2. srečanje “Nagib k študiju” s Snježano Premuš

Nagib na oder, 15. junij 2020 ― 2. srečanje novega programskega sklopa “NAGIB k ŠTUDIJU”: Telo skozi zaznavo – Snježana Premuš!   PREDZADNJI VIKEND v JUNIJU, natančneje 20. in 21.6.2020, @ Lutkovno gledališče Maribor nadaljujemo z drugim srečanjem znotraj programskega sklopa “Nagib k študiju”, ki ga bo … Continued
Da 5 Bloods (2020)

Da 5 Bloods (2020)

Deseta umetnost, 15. junij 2020 ― Paul, David, Otis in Eddie so štirje temnopolti veterani vojne v Vietnamu, ki se po več desetletjih vrnejo na nekdanje bojišče, da bi odkrili ostanke svojega padlega tovariša in vodje t.i. “krvave bratovščine, Normana in te pripeljali nazaj v Ameriko. Tekom potovanja pa se razkrije, da skuša četverica (skupaj s Paulovim odtujenim sinom) hkrati najti […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Man Who Killed Don Quixote (2018)  Hereditary (2018)  Bloody Sunday (2002)  Gwen (2018)  Gaston Zgaga Copyright © Deseta umetnost [Da 5 Bloods (2020)], All Right Reserved. 2020.
V Pavlovčevi galeriji razstavljajo zamejci z Reke

V Pavlovčevi galeriji razstavljajo zamejci z Reke

Notranjsko primorske novice » Kultura, 15. junij 2020 ― Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji so za dober mesec na ogled postavili razstavo grafik z naslov Čipka likovne skupine Kulturno-prosvetnega društva Bazovica z Reke, ki je na ogled do 15. julija. Kakor čipkarice, ki iz ideje, narisane na papirju, natančno ustvarjajo čipko do popolne oblike, tako je petnajst članic likovne skupine zelo natančno delalo na svojih grafikah. Zamejske slikarke pred galerijo – Razstava Čipke, Kulturno-prosvetno društvo Bazovica, Reka, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 12. junij 2020 Foto: Petar Nikolić Likovna skupina deluje pod mentorstvom velikokrat nagrajene umetnice, likovne pedagoginje in visoko izobražene grafičarke Tihane Karlović. Grafična tehnika zahteva dobro risbo, idejo, ki jo nato avtorica še dodela. Ustvarjalke so izhajale iz osnovne petlje idrijske čipke, ki so jo množile, povečevale in zmanjševale. S šivom so oblikovale različne forme in risale znane oblike, kot sta Triglav ali srce, vse do abstraktnih oblik, ustvarjenih z množenjem risbe. Risbe so prenesle na plošče, jih narisale z grafično iglo in jih s pomočjo grafičnega tiska natisnile na papir. S suho iglo, tehniko globokega tiska, so s pomočjo črt in točk ustvarile popolnoma osebni avtorski svet. Izhajajoč iz tradicionalnih oblik so avtorice ustvarile nove, iz katerih je mogoče razbrati njihovo osebnost. Svoje matrice so uporabljale tudi za prepisovanje in kombiniranje barv na grafičnih listih in tako ustvarjale lepoto, zračnost in preprostost forme. Zaradi prepovedi zadrževanja večje skupine obiskovalcev v prostoru razstave na pot tokrat niso pospremili s kulturnim programom. Petar Nikolić
Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev

Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev

SLOGI, 15. junij 2020 ― Prva letošnja številka Amfiteatra je v celoti posvečena temi ljubiteljskega gledališča. Slednje ni pogosto predmet znanstvenih raziskav tako pri nas kot v tujini. Ljubiteljskega gledališča smo se lotili z različnih vidikov, saj ima pri nas in drugod po Evropi bogato zgodovino. Nekaj ključnih obdobij v razvoju slovenskega gledališča so analizirali Aldo Milohnič (Delavski oder pod […] The post Amfiteater, revija za teorijo scenskih umetnosti, letnik 8, številka 1, predstavitev appeared first on SLOGI.

Jubilejna 30. Župančičeva frulica Celjanki Lari Gobec

Kamra.si, 15. junij 2020 ― Celjanka Lara Gobec je zmagovalka jubilejnega 30. vseslovenskega pesniškega natečaja Župančičeva frulica. Vseslovenski pesniški natečaj za mlade je jubilejno edicijo zaradi pandemije koronavirusne bolezni doživel v spletni različici, zmagovalko so razglasili na spletni prireditvi v četrtek, 11. junija 2020. Natečaj, na katerem vsako leto izberejo najboljšega otroškega recitatorja oziroma recitatorko ter osnovnošolskega in srednješolskega pesnika oziroma pesnico sicer organizira ZIK Črnomelj.

Junijski NOVIČNIK prinaša tudi PROGRAM 1. dela ANE DESETNICE 2020!

Ana Monro, 15. junij 2020 ― V tokratnem NOVIČNIK-u so na enem mestu zbrane vse informacije o 23. mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica 2020 in naši novi ulični produkciji Zadnji ulov, prinaša pa tudi povabili k vpisu na ŠUGLO ter na Degustacijo gledaliških izobraževanj. V njem boste našli še najbolj sveže novice o naših drugih aktivnostih, zato ga ne spreglejte. Se kmalu vidimo na ... The post Junijski NOVIČNIK prinaša tudi PROGRAM 1. dela ANE DESETNICE 2020! appeared first on Ana Monro.

Danilo Kiš: Homo Poeticus

Koridor, 15. junij 2020 ― Esej o tem, kako je na slovenskem knjižnem trgu še enkrat opozorjeno na velikega jugoslovanskega pisatelja in svetovljana Danila Kiša. The post Danilo Kiš: Homo Poeticus appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Janšizem

Vrabec Anarhist, 15. junij 2020 ― Za tako stanje je odgovorna vsa politika, odgovoren je tudi velik del civilne družbe, še zlasti pravna in politološka stroka. Še svetovni aktivist Slavoj Žižek se očitno izogiba komentarjem o Janezu Janši. Vse neodzivanje prispeva k videzu Janeza Janše kot normalne desnice. The post Janšizem appeared first on Vrabec Anarhist.

nava arhitekti: Hiša v Krakovem

OUTSIDER, 15. junij 2020 ― Hiša v gosto pozidanem ljubljanskem predelu Krakovo je v svoji dolgoletni zgodovini doživela več prezidav. Zaporedni lastniki so spremenili proporce okenskih odprtin, dozidali, nadzidali, nekaj odvzeli tu in kaj drugega odvzeli tam. Nava arhitekti so se zato ob srečanju s projektom odločili, da vsaj zunanjost objekta vrnejo v stanje, ki bo kar se da blizu… The post nava arhitekti: Hiša v Krakovem appeared first on OUTSIDER.

Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev

Inštitut za politike prostora, 15. junij 2020 ― Kako podpreti ideje in želje prebivalcev in skupnosti? Kako jih vključiti v razvoj vaše občine? Prebivalci najbolje poznajo svoje okolje in lahko pomembno prispevajo k razvoju svojega kraja. Tudi slovenske občine so se začele zavedati potenciala sodelovanja s prebivalci in so k temu pristopile na različne načine. Pridružite se nam v četrtek, 9. julija 2020, v Ajdovščini,... The post Napoved dogodka – Spoznaj mojo dobro prakso: Orodja za podporo pobudam prebivalcev appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Gregor Strasbergar in Cveto Šali

Kamra.si, 15. junij 2020 ― Gosta Novomeške poDmladi bosta pevec in pisec besedil glasbene skupine MRFY Gregor Strasbergar in član legendarne zasedbe Rudolfovo Cveto Šali. Skupina Rudolfovo je bistveno vplivala na razvoj novomeškega rocka, ki je v zadnjih desetletjih doživel pravi razcvet. Zasedba MRFY je prejela glasbeno nagrado zlata piščal za novince leta 2017, danes pa sodi v sam vrh slovenske rock glasbe. Pogovor bo povezovala Carmen L. Oven. V primeru slabega vremena bo dogodek v prireditvenem atriju knjižnice. Dogodek bomo izvedli v skladu z navodili NIJZ za zbiranje ljudi na javnih krajih.
1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

SLOGI, 15. junij 2020 ― Z akcijo skupne muzejske vstopnice želimo opozoriti na svetovne znamenitosti, ki jih slovenski muzeji hranimo v svojih zbirkah, ter ponuditi dostopno, a hkrati bogato muzejsko in galerijsko izkušnjo. The post 1 vstopnica za 11 muzejev in galerij appeared first on SLOGI.

POZDRAV POLETJU, POZDRAV POČITNICAM, Muzejski vikend

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 15. junij 2020 ― Dragi otroci! Vabimo vas na Muzejski vikend “Pozdrav poletju, pozdrav počitnicam”, ki bo v soboto, 20. junija 2020, od 9. do 11. ure, v Grajski pristavi Ormož. V družbi in izvedbi animacije Piki-Poki bomo ustvarjali na muzejski delavnici na temo počitnic, se zabavali z milnimi mehurčki in različnimi rekviziti, ter izdelovali figurice iz modelirne mase. […]

Zaključni srečanji Borštnikovega programa socialne aktivacije

Borštnikovo srečanje, 15. junij 2020 ― V Vetrinjskem dvoru v Mariboru smo v četrtek, 18. junija, izvedli zaključno srečanje prve izvedbe Borštnikovega programa socialne aktivacije, v katerega je bilo od oktobra lani vključenih trideset brezposelnih oseb. Program temelji na umetnosti in kulturi, udeleženci pa so razvijali splošne in specifične kompetence, ki so uporabne v različnih delovnih okoljih in v vsakdanjem življenju, povezane s strokovnim znanjem in veščinami ter potrebne za opravljanje specifičnega poklica. Po uvodnem nagovoru Aleša Novaka, umetniškega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje in vodje projekta, smo prisluhnili prispevkom, ki so jih udeleženci pripravili na delavnicah s področja knjige in razvoja pismenosti pod mentorstvom Cvetke Bevc. Izbor ustvarjanja je bil naslovljen Vrtnica za 8. marec, zapise pa sta interpretirala Marko Tosić in igralka Alenka Tetičkovič. Za glasbeni program sta poskrbela Rok Černe in Ksenija Jus. Literarnemu dogodku je sledila predstavitev avtorskega projekta Pot, ki je nastal pod mentorstvom Mateje Kokol in je skupek interpretacij osebnih zgodb ustvarjalcev, prekritih s premišljevanjem biografije prvega slovenskega profesionalnega igralca Ignacija Borštnika – Gorazda. Avtorji predstavljajo življenje kot preplet trenutkov in situacij, preoblikovanih v zaporedje dialoških zgodb. Povezane so osebne in Borštnikove, prehajanje od ene do druge pa se uresniči kot potovanje skozi prostor in čas. Projekt Pot so udeleženci v petek, 19. junija, predstavili še v Klubu študentov v Slovenski Bistrici, kjer prav tako izvajamo Borštnikov program socialne aktivacije. Borštnikov program socialne aktivacije sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Več fotografij je pod projektoma Pot in Beseda je moč.
Posebna tematska številka Bukle v sklopu kampanje "Vrnitev napisanih"

Posebna tematska številka Bukle v sklopu kampanje "Vrnitev napisanih"

Javna agencija za knjigo, 15. junij 2020 ― Ker so ob rahljanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem okužb s COVID-19, svoja vrata 4. maja ponovno odprle tudi knjigarne, ki glede na zadnjo raziskavo Knjiga in bralci še vedno predstavljajo najpogostejši način kupovanja knjig v Sloveniji, smo na Javni agenciji za knjigo RS v sodelovanju s številnimi knjigotržci in knjigarji izvedli nacionalno kampanjo Vrnitev napisanih. V kampanji je sodelovalo več kot 100 slovenskih knjigarn! Kampanji se je v soboto, 13. 6. 2020 priključila tudi tematska številka revije Bukla, ki je bila kot katalog novih knjižnih izdaj in bralnih priporočil knjigarjev v nakladi 65.000 izvodov pridana časopisom Delo, Večer in Primorske novice. Če v soboto niste uspeli kupiti katerega izmed naštetih časopisov in si zagotoviti svoje številke Bukle, jo lahko v elektronski različici prelistate tukaj.
Cerknica 1969/70 – 6. b razred

Cerknica 1969/70 – 6. b razred

Stare slike (Cerknica), 15. junij 2020 ― Z razredničarko Gertrudo Zigmund se je slikalo 13 deklet in 12 fantov, skupaj 25 učencev. V šol­skem letu 1969/70 so v osnovni šoli Cerknica obiskovali 6. b razred. Razred so obiskovali učenci iz Cerknice, Dolenje vasi, Dolenjega Jezera, Zelš, Begunj, Bezuljaka in Selščka. Hrib se strese, vse se spremeni, le prijateljstvo ostane in živi do konca dni! […]
Pet elementov kot rdeča nit festivala Svetlobna gverila

Pet elementov kot rdeča nit festivala Svetlobna gverila

Misli, 15. junij 2020 ― V ospredju letošnjega 14. festivala svetlobe Svetlobna gverila je pet elementov - osnovnim vodi, zraku, zemlji in ognju se pridružuje skrivnostna snov vesolja. Festival bosta drevi po 21.30 uvedla dva dogodka - performans Boštjana Čadeža in Tatiane Kocmur na Trgu francoske revolucije ter plesne intervencije festivala Ukrep na Novem trgu.
še novic