NOVA ZBIRKA BORJE BOLČINE ALI OD DALEČ SIT, OD BLIZU CEL

NOVA ZBIRKA BORJE BOLČINE ALI OD DALEČ SIT, OD BLIZU CEL

Revija Primus, 15. februar 2020 ― Piše: Matej Krajnc     Borja Bolčina je prvo pesniško zbirko Bologna izdal leta 2016, precej objavljal v domačem in bivšem jugoslovanskem prostoru in sodeloval na raznih natečajih in razpisih (med drugim leta 2018 na natečaju V zavetju besede Javnega sklada za kulturne dejavnosti), zato njegova pesniška beseda ni neznana ne domá ne onkraj dóma, ...

Kurent’s soup /RECIPE/

ZZMS, 15. februar 2020 ― Old holiday and everyday traditions in and around Ptuj are extremely interesting, and always have some connection to traditional food. Shrovetide used to be the symbolic start of a new year, and the time when farmers praised a good past year and asked for abundance in the new year at a richly spread table. Kurent’s […] The post Kurent’s soup /RECIPE/ appeared first on ZZMS.
1917

1917

Koridor, 15. februar 2020 ― 1917 je estetsko zadovoljiv, a na trenutke vsebinsko neprepričljiv vojni spektakel. The post 1917 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
RØLØ v živo!

RØLØ v živo!

Radio Študent, 15. februar 2020 ― Pogovarjamo se s hrvaško skupino RØLØ, tričlanskim bendom iz Splita. Na odru Gala hale bodo nastopili pred norveškim duom Aiming For Enrike.  
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 15. februar 2020 ― Pri založbi Učila International je izšla knjiga Coco Chanel in vonj ljubezni Michelle Marly, pri Cankarjevi založbi pa sonet ceste Slepa karta Marka Pogačarja. Pri založbi Miš so izdali mladinski roman Dobrota ni sirota Morris Gleitzman, pri založbi Zala pa slikanico Vesoljska pustolovščina Petrusa Dahlina in Marcusa Gunnarja Petterssona.
V Celovcu na ogled razstava Zorana Mušiča

V Celovcu na ogled razstava Zorana Mušiča

Misli, 15. februar 2020 ― V Mestni galeriji v Celovcu je do 3. maja na ogled razstava slikarja in grafika Zorana Mušiča. Na dvodelni razstavi je predstavljenih približno 230 njegovih del od 40. let prejšnjega stoletja do umetnikovega poznega opusa. Za razstavo so jih pridobili iz 21 zasebnih zbirk iz Italije, Francije, Švice, Nemčije, Slovenije in Avstrije.
Razstave grafike, moderne umetnosti in ameriške fotografije 20. stoletja

Razstave grafike, moderne umetnosti in ameriške fotografije 20. stoletja

ARS Likovni odmevi, 15. februar 2020 ― O letošnjem razstavnem programu dunajskega muzeja Albertina Muzej Albertina na Dunaju predstavlja dela od francoskega impresionizma in fovizma do del ekspresionističnih skupin umetnikov in ruske avantgarde. Zdaj je na ogled ena najpomembnejših evropskih zbirk modernistične umetnosti, zbirka Herberta Batlinerja, hkrati si je mogoče ogledati razstavo del Wilhelma Leibla, predstavljajo pa tudi grafična dela renesanse od Dürerja do Brueghla iz svoje bogate muzejske zbirke, ki vsebuje več kot milijon risb in odtisov od pozne gotike do danes. O programu muzeja Albertina se je Aleksandra Saška Gruden pogovarjala z direktorjem muzeja Klausom Albrechtom Schröderjem.
Bojan Adamič

Bojan Adamič

ARS Filmska glasba, 15. februar 2020 ― Filmska glasba izpod peresa mojstra Adamiča Adamič je delal na vse strani, nikoli ni bil brez dela. Medtem ko so njegovi skladateljski kolegi prezirljivo gledali na filmsko glasbo, se je sam z mladostnim žarom posvetil zvoku s celuloidnega traku.
Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

Berlinale 2020, Ema Kugler, Festival gorniškega filma, Nevidni človek, Klic divjine

ARS Gremo v kino, 15. februar 2020 ― Kako zanimiv je letošnji Berlinale – o tem se v oddaji pogovarjamo s Tino Poglajen, govorimo pa tudi z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica in ocenjujemo filma Nevidni človek in Klic divjine. V oddaji se Tina Poglajen oglaša z Berlinala. Oziramo se po Festivalu gorniškega filma in pogovarjamo z Emo Kugler, dobitnico nagrade Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Med filmi, ki so ta hip na sporedu, pa ocenjujemo znanstveno fantastični psihološki triler Nevidni človek in družinsko pustolovščino Klic divjine.
Darius Milhaud /5/

Darius Milhaud /5/

ARS Skladatelj tedna, 15. februar 2020 ― V oddaji končujemo predstavitev Dariusa Milhauda, skladatelja, ki je zajemal ideje oziroma navdih iz treh različnih glasbenih kultur: francoske, ameriške in judovske. Njegova glasba tako […] V oddaji končujemo predstavitev Dariusa Milhauda, skladatelja, ki je zajemal ideje oziroma navdih iz treh različnih glasbenih kultur: francoske, ameriške in judovske. Njegova glasba tako pomeni preplet vseh treh. V poznejših letih jo je ustvarjal tako v Franciji kot v Ameriki , v katero se je zatekel med drugo svetovno vojno.

KreaDIVA!

MAO, 15. februar 2020 ― Projekt DIVA je plod sodelovanja med Slovenijo in Italijo, z osrednjim ciljem ustvariti prepoznaven ekosistem čezmejnega sodelovanja v katerem bodo vznikale družbene in tehnološke inovacije za družbo prihodnosti.
še novic