Kako KUL je KULturna dediščina

CED, 21. december 2019 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije, koordinator projekta REFRESH s podporo Ustvarjalne Evrope, je decembra letos v Škofja Loki organiziralo zaključni dogodek in otvoritev razstave »Osvežena dediščina« pri katerem so sodelovali mladi umetniki iz Slovenije, Italije, Romunije in Španije.
Vadite se umirjenosti … nato izgorite

Vadite se umirjenosti … nato izgorite

Vrabec Anarhist, 21. december 2019 ― Kako izgoreti ... in vzeti življenje v svoje roke bi lahko bila pomembna in emancipatorna knjiga. A ni. Kajti avtor v svojem razmišljanju ne premore nikakršne družbene kritike, ne spopada se s sistemom. The post Vadite se umirjenosti … nato izgorite appeared first on Vrabec Anarhist.

Na Selih so v domači detektivski pravljici oživele lutke

Kamnik.info, 21. december 2019 ― Članice in člani skorajda neverjetno aktivnega Športno-kulturnega društva Sela, ki se je letos, s postavitvijo Kipa svobode, proslavilo po celem svetu, so tik pred koncem iztekajočega se leta še enkrat presenetili, in sicer s premiero avtorske lutkovne predstave Skrivnost Striborovega gozda. Lutkovna predstava Skrivnost Striborovega gozda, s katero so članice in člani ŠKD Sela minuli ...
Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019)

Deseta umetnost, 21. december 2019 ― Recenziranje Vojne zvezd predstavlja svojevrsten izziv, ker pod drobnogled postavljamo največji popkulturni fenomen z več kot štiridesetletno tradicijo. Vzpon Skywalkerja, zato ni le zadnje dejanje novonastale trilogije, ki jo je leta 2015 lansirala Sila se prebuja (The Force Awakens, 2015), ampak je obenem tudi dokončni sklep zgodbe, ki jo je v prejšnjem tisočletju načela originalna […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Room (2015)  Idila (2015)  [Pozor, hud prizor] - Inside Llewyn Davis (2013)  American Psycho (2000)  Stuber (2019) Copyright © Deseta umetnost [Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)], All Right Reserved. 2020.
Kašelj na koncertu

Kašelj na koncertu

Vrabec Anarhist, 21. december 2019 ― Svoji senzibilnosti ustrezno kašlja Bertram glasno, kadar je glasba tiha, in blažje, ko postane muziciranje glasnejše. Njegov nevšečni organ tako vstopa z orkestrom v nekakšen disharmoničen kontrapunkt. The post Kašelj na koncertu appeared first on Vrabec Anarhist.
DIVA na Festivalu Alternative Film/Video (2019-12-20)

DIVA na Festivalu Alternative Film/Video (2019-12-20)

DIVA video arhiv, 21. december 2019 ― S filmskim/video programom smo sodelovali na mednarodnem festivalu Alternative Film/Video v Beogradu. Program »Dobrodošli na 8 minutni jesenski piknik v preteklosti«, ki sta ga pripravila Barbara BorÄ�iÄ� in Peter Cerovšek, je bil dobro sprejet, zanimanje za filme je bilo veliko. Udeležili smo se tudi pogovora na letošnjo temo »Velika pospešitev«. Naš program obsega osem del osmih umetnikov, ki obravnavajo o...
Na zimski obrat v izbranih kinematografih šesta noč kratkih filmov

Na zimski obrat v izbranih kinematografih šesta noč kratkih filmov

Misli, 21. december 2019 ― Na pobudo Slovenskega filmskega centra (SFC) bo v izbranih kinodvoranah po Sloveniji potekala šesta noč kratkih filmov. Maratona kratkih filmov se bo mogoče udeležiti v sedmih izbranih dvoranah Art kino mreže in v Slovenski kinoteki, kjer bo osrednji dogodek. Izbrane filme bodo predvajali v raznovrstnih programskih sklopih.
Niti ene? Pa kaj potem!

Niti ene? Pa kaj potem!

LUD Literatura, 21. december 2019 ― Beroče občestvo Slovenije je letos prav na prvi dan največjega praznika knjige, knjižnega sejma, oplazil ledeni piš izsledkov raziskave Knjiga in bralci VI. Podatki so bili šokantni, pretresljivi, iztreznjujoči in kar je še senzacionalističnih pridevnikov.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. december 2019 ― Pri Mladinski knjigi je izšla kriminalka Nož, ki jo podpisuje norveški pisatelj Jo Nesbo, založba Miš je izdala knjigo Atomske navade ameriškega avtorja Jamesa Clearja. Pri Sodobnost International je izšla knjiga Toneta Hočevarja Skušnjave, založba Grlica pa je izdala slikanico Vsi so videli mačko Brendana Wenzla.

Seznam: 10 čudovitih LGBT filmov

MAF - Mad About Film, 21. december 2019 ― Mad About Film (MAF) Seznam: 10 čudovitih LGBT filmov Poleg filmov Služkinja, Portret mladenke v ognju in Pokliči me po svojem imenu, ki jih bolj podrobno opisujemo v sosednjih člankih tega meseca, smo pripravili seznam 10 LGBT filmov, ki so nam bili všeč. Za dodatne nasvete pa si preberite … Seznam: 10 čudovitih LGBT filmov
Notranji javni prostori, ki krepijo združevanje, sporazumevanje in opolnomočenje

Notranji javni prostori, ki krepijo združevanje, sporazumevanje in opolnomočenje

ARS Likovni odmevi, 21. december 2019 ― Zadružni dom kot slovenski odgovor na vprašanje letošnjega beneškega arhitekturnega bienala – Kako živeti skupaj? »V kontekstu, ki ga določajo vse večja politična razhajanja in ekonomske neenakosti, se obračamo na arhitekte, da si zamislijo nove prostore, v katerih bomo lahko prijazno sobivali kot človeška bitja, ki se želijo povezati med seboj in z drugimi vrstami v digitalnem in realnem prostoru.« Tako razmišlja Hashim Sarkis, kurator 17. beneškega arhitekturnega bienala, ki meni, da človeštvo potrebuje »novo prostorsko pogodbo«. Slovenski projekt Skupno v skupnosti se na temo bienala odlično navezuje. Zadružne domove, velike objekte z veliko namembnostjo, so intenzivno začeli graditi po koncu druge svetovne vojne – načrtovana je bila mreža kar 523 zadružnih domov, postavljenih več kot 100, vključevali pa so upravljavsko, gospodarsko, kulturno in prostočasno delovanje. Po besedah organizatorjev njihova graditev, raba in zgodovina ponujajo priložnost za razmislek, kako lahko vzpostavimo notranje javne prostore kot družbeno infrastrukturo, ki bo krepila združevanje, sporazumevanje in opolnomočenje. Avtorji projekta Skupno v skupnosti, ki bo raziskoval sedemdesetletno zgodovino zadružnih domov kot družbene infrastrukture, so Blaž Babnik Romaniuk, Rastko Pečar, Martina Malešič in Asta Vrečko. Projekt in zadružne domove sta v pogovoru osvetlila Blaž Babnik Romaniuk in Martina Malešič.
John Williams in Steven Spielberg

John Williams in Steven Spielberg

ARS Filmska glasba, 21. december 2019 ― Današnjo oddajo posvečamo njunim največjim uspešnicam. Do danes je bil Williams že 45-krat nominiran za oskarja na področju izvirne in najboljše glasbe za film. Po številu nominacij si s skladateljem Alfredom Newmanom deli drugo mesto, takoj za Waltom Disneyjem, ki je bil nominiran kar 59-krat.
Zakaj v kino ter zgodbe kinooperaterjev nekoč in danes; Nevidno življenje Evridike; One so bombe; Cats

Zakaj v kino ter zgodbe kinooperaterjev nekoč in danes; Nevidno življenje Evridike; One so bombe; Cats

ARS Gremo v kino, 21. december 2019 ― Z raziskovalcema Karmen Hrovat in Klemnom Žunom ter s kinooperaterjem Bojanom Bajsičem o tem, zakaj oditi v kino. Pomembna razloga, zakaj obiskujemo kino, sta družabna in ritualna razsežnost filmske projekcije. Z gosti, raziskovalcema zgodovine kina in z njim povezanih zgodb, Karmen Hrovat in Klemnom Žunom, ter s kinooperaterjem Bojanom Bajsičem, se bomo pogovarjali o tem, zakaj danes, ko so mnoge vsebine pretočne in dostopne prek spleta, obiskujemo kino. Govorili bomo tudi o tem, kako je potekalo delo kinooperaterja nekoč in danes. Za vas, dragi poslušalci in poslušalke, smo ocenili tri filme, ki si jih lahko ogledate na rednem sporedu naših kinematografov: v Cankarjevem domu v Ljubljani vrtijo brazilsko dramo Nevidno življenje Evridike, v Cineplexxih in Kolosejih pa ameriški biografski film One so bombe ter muzikal Cats. Vabljeni k poslušanju!

O Portretu mladenke v ognju

MAF - Mad About Film, 21. december 2019 ― Mad About Film (MAF) O Portretu mladenke v ognju Portret mladenke v ognju (Céline Sciamma, 2019) že v samem začetku jasno nakaže, kakšne so glavne značilnosti protagonistke Marianne, slikarke, ki je dobila povabilo, naj naslika portret mlade Héloïse z namenom, da sliko pošljejo njenemu bodočemu možu, ki se bo … O Portretu mladenke v ognju
še novic