Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi

Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi

Kinodvor, 11. februar 2020 ― Zaradi velikega povpraševanja si boste dokumentarec o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen lahko ogledali še v nedeljo, 22. marca v terminu Zajtrk pri Kinodvoru.

Naš Maister

Kamra.si, 11. februar 2020 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 12. februarja 2020, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na predstavitev stripa Naš Maister.  Z avtorjema, dr. Mihaelom Glavanom in Damijanom Stepančičem, se bo pogovarjala Alenka Juvan. 
Odpisani z dvignjeno pestjo predstavljajo spot in napovedujejo nov EP!

Odpisani z dvignjeno pestjo predstavljajo spot in napovedujejo nov EP!

SPRP, 11. februar 2020 ― Odpisani v akciji; Peter Beznec na kitari, Saša Dolgov bobni, Borut Horvat vokalin Jože Pal bas (od leve proti desni). Foto: fb arhiv Odpisani Odpisani so znani pomurski hardcore punk bend, ki orje ledino že 25 let. Pred dnevi so izdali novi videospot za pesem »Raised Fist«, ki je bil tudi objavljen na spletni platformi Hardcore Worldwide, ogledate pa si ga lahko spodaj. Člani skupine netijo ogenj (samo)zavedanja in izražajo potrebo po revolucionarnem refleksu. Video je bil posnet v produkciji JZA Crew-a, za katerim stoji Jaka Čurlič.  Prvega marca načrtujejo tudi izdajo EP-ja s tremi štikli, izdaja pa bo izšla pri Petroleum Beat Records. Konec marca bodo nastopili v Nemčiji, v maju imajo v načrtu še dva koncerta na Madžarskem. Na začetku junija pa bodo nastopili še na festivalu Petroleum Beat v Murski Soboti v družbi legendarnih bostonskih hardocorevcev Slapshot, škotskimi Certain Death, latvijskimi Mara in velenjskimi Kaoz. Ostali sopotniki bodo znani kmalu!  Piše: Matej Urbanč
Alfred Hitchcock: Pet filmov slavnega režiserja

Alfred Hitchcock: Pet filmov slavnega režiserja

Deseta umetnost, 11. februar 2020 ― Ko bodo v prihajajočih erah človeške zgodovine izvedli analizo dvajsetega stoletja, sploh stvari z dolgoročnimi vplivi, bo Alfred Hitchcock zagotovo (znova) spoznan za eno izmed ključnih komponent. Kajti gre za ime, ki je poleg popularne kulture zaznamovalo še cel kup drugih področij. A namen tokratne lestvice ni izvedba študije o razsežnostih režiserjevih vplivov, saj gre […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Zvezda je rojena  [Pozor, hud prizor] - Bronson (2008)  Račka, račka, gos  No Country for Old Men (2007)  Nagrajenci 30. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE Copyright © Deseta umetnost [Alfred Hitchcock: Pet filmov slavnega režiserja], All Right Reserved. 2020.

Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku na OŠ Frana Albrehta Kamnik

Kamnik.info, 11. februar 2020 ― V petek, 7. februarja 2020, je 3. šolsko uro v športni dvorani OŠ Frana Albrehta potekala prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Program letošnje prireditve so oblikovale tri učiteljice, in sicer učiteljici 2. razreda Barbara Spruk Golob in Maja Škrjanc ter učiteljica slovenščine Tadeja Kilar. Nastopajoči učenci so bili drugošolci matične šole, posamezni učenci predmetne stopnje ... Prispevek Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku na OŠ Frana Albrehta Kamnik je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Igor Saksida: Esej, ki ni besedilo

ARS Esej na radiu, 11. februar 2020 ― Igor Saksida v Eseju, ki ni besedilo prikazuje notranjo prepletenost Grafenauerjeve poezije in esejistike kot neločljivo celoto. Slovenski literarni zgodovinar Igor Saksida se strokovno ukvarja predvsem s slovensko mladinsko književnostjo. V današnji oddaji boste slišali njegov esej z naslovom Esej, ki ni besedilo. Esej je bil objavljen leta 2010 v reviji Otrok in knjiga. Bereta ga Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbena tema v oddaji so odlomki iz skladbe Vala, za kitaro Alda Kumarja v izvedbi kitarista Žarka Ignjatovića. Oblikovalec zvoka je bil Miha Klemenčič, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Ada Škerl, pesnica

Ada Škerl, pesnica

ARS Ars humana, 11. februar 2020 ― Ob 70. obletnici izida pesničine prvenke Senca v srcu. Ada Škerl (1924-2009) je bila pesnica, prevajalka in lektorica na Radiu Slovenija. Februarja 1950 (z letnico 1949) je izšla njena prva pesniška zbirka Senca v srcu. Ob 70. obletnici izida zbirke, s katero se je začel intimizem v povojni slovenski poeziji, bosta več o pesnici in njeni poeziji povedali literarna zgodovinarka dr. Irena Novak Popov in Tanja Petrič, urednica knjige zbranih pesmi Ade Škerl z naslovom Speči metulji, z njima se bom pogovarjal, v živo, Marko Golja. Zelo zgovorna pa bo tudi pesničina izjava o njeni pesniški usodi. Vabljeni k poslušanju.
Ob kulturnem prazniku v Pivki prešerno praznovali

Ob kulturnem prazniku v Pivki prešerno praznovali

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. februar 2020 ― Pivka – Na osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku so v Krpanovem domu v Pivki 7. februarja gostili dramskega igralca in recitatorja Pavleta Ravnohriba, ki je privabil številne ljubitelje kulture. Kulturni večer so posvetili Francetu Prešernu in njegovi poeziji, ki sega v sam vrh umetniškega izraza in narodnega zavedanja Slovencev. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku, Pavle Ravnohrib, Krpanov dom, Pivka, 7. februar 2020 Foto: Ernest Margon Večer, ki so ga pripravili člani kulturnega društva Lipa, so oblikovali še domači ustvarjalci, pevec Matej Lenarčič, recitatorka Suzana Česnik, voditeljica večera in recitatorka Veronika Vadnjal, mlada glasbenika Julija Cevec in Dimitrij Smrdel ter predsednica Kulturnega društva Lipa Pivka Irena Margon, ki je vodila pogovor z gostom. Na začetku prireditve je obiskovalce nagovorila podžupanja Jana Gržinič in jim čestitala ob prazniku. Pavle Ravnohrib je med pogovorom nanizal veliko zanimivih dogodkov in doživljajev iz svojega igralskega življenja. Med drugim so se v Pivki spomnili njegove vloge Franceta Prešerna, ki jo je igral v nadaljevanki pred dvajsetimi leti. Povedal je nekaj zanimivih zgodb, ki so nastale ob snemanju, saj so ga nekaj časa ljudje kar na ulici ogovarjali kot Prešerna. Bil je kritičen do današnje družbe in tistih, ki vse vodijo v razčlovečenje in porabništvo. Ob vseh kritičnih besedah pa je obiskovalcem položil na srce pomen Prešernovih pesmi, ki spadajo v vrh svetovne književnosti. Z njimi se Slovenci lahko enakovredno merimo z drugimi številčnejšimi narodi; prav je, da slovenščino cenimo, saj lahko z njo izrazimo najvišjo umetnost in znanost. Letošnje leto je posebno tudi zaradi 220. obletnice rojstva velikega pesnika, zato so mu na prireditvi dali še poseben poudarek. Matej Lenarčič je zapel Zdravljico, nato pa ob spremljavi pianistke Katje Zafred še Gazelo in Pod oknom, Veronika Vadnjal je doživeto recitirala pesem Nezakonska mati, Suzana Česnik je s Pavletom
Angela Tomanič in orgle v Komendi

Angela Tomanič in orgle v Komendi

ARS Obiski kraljice, 11. februar 2020 ― V oddaji bodo na sporedu dela F. Couperina, J. S. Bacha, G. F. Händla, G. Böhma, F. Mendelssohna in T. Duboisa Tokratno oddajo namenjamo izvedbam organistke Angele Tomanič, ki je svoje življenje posvetila glasbi. Bila je odlična organistka, predana pedagoginja in zborovodkinja, v poznejših letih se je odlično znašla tudi kot publicistka. Oktobra 1969 je imela svoj prvi samostojni koncert pri sv. Jožefu nad Celjem, potem se je v njenem več kot štirideset let trajajočem umetniškem delovanju zvrstilo še veliko nastopov, doma, v Evropi, Ameriki in v državah nekdanje Sovjetske zveze. Rada je tudi snemala, saj je želela lepoto orgelske glasbe pa tudi zvokovne zmožnosti različnih orgel trajno ohraniti na nosilcih zvoka za poznejše rodove. V radijskem arhivu je med drugimi plošča, ki jo je posnela v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi.
GOSTJE 2020

GOSTJE 2020

Kurja polt, 11. februar 2020 ― GOSTJE Joël Séria (Francija), francoski režiser in scenarist, je že s celovečernim prvencem, subverzivnim, antiklerikalnim Mais ne nous délivrez pas du mal (Nikar ne reši nas hudega, 1970) razvnel duhove domače javnosti in cenzorjev. Toda transgresivna mojstrovina, ki je bila v Franciji sprva prepovedana, si je s časom upravičeno prislužila [...] The post GOSTJE 2020 appeared first on Kurja Polt.

Obisk otrok Vrtca Tabor v Občinski knjižnici Tabor

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. februar 2020 ― V torek, 11. februarja 2020, je bilo v Občinski knjižnici Tabor živahno že od jutranjih ur. Knjižnico so namreč obiskali otroci Vrtca Tabor. Vse od najmlajših pa do tistih, ki bodo letos že prestopili šolski prag, so pozorno poslušali knjižničarko Karmen Kreže, ki jim je predstavila taborsko knjižnico. S pomočjo starejših otrok so obnovili knjižničarska pravila in bonton, ki velja po vseh knjižnicah. Prav tako so se dotaknili slovenskega kulturnega praznika in življenja največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Otroci so z veseljem in pozornostjo prisluhnili pravljicam, ki jim jih ...
Likovna dela cerkniških Paletnikov na ogled v Stekleni galeriji

Likovna dela cerkniških Paletnikov na ogled v Stekleni galeriji

Notranjsko primorske novice » Kultura, 11. februar 2020 ― Logatec – Društvo likovnikov Logatec je 6. februarja v Stekleni galerij odprlo razstavo del, ki so jih naslikali člani Kulturno-umetniškega društva Pa-leta iz Cerknice. Razstava z naslovom Osnovna odmišljanja predstavlja pot od realističnega slikanja s prehodi v popolno abstrakcijo. Posamezni motivi narave ali tihožitja se predstavljajo v obliki živobarvnih barvnih nanosov vehementnih potez, ki gledalca skoraj začarajo. Dela bodo na ogled do 25. februarja. Razstava Osnovna odmišljanja, KUD Pa-leta, Steklena galerija, Logatec, 6.–25. februar 2020 Foto: Primož Sark Na razstavi v Logatcu se s svojimi deli predstavljajo Marija Braniselj, Sonja Butina, Janez Dragolič, Valerija Gačnik, Anita Krajc, Marta Kvaternik, Silvana Lautar, Marija Rebernik, Igor Vidrih in Mladen Žnidaršič. Delovanje društva je podrobneje predstavil Janez Dragolič, likovna dela pa njihov mentor, akademski slikar Veljko Toman. Kulturno-umetniško društvo Pa-leta Cerknica deluje 15 let. »V njem so zbrani ljubitelji lepega s cerkniškega področja, še polni likovne ustvarjalnosti in želje po izražanju in upodabljanju,« so zapisali v vabilu. Pripravili so že okoli 70 samostojnih in skupinskih razstav. »Izražamo se v različnih tehnikah, predvsem z risbo, akrilom, oljem na platnu, pastelom, grafiko ter s kombiniranimi tehnikami in materiali. Motivi zajemajo predvsem doživljanje našega okolja, kar prenašamo v tihožitja, pejsaže, portrete – skratka, svoja občutja prenesemo na različne podlage, ne le na platno in papir –, ali pa iz povsem običajnega uporabnega predmeta naredimo nekaj lepega.« Kulturni program ob odprtju razstave je bil nekaj posebnega. Na kitari se je predstavil kitarist Vedran Bekrič z Vrhnike, ki je prepričljivo pričaral ritme tanga-milonge, saudade in skladbe Over the Rainbiw iz filma Čarovnik iz Oza. Anda Ovsec je s svojo nezamenljivo gestikulacijo interpretirala pesmi Svetlane Makarovič Igla in Krizantema na klavirju. Kot je v navadi, je prireditev s svojim šarmom in spro

Gospod Leon Štukelj in Tovarišija

Kamra.si, 11. februar 2020 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v sredo, 12. februarja 2020, ob 17. uri vabi v Glazerjevo dvorano na predstavitev knjige Ivana Čuka, Alenke Puhar in Aleksa Lea Vesta Gospod Leon Štukelj in Tovarišija, ki temelji na pisnem gradivu, ki ga je Leon Štukelj po smrti zapustil svoji hčerki Lidiji Pauko. Osvetljuje nam čas Štukljevega življenja zlasti med drugo svetovno vojno, pa tudi po njej. Z avtorji se bo pogovarjal eden od recenzentov knjige ter zelo dober poznavalec Leona Štuklja Franček Jauk. Prisrčno vabljeni na Zasedanja s knjigami!
250. jubilejna Čarovnica Hillary gre v opero

250. jubilejna Čarovnica Hillary gre v opero

SNG Maribor, 11. februar 2020 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 12. februarja 2020, ob 18. uri izvedla že 250. jubilejno ponovitev uprizoritve za otroke Čarovnica Hillary gre v opero avtorja Petra Lunda v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Mateja Pucko v naslovni vlogi in Alenka Cilenšek k. g. Jubilejna 250. ponovitev bo še posebej veličastna, saj bodo v njej v Stari dvorani SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona nastopili še solista Andreja Zakonjšek Krt in Jaki Jurgec ter orkester Opere SNG Maribor.

250. jubilejna Čarovnica Hillary gre v opero

SiGledal Novice, 11. februar 2020 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 12. februarja 2020 ob 18. uri izvedla že 250. jubilejno ponovitev uprizoritve za otroke Čarovnica Hillary gre v opero avtorja Petra Lunda v režiji Branke Nikl Klampfer. Jubilejna 250. ponovitev bo še posebej veličastna, saj bodo v njej v Stari dvorani SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona nastopili še solista Andreja Zakonjšek Krt in Jaki Jurgec ter orkester Opere SNG Maribor.

Umrl eden najbolj prevajanih slovaških avtorjev Pavel Vilikovsky

Misli, 11. februar 2020 ― V starosti 78 let je v ponedeljek umrl eden najbolj prevajanih slovaških avtorjev Pavel Vilikovsky, poroča ruska tiskovna agencija TASR. Bil je v skupini tistih slovaških avtorjev, ki so v 60. letih prejšnjega stoletja bistveno spremenili pokrajino slovaške literature. Leta 1997 je pisatelj, prevajalec in publicist dobil nagrado vilenica.
še novic