S sloganom Berem svet odprli letošnji knjižni sejem

S sloganom Berem svet odprli letošnji knjižni sejem

Misli, 21. november 2022 ― V Festivalni dvorani so odprli letošnji 38. slovenski knjižni sejem, ki se po 50 letih vrača na Gospodarsko razstavišče, kjer bo potekal do nedelje, do 4. decembra pa tudi na spletu. Ob tem so podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva. Prejel jo je ustanovitelj založbe Wieser Lojze Wieser.
Studio 8.1 – Jan Kopač – Vignettes

Studio 8.1 – Jan Kopač – Vignettes

Cirkulacija 2, 21. november 2022 ― Četrtek, 24. 11. 2022 ob 19:30 / Cirkulacija 2 | podhod Ajdovščina Ljubljana Studio 8.1 – Jan Kopač – Vignettes Nastopajoči: Jan Kopač kitara Gašper Selko trobenta Martin Pinter tolkala Vstop prost! Prihajajoči dogodek bo sklepni del rezidence Jana...
kuš!: Nazaj k naravi

kuš!: Nazaj k naravi

Koridor, 21. november 2022 ― Gre za skupno razstavo številnih avtorjev, ki so ustvarjali za latvijsko stripovsko revijo kuš! The post kuš!: Nazaj k naravi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Živimo v deželi Parzivala, a tega ne znamo izkoristiti

Živimo v deželi Parzivala, a tega ne znamo izkoristiti

Štajerski tednik, 21. november 2022 ― Ptujski Hotel Mitra že nekaj let zapored v jesenskem času javnosti predstavlja novo zgodbo ptujskega turizma kot mesta, ki je prava zakladnica tisočletja. Četudi ima mesto častitljivo tradicijo, na tem področju še vedno zaostaja, svojih edinstvenih zgodb se še vedno ne zaveda dovolj, jih ne zna izluščiti, kaj šele pozicionirati. Po mitrejih, po virtualnem vodniku i.Ptuj, je letos to zgodba o Parzivalu.
Markovci:Več kot odličen začetek nove sezone Otroci pojejo slovenske pesmi

Markovci:Več kot odličen začetek nove sezone Otroci pojejo slovenske pesmi

Štajerski tednik, 21. november 2022 ― Nova sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo se je začela. Vrnila se je v stare tirnice, na odre dvoran in drugih večnamenskih prostorov, kjer lahko mladim pevcem zaploskajo ob domačih tudi drugi obiskovalci. Znova je tako, kot je bilo pred korono, ko so skupaj pevski talenti in občinstvo, ki skupaj poskrbijo, da so ti večeri slovenske pesmi in glasbe pravi kulturni prazniki v malem.
Češko-slovenska izmenjava sodobne umetnosti

Češko-slovenska izmenjava sodobne umetnosti

Štajerski tednik, 21. november 2022 ― V Galeriji mesta Ptuj so v okviru mednarodne umetniške izmenjave Czechoslovenia med Univerzo v Ostravi in Galerijo mesta Ptuj, v sodelovanju s KUD Art Stays, na ogled postavili dela izbranih sodobnih čeških umetnikov. Slovenski se že od septembra predstavljajo v Galeriji Gong v Ostravi.

Nik Rajšek: MONOLOG / DIALOG (3.12.2022 20:00)

Španski borci, 21. november 2022 ― Vabljeni na premiero plesnega performansa in VR izkušnje MONOLOG / DIALOG, ki bo v Centru kulture Španski borci v soboto, 3. decembra. Gre za najnovejšo produkcijo Zavoda EN-KNAP v sodelovanju s plesalcem in koreografom Nikom Rajškom. Predstava obiskovalca popelje po dveh zgodbah, ki pa se v svojem bistvu prepletata. Prvi del predstave - MONOLOG je VR izkušnja, kjer pobliže spoznamo sebe in to, zaradi česar smo unikatni. Monolog predstavlja enosmeren dialog. V drugem delu, v...

Uspešno izvedena 3. prireditev Tuhinjska dolina v pesmi in besedi

Kamnik.info, 21. november 2022 ―  V avli Osnovne šole Šmartno v Tuhinju je v petek, 18. novembra 2022, potekala prireditev »Tuhinjska dolina v pesmi in besedi«, že tretja po vrsti, ki jo prireja Mešani pevski zbor Mavrica v sodelovanju z glasbenimi in kulturnimi izvajalci iz Tuhinjske doline. V Tuhinjski dolini je veliko glasbenikov, pevcev in kulturnih društev, ki ustvarjajo, zato ... Prispevek Uspešno izvedena 3. prireditev Tuhinjska dolina v pesmi in besedi je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Animateka v 19. izdaji s poudarkom na francoskem animiranem filmu

Animateka v 19. izdaji s poudarkom na francoskem animiranem filmu

Misli, 21. november 2022 ― Med 28. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 19. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo ponudil jagodni izbor avtorske produkcije iz celega sveta. Letošnja rdeča nit je francoski animirani film, letošnja novost za najmlajše pa program Slonove TV specialke, ki bo predstavil animirane filme, narejene za televizijo.
S sloganom Berem svet odprli letošnji knjižni sejem

S sloganom Berem svet odprli letošnji knjižni sejem

Planet Siol.Net, 21. november 2022 ― V Festivalni dvorani so odprli letošnji 38. slovenski knjižni sejem, ki se po 50 letih vrača na Gospodarsko razstavišče, kjer bo potekal do nedelje, do 4. decembra pa tudi na spletu. Ob tem so podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva. Prejel jo je ustanovitelj založbe Wieser Lojze Wieser.
Znan je prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma 2022

Znan je prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma 2022

Društvo slovenskih pisateljev, 21. november 2022 ― Nagrado za najboljši literarni prvenec 38. Slovenskega knjižnega sejma 2022 prejme Pino Pograjc za pesniško zbirko Trgetanje (Literarno društvo IA, 2022). Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač. UTEMELJITEV ŽIRIJE ZA NAGRADO KNJIŽNEGA SEJMA ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC LETA 2022       Pesniški prvenec Pina Pograjca […]

Ta veseli dan kulture 2022

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. november 2022 ― KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO Brezplačna lutkovna predstava in muzejska delavnica za družine Ptujski grad, 3. 12. 2022, ob 11. uri Predstavo, prirejeno po pravljici Frana Levstika, bo v slavnostni dvorani Ptujskega gradu izvedlo Lutkovno gledališče Pika. Po njej bomo v muzejski delavnici izdelali ptička iz volnene preje. Na Ta veseli dan kulture je vstop v […] The post Ta veseli dan kulture 2022 appeared first on PMPO.

Nina Granda: Dvoumno enoumje

OUTSIDER, 21. november 2022 ― V arhitekturi pogosto slišimo, da je arhitekturne kritike premalo ali pa da ni dovolj konsistentna in marsikatera slaba prostorska rešitev sploh ne sproži odmeva — razen obveznega šušljanja v ozkem krogu med strokovnimi kolegi. Zaradi pomanjkanja kritiškega aparata nismo na slabšem le arhitekti, ampak izgublja naš skupni javni prostor. Pasivno sprejemanje neoptimalnih prostorskih rešitev je […]

SLOVESNOST – DAN RUDOLFA MAISTRA

Muzej Žiri, 21. november 2022 ― ✅ Priprave na osrednjo slovesnost ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra so v polnem teku. ✅ Vljudno vabljeni v torek, 22. novembra 2022, ob 18. uri v Športni dvorani v Žireh. 🤵Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. ▶️ V kulturnem programu bodo nastopili: Orkester Slovenske vojske, solisti: Darja Švajger, Anja Zemljarič, Anton […]
»Biti ali ne biti, to je tu vprašanje. Vprašanje že, ne pa tudi izbira.«

»Biti ali ne biti, to je tu vprašanje. Vprašanje že, ne pa tudi izbira.«

Literatura v živo, 21. november 2022 ― Leta 1988 rojeni ameriški pesnik in prozaist vietnamskega rodu Ocean Vuong je za pesniški prvenec iz leta 2017 Night Sky with Exit Wounds prejel nagrado T. S. Eliota in Whitingovo nagrado. Njegov prozni prvenec, Bežen trenutek bajnosti (On Earth We're Briefly Gorgeous) iz leta 2019, je bil nominiran za nagradi Carnegie Medal in PEN/Hemingway ter ameriško državno nagrado za književnost. 

Napoved gledaliških dogodkov od 21. do 27. 11.

SiGledal Novice, 21. november 2022 ― Valentina Turcu: "Slovenija ima prodorne ustvarjalce, ki z neprecenljivo močjo bogatijo kulturno sfero države tako na domačih kot na mednarodnih tleh. Država kulturi ne sme biti mačeha. Umetnosti se je treba prikloniti, jo častiti, ljubiti in jo s ponosom slaviti. Ko več ne bomo imeli možnosti, da ustvarjamo, bo nastopila srhljiva praznina."

Katarina Gomboc Čeh: Neveseli november

OUTSIDER, 21. november 2022 ― November imam rada. Novembra sem se rodila, novembra se je rodil moj mož, novembra sva šla na prvi zmenek, novembra je filmski festival Liffe, novembra je slovenistični simpozij Obdobja, novembra je knjižni sejem. Toliko razlogov, da je ta mesec, ko od nekod prinese vonj po dimu, ko na oguljenih vejah zorijo kakiji, ko listje melanholično […]
Kje se lahko naučite srednjeveške pisave?

Kje se lahko naučite srednjeveške pisave?

Planet Siol.Net, 21. november 2022 ― Iščete idejo za naslednji družinski izlet ali izlet v dvoje? Odpravite se v Stično, kjer lahko odkrijete svetlo plat sicer pregovorno temačnega srednjega veka, se na novo naučite pozabljenih spretnosti, ki so postavile temelje naše civilizacije ter se seznanite z usodo znanih zgodovinskih osebnosti. Muzej krščanstva na Slovenskem ponuja posebne programe za družine, cena vstopnine pa vključuje tudi voden ogled. Odgovorite na spodnje vprašanje in se potegujte za brezplačne družinske vstopnice in vodnik Poti knjige.
Nova vas 1954/55 – 4. gimnazija z razredničarko

Nova vas 1954/55 – 4. gimnazija z razredničarko

Stare slike (Cerknica), 21. november 2022 ― Slika je iz zaključka šolanja dijakov v Novi vasi. Tokrat so se pred neznanega fotografa postavili učenci v družbi svoje razredničarke Slavice Casol. V današnjih časih je valeta zaključna prireditev z manjšo zabavo. Takrat temu ni bilo tako. Nič praznovanja, le šopek pripet na prsih, slikanje in domov. Srečni, da so prispeli na cilj in hkrati […]
Mala čarovnica

Mala čarovnica

Koridor, 21. november 2022 ― Petinštiridesetminutna predstava s klasičnimi marionetami, ki jih dandanes ne vidimo prav pogosto, je nostalgično čarobna. The post Mala čarovnica appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Chemnitzu razstava češke povojne fotografije

Misli, 21. november 2022 ― Umetniške zbirke v nemškem Chemnitzu so novo razstavo, ki so jo odprli v soboto, posvetile češki fotografiji od leta 1948 do leta 1968. Na ogled so dela Josefa Sudeka, Vilema Reichmanna, Emile Medkove, Jana Svobode in Josefa Koudelke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
še novic