PREVENTIVNI UKREPI PRI KORONAVIRUSU

PREVENTIVNI UKREPI PRI KORONAVIRUSU

Hiša otrok in umetnosti, 8. marec 2020 ― Vse obiskovalce naših prireditev obveščamo, da trenutno Hiša deluje normalno. Skrbno spremljamo stanje v Sloveniji in upoštevamo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sprejeli smo preventivne ukrepe, s katerimi želimo zmanjšati možnost tveganja za okužbe. Kot vedno dosledno čistimo vse prostore, hkrati pa dodatno razkužujemo vse površine, s katerimi imajo obiskovalci največ kontakta – […]
NINA MEDVED – URŠLJANKA 2019, KI SE SPREHAJA PO NEVSAKDANJIH SVETOVIH

NINA MEDVED – URŠLJANKA 2019, KI SE SPREHAJA PO NEVSAKDANJIH SVETOVIH

Revija Primus, 8. marec 2020 ― Piše: Sara Špelec   Nina Medved ni le pesnica širokega diapozona in uršljanka 2019, ki bo letos pri založbi JSKD okronana s pesniškim prvencem, temveč tudi prodorna organizatorka, poznavalka slovenskega literarnega prostora, prevajalka in zanimiva sogovornica, s katero je lepo loviti vsakdanje trenutke … in jih nizati v nevsakdanji pogovor. Kako bi se predstavila v ...

Fotografska razstava Darje Grdina »Med nebom in zemljo«

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. marec 2020 ― Od 4. marca do 8. aprila 2020 je v Občinski knjižnici Prebold v času njene odprtosti na ogled razstava 29 fotografij Darje Grdina s skupnim naslovom »Med nebom in zemljo«. Avtorica se ukvarja s fotografijo za lastno veselje, ljubiteljsko in priložnostno, ko ji to dopušča čas in so za objektiv ustvarjeni potrebni pogoji. Največ motivov se ji ponuja v domačem okolju in čeprav se zdi, da so motivi znani, naredijo vremenski pojavi in svetlobni pogoji že znane motive »nove«. Veliko zanimivih trenutkov se je v njen objektiv ujelo spontano na ...

(P)ostaniva prijateljici*

Razpotja, 8. marec 2020 ― Ilustracija: Lucija Zucchiatti Ana Reberc »Kaj je prijateljstvo?« sprašuje psihologinja otroke. Mlajši kot so otroci, lažje je razumeti, kdo je njihova prijateljica in zakaj. V zgodnji starosti je dovolj, da zgolj opazujemo igro. Starejša kot si, več je kriterijev, s katerimi opišeš, da prijateljstvo potrebuje vzajemno zaupnost, lojalnost in razumevanje ter skupne interese. Psihologija potem te kriterije umesti v shemo in stopnje, da se lahko o temeljnem socialnem razvoju človeka pogovarja brez subjekta, samo še v številkah in opisih. Iz tega potem pridejo zdravorazumsko jasni povzetki, da imamo prijatelje, ki so nam podobni – v starosti, vedenju, spolu, kar lahko iz psihološke omejenosti po smislu razširimo na podobnost kulture in jezika.

Preko pesmi do pesmi

Vrabec Anarhist, 8. marec 2020 ― V razčaranem svetu, ki ga je (navidezno) osvojila vednost, se ne zateka k poeziji kot apriornemu področju magije, temveč dopušča jeziku samemu, osveščenemu lastne sodobnosti, da stvari postavi na glavo, da iz lastne razpoke na plano privleče čudežno. The post Preko pesmi do pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
Junakinje boja za resnično enakost

Junakinje boja za resnično enakost

MMC Drugo, 8. marec 2020 ― "Boj za enakost je še vedno razpršen in se odvija na margini, drugače ne more biti, glede na to, da ga večinoma opravljajo ženske v svojem prostem času," poudarja Klara Otorepec, ena od letošnjih nagrajenk WoW.
Patološki odziv na glasbo oziroma zvoke

Patološki odziv na glasbo oziroma zvoke

Odzven, 8. marec 2020 ― V Muzikofiliji Oliverja Sacksa spremljamo zgodbe, v katerih avtor raziskuje moč glasbe skozi izkušnje individualnih pacientov, glasbenikov in običajnih ljudi. S tem materialom se je spoprijela ekipa Anton Podbevšek Teatra in ustvarila predstavo Muzikofilija (Zgodbe o glasbi in možganih).
Razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

Razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let

SLOGI, 8. marec 2020 ― Razstava ob 50-letnici festivala Teden slovenske drame nas popelje v bogato zgodovino festivala in njegov postopni razvoj, hkrati pa bo tudi vpogled v zgodovino Kranja, saj je bilo mesto ves čas vanj vpeto. Posebej bodo predstavljeni Grumovi nagrajenci in njihova nagrajena dramska besedila. Teden slovenske drame je eden osrednjih slovenskih kulturnih dogodkov, pomemben tako za […] The post Razstava Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let appeared first on SLOGI.

Pridih narave in domačnosti skozi objektiv Kaje Kocjan

Kamnik.info, 8. marec 2020 ― Včeraj zvečer se je v gostilnici Korobač na Šutni odvilo zanimivo in prijetno odprtje razstave fotografij Kaje Kocjan. Pred samim ogledom razstavljenih del se je Kaja posvetila Jazu, Egu prav vsakega posameznika – skupaj so dihali in v čutečem krogu pretakali energijo skozi sebe.  Kaja je namreč ne le umetnica temveč tudi študira psihoterapijo, da ... Prispevek Pridih narave in domačnosti skozi objektiv Kaje Kocjan je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Deset knjig za osmi marec

Deset knjig za osmi marec

Airbeletrina, 8. marec 2020 ― Za osmi marec smo izbrali deset knjig ženskih avtoric, ki govorijo o položaju žensk v sodobnem svetu in so izšle v zadnjem času. Naš seznam si ne umišlja, da je ultimativen ali kaj podobnega – obstaja še veliko odličnih knjig, ki so jih napisale ženske in ki govorijo o ženskih življenjih. Predlagamo, da tudi sami malce pobrskate po knjižnicah in knjigarnah ter najdete zanimive knjige s tovrstnimi temami.
1970 Cerknica – Malnarjeva mama praznuje 90 let – II.

1970 Cerknica – Malnarjeva mama praznuje 90 let – II.

Stare slike (Cerknica), 8. marec 2020 ― Mama se je na praznovanju slikala tudi s svojimi vnuki. Na sliki nismo vsi, saj na njej manjkajo štirje najstarejši vnuki, otroci njenega najstarejšega sina Franceta. Med nami je bila velika razlika, saj je bila moja najmlajša manjkajoča sestrična od mene starejša za skoraj 35 let. Manjkal pa ni pušeljc, niti neuničljivi stol Sardan, da […]
V Zagrebu okrogla miza o Celjanki Almi Karlin

V Zagrebu okrogla miza o Celjanki Almi Karlin

Misli, 8. marec 2020 ― Na okrogli mizi z naslovom Dolga pot do uresničitve bodo danes v zagrebški knjižnici in čitalnici Bogdana Ogrizovića spregovorili o pisateljici, popotnici in poliglotki iz Celja Almi M. Karlin, ki je med letoma 1919 in 1927 prepotovala svet. Dogodek bo potekal ob mednarodnem prazniku žensk.
V Londonu razstava o Florence Nightingale

V Londonu razstava o Florence Nightingale

Misli, 8. marec 2020 ― V Muzeju Florence Nightingale v Londonu bodo danes odprli razstavo, ki bo osvetlila pozna leta življenja britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale. Kot je po pisanju spletnega portala The Guardian povedal direktor muzeja David Green, je bila Florence Nightingale "nekdo, ki je znan, a ni znan".

Z znanjem in zavedanjem do boljšega zdravja

Trubarjeva hiša literature, 8. marec 2020 ― V Mestni knjižnici Ljubljana spremljamo aktualno dogajanje v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji. Vsa knjižnična dejavnost se še vedno izvaja v polnem obsegu. Na podlagi smernic in priporočil RS in NIJZ vas bomo sproti obveščali o morebitnih spremembah. Obiskovalce v primeru obolelosti naprošamo, da ne prihajajo v knjižnične prostore in se ne udeležujejo prireditev in izobraževanj. Za dodatne informacije so na voljo priporočila Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja in ključne informacije o koronavirusu. {fshare id=3868}
Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

Pandemija pretresa vse, kar imamo za samoumevno

ARS Kulturna panorama, 8. marec 2020 ― Ponovitev oddaje Ars humana Doktor Tomaž Grušovnik je okoljski filozof, ki je med drugim proučeval podnebne krize in se ukvarja s premišljevanjem etičnih in okoljskih vprašanj v družbi. “κρίσις oziroma krisis v grškem pomenu besede pomeni ločevanje. Pomeni nekakšno razkritje kompleksnosti vsakdanjika, ki je sicer zakrito z našim normalnim delovanjem,” razmišlja dr. Grušovnik in napoveduje, da bo pandemija postala izhodišče za temeljit premislek o tem, kaj je v naših življenjih odveč. “Zaradi izolacije bomo morda ponovno začeli ceniti obiske in stike s sorodniki ter prijatelji, po drugi strani bo zelo težko premišljevati v stanju, v katerem ni občutka varnosti in miru,” še dodaja. Kako bo filozofija mislila trenutek, ko se je svet ustavil, ko so se podrla globalna razmerja in se zdi, da je naenkrat s krili zamahnilo tisoče metuljev? Po prvem šoku se morda marsikdo sprašuje, kaj nove razmere pomenijo za politične, družbene in etične dimenzije življenja? “Če kaj, kriza pandemije koronavirusa kaže, kako pomembni so javni sistemi in storitve,” je še prepričan dr. Tomaž Grušovnik, ki v tokratni oddaji razmišlja tudi o tem, zakaj ob takšnih dogodkih nemudoma vzniknejo teorije zarot in kaj o njih pravi agnotologija, veda o neznanju?
Marijan Lipovšek (1910-1995)

Marijan Lipovšek (1910-1995)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 8. marec 2020 ― Letos mineva 110 let od rojstva skladatelja, pianista in pedagoga Januarja je minilo 110 let od rojstva slovenskega skladatelja, pianista in dolgoletnega profesorja na ljubljanski glasbeni akademiji Marijana Lipovška. V našem arhivu hranimo njegovo dragoceno razmišljanje iz leta 1980. Takrat pred mikrofonom našega radia pripovedoval o svojem življenju in ustvarjanju.
še novic