Igriv začetek kunivesolja!

Igriv začetek kunivesolja!

Kunigunda, 8. julij 2019 ― Igriv začetek Kunivesolja! V petek smo uspešno speljali prvi uradni predfestivalski dogodek letošnje dvaindvajsete Kunigunde! Prijeten večer smo preživeli na terasi Kluba eMCe plac, da ljudje uživajo, je bilo videti na obrazih mnogih obiskovalcev. Futuristični zvoki, ritmi, duet bobnarjev in mešalke in raznih drugih »instrumentov« skupine Slumberland je pripeljal Kunigundino igrivost na plan. Šivalni stroji, deformirane pletilne The post Igriv začetek kunivesolja! appeared first on Kunigunda.
Miranda Caharija

Miranda Caharija

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 8. julij 2019 ― Poklon veliki igralki Na kraškem dvorišču Muzeja Slovenskih filmskih igralcev je potekala tradicionalna prireditev Poklon, letos posvečena igralki Mirandi Caharija. Ob tej priložnosti je izšla monografska publikacija Poklon Mirandi Caharija, v kateri se je Jasmina Šepetavc poglobila v igralkin filmski opus. Zato objavljamo v oddaji pogovor z dramsko igralko Mirando Caharija iz leta 2005, ko se je z umetnico pogovarjala Vida Curk. Miranda Caharija je bila kot članica Stalnega slovenskega gledališča Trst več kot štiri desetletja zamejstvu in igranju v tem okolju popolnoma predana. V njenem opusu je najti kakih 160 vlog, med njimi številne, ki zahtevajo poglobljeno razumevanje in vživljanje v karakter interpretirane vloge in v katerih je moč začutiti kompleksnih ženskih likov, v katerih je lahko Miranda Caharija v popolnosti izrazila svojo umetniško in igralsko zrelost. Igrala je tudi v filmih, z izjemnim uspehom prav v filmu Eva Francija Slaka, ki so ga predvajali na prireditvi. Za svoje ustvarjanje je dobila najvišja priznanja, med drugim tudi Borštnikov prstan leta 2005.
Obiski kraljice

Obiski kraljice

ARS Obiski kraljice, 8. julij 2019 ― Opolnoči v katedrali Notre Dame v Parizu Olivier Latry, naslovni organist pariške katedrale Notre Dame, je pred nekaj leti posnel zgoščenko z orgelskimi transkripcijami kompozicij J.S. Bacha, Richarda Wagnerja, Hectorja Berlioza, Sergeja Prokofjeva in drugih. Vélike orgle delavnice Cavaillé-Cool so bile v tem sakralnem prostoru leta 2014 popolnoma obnovljene, skoraj nepoškodovane so ostale tudi po nedavnem požaru.

Ex libris: Pregled leta 2018

Razpotja, 8. julij 2019 ― Ana Geršak Zaključek leta je čas obračunov in čeprav bodo knjige z letnico 2018 izhajale še vse do marca, je že mogoče reči, da je lanska bralna bera obrodila bogate sadove – tako na področju prevodne literature kot tudi domačih del, ki napovedujejo prav pestro bitko za literarne nagrade. »Zamudnikom« in nekaterim od naštetih bom več pozornosti namenila v naslednji številki, zaenkrat pa se prepuščam ecovski »vratolomni lepoti« seznamov in naštevanj tistih del, ki bi jih bilo smiselno prebrati tudi v novem letu … ali sploh kadar koli v kakršni koli prihodnosti. Če kaj, potem je prednost dobrih knjig gotovo njihova trdoživost in odpornost na staranje, nasprotno – čas lahko njihove čare kvečjemu poudari. The post Ex libris: Pregled leta 2018 appeared first on Razpotja.
faUSt

faUSt

Radio Študent, 8. julij 2019 ― V današnjem RŠ Intervjuju bomo prisluhnili posnetku pogovora z legendarnim krautrockovskim velikanom faUSt, ki je v soboto nastopil v sklopu že dvajsete edicije festivala Sajeta.

Ana Desetnica 2019 se je poslovila in čas je za ZAHVALO!

Ana Monro, 8. julij 2019 ― 5 dni, 10 mest, 25 različnih predstav, skoraj 100 nastopajočih umetnikov, vsaj 25.000 obiskovalcev in nešteto lepih spominov! To je festival Ana Desetnica 2019 v številkah, a vsega tega ne bi bilo brez izjemne organizacijske in izvedbene/tehnične ekipe ter vas, dragi obiskovalci, ki ste skupaj z nami ustvarili še eno nepozabno ulično-gledališko zgodbo! Pomembno poglavje ... The post Ana Desetnica 2019 se je poslovila in čas je za ZAHVALO! appeared first on Ana Monro.

Tuzla, Ptuj: Lilith najboljši zbor tekmovanja

Štajerski tednik, 8. julij 2019 ― Ženski zbor Lilith je letos svoje zadane cilje uspešno realiziral. Pevke so po podelitvi posebnega priznanja za izjemne dosežke na mednarodnih tekmovanjih v letu 2018, ki jim ga je podelila Zveza kulturnih društev Ptuj, svoje petje nadaljevale z veliko odgovornostjo in vnetim delom pod vodstvom zborovodkinje Jasne Drobne.
Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

Marcus Miller in Stanley Clarke v Ljubljani

ARS Svet kulture, 8. julij 2019 ― Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Danes in jutri se za basiste obeta pravi glasbeni praznik, saj bosta Ljubljano obiskala 2 izjemna basista. Nocoj z zasedbo v ljubljanskih Križankah gostuje Marcus Miller, jutri na istem mestu pa se bo, prav tako s svojo zasedbo, predstavil še Stanley Clarke. Pred koncertoma pogovor z Branetom Rončelom, ki je glavni krivec za to, da se bosta v okviru svojih turnej Miller in Clarke ustavila v Ljubljani. V oddaji tudi o nacionalnem projektu poletnega branja za otroke in mlade Poletavci in Najpoletavci; podrobneje smo si ogledali razstavo Alana Hranitelja Vzporedni svetovi, ki je posvečena njegovi 33-letnici ustvarjanja; v seriji samostojnih razstav Prepih, s katero v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova izpostavljajo sveže ideje na področju sodobne umetnosti, pa se predstavlja Maja Hodošček.
Srčne modulacije na PIFcampu (2. del)

Srčne modulacije na PIFcampu (2. del)

PIFcamp, 8. julij 2019 ― ICTUSCORDIS je intermedijski performans / avdiovizualni laboratorij z glavnim subjektom srca umetnika. Januš Aleš Luznar vabi publiko na intimno potovanje umetniških src. Projekt raziskuje interakcijo med umetnostjo in psihologijo, med fizičnim in mentalnim organizmom. Čeprav le-te govorijo različne jezike, ki jih je težko prevesti, umetnik išče njihove naključne in nenaključne paralele, prek katerih komunicirajo. V … Preberi več o Srčne modulacije na PIFcampu (2. del) The post Srčne modulacije na PIFcampu (2. del) appeared first on PIFcamp.

KŠ X: RAZSTAVA

Fakulteta za dizajn, 8. julij 2019 ― Center urbane kulture Kino Šiška ob 10. obletnici delovanja poziva umetnice, umetnike in umetniške kolektive do 35. leta starosti k prijavi samostojnega razstavnega projekta v prostoru Kamera v zgornjem preddverju Kina Šiška. https://www.kinosiska.si/ks-x-razstava/?fbclid=IwAR3UBoW3_7pdDjQthL3YX-tPCz1qc-ePFBqMNF4uTAhv0cICj-MP0wfu2gs 
Boštjan Narat: Podaja v prazno

Boštjan Narat: Podaja v prazno

ARS Izšlo je, 8. julij 2019 ― Glasbenik in esejist pripoveduje o svoji drugi esejistični zbirki Boštjan Narat je marsikaj: med drugim je član skupine Katalena, televizijski voditelj in esejist. Pred časom je pri Založbi Pivec objavil svojo drugo zbirko esejev z naslovom Podaja v prazno. V svojih esejih je pisal in razmišljal o različnih temah, praviloma je izhajal iz osebne izkušnje in jo nato razširil v širšo sliko. Čeprav so njegovi eseji izbrušene miniature, imajo tudi njegov osebni pečat. Ob esejih je objavil tudi zgodbo Partíja, dramolet o dveh prijateljih, ki se kot kaka seinfelda pogovarjata skoraj v praznem teku in vendar njun pogovor ni prazen, zgodba pa še manj. Več o svojih esejih in še čem bo Narat povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, občuteno pa bo prebral tudi odlomek iz eseja Za konec o koncu. Kaj bo za glasbeni premor, pa seveda veste. Nikar ne zamudite.
še novic