Z AVTOM PO JUŽNI AFRIKI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. oktober 2022 ― Republika Južna Afrika je lonec, v katerem se mešajo številne kulture, jeziki in tradicije. Pod pokrovom razmeroma urejene sedanjosti še vedno brbotajo ostanki nemirne preteklosti. S čudovitimi fotografijami nas je Nejc Draganjec popeljal od pristanka v Johannesburgu, ki je odigral glavno vlogo v apartheidu in je mesto, v katerem sta živela kar dva prejemnika Nobelove nagrade, prek naravnih rezervatov, potapljanja z belimi morskimi psi, vse do čudovite neokrnjene obale. Afriške dežele in njihov bogati živalski svet pogosto povezujemo z besedama »velikih pet«. Izraz, ki so ga uporabljali lovci, izhaja iz 18. stoletja, ko so ...

Pogovor s prejemnikom Borštnikovega prstana Ivom Barišičem

Borštnikovo srečanje, 7. oktober 2022 ― Slovenski gledališki inštitut vsako leto jeseni pripravi pogovor s prejemnikom ali prejemnico Borštnikovega prstana. Najvišje igralsko odličje za življenjsko delo pri nas je letos prejel vrhunski igralec Ivo Barišič, dolgoletni član igralskega ansambla novogoriškega gledališča. "Dovolite mi samo stavek: Bili smo skupaj. Hvala lepa."     To so bile edine, a v jedrnatosti zgovorne besede, ki jih je letošnji lavreat izrekel na odru ob prejemu Borštnikovega prstana. Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969; igralsko pot je kot gledališki samouk začel v trenutku profesionalizacije novogoriškega gledališča, rasel in se razvijal z ustanovo, ki je pred slabimi dvajsetimi leti pridobila nacionalni status, ter v njej ustvarjal skoraj pol stoletja, do upokojitve leta 2014. V svoji dolgoletni karieri, v kateri je ob gledaliških oblikoval tudi vidne filmske in televizijske vloge, je vedno ustvarjal z mladostno energijo in igralsko vnemo ali, kot je v utemeljitvi Borštnikovega prstana najznačilnejšo potezo Barišičevega ustvarjanja izpostavila mag. Tea Rogelj: "kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik". Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana bo, v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta, naslednji četrtek, 13. oktobra 2022, ob 18. uri vodila teatrologinja Ana Perne. Vljudno vabljeni!  

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa

CED, 7. oktober 2022 ― Preverite aktualne razpise programa Ustvarjalna Evropa. Besedila razpisov so dostopna na portalu Funding & tender opportunities. Na obzorju že razpisi Ustvarjalna Evropa (KULTURA / MEDIA / Medsektorski sklop) za leto 2023. Objavljeni tudi prvi razpisi za individualno mobilnost.

Čajanka posvečena Antonu Martinu Slomšku

Knjižnica Postojna, 7. oktober 2022 ― KULTURNO DRUŠTVO LIPA PIVKA in KNJIŽNICA PIVKA vabita na pogovor o  Antonu Martinu Slomšku ob njegovi 160-letnici smrti, v četrtek, 13. oktobra 2022 ob 17. uri. V čitalnici knjižnice Pivka bomo spoznavali bogato življenjsko in kulturno dediščino »najbolj slovenskega škofa«, ki je v pravem trenutku zgodovine branil severno mejo slovenstva. Na čajanki se bomo skozi pogovor tako poklonili temu velikemu slovenskemu duhovniku, učitelju in kulturniku.

OBISK PRVOŠOLCEV v OBČINSKI KNJIŽNICI VRANSKO

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. oktober 2022 ― V petek, 7. oktobra 2022, so Občinsko knjižnico Vransko obiskali otroci, ki so letos prvič prestopili šolski prag. Knjižnične prostore in pravila dobro poznajo že iz vrtčevskih dni, zato pa so z vso pozornostjo prisluhnili koroški ljudski pravljici Hvaležni medved. Pravljica nas spodbuja k negovanju prijaznosti, sočutja in hvaležnosti. To troje nič nič ne stane, zbuja pa veliko zadovoljstva v vsakem izmed nas. Ob izteku obiska smo prvošolce obdarili s pobarvanko knjižnih junakov in odsevniki – da bi bil njihov korak vedno varen.

Portal F&TP – vstopna točka za financiranje in razpise EU

CED, 7. oktober 2022 ― Funding and Tenders Portal (F&TP) je enotna vstopna točka za prijavitelje na razpise EU, izvajalce podprtih projektov in evalvatorje razpisov oz. programov financiranja, vključno z Ustvarjalno Evropo, ki jih upravlja Evropska komisija in drugi organi EU. Omogoča elektronsko upravljanje programov, izvajanje razpisov in interakcijo z institucijami EU. Prav tam lahko poiščete ustrezen razpis in projektne partnerje, za sodelovanje na razpisih pa morate ustvariti račun EU Login in se registrirati.

Prejemniki priznanj Zlati svinčnik

OUTSIDER, 7. oktober 2022 ― Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) vsako leto podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja (vsako drugo leto). Namen pregledne razstave članov in podelitve priznanj je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja […]
Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA

Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA

Bajalka, 7. oktober 2022 ― Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru, 26. september–30. november 2022       V knjižnici OŠ Franceta Prešerna v Mariboru so na ogled ilustracije iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS, ki jo je ustvarila Alenka Spacal. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina. Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi. Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in akrila. V času, ko se tudi […] Stran Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA se je prvič pojavila na strani Bajalka.

ART YARD letos v KAŠLJU! (10.-15.10.)

Ana Monro, 7. oktober 2022 ― Projekt sosedskega gledališča Art Yard, katerega namen je uporabiti sodobne performativne ulične umetnosti kot orodje za izgradnjo oziroma krepitev skupnosti stanovalcev, bomo to jesen (od 10. do 15. 10.) izvedli v naselju Španski borci v Kašlju v Ljubljani. Pri projektu smo se povezali s člani Javnega zavoda Mladi zmaji in njihovega Skupnostnega centra BORC, pripravili pa smo ... The post ART YARD letos v KAŠLJU! (10.-15.10.) appeared first on Ana Monro.
Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana, Ivom Barišičem

Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana, Ivom Barišičem

SLOGI, 7. oktober 2022 ― Oktobra je v Mariboru običajno potekal Festival Borštnikovo srečanje. Zaradi terminske spremembe se je 57. izdaja festivala že odvila v mesecu juniju in na podelitvi je najvišje igralsko odličje za življenjsko delo pri nas prejel Ivo Barišič. Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana, ki ga pripravljamo v Slovenskem gledališkem inštitutu, bo vodila teatrologinja Ana Perne. […] The post Pogovor z letošnjim prejemnikom Borštnikovega prstana, Ivom Barišičem appeared first on SLOGI.

Kipar Boris Beja v Pivki interpretira Miheličeve kurente

Misli, 7. oktober 2022 ― V Hiši kulture v Pivki bodo nocoj odprli razstavo kiparja Borisa Beje z naslovom Ko ima mlade, jih ima sto, ki v galerijo prinaša interpretacijo motiva arhaičnega in mitološkega kurenta oziroma grafike Franceta Miheliča z naslovom Mrtvi kurent iz leta 1953, ki si jo na razstavi lahko tudi ogledamo. Razstava je na ogled tri tedne.

Ministrici dr. Dominika Švarc Pipan in dr. Asta Vrečko o vladavini prava z evropskimi poslanci

Ministrstvo za kulturo, 7. oktober 2022 ― Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko sta se preko video povezave pogovarjali s poslanci Evropskega parlamenta – člani Skupine za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki jo vodi evropska poslanka Sophie in' t Veld. Omenjena skupina poslancev, ki deluje v sklopu parlamentarnega odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), namreč že več let podrobno spremlja tudi razmere v Sloveniji, zlasti na področju medijev in svobode izražanja.

Otvoritev Meseca oblikovanja s podelitvijo slovenskih nagrad za oblikovanje

Fakulteta za dizajn, 7. oktober 2022 ― V sklopu Meseca oblikovanja so bili  včeraj na slavnostni podelitvi v Mestni hiši razglašene nagrade Perspektivni za 2022. Nagrajenci Fakultete za dizajn so: Špela Bogataj, Lara Tominec, Luka Vesel, Aliia Iusupova, […] The post Otvoritev Meseca oblikovanja s podelitvijo slovenskih nagrad za oblikovanje appeared first on Fakulteta za dizajn.

Priznanje za Outsider: Častno članstvo ZAPS

OUTSIDER, 7. oktober 2022 ― Z veseljem sporočamo, da je strokovna žirija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ustanoviteljema revije Outsider dodelila častno članstvo. Podelitev priznanj bo na Dan arhitektov, 7. oktobra 2022, v prostorih MAO.   Na tej povezavi lahko berete kratek prispevek o vseh letošnjih prejemnikih priznanj. V nadaljevanju objavljamo obrazložitev žirije.   Nina Granda in Matevž Granda […]
Homeopatsko dedovanje

Homeopatsko dedovanje

Glave (Apparatus), 7. oktober 2022 ― Pižama zažene zbiralno akcijo sredstev za nakup alu folije, Anže pa navdušeno prikimava, da je to njemu najljubši del doslej. Debata se med drugim dotakne še globine obale okoli Naplavškega, tedna narodnih noš na Zmajevem kamnu in logistike zmajskih toaletnih prostorov. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš. Hvala. – Glave #135 Zapiski: Arne […]
[Vabilo občinam in načrtovalcem] na ponovitev spletnega Seminarja Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

[Vabilo občinam in načrtovalcem] na ponovitev spletnega Seminarja Načrtujmo skupaj zdravo mesto!

Inštitut za politike prostora, 7. oktober 2022 ― Ponovno vabimo na seminar Načrtujmo skupaj zdravo mesto!. Tudi tokrat bomo v središče vaše pozornosti postavili skrb za zdravje v povezavi z načrtovanjem prostora. Predstavljeni bodo argumenti za to, da zdravje postane bolj pomembno vodilo urejanja prostora, in načini, s katerimi lahko prostorski načrtovalci, urbanisti in projektanti na občinah in v praksi prispevamo k ustvarjanju... The post [Vabilo občinam in načrtovalcem] na ponovitev spletnega Seminarja Načrtujmo skupaj zdravo mesto! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

MALI SAVINJČANI BEREMO 2022/23

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 7. oktober 2022 ― Spoštovani  starši, babice, dedki,  skrbniki, vzgojitelji … V branje vam ponujamo vsebine, ki vam bodo pomagale ustvariti bližino z vašim otrokom, vnukom, varovancem oz. z vsemi otroki v starosti od 4 do 6 let. V projektu branja predšolskih otrok Mali Savinjčani beremo 2022/2023 že deseto sezono sodelujemo vsi, ki nam je mar, kam poleti otroška duša, ko dobi krila. Z bogatim izborom zgodbic, pesmic in poučnih vsebin ponujamo svetove, v katere boste odšli z roko v roki in se vrnili bližji, kot ste si pred tem bili. Otroci vam bodo hvaležni, ...

Ladje in otoki

Literatura v živo, 7. oktober 2022 ― Ladja   Svetilnik je Kiklop z vrtečo glavo- s svojim svetlobnim očesom vidi milje daleč. Noč prebadajo snopi bliskov. Moja samota je „mornarjev dnevnik». Intervali luči … →

Budimpeški festivalski orkester izbran za orkester leta

Misli, 7. oktober 2022 ― Ugledna britanska glasbena revija Gramophone je letos Budimpeški festivalski orkester (BFO) na slovesnosti v Londonu ta teden izbrala za orkester leta. BFO se je pred tem uvrstil v ožji izbor na podlagi svojega Brahmsovega albuma, skupaj z devetimi drugimi orkestri, med katerimi so bili tudi Dunajski filharmoniki in Bavarski deželni orkester.
Slovenski film v fokusu na 27. mednarodnem filmskem festivalu Schlingel

Slovenski film v fokusu na 27. mednarodnem filmskem festivalu Schlingel

BSF, 7. oktober 2022 ― Festival otroškega in mladinskega filma, ki v svojem žanru velja za največjega v Nemčiji, bo potekal od 8. do 15. oktobra v nemškem mestu Chemnitz. V tekmovalni program so se uvrstili Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc, Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše in Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. V program Panorama pa sta se uvrstila še Moja Vesna režiserke Sare Kern in slovenska soprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Vsi trije filmi v tekmovalnem programu so nemške premiere.
še novic