Slavic Seasons at Bogenšperk Castle

Slavic Seasons at Bogenšperk Castle

Forum slovanskih kultur, 21. oktober 2021 ― Forum of Slavic Cultures and partners kicked off the Slavic Seasons cycle at Bogenšperk Castle with the first in the series of events. Young grammar school students from Celje and Litija listened to the motivational address by Dmitry Polikanov, Deputy Head of Rossotrudnichestvo, and talked to Slovenian author Vlado Žabot and Yulia Sozina, literary historian from Russia.
Kinobalon na 32. LIFFu

Kinobalon na 32. LIFFu

Kinodvor, 21. oktober 2021 ― Kinobalon na Ljubljanski mednarodni filmski festival prinaša štiri celovečerne filme. Trije bodo prikazani predpremierno, med njimi tudi prvi slovenski božični celovečerec Kapa. Med 10. in 21. novembrom.
Zgodba o lutki

Zgodba o lutki

Radio Študent, 21. oktober 2021 ― Pozdravljeni v RKHV intervjuju, v katerem se danes odpravljamo na območje metafizičnih dogajanj z izrazitimi pravljičnimi prvinami. Pogovarjali smo se namreč z Matteom Spiazzijem, italijanskim gledališkim režiserjem, ki nam je pomagal prodreti v ustroj predstave Ostržek - pred kratkim videne na 11.
David Bedrač z novo pesniško zbirko: Igravčki za več igre in razumevanja drug drugega

David Bedrač z novo pesniško zbirko: Igravčki za več igre in razumevanja drug drugega

Štajerski tednik, 21. oktober 2021 ― Ptujčan David Bedrač, učitelj slovenščine in pesnik za otroke, doktor literarnih ved, je izdal novo pesniško zbirko za otroke z naslovom Igravčki. To je že njegova druga zbirka za otroke v prestižni zbirki Čebelica pri Mladinski knjigi. Izšla je prav v času, ko je pomen igre, svobode, gibanja še toliko pomembnejši. Že z naslovom zbirke želi povedati marsikaj.
Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen

Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen

Inštitut za politike prostora, 21. oktober 2021 ― Zaposleni na OŠ Solkan so v času začasne prometne ureditve imenovane Šolska ulica – Območje varnih prihodov v šolo za dober namen zmanjšali število prepeljanih kilometrov z avtomobilom. Na pot v službo in domov so šli večkrat vsaj del poti peš ali s kolesom. Sodelovali so v kampanji, v kateri je bilo zmanjšanje uporabe avtomobila nagrajeno z nakupom koles za učence OŠ... The post Zaposleni OŠ Solkan so zmanjšali uporabo avta za dober namen appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Frankfurtski knjižni sejem letos ponovno v živo

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2021 ― Od 20. do 24. oktobra poteka v Frankfurtu največji mednarodni knjižni sejem, tokrat 73. po vrsti. Geslo letošnjega sejma, ki ga organizatorji razumejo kot korak k normalnosti, je Re:connect. Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar sta si ogledali slovensko stojnico in predstavitve slovenskih zamejskih založb.

Neforma 90 (2.11.2021 20:00)

Španski borci, 21. oktober 2021 ― Zadnja Neforma v letošnjem ciklu je že skoraj novoletno darilo nastopajočih mojstrov. Med gibalcema tokrat malo manj običajna kombinacija, med glasbenikoma rojenje že preizkušenega, h kateremu se bo najbrž dodal tudi igralski glas.

Meje med filmom, “videom” in novomedijsko umetnostjo

MAF - Mad About Film, 21. oktober 2021 ― Mad About Film (MAF) Meje med filmom, “videom” in novomedijsko umetnostjo   “Pitch”-am novo idejo za projekt ustreznim avtoritetam. V projektu želim raziskovati določene dele internetnega prostora, rezultat raziskovanja pa bodo tudi precej nepredvidljivi videi, ki jih bom kasneje obdelovala v dokaj standardnem procesu filmske postprodukcije. Po “pitchu” dobim odziv: “Zanimivo. … Meje med filmom, “videom” in novomedijsko umetnostjo

Kdo so prejemniki letošnjih vesen?

MAF - Mad About Film, 21. oktober 2021 ― Mad About Film (MAF) Kdo so prejemniki letošnjih vesen? Zaključil se je 24. Festival slovenskega filma Portorož, kjer se je za festivalske nagrade vesna potegovalo 54 filmov. Glavno nagrado, vesno za najboljši film festivala, je prejel film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijana Zinajić, ki je poleg … Kdo so prejemniki letošnjih vesen?

Valerie Wolf Gang: “Ali je lahko umetna inteligenca kreativna sama po sebi” – 2. del

MAF - Mad About Film, 21. oktober 2021 ― Mad About Film (MAF) Valerie Wolf Gang: “Ali je lahko umetna inteligenca kreativna sama po sebi” – 2. del   Intermedijskost se je v Sloveniji začela že v drugi polovici prejšnjega stoletja. Bi morda lahko poiskala vzporednice med prvimi generacijami in generacijami, ki se s tem področjem ukvarjate danes. Najprej bi omenila to, česar se ljudje navadno ne zavedajo, … Valerie Wolf Gang: “Ali je lahko umetna inteligenca kreativna sama po sebi” – 2. del

Valerie Wolf Gang: “Vedno več mladih začne delati neke usluge, ki se kar ne nehajo.” – 1. del

MAF - Mad About Film, 21. oktober 2021 ― Mad About Film (MAF) Valerie Wolf Gang: “Vedno več mladih začne delati neke usluge, ki se kar ne nehajo.” – 1. del Valerie Wolf Gang (1990) je intermedijska umetnica, filmska režiserka, videastka, transdisciplinarna umetniška raziskovalka in pedagoginja. Deluje na različnih področji ustvarjanja, ki jih v svojih delih neprestano povezuje. V zadnjem času dela predvsem na področju intermedijske umetnosti in v to vključuje … Valerie Wolf Gang: “Vedno več mladih začne delati neke usluge, ki se kar ne nehajo.” – 1. del
Neustavljiva igra trenja jezika

Neustavljiva igra trenja jezika

LUD Literatura, 21. oktober 2021 ― »jaz sem / tekst sploh / ko govorim // s tabo / na poti / v govor/ico // not čist not / sem / jaz«, piše Ana Pepelnik v svoji najnovejši pesniški zbirki z naslovom Treš. In ravno »primat« govorice, njeno ozaveščanje, njena pozicioniranost v ospredje, razstavljanje, sestavljanje in preigravanje jezika v raznih pomenskih, poetskih kontekstih, je (najbolj) razpoznavna karakteristika te zbirke.
Mariborska knjižnica po živi verigi v začasne prostore

Mariborska knjižnica po živi verigi v začasne prostore

Misli, 21. oktober 2021 ― Zaradi načrtovane izgradnje Centra Rotovž se osrednja enota in čitalnica Mariborske knjižnice začasno selita z Rotovškega trga v trgovski center City pri Trgu Leona Štuklja. Danes bodo povezali njuno dosedanje in novo domovanje z živo verigo, preko katere bodo preselili del knjig.
Popotnik za uvod v kinotečno retrospektivo Abbasa Kiarostamija

Popotnik za uvod v kinotečno retrospektivo Abbasa Kiarostamija

Misli, 21. oktober 2021 ― S filmom Popotnik se bo danes ob 20. uri v Slovenski kinoteki začela retrospektiva, posvečena velikemu iranskemu cineastu Abbasu Kiarostamiju. Režiserju, katerega filmi "vsebujejo dvoumnosti, nenavadno mešanico preprostosti in kompleksnosti ter pogosto prepletanje izmišljenih in dokumentarnih elementov", se bodo poklonili z več kot 30 filmi.

Center za kreativnost (CzK) med slovenskimi finalisti za EEPA 2021

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2021 ― Center za kreativnost, ki deluje pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, je po prejemu nacionalne nagrade tokrat uvrščen tudi v finalni izbor za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva (EEPA) za leto 2021, in sicer v kategoriji "spodbujanje podjetniškega duha". To je priznanje tudi za Ministrstvo za kulturo, saj smo ključni partner in soustvarjalec projekta. Podelitev nagrad bo novembra.
28. 10. ob 18. uri: predavanje in pogovor o življenju na »Ta starih Jesenicah«, Muzej Kosova graščina

28. 10. ob 18. uri: predavanje in pogovor o življenju na »Ta starih Jesenicah«, Muzej Kosova graščina

Gornjesavski muzej Jesenice, 21. oktober 2021 ― Praznovanje petstoletnice Kosove graščine oktobra 2021 ob 18. uri vabljeni v Muzej Kosova graščina na predavanje in pogovor o življenju na »Ta starih Jesenicah«. Po krajšem predavanju o Murovi in nekdanji Gosposvetski cesti bomo besedo predali vam, ki se še spominjate dogajanja v Kosovi graščini in okoli nje. Zato vabimo vse, ki jih življenje na [...]

21. oktober - god sv. Uršule

Kamra.si, 21. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. oktober - god sv. Uršule Nobena svetniška zgodba ni tako skrivnostna, kakor zgodba o devici in mučenki Uršuli z njenimi enajst tisoč tovarišicami. Legenda izvira iz desetega stoletja, ima pa nedvomno zgodovinsko jedro: gre za skupino devic, ki so umrle kot mučenke, najbrž v času Dioklecijanovega preganjanja kristjanov (na začetku 4. stoletja) in so bile v sedanjem Kölnu žrtve svojega krščanskega prepričanja ali devištva, morda tudi obojega. Zgodovinarji so skušali že na mnoge načine posvetiti v zgodovinsko temo okrog svete Uršule. Nekateri domnevajo, da so bile te mučenke sestre, neveste in hčere vojakov tebajske legije, ki jih je dal na ozemlju sedanje Švice umoriti Dioklecijanov sovladar Maksimijan. Ali je morebiti bližja resnici kronika, ki poroča, da je bila Uršula prednica nekega samostana pri Kölnu in se je ob času preseljevanja narodov s svojimi redovnicami zatekla za obzidje Kölna in je ob padcu mesta šla raje v smrt kakor v sramoto. Po pripovedovanju v Zlati legendi Jakoba de Voragine je bila Uršula baje hči britanskega kralja. Zasnubil jo je neki anglosaški kraljevič. Dobil bi jo, ko bi se pokristjanil in počakal tri leta, da Uršula s tovarišicami poroma v Rim. Uršula se res odpravi z 11.000 tovarišicami na pot, ko pa se vračajo, jih pred Kölnom napadejo in pomore Huni. Hunski kralj hoče Uršulo za ženo; ker ga ne mara, jo sam z lokom ustreli. Odmeve te legende najdemo v ljudskih pesmih, ki so v visokem srednjem veku nastale na naših tleh. Število enajst tisoč Uršulinih tovarišic je seveda pretirano. Vsekakor gre tu za nepravilno branje okrajšave XI. M. V. (11 Martyres Virgines – enajst mučenk devic), ki so jo nekateri razlagali 11 milia (tisoč – M je namreč rimsko število za tisoč). To bajno število je bilo ljudski domišljiji seveda takoj všeč. Veliko število je mogoče pripisati tudi srednjeveškemu pretiravanju. Sveta Uršula je danes zavetnica ženskih vzgojnih zavodov, kajti sv. Angela Merici, ki je leta 1535 ust
še novic