Gru. Koliko silvestrovanj (še) do resnice? Gru. Gru.

Urbani (Jaša Lorenčič), 31. december 2020 ― Gru. Gru. Gru. Gru. Nekje vmes pozabiš naslov predstave. Bo pripisano kar temu, da se spraviš gledati premiero na silvestrovo. Naslov… Em… Jazz. Pa res. Pove… No, ne pove nič. Naslov vsekakor ne. Ker saj, kaj pa jazz zares je? Predstava Tretjega odra, ki je gostovala s spletno premiero v MGL, bi lahko nosila naslov […] The post Gru. Koliko silvestrovanj (še) do resnice? Gru. Gru. appeared first on Urbani.
Stopanje v isto reko

Stopanje v isto reko

Vrabec Anarhist, 31. december 2020 ― V jesenskosti, v odpadanju in razlistovanju – pesmi lahko beremo kot nekakšne liste, ki jih poberemo – je implicirano porajanje. The post Stopanje v isto reko appeared first on Vrabec Anarhist.
Ujeti negibnost trenutkov, onemogočiti minevanje

Ujeti negibnost trenutkov, onemogočiti minevanje

LUD Literatura, 31. december 2020 ― Roland Barthes, francoski mislec in teoretik, ki se je med drugim ukvarjal z literarno teorijo, semiotiko in strukturalizmom, je 26. oktobra 1977, dan po materini smrti, začel na manjše lističe beležiti svoje žalovanje za osebo, ki jo je imel najraje na svetu. Ta večinoma kratka intimna avtorjeva razmišljanja so pozneje izšla v knjižni obliki z naslovom Dnevnik žalovanja, letos ga je v slovenski jezik prevedla (ter mu napisala spremno besedo) Suzana Koncut.
Blimey, Matt Kaye, v Londonu smo

Blimey, Matt Kaye, v Londonu smo

LUD Literatura, 31. december 2020 ― Pesnik, kantavtor, pisatelj in prevajalec Matej Krajnc se lahko pohvali z obširnim pesniškim opusom, ki nastaja od leta 1988. Pričujoča zbirka London je že njegova 52. po vrsti, a vendar se zdi, da se njegove praviloma tanjše knjižice poezije, ki izhajajo zelo redno, včasih kar izgubijo in niso vedno deležne kritiškega in bralskega pretresanja, ki bi si ga zaslužile, zato je pohvalno, da ga je letos izpostavil festival Pranger, kjer so pod drobnogled vzeli njegovo knjigo Ojstrica (2019), nato pa je Dejan Koban London izbral za izid v zbirki Sončnica, vsa nora od svetlobe.
NEIMENOVANJE MAG. MARKA REPNIKA: »NA VRSTI JE OČITNO LJUBITELJSKA KULTURA.«

NEIMENOVANJE MAG. MARKA REPNIKA: »NA VRSTI JE OČITNO LJUBITELJSKA KULTURA.«

Revija Primus, 31. december 2020 ― Pismo Zveze kulturnih društev Slovenije   Četrtek, 24. december 2020, bo za ljubiteljsko kulturo obveljal kot žalosten dan. Kljub korektno izvedenemu javnemu natečaju, na osnovi katerega je nadzorni odbor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) že v oktobru predlagal ponovno imenovanje dosedanjega direktorja g. Marka Repnika, Vlada RS iz neznanih razlogov tega ni ...
Lutkovno novoletno darilo Ljubljani #foto

Lutkovno novoletno darilo Ljubljani #foto

Planet Siol.Net, 31. december 2020 ― Opoldan je Lutkovno gledališče Ljubljana v uporabo predalo leta 2019 urejeno Lutkarsko pot na Ljubljanski grad, zdaj na novo opremljeno s ptičjimi krmilnicami in gnezdilnicami ter z liki iz živalskega in domišljijskega sveta. Darila gledališča opozarjajo na usodno povezanost človeka z naravo in nevarnost nepremišljenega izkoriščanja le-te.
Trideset »znamenitnih« in dva, ki to (še) nista

Trideset »znamenitnih« in dva, ki to (še) nista

LUD Literatura, 31. december 2020 ― Modni trend didaktičnih biografskih stripov je v drugi polovici leta 2020 dosegel vrhunec, saj so skorajda drugo za drugim izšla kar tri tovrstna dela. Damijan Stepančič je orisal Baragovo misijonsko življenje med Indijanci (o čemer sem že pisal), Boštjan Gorenc pa je ob petstoti obletnici rojstva Adama Bohoriča opisal jubilanta in druge reformatorske pisce (o čemer bom še pisal) v likovni interpretaciji Jake Vukotiča (1982), ki je skupaj z Žigom X Gombačem (1976) tudi soavtor tridesetih znamenitih in imenitnih (ob katerih smo za nameček dobili še novo skovanko - znamenitni) mož in žena, ki so v različnih obdobjih tako ali drugače pisali slovensko zgodovino.

Adijo 2020, ZDRAVO 2021!

Ana Monro, 31. december 2020 ― 2020 – leto, ki ga je nemogoče opisati z eno besedo! Veliko nam je vzelo, a tudi veliko dalo! V Gledališču Ane Monro smo se že spomladi odločili, da bomo spremembe in omejitve sprejeli kot izziv, da bomo našli nove poti do vas in nove načine, kako vam omogočiti stik z umetnostjo, ko vas ne ... The post Adijo 2020, ZDRAVO 2021! appeared first on Ana Monro.
Ko kapital(izem) odnese šalo

Ko kapital(izem) odnese šalo

LUD Literatura, 31. december 2020 ― Borut Golob je že s prvencem odločno nakazal svoje posege v domačo prozaistiko in z romaneskno fugo za motorko s srečnim koncem Smreka bukev lipa križ, podnaslovljeno »domačijska povest«, ker se pač dogaja na podeželju, čeprav ne ravno izključno med podeželani, pokazal, da se bo bolj kot naraciji posvečal refleksivnemu drobljenju ter svoje opilke in okruške zgodb obračal proti podalpski zagovednosti.

Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 5. dan!

Ana Monro, 31. december 2020 ― Prednovoletni program uličnega gledališča Direkt z ulce – ANA MRAZ 2020 so do vrhunca pripeljali in zaključili Globus Hystericus (30.12.). Mednarodno priznani in z nagrado za odličnost v uličnem gledališču ovenčani umetniki so nas popeljali na Pot v Tadam, ki je bila razburljiva dogodivščina in čudovita popotnica za novo leto! Obenem pa so našim spletnim prenosom ... The post Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 5. dan! appeared first on Ana Monro.
»In vse je samo takšno, kot je«

»In vse je samo takšno, kot je«

LUD Literatura, 31. december 2020 ― Predstavljam si, da med zagrizenim bralstvom slovenske književnosti ni bilo tako malo takih, ki so za roman Nož in jabolko prvič slišali šele ob njegovem ponatisu. Pa vendar bi težko rekli, da je bil roman dobro varovana »javna skrivnost«.

AO16: Ivex

OUTSIDER, 31. december 2020 ― Preobrazba pritličja nekdanjega industrijskega objekta Ivex na Reki v razstavni prostor in eksperimentalno bivališče je delo arhitektke Gorane Stipeč Brlić z ekipo. Ivex je nekdanja proizvodna, skladiščna in upravna stavba podjetja Istravinaexport (IVEX). Stoji na južnem delu reške Delte, zasnoval pa jo je arhitekt Lavoslav Horvat. Kmalu po tem, ko se je proizvodnja v objektu… The post AO16: Ivex appeared first on OUTSIDER.
Kinodvor na današnje silvestrovo prek spleta z dvema filmoma

Kinodvor na današnje silvestrovo prek spleta z dvema filmoma

Misli, 31. december 2020 ― Mestni kino Kinodvor na današnje silvestrovo vabi na letošnje zadnje filmsko popotovanje, tokrat prek spleta. Na ogled ponujajo danski film Nažgani Thomasa Vinterberga, ki je zmagovalec letošnjih Evropskih filmskih nagrad, otrokom pa nadaljevanje Sunejevih prigod v švedskem filmu Najboljši Sune Jona Holmberga.

Prazne izložbe med pandemijo postale gledališki oder

SiGledal Novice, 31. december 2020 ― Gledališki režiser Michel Hausmann je po premisleku, kako med pandemijo novega koronavirusa najti varen in učinkovit način nastopanja, del Miami Beacha spremenil v oder. Predstavo 7 Deadly Sins (7 smrtnih grehov) je postavil v prazne izložbe. Hausmannovo gledališče tako leto 2020 odraža v tematiki pa tudi v sami izvedbi predstave.
1982 Cerknica – Dedek Mraz, ZPM Cerknica

1982 Cerknica – Dedek Mraz, ZPM Cerknica

Stare slike (Cerknica), 31. december 2020 ― Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je bila ustanovljena leta 1953 in že v začetku je v svoje programe, preko različnih komisij (pozneje tudi svetov), vključila delo s predšolskimi in šolskimi otroki ter mladino, se zavzemala za socialno varstvo otrok in družine, ukvarjala z izobraževanjem staršev, skrbela za razvedrilne programe otrok in letovanja. Uvedli so akcije, […]
Varljivo leto dvajseto

Varljivo leto dvajseto

Radio Študent, 31. december 2020 ― Šel je škribent skozi koronski vek in se ustavil kar tam, in medias res. V slogu postmodernistov je nabiral zalet za besedno ludilo, ki bi dezorientiralo še kompas. Usekan od katatoničnih prazničnih dni je golorok in skrit za vogalom prežal na prasca Silvestra, filistra godov, ki je zopet prišel pobrat letno dajatev - nakopičeno samoto sleherne duše.

31. decembra 1902 je v Celju umrl Gustav Stiger, celjski župan

Kamra.si, 31. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. decembra 1902 je v Celju umrl Gustav Stiger, celjski župan. Rodil se je 2. maja 1848 v Celju.   Stigerji so bili ena najbolj znanih celjskih nemških trgovskih družin. Gustav je bil že leta 1879 izvoljen v celjski občinski odbor, leta 1888 postal podžupan, po smrti dolgoletnega župana Neckermanna v letu 1893 pa celjski župan. Na tem mestu je ostal vse do 25. julija 1902, ko je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil s položaja. Njegov odstop je veljal kot začasen, vendar se v aktivni vlogi ni več vrnil v občinski odbor. Šele po njegovi smrti ga je v polni meri nadomestil dotedanji podžupan in namestnik Julius Rakusch, nekaj mesecev pred smrtjo pa ga je občinski odbor odlikoval s častnim meščanstvom. Izrazit čut za poslovnost in organizacijo je zaznamoval tudi njegovo upravljanje mestnega proračuna. Veljal je za odličnega gospodarja, ki je daljnovidno poskrbel za nekatere temeljite izboljšave mestne infrastrukture in imel velik čut za urejenost mesta ter razvoj turizma. Krepko izboljšavo sta doživeli električno in komunalno omrežje, mestno pokopališče in vrsta drugih objektov javnega značaja. Zaradi urejenosti je mesto leta 1897 od c. kr. prezidija za javno upravo prejelo posebno priznanje za neoporečno javno higieno. Uspešen gospodarski razvoj mesta je sovpadal tudi z naraščajočimi nacionalnimi trenji, zato je logično, da so županove poslovne poteze v prvi vrsti krepile gospodarsko in politično prevlado celjskega Nemštva. Bil je preizkušen politični kader, ki si je z vsem srcem prizadeval, da bi preprečil slovensko–nemške vzporednice na celjski nižji gimnaziji in nemški mestni časnik Deutsche Wacht ga v skladu z nemško mitologijo označuje kot »Zvestega Eckarta«, torej kot ideal nemške nacionalne pripadnosti. Obratno je bila sočasna slovenska Domovina do njegovih zlasti političnih potez zelo kritična. Zgodovinar Gubo omenja njegov socialni čut in v svoji zgodovini Celja omenja, da je v oporoki mestnemu skrbstvenemu skladu zapu

31. decembra 1979 je v Mariboru umrla Klara Kukovec, zdravnica

Kamra.si, 31. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. decembra 1979 je v Mariboru umrla Klara Kukovec, zdravnica. Rodila se je 12. julija 1883.   Klara Kukovec se je rodila kot Kaja Lea Doktor v nekdanji carski Rusiji, v Hersonu, ki danes sodi pod Ukrajino. Rodila se je v premožno judovsko družino in se kljub nasprotovanju očeta ter družbenim razmeram, ki niso bile naklonjene izobraževanju žensk, po končani gimnaziji odpravila na študij medicine v Švico. Po treh letih šolanja v Ženevi je njena družina v rusko-japonski vojni izgubila vse premoženje in prepuščena je bila sama sebi. Da je lahko financirala preostanek študija, je odšla v Bern, kjer je v nočnem času delala v sanatoriju, podnevi pa študirala. Potem se je zaposlila kot sekundarijka pri profesorju Krönleinu v Zürichu in tam nadaljevala s študijem, ki ga je zaključila leta 1908 v Lozani. Istega leta se je poročila s Slovencem iz Ljutomera, Jankom Kukovcem in rodila prvega sina Vlada. Preselili so se v Ljutomer, Klara pa je želela v Gradcu odpreti zasebno ambulanto, a so njeno prošnjo zavrnili. Avstrija je namreč od žensk zahtevala, da ponovijo vse izpite, če želijo, da jim priznajo že pridobljeno medicinsko izobrazbo. Poleg tega so od nje zahtevali, da opravi izpit iz Grščine v državi, kjer je končala gimnazijo. Po izpitu v Rusiji ji je nadaljnje priznavanje diplome onemogočila diagnosticirana tuberkuloza. Za nekaj časa se je pridružila zdravnikom, ki so se borili proti koleri, ko pa je ugotovila, da so ji postavili napačno diagnozo, se je vrnila domov. Obiskala je tudi moža, ki je delal v Firencah. Nadaljevala je s prizadevanji za priznanje diplome v Avstriji in delala pri ginekologu prof. Knauerju in pediatru prof. Zangerju. Leta 1910, tik pred rojstvom drugega sina, ji je uspelo v Gradcu diplomirati.Že naslednje leto je bila prva ženska, ki je odprla zasebno ordinacijo v Trstu (Italija), obenem je bila edina ženska zdravnica v mestu. Ambulanta je bila namenjena ženskim in otroškim boleznim in kljub temu, da ni govo
še novic