Čakati, da mine?

Čakati, da mine?

Airbeletrina, 25. januar 2019 ― V dosedanjem književnem opusu kanadsko-britanske pisateljice Rachel Cusk so nastopile tri točke zgostitve, ki so preobrazile tako njeno pisavo kot recepcijo njenih del. Gre za pomenljivo posejane zbirke avtobiografskih esejev A Life's Work: On Becoming a Mother (Življenjsko delo: Postajati mati, 2001), The Last Supper: A Summer in Italy (Zadnja večerja: Poletje v Italiji, 2009) in Aftermath: On Marriage and Separation (Po toči: O zakonu in ločitvi, 2012). Naslovi namigujejo na izbrane tematike, a pravzaprav ne povedo ničesar. Prva knjiga resda teoretizira materinstvo, a pretežno skozi razmerje med njim in družbeno vlogo ter nalogo, pisateljstvom in literaturo, ki sta za Cusk bistveno pomembnejši. Teoretizirati morda ni glagol, ki ga je v kontekstu še vedno leposlovnega pisanja mogoče zlahka upravičiti, a je primeren: o materinstvu piše z dominirajoče razdalje, manj kot o čustveni pojavnosti in bolj kot o eni od socialnih kompulzij, že skoraj nespodobno iskreno, ne meneč se za ojoj učinek, ki ga njena analiza (lahko) ima. Kate Kellaway, kritičarka Guardiana, je Življenjsko delo ožigosala kot knjigo dvomov (Cusk je obložila tudi z drugimi, manj velikodušnimi pridevniki), med katerimi prednjači kar dvom o snovi in tematiki knjige. Jasno je vendar, da ženska ne more biti mati in obenem o tem še pisati. Gre vendar za srhljivo kontradikcijo. Kot mati, premišljuje Cusk, bi mora
Spektakel, v katerem bodo predstavili Disneyjeve zgodbe #video

Spektakel, v katerem bodo predstavili Disneyjeve zgodbe #video

Planet Siol.Net, 25. januar 2019 ― Morda je videti sila preprosto, a predstava drsalcev skupine Disney On Ice je zelo zahtevna. Spektakel so pripeljali v Slovenijo. Ta konec tedna lahko uživate ob gledanju njihovih akrobacij v dvorani Stožice. Popeljali nas bodo skozi največje Disneyjeve zgodbe. Mala morska deklica, Lepotica in zver, Ledeno kraljestvo. Novinarka Kaja Flisar je drsalce obiskala na vaji.
Centralni stadion: nekoč telovadišče Orlovcev, danes mrtva mestna točka #video

Centralni stadion: nekoč telovadišče Orlovcev, danes mrtva mestna točka #video

Planet Siol.Net, 25. januar 2019 ― Kaj imajo skupnega gramoznica, loterija, Orli, športna tekmovanja in Depeche Mode? Vse to je povezano s Centralnim stadionom za Bežigradom v Ljubljani, ki več kot deset let že vztrajno propada in je postal mrtva točka v mestu. V zadnjem času je zaradi načrtov, povezanih z njegovo prihodnostjo, spet burno. Dinamična pa je tudi zgodba o njegovem nastanku.
Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

Dobitnik Tischlerjeve nagrade za življensko delo dr. Janko Zerzer

ARS Kulturna panorama, 25. januar 2019 ― Ohranjanje nacionalne identitete skozi spomin na preteklost in preteklo delo in umetnostne razstave Ob podelitvi Tischlerjeve nagrade, najvišjega priznanja koroških Slovencev v Avstriji smo se pogovarjali z dobitnikom, dvornim svetnikom, dr. Jankom Zerzerjem;  pripravili smo tudi pogovor z Mariborčanom Vasjo Samcem, prejemnikom »zlate plakete za življensko delo na področju ljubiteljske kulture«, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti; zgodovinar Božo Repe pa bo osvetlil potek in pomen spominskega raziskovalnega projekta o vlogi okupacijskih meja in štirih agresorskih sil v raznarodovalni politiki in življenju Slovencev ob teh mejah v letih 1941-45. Opozorili bomo še na 3 odprte razstave, prva je, «Sadovi dolgoletne izkušnje« fotografa Borisa Gaberščika v ljubljanski »Bežigrajski galeriji 1«, naslednja je razstava slik Valentina Omana v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev,  za sklep pa vas vabimo na priložnostno razstavo z naslovom »Iz odprtih ateljejev« v Koroški galeriji likovnih umetnikov v Slovenj Gradcu.
Umrl srbski režiser Dušan Makavejev

Umrl srbski režiser Dušan Makavejev

Planet Siol.Net, 25. januar 2019 ― V 87. letu starosti je danes zjutraj v Beogradu umrl srbski režiser in scenarist Dušan Makavejev, so po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili iz Jugoslovanske kinoteke. V 60. in 70. letih je ustvaril več prelomnih filmov, številni spadajo v črni val jugoslovanske kinematografije. Bil je prvi ambasador jugoslovanskega filma po svetu.
Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977)

Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977)

Deseta umetnost, 25. januar 2019 ― Kdo bi rekel, da je od začetka Star Wars manije minilo že 42 let? Ampak koktajl fantazije, znanstvene fantastike, vesterna in vojnega filma še vedno podira rekorde in navdušuje občinstvo. Je kulturni fenomen in odprta je debata, zakaj je ujel tako veliko število privržencev. Princesa Leia (Carrie Fisher) v ujetništvu. Morda se tukaj skriva razlog […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Blair Witch (2016)  Schindler’s List (1993)  Sicario 2: Vojna brez pravil  Park groze  Peter Zajec Copyright © Deseta umetnost [Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977)], All Right Reserved. 2019.
Norčije v spalnicah

Norčije v spalnicah

ARS Svet kulture, 25. januar 2019 ― V Gledališču Koper bo nocoj premiera komedije angleškega dramatika Alana Ayckbourna Norčije v spalnicah Napeti odnosi med partnerji bodo v sržu komedije Norčije v spalnicah, ki jo danes premierno postavljajo na oder Gledališča Koper. Ob »Norčijah« bomo v oddaji predstavili tudi svežo knjigo Svetlane Slapšak Mikra theatrika 2: Antropološki eseji o gledališču in dramski teksti ter novi igrano-dokumentarni film Ivan in Karla, ki si ga boste lahko v nedeljo zvečer ogledali na TV SLO 1. Ob koncu pa bomo napovedali tudi dva večja zborovska večera. Vabljeni k poslušanju!
Na Bledu 5. mednarodni festival saksofonistov AS

Na Bledu 5. mednarodni festival saksofonistov AS

Misli, 25. januar 2019 ― Z otvoritvenim koncertom se bo drevi ob 20. uri v Festivalni dvorani Bled začel 5. mednarodni glasbeni festival AS, ki je namenjen vsem ljubiteljem saksofona in želi postati osrednji tovrstni dogodek v tem delu Evrope. Tridnevni festival se želi odpreti tudi širši publiki, zato je posebna skrb namenjena raznolikosti glasbenih programov.

V Kopru drevi Ayckbournove Norčije v spalnicah

SiGledal Novice, 25. januar 2019 ― V Gledališču Koper bo drevi prva premiera v letošnjem letu. Uprizorili bodo komedijo britanskega dramatika in režiserja Alana Ayckbourna Norčije v spalnicah, ki jo je režirala Katja Pegan. Dogajanja avtor umešča v tri zakonske spalnice, v katerih izmenjaje ali hkrati srečujemo štiri (zakonske) pare na različnih stopnjah skupnega življenja.

Festival svobodne video produkcije 2019 je pred vrati

Kamnik.info, 25. januar 2019 ― Festival svobodne video produkcije (FSVP) je namenjen neodvisnim produkcijskim skupinam in posameznikom, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije, in gledalcem, ki jih zanimajo sveži prijemi neodvisne video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, iščejo pa se, poleg vsebine, tudi presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del, razvoj video produkcije ... The post Festival svobodne video produkcije 2019 je pred vrati appeared first on Kamnik Info.
V Žalcu se začenja 13. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest

V Žalcu se začenja 13. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest

Misli, 25. januar 2019 ― Na odru žalskega Doma II. slovenskega tabora se danes začenja 13. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest, na katerem bodo nastopile skupine iz ZDA, Avstrije in Slovenije. Poleg dveh večernih koncertov organizatorja festivala napovedujeta še otroško matinejo, ob festivalu, ki bo potekal do nedelje, pa bodo potekale tudi brezplačne delavnice.
še novic