NOFX - Ribbed v živo | Novica

13. brat, 26. maj 2018 ― Skupina NOFX, ki je tik pred evropsko turnejo, ima za 3. avgust napovedano izdajo novega albuma v živo. Skupina in Fat Wreck Chords so se odločili, da ponovno obudijo serijo v živo in kot se spodobi bodo za prvo izdajo poskrbeli prav lastniki te založbe.   Za vse, ki se ne spomnite točnega seznama pesmi, jih lahko preverite spodaj. 1. Green Corn 2. The Moron Brothers 3. Showerdays 4. Food, Sex & Ewe 5. Just the Flu 6. El Lay 7. New Boobs 8. Cheese/Where's My Slice 9. Together on the Sand 10. Nowhere 11. Brain Constipation 12. Gonoherpasyphilaids 13. I Don't Want You Around 14. The Malachi Crunch  
Ob ustvarjanju spoznavali čudoviti svet čebel

Ob ustvarjanju spoznavali čudoviti svet čebel

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. maj 2018 ― Cerknica – Čebele, panji in panjske končnice so rdeča nit razstave Čebela se predstavi, ki so jo danes odprli v galeriji Krpan v Cerknici. Z njo so obeležili prvi svetovni dan čebel, ki smo ga praznovali 20. maja. Razstava je na ogled do 8. junija. Razstava Čebela se predstavi, galerija Krpan, KUD Pa-leta, Cerknica, 26. maj 2018 Foto: Tine Šubic Na pobudo Janeza Dragoliča, ki je član tako Kulturno-umetniškega društva Pa-leta kot tudi Društva notranjskih kulturnikov Krpan, poleg tega pa še cerkniškega čebelarskega društva, so mladi paletniki danes poslikali panjske končnice in izdelovali sveče iz čebeljega voska, Marija Branisel in Dragolič pa sta poslikala čebelje panje, delo Petra Uleta. Starejši člani društva so se zadnje tedne čebelam posvečali na rednih tedenskih delavnicah, na katerih so ustvarjali pod mentorstvom akademskega slikarja Veljka Tomana; tudi njihova dela je videti v galeriji Krpan. »Ogromno smo se naučili o teh izredno koristnih živalcah in jih podrobno spoznali, saj nam je Janez razložil anatomijo čebele in njene življenjske navade,« je povedal Toman. »Načrt je bil, da naslikamo, kako čebelo čutimo – kot jo, na primer, medved začuti kot neko drobno, sladko, kosmato bitje. In čebele so res kosmate, tega si nikoli nisem predstavljal. Na razstavi se opazi del tega našega načrta.« Mladi paletniki, ki so poslikavali panjske končnice, so se med delom okrepčali z medenjaki, ki so jih spekle članice čebelarskega društva, tudi pogostitev ob odprtju razstave je bila medeno obarvana. Dragolič je poudaril, da čebele niso le tiste, ki nas oskrbujejo z zelo zdravim medom in drugimi koristnimi pridelki, pač pa, da je njihova vloga v naravi veliko bolj pomembna. »Najpomembnejše poslanstvo čebel je opraševanje, oprašijo kar 170.000 vrst rastlin, tretjina hrane, ki jo zaužijemo je odvisna od opraševanja Poleg tega so pokazatelj razmer v okolju; z opazovanjem razmer in zdravstvenega staja čebel lahko ugotovimo spremembe v okolju in še pravočasno po
»Tantadruj«, »Valvasor«, bienale arhitekture in festivali

»Tantadruj«, »Valvasor«, bienale arhitekture in festivali

ARS Kulturna panorama, 26. maj 2018 ― Tokratni tedenski pregled smo razdelili v tri sklope, v prvem izpostavljamo nagrade in priznanja, teaterska odličja Tantadruj. Tokratni tedenski pregled smo razdelili v tri sklope, v prvem izpostavljamo nagrade in priznanja, teaterska odličja Tantadruj primorskih gledališč in muzealska Valvasorjeva priznanja in nagrado. V drugem, festivalskem, boste slišali naše prve vtise ob začetku 17. mednarodnega bienala arhitekture v Benetkah, in napoved že petega Festivala Drama v Ljubljani, hkrati pa še opis mednarodnega festivala »Rdeči revirji« v Zasavju. V zadnjem sklopu opozarjamo na pravkar izdane dokumente kulturne dediščine našega prostora: »Listine Nadškofijskega arhiva Ljubljana«.
Svet ob Cerkniškem jezeru slikarja Lojzeta Perka na ogled v cerkniški knjižnici

Svet ob Cerkniškem jezeru slikarja Lojzeta Perka na ogled v cerkniški knjižnici

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. maj 2018 ― Cerknica – V cerkniški knjižnici Jožeta Udoviča so odprli razstavo 21 slik akademskega slikarja Lojzeta Perka z naslovom  Svet ob Cerkniškem jezeru. Slike so bile dobrih 40 let v Velenju, saj je zbirko slik leta 1975 avtor naslikal za  Kulturni center Ivana Napotnika Velenje, kasneje pa je z njo upravljal  Festival Velenje. Razstava akademskega slikarja Lojzeta Perka »Svet ob Cerkniškem jezeru – Foto: Tine Šubic Slike z motiviko Notranjske – Cerkniškega jezera, vasi ob njem, sožitja preprostih ljudi z naravo in zemljo -, so vezane na okolico Cerknice, zato je občina Cerknica na dražbi slike odkupila, zdaj pa jih je skupaj s cerkniško knjižnico ponudila na ogled. Otvoritve razstave so se poleg vodstva občine Cerknica in Knjižnice Jožeta Udoviča udeležili sorodniki slikarja, podžupanja mestne občine Velenje  Breda Kolar, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je na kratko orisala motiviko in prepoznavni slog umetnika. Umetnikov sin Valentin Perko je nanizal nekaj dogodkov, od selitve na Notranjsko – družina je pred tem namreč živela v Kamniku -, do dogodivščin, ki sta jih doživela z očetom med Notranjci. Uvodoma je župan Marko Rupar izrazil zadovoljstvo, da je občini uspelo pripeljati zbirko v domače okolje, slikarja pa vrniti v družbo ostalih notranjskih umetnikov – Gerbiča, Udoviča in Gasparija -, in mu dati s tem priznanje, ki mu gre. Z dokončanjem Kravanjeve hiše bodo notranjski umetniki dobili prostore  za stalne zbirke in s tem ohranjanje lokalne kulturne dediščine. Direktorico knjižnice Marijo Hribar veseli, da je občini uspelo vrniti slike v domače okolje in tako ohraniti spomin na velikega rojaka, slikarja Lojzeta Perka. S svojim čopičem je namreč uspel ujeti odnos človek – žival – zemlja, česar danes kot opazovalci nismo sposobni več zaznati. »Umetnik je podaljšana božja roka«, je bil perkov priljubljeni rek, ki se skozi slikarjeva dela kaže vedno znova. O motiviki in slogu akademskega slikarja je spregovor

Otok v Ljubljani

Kinodvor, 26. maj 2018 ― Z izborom filmov s 14. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema se tudi v Ljubljani podajamo v svet, da bi širili poglede, dajali glas protestom in usmerjali razmislek na posameznike in skupnosti, ki si aktivno prizadevajo delovati za družbeno, tudi javno dobro. Od 1. do 20. junija bo pri nas na ogled sedem otoških filmov.

Druga godba: Ibeyi

Kino Šiška, 26. maj 2018 ― Lisa-Kaindé Diaz in Naomi Diaz sta ibeyi, dvojčici. Francozinji s kubanskimi in venezuelskimi koreninami ustvarjata večjezično glasbo in v svoji soul elektroniki prepletata angleški, francoski, španski in yoruba jezik, ki izvira iz Nigerije.

1972 – Podpis sporazuma SALT I.

Zgodovina na dlani, 26. maj 2018 26. maja leta 1972 sta v Moskvi generalni sekretar komunistične partije Sovjetske zveze Leonid Brežnjev in ameriški predsednik Richard Nixon podpisala sporazum SALT I. (Strategic Arms Limitation Talks). V veljavo je stopil 3. oktobra istega leta. Bil je eden prvih poskusov omejevanja strateške jedrske oborožitve in medcelinskih balističnih raket. Pogajanja … Preberi The post 1972 – Podpis sporazuma SALT I. appeared first on Zgodovina na dlani.
Na cigaretu z Nadho El Shazly

Na cigaretu z Nadho El Shazly

Radio Študent, 26. maj 2018 ― Nadah El Shazly, rojena 1989, je glasbenica in igralka, ki domuje v Kairu. Študirala je psihologijo na Ameriški Univerzi v Kairu, a danes je psihologijo že spomin na njena študentska leta. Ukvarja se le še z glasbo, z njeno zgodovino in z njeno reinterpretacijo. 

VPIS ABONMAJČKOV V GLEDALIŠKI SEZONI 2018/19

SLG Celje, 26. maj 2018 ― Najboljše gledališke predstave za naše malčke (od 3. leta dalje) ob sobotnih dopoldnevih in popoldnevih 5 vrhunskih predstav za samo 25 EUR   Mestno gledališče PtujJacob in Wilhelm GrimmTRNJULČICAIgrano-lutkovna predstava za otroke   Gledališče Koper Tamara MatevcBRUNDAGRRRROM!Predstava za otrokeKrstna uprizoritev   Slovensko mladinsko gledališčeSvetlana MakarovičŠKRAT KUZMA DOBI NAGRADOIgrano-plesna predstava za otroke   Prešernovo gledališče KranjBoris A, NovakKDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICOIgra za otroke in živali po motivih zgodbe Frana LevstikaKrstna uprizoritev   Slovensko ljudsko gledališče CeljeAstrid LindgrenERAZEM IN POTEPUHPredstava za otroke Prva slovenska uprizoritev   Enotna cena 25 EUR v času predvpisa in vpisaVrstni red in datumi predstav še niso določeni. SLG Celje si pridržuje pravico do spremembe programa.- Ob nakupu dveh abonmajev za odrasle lahko en Abonmajček kupite po polovični ceni. - Ob nakupu dveh ali več Abonmajčkov nudimo plačilo na 3 obroke. - V času predvpisa in vpisa velja za Abonmajček enotna cena brez popusta 25 EUR. - Vrstni red in datumi predstav v Abonmajčku še niso določeni. - SLG Celje si pridržuje pravico do spremembe programa.   10 stvari, ki jih moram vedeti in upoštevati kot lastnik ABONMAJČKA A je otroški gledališki abonma B ogledal si bom 5 predstav O predstave bodo na sporedu ob sobotah v dopoldanskem in popoldanskem času N ob vpisu abonmaja sem si izbral sedež v dvorani M prejel sem abonentsko izkaznico, na kateri je zapisana številka sedeža A abonentsko izkaznico bom prinesel na vsako predstavo, saj brez nje ne morem vstopiti v dvorano J tisti, ki me bo spremljal na predstavo, mora imeti svojo abonentsko izkaznico Č biljeterji mi bodo pred vsakim ogledom predstave pri vhodu v dvorano preluknjali vstopnico E po pošti bom prejemal mesečnik, s pomočjo katerega bom spremljal, kdaj bodo na sporedu predstave zame K v primeru, da mi kakšna stvar ne bo razumljiva, bo
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 26. maj 2018 ― V založništvu Maske je v zbirki Transformacije izšlo delo Aleša Erjavca Heteronomija umetnosti in avantgard, pri LUD Šerpa pa roman Andreja Nikolaidisa Madžarski stavek. Med novostmi za mlade bralce so Zgodbe o Kati Libby Gleeson in Freye Blackwood (Miš) ter ljudska pravljica Medved išče pestunjo z ilustracijami Jelke Reichman (Mladinska knjiga).

26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1988 je v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin. Rodila se je 25. marca 1906 (Brunshaupten/Kühlungsborn (Nemčija).  Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti l. 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj - en cilj je l. 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931-1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

26. maja 1891 se je na Rodinah rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1891 se je na Rodinah rodil Janez Jalen, pisatelj, dramatik in duhovnik. Umrl je  12. aprila 1966 v Ljubnem na Gorenjskem. Bil je najmlajši od desetih otrok.Leta 1898 je začel obiskovati dvorazrednico na Breznici. Brezniški župnik Tomaž Potočnik mu je bil zelo naklonjen. Omogočil mu je šolanje v Marijanišču v Ljubljani. Leta 1902 je končal petrazrednico, istega leta mu je umrl oče. Župnik T. Potočnik je Jalna na svoje stroške poslal v gimnazijo v Ljubljano, ki pa je Jalen ni končal. 
1950 Cerknica – Pred kištarijo

1950 Cerknica – Pred kištarijo

Stare slike (Cerknica), 26. maj 2018 ― Na sliki so delavci zabojarne ali kištarije. To cerkniško podjetje je bilo predhodnica tovarne pohištva Brest. V ozadju je objekt tovarne. Kam bi zdaj lahko umestili ta kraj, mi ni uspelo ugotoviti. Glede na to, da se zadaj vidi podnožje Slivnice, predvidevam, da je je to nekje tam, kjer je stal mašinhaus tovarne Brest. Fotografija […]

26. maja 1887 se je v Križu pri Trstu rodil Albert Sirk, slovenski slikar

Kamra.si, 26. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. maja 1887 se je v Križu pri Trstu rodil Albert Sirk (znan tudi po nadimku Jožinov Berto), slovenski slikar. Umrl je  13. septembra 1947 v Celju.  Sirk Albert, slikar, rojen v Sv. Križu pri Trstu kovaču in mehaniku Jožetu iz ribiške družine in Uršuli (r. Magajna), umrl v Celju. Obiskoval je osnovno šolo v Pulju, kamor se je preselil njegov oče, v Sv. Križu in Trstu; tu potem 1901–4 realko (3 razr., 1 sem. 4. razr.), a zaradi bolezni izstopil. L. 1906–7 se je učil na tržaški obrtni šoli (dekorativno risanje), potem bil risar v litografiji. 
še novic