BARBARA KASTELEC: NEVIDNI SOPOTNIKI / INVISIBLE COMPANIONS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. marec 2021 ― Za Barbaro Kastelec (po)govor o življenju pomeni pogled pod drobnogled. Dobesedno. Elaeomyxa ceifera, Badhamia utricularis, Trichia decipiens niso le latinski izrazi za bakterije zemlje, temveč so nekateri izmed naslovov pričujočih del razstave Nevidni sopotniki. Nekaj tako samoumevnega in hkrati neopaznega umetnica razkriva skozi fantastičen svet mikroorganizmov ter s tem poudarja njihovo osrednjo vlogo v našem ekosistemu. S tem v mislih za trenutek skočimo v teoretično »črvino« Donne Haraway, ki se ji namesto pojma humanistike zdi bolj ustrezen pojem humusa. Da, humusa kot vrhnje plasti tal, ki vsebuje veliko razkrojenih organskih snovi. Zastavljajoč vprašanja »Kaj se zgodi, ko najboljše biologije 21. stoletja ne morejo opravljati svojega dela z zamejenimi posamezniki in konteksti; ko organizmi in okolja ali geni in tisto, kar ti potrebujejo, ne podpirajo več prekipevajočega bogastva bioloških vednosti, če ga sploh kdaj so? Kaj se zgodi, ko se organizmov in okolja komaj spomnimo iz enakih razlogov, zaradi katerih celo ljudje, zavezani Zahodu, samih sebe ne morejo več razumeti kot posameznikov in družb posameznikov v izključno človeški zgodovini?« Donna Haraway zanika ustreznost razumevanja današnjega časa kot Antropocena in izpostavlja pomembnost znanja ne-človeških bitij. Barbara Kastelec s svojim uprizarjanjem življenja antropocentrično perspektivo daje tudi v drugi plan premišljajoč »o prihodnosti bitij in obstoju našega planeta, ki ga morda prav zaradi hitrega tehnološkega razvoja, znanstvenih eksperimentov in genetskih modifikacij pestijo hude ekološke težave.« V svojem delu izhaja iz bioloških, fizioloških, ekoloških, antropoloških, filozofskih in likovnih lastnosti mikroorganizmov in pri tem pogosto sodeluje z znanstveniki. Povezava s področjem znanosti je poleg latinskega poimenovanja razvidna tudi v prevzemu mikroskopskih fotografij ali v okroglih formatih njenih slik. Ko prevzema oblike z mikroskopskih fotografij, se umetnica osredotoča na barvito od

Studio Raketa: Hiša BBL

OUTSIDER, 10. marec 2021 ― V bohinjski kotlini, natančneje, v starem jedru Bohinjske Bistrice, nov vtis v prostoru ustvarja hiša, odeta v lesen ovoj. Oblikovana po vzoru tradicionalne gorenjske hiše, a z reinvencijo za prostorski kontekst značilnega ganka, izstopa v likovnosti fasadnega plašča. Načrtovali so jo arhitekti studia Raketa. »Začelo se je z gankom za gorenjske nageljne in z garteljcem… The post Studio Raketa: Hiša BBL appeared first on OUTSIDER.

Novo v videoarhivu

Loški muzej, 10. marec 2021 ― V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Marušo Štibelj ob njeni razstavi kolažev Kronično pozni, ki je v Galeriji Ivana Groharja na ogled do 21. marca 2021.

Prenovljena Vila Zlatica z zgodbo ljubljanskega župana Hribarja

Misli, 10. marec 2021 ― Prenovljena Vila Zlatica v Rožni dolini, v kateri je nekdaj z družino živel ljubljanski župan Ivan Hribar, bo po odprtju v maju obiskovalce vabila s svojimi meščanskimi interierji iz prve polovice 20. stoletja. Ob stalni bodo v njej pripravljali občasne razstave. Prva bo namenjena Ivanu Hribarju in slovanstvu.

Prenovljena Vila Zlatica z zgodbo ljubljanskega župana Hribarja

Misli, 10. marec 2021 ― Po celoviti prenovi bo maja vrata odprla Vila Zlatica v Rožni dolini, v kateri je nekdaj z družino živel slovenski politik, domoljub in gospodarstvenik ter ljubljanski župan Ivan Hribar. Vila je v upravljanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML), ki bo program v njej izvajal v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur (FSK).

Portretist in stripar Tit Nešović

Loški muzej, 10. marec 2021 ― Tit Nešović je slikar in oblikovalec, predvsem pa stripar in portretist. Njegovi portreti znanih ali popolnoma anonimnih ljudi kažejo na avtorjevo dovzetnost za raziskovanje obraznih zgodb, skritih pomenov grimas in pogledov.

Ko ustreli pištola

Literatura v živo, 10. marec 2021 ― V slovenskem literarnem svetu obstaja dvom, ali je eminentni ruski prozaist, pesnik in dramatik Anton Pavlovič Čehov (1860–1904) dovolj intenzivno zastopan v slovenski literaturi v primerjavi s prisotnostjo njegovih dramskih besedil na naših odrih, kljub temu da je v svojem kratkem življenju ustvaril zavidljivo širok in »klasičen« literarni opus.

Na velikem odru ljubljanske Drame dramatizacija Vojnovićeve Fige

Misli, 10. marec 2021 ― Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo v soboto krstno uprizorjena dramatizacija romana Gorana Vojnovića Figa, ki jo podpisuje Simona Hamer. V romanu se prepletajo številne teme, od razpada nekdanje skupne države, preko skrbi za bližnjega, do strahu pred ujetostjo, v ospredju pa je protagonist Jadran, ki ga "srečamo v življenjskem krču".

Odšel je še en filmski velikan

Društvo slovenskih režiserjev, 10. marec 2021 ― Montažer Andrija Zafranović (1947-2021), ki se je rodil v Splitu, študiral na FAMU v Pragi in deloval po vsej Evropi, je tudi v slovenski kinematografiji zapustil neizbrisno sled, saj je kot montažer sodeloval pri skoraj tridesetih slovenskih celovečernih filmih, bil pa je tudi nesebični mentor mnogim generacijam filmarjev. Naj počiva v miru! IN MEMORIAM

Pismo vsem igralcem in igralkam

SiGledal Novice, 10. marec 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Tanja Žigon: "Pogrešam gledališke predstave, in četudi jih spremljam na spletu, to ni isto, to ni pristno, ni pravo doživetje, ni tisti pravi gledališki večer, nabit s posebno energijo." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Predstavitev knjige Ane Roš in Kaje Sajovic

Kamra.si, 10. marec 2021 ― V četrtek, 11. marca 2021, ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Ane Roš in Kaje Sajovic Sonce in dež; knjigo bosta predstavili avtorici. Potekala bo na platformi Zoom, povezava (TUKAJ) bo aktivna v četrtek, 11. marca 2021, v času med 17.50 in 19.15. Ogled dogodka bo v živo možen tudi na Facebook profilu Goriške knjižnice. Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice in na knjižničnem YouTube kanalu na ogled tudi kasneje. Prijazno vabljeni k spremljanju in ogledu.  

Muzej filmske akademije bo počastil Sophio Loren in Haileja Gerimo

Misli, 10. marec 2021 ― Novi Muzej filmske akademije, ki ga nameravajo odpreti septembra v Los Angelesu, bo počastil italijansko filmsko legendo Sophio Loren in etiopskega režiserja Haileja Gerimo. Igralka bo prejela nagrado visionary za zasluge na področju filmske umetnosti, režiser, ki je v svojih neodvisnih filmih pogosto tematiziral manjšine, pa nagrado vantage.

10. marca 2006 je na Ptuju umrl Janko Simonič, fotograf

Kamra.si, 10. marec 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. marca 2006 je na Ptuju umrl Janko Simonič, fotograf. Rodil se je 23. marca 1923 na Ptuju. Rodil se je kot sedmi otrok v številčni kmečki družini očetu Antonu, mizarskemu mojstru, in materi Mariji, gospodinji. Predšolska in šolska leta je preživel na domačiji v Krčevini pri Ptuju v družbi šestih sester in dveh bratov. Na Ptuju je obiskoval 4-letno osnovno šolo, nato pa zaključil še 4-letno meščansko šolo. Z željo, da bi postal fotograf, se je leta 1939 vpisal v 3-letno trgovsko nadaljevalno šolo v Ptuju in ob tem postal vajenec pri fotografskem mojstru Francu Langerholcu v Prešernovi ulici. Leta 1941 se je nemški okupaciji izognil z odhodom v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot fotografski pomočnik – retušer v ateljeju Foto Holyinski in tam ostal do konca vojne. Tukaj je spoznal svojo bodočo ženo Lidijo (roj. Rebernig), s katero se je poročil leta 1946, v zakonu sta se jima rodila hči Metka in sin Janko. Po koncu druge svetovne vojne in vrnitvi na Ptuj (1945) se je zaposlil kot propagandni referent – vodja ptujske foto sekcije. V tej vlogi si je uspel nabaviti začetni fotografski material in leta 1946 po opravljenem mojstrskem izpitu skupaj z nekdanjim mentorjem Francem Langerholcem odprl fotografski atelje Drava Langerholc – Simonič. Še istega leta je bil vpoklican na triletno služenje vojaškega roka v letalsko enoto v Mostar, delo v ateljeju pa sta v tem času vodila Franc Langerholc in žena Lidija. Po vrnitvi na Ptuj sta se obrtnika razšla in Janko Simonič je odprl samostojni atelje z imenom Foto Drava Ptuj na takratnem Trgu svobode 3 (danes Minoritski trg). Bil je priznan mojster črno-bele fotografije, fotografiral je ob različnih osebnih in družinskih dogodkih ter ustvaril številne otroške in družinske portrete, pa tudi fotografije za osebne dokumente. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s krajinsko fotografijo, pri čemer je fotografiral predvsem mestno jedro Ptuja, grad itd.Atelje je pod njegovim vodstvom deloval do leta 1

Zvočnost kot aktivizem

Odzven, 10. marec 2021 ― Večplastno delo skladateljice, zvočne umetnice, sociologinje kulture, pesnice Nine Dragičević osvešča in nastavlja ogledalo hibam sodobne družbe, kot so homofobija, preziranje revnih in ranljivih, ksenofobija in zlasti nasilje, pri čemer vidi paralelo v zvoku.

Odšel je Andrija Zafranović, filmski montažer

BSF, 10. marec 2021 ― V 74. letu nas je zapustil Andrija Zafranović, eden največjih filmskih montažerjev. V njegovo filmografijo je zapisanih več kot 100 filmov, med njimi tudi televizijskih del in serij, ki jih je montiral v Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Parizu, Istanbulu, Pragi, Münchnu in na Dunaju.
še novic