Z novo sezono se vrača tudi NOVIČNIK!

Ana Monro, 16. september 2019 ― Po poletnem oddihu je čas za polet v novo sezono, v kateri boste na ulicah Ljubljane spet lahko srečali tri naše Ane, kdaj, pa preverite v septembrskem Novičniku. V njem med drugim preberite še, zakaj je s septembrom šolski prag prestopila tudi Ana Monro in kam je v zadnjih tednih pot vodila direktorja društva Gora ... The post Z novo sezono se vrača tudi NOVIČNIK! appeared first on Ana Monro.

NAGIB MEDNARODNA PRODUKCIJA: Shifting Baselines

Nagib na oder, 16. september 2019 ― Shifting Baselines   Mednarodni projekt Društva Nagib, Goethe-Instituta Ljubljana in Avstrijskega kulturnega foruma Shifting baselines je večleten mednarodni projekt, ki z razpiranjem različnih pogledov združuje teoretske in znanstvene refleksije z umetniškimi praksami. Termin “shifting baselines” izvira iz naravoslovja (natančneje pomorskih … Continued

Ivan Jelen: Tečem maraton življenja, spomini in dogodki (avtobiografsko delo)

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 16. september 2019 ― Ob zaključku svoje politične poti je Ivan Jelen, med drugim tudi bivši poslanec v DZ in podžupan Občine Žalec, napisal knjigo, ki jo je izdal v samozaložbi. Predgovor h knjigi sta napisala Janko Kos, župan Občine Žalec, in Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec. V 115-ih poglavjih je avtor opisal svojo življenjsko pot od zgodnjega otroštva, prek službovanja v Premogovniku Velenje in političnega udejstvovanja do krvodajalstva in planinarjenja. Knjiga je izšla v butični nakladi, in sicer v 50-ih izvodih. Oblikoval jo je Jože Domjan, uredila jo je Jolanda Železnik, lektorirala pa ...
V Mariboru se začenja festival fotografije

V Mariboru se začenja festival fotografije

Misli, 16. september 2019 ― V Mariboru se v torek pričenja dvotedenski festival fotografije, ki ga pripravlja Fotoklub Maribor. Letos se bodo sodelujoči avtorji fotografij predstavljali na 26 prizoriščih, kjer bo na ogled kar 30 različnih razstav. Dogajanje bodo tudi letos popestrile delavnice in vodenja po razstavah, letošnja novost pa bodo projekcije filmov.

Mostovi med stoletji, mostovi med generacijami

Festival Maribor, 16. september 2019 ― Michel Godard gradi mostove med renesančno in jazzovsko glasbo, in to s tubo ter njenim prednikom serpentom, kot kača zvitim trobilom, ki mu slonokoščeni ustnik podarja značilno topel, a intenziven ton. Za mojstra obeh teh inštrumentov, ki igra klasično, improvizirano in jazzovsko glasbo (Godard velja za enega najvidnejših evropskih jazzovskih avantgardistov), je tovrstno spajanje in […]
Lara Paukovič: Malomeščani

Lara Paukovič: Malomeščani

ARS Izšlo je, 16. september 2019 ― Antijunakinje mi bolj ležijo, pove v pogovoru pisateljica. Leta 2017 je pisateljica in novinarka (ter še marsikaj) Lara Paukovič objavila svoj prvi roman Poletje v gostilni in v njem upodobila študentko, ki verjame, da dosti ve o življenju, nato pa v poletnih dneh honorarno dela v srbski gosti nekje v ljubljanskih Črnučah in spozna mladega natakarja … Junakinja oziroma antijunakinja pisateljičinega drugega romana Malomeščani na prvi pogled obvlada življenje, uspešna je v službi, dobro zasluži, živi v lepo urejenem stanovanju, toda potem se zaplete z obetavnim glasbenikom … Pisateljica je sugestivno in berljivo prikazala njeno intimno zgodbo na ozadju njene generacije. Več o romanu bo avtorica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa bo tudi odlomka. Vabljeni k poslušanju.
Broadwayski muzikali

Broadwayski muzikali

ARS Svet kulture, 16. september 2019 ― Poleg dogajanja v New Yorku tudi o knjižnih novostih Beletrine in Slovenske matice, festivalu Topografije zvoka in kitajski kinematografiji. Danes se bomo odpravili v New York in pregledali tamkajšnjo aktualno broadwaysko produkcijo. V nadaljevanju bomo strnili poudarke jesenskih knjižnih novosti založbe Beletrina in Slovenske matice ter napovedali festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka, ki se nocoj začenja v ljubljanskem ŠKUC-u. Podobno, kot bomo začeli, se bomo tudi poslovili: in sicer mednarodno, z bilanco kitajske kinematografije zadnjih 70 let. Vabljeni k poslušanju!
Tatovi ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata

Tatovi ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata

Planet Siol.Net, 16. september 2019 ― Iz palače Blenheim blizu Oxforda so v soboto ukradli zlato straniščno školjko, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, je sporočila policija. Ob tem je nastala poplava, ki je poškodovala ta znameniti dvorec iz 18. stoletja. Školjka je bila eden od osrednjih eksponatov na razstavi Cattelanovih del v palači.
Česa ni v predstavi Podgane?

Česa ni v predstavi Podgane?

Neodvisni, 16. september 2019 ― Mateja Kurir se premisleka predstave loti iz mišljenja prostora Gledališča Glej in njegove zunanjščine ter spretno razbira semiotiko znakov, ki se ustvarjajo, ko se križata besedilo Hinkemann Ernsta Tollerja in plastenje različnih materialnosti. Uprostorjenje v obliki instalacije, razvija Kurir, briše linearno naracijo ter vzpostavi neko temeljno ahierarhičnost: "Nekaj sunkovitega je šlo mimo nas in nato izpuhtelo v odprtost, fluidnost, v neko ahierarhičnost. Česa torej ni v predstavi Podgane in zakaj je morda ravno ta manko, ta minus, ta odsotnost glavna poanta tokratne uprizoritve režiserja Marka Čeha?"
Ali mladi res ne berejo?

Ali mladi res ne berejo?

ARS Jezikovni pogovori, 16. september 2019 ― Gostja je Alenka Veler, soustanoviteljica bralnega kluba Fejstbukerji in festivala angažiranega pisanja Itn. V nacionalnem mesecu skupnega branja se bomo vprašali, ali mladi res ne berejo. Gostja je Alenka Veler, soustanoviteljica bralnega kluba Fejstbukerji in festivala angažiranega pisanja Itn. Pri svojem delu je ugotovila, da mladih glede bralnih potreb in navad ne smemo podcenjevati.
Iz palače Blenheim ukradli zlato školjko Maurizia Cattelana

Iz palače Blenheim ukradli zlato školjko Maurizia Cattelana

Misli, 16. september 2019 ― Iz palače Blenheim so tatovi v soboto ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, je sporočila policija. Ob tem je nastala poplava, ki je poškodovala znameniti dvorec iz 18. stoletja v bližini Oxforda. Školjka je bila eden od osrednjih eksponatov na razstavi Cattelanovih del v palači.

Projekcija filma Naše tovarne, naš ponos

Gorenjski muzej, 16. september 2019 ― V okviru spremljevalnega programa razstave BETONSKE SANJE / CONCRETE DREAMS  vas v sredo, 18. septembra, ob 19.30 v Galeriji Photon, Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana, vljudno vabijo na vodstvo po razstavi, pogovor z Antonijem Živkovičem in projekcijo filma NAŠE TOVARNE, NAŠ PONOS ... Read More
še novic