2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor, slovenski politik

Kamra.si, 1. november 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. novembra 1963 se je v Postojni rodil Borut Pahor,  slovenski politik, predsednik Republike Slovenije in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Za svojo diplomsko delo je na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani leta 1987 prejel Prešernovo in Zoretovo nagrado. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, ko je tudi predsedoval odboru za mladinska vprašanja ter odboru za mednarodne zadeve.Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca Državnega zbora ter bil v mandatu 1992-1996 član komisije za evropske zadeve, komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb in odbora za obrambo, vodil pa je tudi slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD).Za poslanca Državnega zbora je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila 1997 je bil podpredsednik parlamenta, poleg tega pa član odbora za mednarodne odnose, ustavne komisije, odbora za obrambo, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter član Izvršnega odbora Mednarodne parlamentarne organizacije.Marca 1997 je bil na 3. kongresu ZLSD v Ljubljani izvoljen za novega predsednika stranke.
Preboj (2019)

Preboj (2019)

Deseta umetnost, 1. november 2019 ― Preboj je prvi partizanski vojni film v osamosvojitveni Sloveniji, posnet po knjigi Past na Menini planini o eni najbolj tveganih in hkrati navdihujočih partizanskih akcij 2. svetovne vojne. Marca 1945 je skupina partizanov obtičala na visokogorski planoti Menina planina in se soočila z mrazom, lakoto, padcem morale in sovražno vojsko, ki ji z vseh strani diha za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bombardiranje  Interstellar (2014)  L.A. Confidential (1997)  Mud (2013)  Solo: A Star Wars Story (2018) Copyright © Deseta umetnost [Preboj (2019)], All Right Reserved. 2019.
Prekletstvo Valburge (2019)

Prekletstvo Valburge (2019)

Deseta umetnost, 1. november 2019 ― Tomaž Gorkič je pred dobimi štirimi leti obogatil svet domače sedme umetnosti s prvo kompetentno narejeno slovensko grozljivko Idila, hribovskim slasherjem o dvojici kmetavzarskih serijskih morilcev, ki se preživljata z žganjekuho na – recimo temu – izredno krvav način. Film na vsebinski ravni ni prestavljal presežka, je pa bil kljub temu izredno zabaven, napet in tehnično […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Inglourious Basterds (2009)  Mamma mia: Spet začenja se  El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)  True Detective – 3. sezona (2019)  Pan's Labyrinth (2006) Copyright © Deseta umetnost [Prekletstvo Valburge (2019)], All Right Reserved. 2019.

Sistem vhodnih vrat z edinstveno kakovostjo in opremo

OUTSIDER, 1. november 2019 ― Podjetje heroal s sistemom vhodnih vrat heroal D 72 ponuja enkratno raznolikost. Najboljši materiali, največja funkcionalnost, prefinjene izvedbe in maksimalna prilagodljivost tvorijo idealno osnovo za vedno individualno in ekskluzivno izdelane posamezne izdelke. Podjetje heroal s tem nudi monterjem, investitorjem, arhitektom in načrtovalcem kar največjo svobodo na področju zasebne gradnje in gradnje objektov. Sistem vhodnih vrat… The post Sistem vhodnih vrat z edinstveno kakovostjo in opremo appeared first on OUTSIDER.

Sodoben stavbni kompleks opremljen s sistemi heroal

OUTSIDER, 1. november 2019 ― AFI Vokovice odlikuje moderna arhitektura AFI Europe se kot nepremičninska in investicijska družba osredotoča na razvoj komercialnih projektov in stanovanjskih zgradb v osrednji in vzhodni Evropi. Sredi leta 2018 je bil v Pragi dokončan sodoben stavbni kompleks AFI Vokovice – stavba, ki je bila s sistemi heroal zgrajena za prihodnost. S stavbo smo nenazadnje na… The post Sodoben stavbni kompleks opremljen s sistemi heroal appeared first on OUTSIDER.
Projekt Glasba za Ravensbrück: Hkrati daleč in grozljivo blizu

Projekt Glasba za Ravensbrück: Hkrati daleč in grozljivo blizu

Misli, 1. november 2019 ― Vokalna skupina Gallina bo v torek v Celju, prihodnje leto pa v Škofji Loki in Domžalah, izvedla koncert Glasba za Ravensbrück. Projekt, ki je imel praizvedbo lanskega septembra v največjem ženskem koncentracijskem taborišču 2. svetovne vojne, je "spomin in opomin prihodnjim generacijam", je za STA povedala umetniška vodja skupine Ana Erčulj.

Stanko Čurin - odkritje doprsnega kipa in predstavitev filma o njegovem življenju in delu

Kamra.si, 1. november 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas ob 90. obletnici rojstva našega rojaka, častnega občana in vinskega svetovljana Stanka Čurina, vljudno vabi v petek, 8. novembra 2019, ob 14.30 uri na odkritje doprsnega kipa Stanku Čurinu in na predpremierno predstavitev filma o njegovem življenju in delu (RTV SLO – TV Maribor). Prireditev bo v aleji pred ormoškim gradom in Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Vljudno vabljeni!
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 1. november 2019 ― Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta.
Lenart Zajc: Delci svetlobe

Lenart Zajc: Delci svetlobe

ARS Izšlo je, 1. november 2019 ― Avtor se je preskusil v znanstveni fantastiki Pisatelj in publicist Lenart Zajc redno objavlja romane, vendar je z najnovejšim romanom Delci svetlobe zagotovo presenetil. Roman se namreč vpisuje v žanr znanstvene fantastike. Več o romanu, objavljenem v zbirki Piramida pri Založbi Litera, in še čem, je pisatelj povedal v odaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa je tudi kratek odlomek. Vabljeni k poslušanju.
Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

Tommaso in drugi filmi 30. LIFFea

ARS Svet kulture, 1. november 2019 ― Ob začetku LIFFea je Ljubljano obiskal Abel Ferrara Sinoči se je s slavnostnim odprtjem pričela jubilejna, 30. izdaja ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala – LIFFa. Ob tej priložnosti je Ljubljano obiskal Abel Ferrara, režiser kultnih ameriških filmov, kot so Angel maščevanja, Tatovi teles, Pokvarjeni poročnik in Kralj New Yorka. Njegove žanrske filme poznamo po nasilju, eksploataciji in objektivaciji žensk, film Tommaso, ki so ga prikazali včeraj na odprtju LIFFea, pa je zanj manj tipična avtobiografska drama. V njej režiser razgali vse svoje frustracije, želje in strahove; posnel ga je v lastnem stanovanju in predelu Rima, kjer živi, v njem pa poleg Willema Dafoeja nastopita tudi njegova žena in hčerka. Foto: Reuters
“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

“Liffe je odkrival filmske velikane ob njihovih začetkih.”

ARS Arsov forum, 1. november 2019 ― Pogovor s programskima direktorjema ob 30-letnici festivala Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe si je pred 30 leti svojo pot med gledalce začel utirati kot Film Art Fest oz. mednarodni dnevi avtorskega filma. Prva edicija je pritegnila 4000 obiskovalcev, medtem ko zadnja leta festival obišče približno 50.000 gledalcev in tako letos organizatorji pričakujejo že milijontega obiskovalca. S programskima direktorjema, ki sta Liffe popeljala skozi 30 let, s Simonom Popkom in Jelko Stergel se bomo pogovarjali o tem, katero nišo je festival zapolnil in katere so njegove izkoriščene in neizkoriščene priložnosti.
še novic