Križev pot jezika

Križev pot jezika

Vrabec Anarhist, 1. januar 2020 ― V večinskem samorazumevanju sodobne poezije obstaja nek strah pred preteklostjo, strah, da bi bila poezija cringie, da bi se rimala in zvenela staromodno. Prav v sredo tega strahu cilja Neža Zajc. The post Križev pot jezika appeared first on Vrabec Anarhist.
Cats

Cats

MMC Gledamo, 1. januar 2020 ― Vsesplošna recepcija najbizarnejšega lanskega/letošnjega filma, muzikala Cats, je tako hiperbolično, tako karikirano negativna, da je recenziranje filma zdaj samo še tekma, kdo si lahko za groteskne mačkoidne nakaze izmisli duhovitejše žaljivke.
Novoletni koncert SF ob mislih na Hararija in Beethovna

Novoletni koncert SF ob mislih na Hararija in Beethovna

Misli, 1. januar 2020 ― Slovenska filharmonija (SF) je tradicionalni novoletni koncert zasnovala ob mislih na dela izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija Sapiens in Homo Deus ter na 250-letnico rojstva velikega nemškega simfonika in glasbenega humanista Ludwiga van Beethovna. Koncert bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD).
1947 Stari trg – Zdravnik dr. Bodnar

1947 Stari trg – Zdravnik dr. Bodnar

Stare slike (Cerknica), 1. januar 2020 ― Na fotografiji Lojzeta Tomca je zdravnik dr. Bodnar, ki ga starejši ljudje v Loški dolini še dobro pomnijo. Sliko lahko datiram le zelo na široko: najzgodnejši podatek, ki govori o prihodu dr. Bodnarja v Loško dolino se nananša na leto 1947, zadnja omemba osebe s tem priimkom, ki je bil zanesljivo edini v Loški dolini, pa … … Nadaljujte z branjem→
Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Novoletni koncert na Dunaju bo spomnil na Beethovnov jubilej

Misli, 1. januar 2020 ― Tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov na današnji prvi dan novega leta bo spomnil na obletnico Ludwiga van Beethovna, ki se ga bo glasbeni svet spominjal ob 250-letnici njegovega rojstva. Orkester bo na matinejskem nastopu v zlati dvorani Musikvereina prvič odigral devet skladb, prav tako prvič ga bo vodil latvijski dirigent Andris Nelsons.
Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

ARS Jezikovni pogovori, 1. januar 2020 ― Vabljeni k poslušanju ponovitve pogovora z dr. Alenko Jelovšek, znanstveno sodelavko na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Razvoju množinskih ogovornih oblik lahko v slovenskih pisnih virih sledimo od 13. stoletja, najbolj popoln vir iz 18. stoletja pa je Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Takrat se je zaradi razslojenosti družbe oblikoval štiridelni ogovorni sistem – plemiče se je naslavljalo z vaša gnada. Zanimivo je, da Brižinski spomeniki ne poznajo vikanja, tudi standardizirani prevodi Svetega pisma nimajo vikanja – v Bibliji se tikajo kralji in celo Bog. Vikanje sicer ni vedno izraz spoštovanja. Vikanje je lahko velika žalitev, če jo začnemo uporabljati potem, ko smo se z nekom, ki smo ga prej tikali, sprli. O zgodovinskem razvoju slovenskih ogovornih oblik v ponovljenem pogovoru z dr. Alenko Jelovšek, znanstveno sodelavko na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
Ta pesem ozdravi ribo

Ta pesem ozdravi ribo

ARS Oder, 1. januar 2020 ― O izzivih umetnosti, ki – v svetu, dominantno usidranem v vizualnem – ustvarja zgolj dražljaje, ki jih prevaja slušna pot. »Vedno se mi zdi, da v radijski igri iščem prostor, širino za potovanje v svetove, ki so na meji z »realnim«, da iščem na nek način »subjektivno, senzorično izkušnjo«, ki bi povedala več, oz. da iščem »napako« v realnem svetu. S tega stališča so otroške radijske igre na nek način odličen material, ki pa je vendar na nek način »zamejen z neko varno linijo«, pove režiserka Ana Krauthaker, ki podpisuje tudi režijo radijske igre za otroke Ta pesem ozdravi ribo. Igro, ki je bila nominirana za prestižno nagrado prix Europa, je glasbeno opremil instrumentalist in skladatelj Luka Hočevar. Ob primerih izbranih radijskih iger za otroke, pa tudi za odrasle, bomo z Ano Krauthaker in Luko Hočevarjem govorili o izzivih umetnosti, ki – v svetu, dominantno usidranem v vizualnem – ustvarja zgolj dražljaje, ki jih prevaja slušna pot. Govorili bomo o zvoku, glasu, besedi, glasbi, načinih poslušanja. Slišali pa boste tudi odlomke iz radijskih iger Ta pesem ozdravi ribo, O kravi, ki je lajala v luno in Srečen.

BIO 26. Skupno znanje. Pogovor #3: Podatki

MAO, 1. januar 2020 ― Tretji dogodek v seriji BIO 26| Pogovori se osredotoča na več ključnih vprašanj v zvezi s podatki. V času, ko se v družbi proizvaja in nabira več podatkov, kot smo jih sposobni obdelati, je skrajni čas, da se ustavimo in razmislimo, kako podatki vplivajo na naše življenje.
TOP 25 filmov leta 2019

TOP 25 filmov leta 2019

Deseta umetnost, 31. december 2019 ― Če želimo naprej, moramo obračunati z letom, ki odhaja. Nič drugače ni s filmskega vidika. Izpostavljamo 25 filmov, ki so zaznamovali filmsko leto 2019. Seznam je v naključnem vrstnem redu. Parasite Zgodbe iz kostanjevih gozdov Sorry We Missed You Marriage Story Portrait of a Lady on Fire Jojo Rabbit The Lighthouse Midsommar Ad Astra Joker US […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ne z mojo hčerko  Jurassic Park (1993)  Star Wars: Last Jedi (2017)  Nuna  Gladiator (2000) Copyright © Deseta umetnost [TOP 25 filmov leta 2019], All Right Reserved. 2020.

Ptuj: 70 let KD Grajena in dramske skupine

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Dramska sekcija, najstarejša sekcija KD Grajena, bo skupaj z društvom v začetku tega leta praznovala 70-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo 17. januarja povabili na premiero najnovejše komedije avtorja Branislava Nušiča pod naslovom Gospod Poslanec, ki so jo z režiserko Tatjano Vaupotič Zemljič postavili v današnji čas. Prve vaje zanjo so začeli že januarja letos, vadili so do maja, nato so jih za nekaj časa prekinili, s polno paro pa nadaljevali letošnjo jesen.

Videm: Spet je leto naokoli

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Med množico prazničnih prireditev, s katerimi smo se v Spodnjem Podravju poslovili od leta 2019 in se želeli prikupiti letu 2020, je bila tudi tista, ki so jo pripravili v Kulturnem društvu Franceta Prešerna Videm pri Ptuju v petek, 20. decembra.

PREMIERA: Bili smo...bomo (23.1.2020 20:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Skozi gib in zvok odgovarjava na vprašanja o absolutnosti stvarstva in ponovni senzibilizaciji meje jaza. Iščeva najine samopodobe v razmerju do sveta onkraj praga zavesti, zlite z vsakdanjim okoljem in vedenjskimi situacijami. Iščeva predbesedne pomene vesolja, pomene katere utelešava in živiva. Postavljava enačbo stvarstva v čas in prostor gledalca.

FESTIVAL BOBRI: Panove piščali in papirologija (23.1.2020 19:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Kaj v resnici pomeni »ples ob glasbi«? In kako ustvarjati glasbo za ples? Koreografka Ingrid Berger Myhre in skladatelj Lasse Passage v svojem duetu igrivo preučujeta razmerja med plesom in glasbo ter s partiturami postavljata strukturo nad spretnost, metodo nad popuščanje. Naslov namiguje na kontrast med sočnim in suhim: Panove piščali so igrive in strastne, papirologija pa se nanaša na notacijo in zveni birokratsko. Prehajanje iz ene teh skrajnosti v drugo bo ponudilo nov pogled na...

Panove piščali in papirologija (23.1.2020 19:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Kaj v resnici pomeni »ples ob glasbi«? In kako ustvarjati glasbo za ples? Koreografka Ingrid Berger Myhre in skladatelj Lasse Passage v svojem duetu igrivo preučujeta razmerja med plesom in glasbo ter s partiturami postavljata strukturo nad spretnost, metodo nad popuščanje. Naslov namiguje na kontrast med sočnim in suhim: Panove piščali so igrive in strastne, papirologija pa se nanaša na notacijo in zveni birokratsko. Prehajanje iz ene teh skrajnosti v drugo bo ponudilo nov pogled na...

Ptuj: Z arheološko dediščino na svetovni zemljevid kulture

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Na ptujskem gradu so pred koncem lanskega leta odprli arheološko razstavo Osrčje Petovione, avtoric Aleksandre Nestorovič in Jane Horvat, ki je na ogled v nekdanji grajski konjušnici in vzhodnem stolpu vse do novembra 2020. Z njo (ob številnih drugih dogodkih) so v PMPO obeležili 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika

OUTSIDER, 31. december 2019 ― V nekdanjem hišniškem stanovanju ene izmed ljubljanskih gimnazij, Gimnazije Jožeta Plečnika, je zaživela nova šolska knjižnica, uredili pa so jo arhitekti iz pisarne Curk Arhitektura. V šolskih knjižnicah se dogodi marsikaj: to so prostori, kjer se tisti, ki v knjižnice niso redno zahajali že prej, spoznajo z velikimi literarnimi klasikami; prostori, kjer se srečujejo različni… The post Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika appeared first on OUTSIDER.

Neforma 78 (20.1.2020 20:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― V novo leto skačemo z že 78. Neformo! Oblikovali jo bodo štirje ustvarjalci mlajše generacije, ki so še kako v formi, da nam poženejo kri po žilah. Komaj čakajo, da se podajo v prostor tveganja in predajo trenutkom presenečanja. Raznorodni, zagnani, samosvoji, prodorni bodo drug drugega skozi zvok in ples izzivali prvič skupaj, pred nami. V mesecu prosincu, ko sonce ob ponovno rastočem dnevu spet bolj proseva, vas vabimo, da prilezete iz svojih brlogov, da vas prežarčimo še mi.

Hvala in SREČNO 2020!

Ana Monro, 31. december 2019 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča, HVALA, ker ste se tudi v letu 2019 družili z nami in soustvarili naše dogodke, ki so prav zaradi vas več kot to – so doživetja, ki vsakič znova poplačajo ves trud in nam pustijo čudovite spomine! SREČNO 2020, VSE DOBRO IN SE VIDIMO NA ULICI!       The post Hvala in SREČNO 2020! appeared first on Ana Monro.

Jubilejna ANA MRAZ se je poslovila!

Ana Monro, 31. december 2019 ― Peti festivalski večer Ane Mraz 2019, ki je bil tudi zadnji ste se lahko udeležili nove Špica (avan)ture, uzrli svoj zlati mir, prispevali podpis za prepoved vojne v Sloveniji, spoznali uporabnost kosovnih odpadkov, zaplesali, zapeli in zažurali z onimi in/ali se zazrli v ognjene zublje! Po koncu jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča lahko ... The post Jubilejna ANA MRAZ se je poslovila! appeared first on Ana Monro.
One so bombe

One so bombe

MMC Gledamo, 31. december 2019 ― One so bombe odpira pereče vprašanje, ki v vsakodnevnih pogovorih pogosto razkrije najgrše plati ljudi. Kako naj ženske, ki so tarče spolnega nadlegovanja, manevrirajo med "pravilnim odzivom" na zlorabo in samoohranitvenim nagonom?
še novic