Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

ARS Likovni odmevi, 19. september 2019 ― Najnovejši prevod monografije o slikarju, arhitektu, znanstveniku, vizionarju in izumitelju novih tehnologij obsega prek 300 strani Ne le svet umetnosti temveč tudi svet znanosti in tehnike v mnogih deželah, se skozi množico razstav, simpozijev in knjižnih izdaj spominja letošnje 500-letnice smrti renesančnega „univerzalnega človeka“ Leonarda da Vincija. Na posestvu takratnega francoskega kralja, je v starosti 67 let umrl 2. maja 1519. Največja tukajšna založba je pred dobrim mesecem predstavila prevod monumentalne monografije z naslovom „Leonardo – genij – 500 let“.  Avtor, poznavalec italijanskega renesančnega slikarstva Fabio Scaletti je izvirnik objavil lani, dodali pa so mu tudi besedilo profesorja zgodovine umetnosti renesanse z oxfordske univerze Martina Kempa z naslovom „Lepa princesa“. Scaletti je na svoji spletni strani na začetku tega meseca zabeležil, da so poleg slovenskega doslej izšli še francoski, angleški, španski, ruski, slovaški in češki prevod. Pri nas je prevod delo Irene Trenc-Frelih. V pogovoru, ki ga je pripravil Goran Tenze, bo o renesančnem geniju oziroma o tem, kako ga razume kot akademski kipar in umetnik govoril Jiři Kočica.

Almodovar: Bolečina in slava

Miha Mazzini, 19. september 2019 ― Režiser Pedro Almodóvar je, kar se filmov tiče, nekako tam kot Woody Allen. Snema jih drugega za drugim in vsi so blede sence. Ko pa se pojavi vsaj eden, ki kaže znake življenja, pa če še tako šibke, oboževalci in mediji ponorijo od veselja. Bolečina in slava (Dolor y gloria) je film, ki bi ga ... [>>>>>>>]
Rosie (2018)

Rosie (2018)

Deseta umetnost, 19. september 2019 ― V obdobju množičnega malikovanja izmišljenih superherojev, ki nas navdušujejo s svojimi kičasto izklesanimi telesi, nadnaravnimi močmi in moralno neoporečnimi osebnostmi vedno znova pozabljamo, kdo so “pravi” superheroji oz. tisti “superheroji”, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju. Ne, to niso tisti ljudje, ki nam iz naslovnic prodajajo tisoč in eno zgodbo o hitrem poslovnem uspehu in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminator 2: Judgment Day (1991)  Delo brez avtorja  The Dark Knight (2008)  Deadpool 2  [Pozor, hud prizor] - Cat on a Hot Tin Roof (1958) Copyright © Deseta umetnost [Rosie (2018)], All Right Reserved. 2019.

Pravljična joga

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. september 2019 ― V četrtek, 19. septembra 2019, smo v Občinski knjižnici Polzela začeli novo sezono pravljičnih srečanj. Tokrat je bilo naše druženje malo drugačno. Spoznavali smo namreč osnove joge za otroke. Suzana Škrap nas je skozi pravljico »Kako so živali dobile ogenj« naučila nekaterih jogijskih položajev in preprostih dihalnih tehnik. Ob koncu smo zapeli pesmico s kratkim indijskim pozdravom, ob zvokih tibetanske sklede smo malce meditirali ter nato izdelali glavnega junaka pravljice – krokodila.
Roman o krivdi, ki to ni

Roman o krivdi, ki to ni

LUD Literatura, 19. september 2019 ― Mednarodno nagrajevana in široko prevajana sodobna britansko-turška pisateljica, esejistka, politična aktivistka, doktorica družbenih ved in univerzitetna profesorica Elif Shafak - kot Elif Bilgin rojena leta 1971 v Strasbourgu -, v svojih delih prepleta vzhodno in zahodno kulturo, tradicijo in sodobnost, religijo in politiko.

Ptuj: Hudobni volk s pravo ptujsko rock himno

Štajerski tednik, 19. september 2019 ― Ptujskemu jubileju, 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih, so se poklonili tudi člani ptujske rock skupine – Hudobni volk. „Ker se tudi sami približujemo visokemu jubileju, saj smo na sceni že od leta 1992, in ker se identificiramo s Ptujem, smo se odločili, da se letos predstavimo s pravo ptujsko rock himno. Poimenovali smo jo Vivat Poetovio. Zanjo smo že junija letos posneli videospot v živo, pripravljamo pa tudi klasični videospot, ki bo prikazal vse lepote Ptuja,“ je v imenu rock skupine Hudobni volk povedal Mihael Tosch.
Klub Kinodvor – ponudba za dijake

Klub Kinodvor – ponudba za dijake

Kinodvor, 19. september 2019 ― Članstvo v Klubu Kinodvor prinaša 12 brezplačnih klubskih projekcij. Dijakom in dijakinjam pa tudi vabilo na odprtje festivala Kinotrip. Preveri klubske ugodnosti in se včlani. Članarina za dijake - 10 evrov.
»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

ARS Ars humana, 19. september 2019 ― Ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva? Monumentalno delo Ireneja Lyonskega Zoper krivoverstva, ki ima v grškem izvirniku pomenljiv naslov Razkritje in zavrnitev lažnega spoznanja, odpre temeljna vprašanja o razlikovanju med pravo vero (ortodoksija) in krivoverskimi ali heretičnimi nauki: Kaj je gnoza in kdo so gnostiki? V čem se gnosticizem in druga krivoverstva razlikujejo od pravovernega nauka? Kateri so po Ireneju kriteriji, ki zagotavljajo pravo vero? In ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva, zaradi česar bi jih lahko imenovali tudi »old age«? Naš gost bo jezuit in glavni prevajalec Irenejevega dela Benjamin Bevc. New age in gnosticizem: podobnosti in razlike New age je izrazito kompleksen pojav in po mojem mnenju ga težko primerjamo z antičnim gnosticizmom. Res pa je, da se v strokovni literaturi, ki obravnava new age, pogosto omenja povezava z gnosticizmom in drugimi predhodniki new aga. Vendar sem sam nekoliko skeptičen pri iskanju tesnih vzporednic med obema pojavoma. Po mojem mnenju je več razlik kot podobnosti. Podobnosti sta predvsem dve. Prva zadeva sinkretistični značaj tako new aga kot gnosticizma. Se pravi, new age se navdihuje pri hinduizmu, budizmu, ezoterizmu, pri ekološkem gibanju, pri alternativni medicini, pa tudi pri krščanstvu. Na podoben način je tudi gnosticizem nekakšno sinkretistično gibanje, kar nasploh velja za helenistično obdobje. Strokovnjaki za gnosticizem danes jasno povedo, da obstajajo za gnosticizem trije glavni viri: prvi je platonistična filozofija v nekoliko radikalizirani različici, se pravi, gnosticizem mnogo bolj kot Platon sam poudarja razliko med duhom in telesom, med idejami in materialnostjo. Druga dva vira pa sta krščanstvo in judovstvo. Predvsem znotraj krščanstva je na gnosticizem močno vplivalo vprašanje Božjega trpljenja, vprašanje
Priznanje celjske zvezde … (2019)

Priznanje celjske zvezde … (2019)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 19. september 2019 ― Zavod Celeia Celje v imenu kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Celje tudi v letu 2019 objavlja razpis za podelitev nagrad »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture«. Razpisna dokumentacija je dostopna na spletni povezavi Mestne občine Celje, v časopisu […]
Sedem dni

Sedem dni

ARS Svet kulture, 19. september 2019 ― Žiga Divjak in Katarina Morano s krstno uprizoritvijo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji dan Slovenskega filmskega festivala v Portorožu sta v glavnem tekmovalnem programu celovečernih filmov na vrsti Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Spregovorili bomo tudi o začetku nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, natančneje o uprizoritvi dela Ödona von Horvata Zgodbe iz Dunajskega gozda v režiji Primoža Ekarta. Tu je še premiera avtorske predstave Sedem dni režiserja Žiga Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega, pa premiera predstave Ostržek v Lutkovnem gledališču Maribor. Prav tako v Mariboru se začne festival plesno-performativnih predstav Performa – Platforma in še kaj se bo našlo v oddaji Svet kulture.

Servis: Vpis NVO v Register dejanskih lastnikov (RDL)

Asociacija, 19. september 2019 ― Nevladne organizacije so zakonsko obvezne, da se poleg  vpisa v Poslovni register Slovenije, vpišejo tudi v Register dejanskih lastnikov (RDL). Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) opozarja, da nadzorni organi že izvajajo nadzor nad izvajanjem določb in kršiteljem izrekajo globe, ki jih določa Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma v … Preberi več o Servis: Vpis NVO v Register dejanskih lastnikov (RDL)
še novic