otrok in mladih se (še) ne dogajajo spremembe, ker nimajo moči, možnosti, da bi se. Se pa v njihovem odnosu, dialektiki in dejanjih kažejo možnosti, da bi se.
Jezikovni vidiki epidemije

Jezikovni vidiki epidemije

ARS Jezikovni pogovori, 18. marec 2020 ― Na spletu se pojavljajo nove tvorjenke iz besede korona, na primer koronabedak, koronačas in koronapozdrav Besedo koronavirus vsebujeta že Slovar novejšega besedja iz leta 2013 in druga izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika iz leta 2014. Medtem pa se na spletu pojavljajo nove tvorjenke iz besede korona, na primer koronabedak, koronačas in koronapozdrav. Gost oddaje je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Kozma Ahačič. Vprašali smo ga, kako deluje v teh dnevih inštitut, kakšna so najpogostejša poizvedovanja na Franu in v Jezikovni svetovalnici, ter katere so nove tvorjenke iz besede korona na spletu.
Nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

ARS Oder, 18. marec 2020 ― Marjana Brecelj, Aleš Jan, Liza Marijina, Blaž Setnikar, Tomi Janežič Združenje dramskih umetnikov Slovenije je vsako leto tradicionalno ob začetku Tedna slovenske drame izročilo stanovska odličja. Letos, ko je festival zaradi izrednih razmer prestavljen, so nagrajence razglasili na svetovni dan gledališča. V oddaji Oder vam bomo predstavili letošnje lavreate. Z njimi se bo v oddaji, ki bo potekala v živo, pogovarjal Alen Jelen.
še novic