Krvava bela rasa

Razpotja, 23. avgust 2021 ― Foto: Zasedba Tenochtitlana, konec 17. stoletja, Public Domain / Wikipedia Blaž Kosovel David E. StannardAmeriški holokavst – Osvajanje Novega svetaPrevod: Zoja Skušek (prvi zvezek), Irena Duša (drugi zvezek)Založba *cf., Ljubljana 2018 »Tri majhne ladje so iz pristanišča Palos izplule ‘pol ure pred sončnim vzhodom’, je 3. avgusta v svoj dnevnik zapisal Kolumb, ‘in izbrale smer proti Kanarskim otokom’, na poti pa so naletele na zadnje jude, ki so jih z zamudo zgnali na ladje in izgnali iz domovine. Ta majcena razbojniška flota, predstavnica skoraj povsem obubožane države s sramotno cerkvijo, je odplula na svojo imperialistično in sveto misijo. The post Krvava bela rasa appeared first on Razpotja.

Štipendij za študij v tujini ni

MMC Drugo, 23. avgust 2021 ― Dober mesec pred začetkom študija so maturantje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki so bili sprejeti na priznane tuje glasbene akademije, v skrbeh. Ministrstvo za kulturo namreč letos ni razpisalo štipendij za dodiplomski študij v tujini.

Vabljeni na osupljiv ogled Egipta iz zraka

MMC Film, 23. avgust 2021 ― Egipt, zibelka in dedič prvih civilizacij, vedno očara z zapuščino piramid in sarkofagov ter ikonično reko Nil. Serija v dveh delih poleg izjemne narave in zgodovinske dediščine predstavi tudi izzive sodobnosti, s katerimi se spoprijema država.
1. DAN PRAVLJIC PRI VODNJAKU ODPADE

1. DAN PRAVLJIC PRI VODNJAKU ODPADE

Hiša otrok in umetnosti, 23. avgust 2021 ― Pravljice pri vodnjaku danes, 23. avgusta 2021, žal odpadejo. Nadomestni termin z enakim programom bomo objavili na naši FB in spletni strani. Se vidimo jutri ob 18. uri pri Neptunovem vodnjaku na Gosposki ulici in v sredo ob 18. uri pri fontani Krogla z jedrom v parku Tabor.

Na Ljubljana Festivalu ta teden od muzikala Lolita do Vlada Kreslina

Misli, 23. avgust 2021 ― V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo drevi in v torek na Kongresnem trgu gostovalo Gledališče LDM Nova Scena iz Sankt Peterburga z muzikalom Lolita. Do konca tedna bodo nastopili še tenorist in skladatelj Jose Cura z gosti, Slovenski nacionalni mladinski orkester pod taktirko Žive Ploj Peršuh z zasedbo Katalena ter Vlado Kreslin.

KUNI INTERVJU: Ana Ščuka in Timotej Rosc

Kunigunda, 23. avgust 2021 ― Velenje, 23. 8. 2021 KUNI INTERVJU: Ana Ščuka in Timotej Rosc Cesarjeva nova oblačila, predstava katere namen je razkrivanje telesa z idejo golote, ki ni stigmatizirana in opredeljena kot tabu ter kako premakniti perspektivo percepcije golote na bolj sprejemljivo. Predstavo sta pripravila mlada umetnika Ana Ščuka in Timotej The post KUNI INTERVJU: Ana Ščuka in Timotej Rosc appeared first on Kunigunda.

Razpis Švicarskega državnega sekretariata za izobraževanje, raziskovanje in inovacije

Fakulteta za dizajn, 23. avgust 2021 ― Razpis za štipendije je objavljen na spletni strani Švicarskega državnega sekretariata za izobraževanje, raziskovanje in inovacije: https://www.sbfi.admin.ch/sbfi/en/home/education/scholarships-and-grants/swiss-government-excellence-scholarships.html Zainteresirani kandidati in kandidatke prejmejo prijavne dokumente izključno na osebno zaprosilo, ki ga […] The post Razpis Švicarskega državnega sekretariata za izobraževanje, raziskovanje in inovacije appeared first on Fakulteta za dizajn.

CMAKino: Nepoškodovane (The Undamaged) – Balkan River Defence

C.M.A.K. Cerkno, 23. avgust 2021 ― Balkanski polotok je dom zadnjih divjih rek Evrope, ki napajajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane (UNDAMAGED) – čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 načrtovanimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v zadnje koščke te evropske divjine. Film spremlja ekipo kajakašev, snemalcev, ribičev, […] The post CMAKino: Nepoškodovane (The Undamaged) – Balkan River Defence appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Dnevi poezije in vina 2021

Kamra.si, 23. avgust 2021 ― Od 24.–28. avgusta 2021 bo na Ptuju potekal festival Dnevi poezije in vina, eden največjih in najprepoznavnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope. Kot je že običaj, na festivalu sodeluje tudi Knjižnica Ivana Potrča Ptuj: -   26. avgust 2021 ob 18.30 literarni večer s Ferijem Lainščkom, moderator večera David Bedrač -   25., 26. in 27. avgust 2021 ob 17.00 pravljično-poetične urice z Liljano Klemenčič v Mladinskem oddelku knjižnice V soboto, 28. avgusta 2021, se bo v okviru festivala odvijala tudi Poezija okusov, kjer organizatorji vabijo na sprehod po starem ptujskem mestnem jedru s kozarcem izbranega vina. Na dvorišču knjižnice se bodo predstavili znani slovenski vinarji, hkrati pa bo za obiskovalce na voljo: -          ob 15.30 ogled Mladinskega oddelka s pravljično urico za družine in mlajše obiskovalce (vodi Liljana Klemenčič), -          ob 17.00 ogled Študijskega oddelka in novejših bibliofilskih izdaj (vodita Božena Kmetec Friedl in Darja Plajnšek). Celoten festivalski program je na voljo tukaj ali na spletni povezavi https://www.stihoteka.com/dogodki/seznam.

Ptuj znova prestolnica poezije in pesniškega dogajanja

Štajerski tednik, 23. avgust 2021 ― Jubilejni festival Dnevi poezije in vina bo potekal med 24. in 28. avgustom na Ptuju in v številnih drugih krajih. Vseh lokacij je letos 14, osrednje dogajanje pa bo potekalo na Ptuju. To so dnevi, ko Ptuj vsako leto postane evropska prestolnica poezije in center pesniškega dogajanja preko evropske platforme Versopolis. Letos bo v njegovem sklopu potekalo tudi srečanje festivalskih direktorjev več kot dvajsetih mednarodnih pesniških festivalov, na katerem bodo govorili o idealnem pesniškem festivalu prihodnosti.

Kettejeve pesmi bo prepevala Tinkara Kovač

Notranjsko primorske novice » Kultura, 23. avgust 2021 ― Kettejeve pesmi bo prepevala Tinkara Kovač Featured Prem – V petek, 27. avgusta, ob 20.30 bo na gradu Prem spet mogoče slišati uglasbeno poezijo Dragotina Ketteja. Zdravku Plešetu in komorni skupini Ensemble Contemporanea 21 se bodo na odru tokrat pridružili gostje, med njimi tudi ikona slovenske pop scene, vokalistka Tinkara Kovač. Vstopnice je treba obvezno rezervirati, za informacije se obrnite na Tic Ilirska Bistrica (info@tic-ilbistrica.si, 040 313 737). Koncert Kette nas povezuje, grad Prem, 19. junij 2021 Foto: Hanna Sotoňáková/Glasbeno društvo Viola Koncert bodo izvedli v sklopu projekta Kette nas povezuje. »Uglasbena poezija Dragotina Ketteja dejansko povezuje različne generacije. V njej se preteklost srečuje s sedanjostjo, ki nam zastavlja vprašanja za prihodnost. Kettejeva poezija je  aktualna, živa in modra,« pravi Zdravko Pleše, ki je uglasbil dela pesnika slovenske moderne in jih občinstvu približal že na kar nekaj koncertih. Na prav vsakem od njih so bili poslušalci navdušeni nad skladbami. Uglasbljena Kettejeva poezija bo tudi tokrat zazvenela v zanimivih, bogatih in zvenečih glasbenih aranžmajih. Poseben pridih ji bodo dali gostje. Tinkara Kovač bo zapela vlogo deklice v pesmi Dekličino premišljevanje, njen vokal pa bo zazvenel tudi v pesmih Podgorska svetnica, Starec in ptica ter pesmi Misel moja. Na oder bodo stopili še komorni dekliški zbor Vox Ilirica in moška vokalna skupina Hrušiški fanti in drugi gostje. Kette nas povezuje je projekt štirih partnerjev, ki poezijo pesnika v sodobni glasbeni govorici predstavlja različnim generacijam, predvsem na območju občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. Dogodke v Ilirski Bistrici in na gradu Premu Tic Ilirska Bistrica, ki je eden od partnerjev projekta. V projektu sodelujejo še Glasbeno društvo Viola iz Postojne, Glasbena šola Postojna ter družba Kragul, ki vodi in upravlja Kavarno v Pivki. Projekt sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za gospodarski razvo

Javno povabilo na individualna svetovanja za NVO in ustvarjalce na področju KKI

Asociacija, 23. avgust 2021 ― V okviru projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev kulturnega in kreativnega sektorja, ki ga izvaja Asociacija v koprodukciji s Centrom za kreativnost, vas vabimo, da se prijavite na individualna svetovanja z našimi mentorji, kjer boste lahko prejeli odgovore na vaše specifične izzive na področjih, kot so računovodstvo, PR, povezovanje z gospodarstvom in druge tematike. Prijave preko spletnega … Preberi več o Javno povabilo na individualna svetovanja za NVO in ustvarjalce na področju KKI

ŠOLSKA GLASBENA OLIMPIJADA in 11. SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA (2022)

Glasbena mladina, 23. avgust 2021 ― Objavljeno: 22. 03. 2022 Drage mlade glasbenice in glasbeniki, spoštovane učiteljice mentorice in učitelji mentorji, 11. Slovensko glasbeno olimpijado smo začeli s Platonovo mislijo o glasbi, zaključujemo pa jo z besedami Marija Kogoja: “V naravi ni najti nič lepšega in popolnejšega od glasbe. Ona usmerja človeka v globino njegove duše.”   Letos vas je tekmovanje […] The post ŠOLSKA GLASBENA OLIMPIJADA in 11. SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA (2022) first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Josephine Baker bo prva temnopolta ženska v pariškem Panteonu

Misli, 23. avgust 2021 ― Francosko-ameriška plesalka, pevka in igralka Josephine Baker, ki se je med drugo svetovno vojno pridružila francoskemu odporniškemu gibanju ter se pozneje borila proti rasizmu, bo prva temnopolta ženska v pariškem Panteonu. Slovesnost, na kateri ji bodo v Panteonu odkrili spominsko ploščo, bo 30. novembra, piše francoska tiskovna agencija AFP.

24. avgust 2021: 640 let Ortenburškega rudarskega reda

Gornjesavski muzej Jesenice, 23. avgust 2021 ―   V torek, 24. avgusta 2021, mineva 640 let od izdaje srednjeveškega pravnega dokumenta, jeseniškega Ortenburškega rudarskega reda. Ob tej priložnosti vas iz Gornjesavskem muzeju Jesenice vabimo, da si ogledate premiero posnetka predstave Ortenburški rudarki nered, ki ga bomo predvajali kot predfilm zadnje Torkove kinoteke. Zgodba se delno odvija v latovskem jeziku, delno pa slovenskem jeziku [...]

1977 Begunje – Vozači

Stare slike (Cerknica), 23. avgust 2021 ― Fotografija je glede na oblačila otrok posneta v poznojesenskem času leta 1977, ali pa v zgodnjepomladanskem času leta 1978 pred župniščem v Begunjah. Kdo je avtor fotografije, ostaja neznanka, saj se nihče, s komer sem govorila, tega fotografiranja ne spominja. Obstaja pa možnost, da je fotograf Bajček, Jože Žnidaršič st., potem ko je poslikal vse […]

23. avgusta 1906 se je v Kotljah rodil Avgust Kuhar, urednik, elektrotehnik, novinar in železar

Kamra.si, 23. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. avgusta 1906 se je v Kotljah rodil Avgust Kuhar, urednik, elektrotehnik, novinar in železar. Umrl je 17. oktobra 1964 v Topolšici.  V Mariboru je najprej obiskoval humanistično gimnazijo in kasneje prestopil na tehniško srednjo šolo v Ljubljani; diplomiral je na elektrotehniškem oddelku leta 1929. Potem je odšel k bratu Alojzu Kuharju v Francijo, se dobro naučil jezika in poskusil študirati. Eno leto je bil v La Croixu, drugo (1930) v Pompeyu blizu Nancyja. Tu je bil »inženir-stažist« in hkrati študent. Vmes je bil v Strasbourgu, v Parizu pa je dokončal tudi žurnalistični tečaj. Potem je šel domov služit vojaški rok. Uspešno je končal šolo za rezervne oficirje. Po tistem seveda ni bilo več časa ne za Francijo, ne za študij kjerkoli drugje.

23. avgusta 1993 v Ljubljani umrl Edvard Ravnikar, slovenski arhitekt

Kamra.si, 23. avgust 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...23. avgusta 1993 v Ljubljani umrl Edvard Ravnikar, slovenski arhitekt. Rodil se je 4. decembra 1907 v Novem mestu  Ravnikar je bil po krajšem študiju na Dunaju učenec Jožeta Plečnika. Pri njem je tudi diplomiral. V letih 1938-1939 se je krajši čas izpopolnjeval pri Le Corbusierju. Med leti 1946–1980 je bil profesor na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani (1946-50 je predaval tudi o kulturni oz. umetnostni zgodovini na novoustanovljeni Akademiji za upodabljaločo umetnost, kasnejši ALU). Od leta 1969 je bil izredni, od leta 1979 pa redni član SAZU. Ravnikarjeva arhitektura postopoma dobiva objektivno kritično vrednotenje. Cenjen je med svojimi učenci, ki so o njem priredili nekaj razstav in izdali več knjig. Umetnostni zgodovinarji od F. Šijanca, N. Šumija in S. Bernika so ga ocenili kot osrednjega slovenskega arhitekta 20. stoletja po J. Plečniku. Zgodaj je o njem pisala J. Pirkovičeva, za njo P. Krečič in G. Zupan. Najbolj tehtne analize so dodali F. in M. Ivanšek, A. Vodopivec in N. Koseljeva. Velja za najpomembnejšega slovenskega in enega najpomembnejših jugoslovanskih arhitektov druge polovice 20. stoletja. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Edvard_Ravnikar Priporočamo: Edvard Ravnikar: 1907-1983

Last but not least…

PIFcamp, 23. avgust 2021 ― The last day at PIF started off with preparations for a busy evening full of project presentations, performances and… a farewell Milky Way themed party! Some of the participants were racing to make the most of the day and to wrap up their projects or gather as much research materials as possible to continue their … Continue reading Last but not least… The post Last but not least… appeared first on PIFcamp.
še novic