V leru

V leru

Kinodvor, 15. april 2020 ― Študent Dizi živi uživaško in brezdelno življenje v študentskem domu: na dnevnem redu so popivanje, spanje in gledanje televizije. Nekega dne se v njegovo sobo vseli bruc, ki ga vrže iz vsakdanjega ritma.

MUZEJSKE PUBLIKACIJE VIRTUALNO

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 15. april 2020 ― Vabimo vas, da virtualno prelistate publikacije ptujskega muzeja, objavljene na spletni platformi Issuu! POKRAJINSKI MUZEJ PTUJ – ORMOŽ NA ISSUU Pripravili smo več knjižnih kupov: – ETNOLOGIJA – ARHEOLOGIJA – LIKOVNA UMETNOST – MUZEJSKI ZBORNIKI – ZGODOVINA – ZA OTROKE, DRUŽINE IN ŠOLE – UMETNOSTNA ZGODOVINA Sledite našemu Issuu profilu, saj nabor publikacij dopolnjujemo!

Mariborska Opera prestavlja projekte v jesen

SiGledal Novice, 15. april 2020 ― Slovensko narodno gledališče Maribor je konec maja načrtovalo novo izvedbo v javnosti zelo dobro sprejete Operne noči v Mestnem parku, že na začetku aprila pa praizvedbo nove slovenske opere Marpurgi, s katero bi obeležili stoletnico. A so ti načrti zaradi epidemije koronavirusa splavali po vodi in so zaenkrat prestavljeni na jesen.

V službi desnice

Majda Širca blog, 15. april 2020 ― Kar nekaj nas je omenjenih v vladni depeši. Seveda v popolnoma zmanipuliranem kontekstu. Ker sama vem, kaj sem, kako in zakaj delam, me je zmrazilo, da nas pisuni iz vladnih vrst špecajo evropskim inštitucijam s popolnoma neverodostojnimi povzemanji medijske krajine … Continue reading →
Drevo želja: pripoved starega hrasta

Drevo želja: pripoved starega hrasta

Konteksti (Tomaž Bešter), 15. april 2020 ― vir slike:zalozba-chiara.si Odnos med idealom otroške preprostosti, skozi optiko katere je najbolje meriti svet in prizemljeno logiko zdravorazumskih vprašanj, ki jih kompleksnost sveta temu idealu zastavlja, je seveda zelo zapleten. Tako je bilo že pri Malemu princu. Zdaj, ko ga bereva z mlajšim sinom, marsikaj dojemam lažje. A že dolgo nazaj sem prvič prebral tiste vrstico, ki mi bodo vedno ostale v spominu: »Ljudje? Mislim, da jih je kakih pet ali šest. Že pred leti sem jih videla. Nikoli ne veš, kje bi jih našel. Veter jih podi pred seboj. Korenin nimajo, to je tisto.« Najbrž sem jih že kdaj omenjal. Z roko v roki gredo z branjem, ki sem ga pred časom imel priložnost brati. Založba Ocean je že lani v prevodu Veronike Rot Gabrovec izdala knjigo Katherine Applegate Drevo želja. In to je zgodba, ki ima mnogo opraviti s koreninami. In drevesi. In živimi bitji. In o poti, ki jo mora neka zavest prepotovati, da pride do spoznanja o koreninah. Drevo želja je razmeroma kratka knjiga, pripoved, ki jo prvoosebno slišimo od starega hrasta, ki je doživelo marsikaj, sedaj pa mu grozi bridek konec, ker se je lastnica odločila, da ga ne potrebuje več. To je pripoved o tem, kako je postalo drevo želja. Pripoved o pomembnem hrastu, o simpatiji, o toleranci, o prostoru, ki ga oblikujejo odnosi, ne pa stvari in bitja, ki te odnose tvorijo. O tem, kako lahko času odmerimo pomen, ki mu pritiče, ali pa ga podvržemo vatlom trenutnega navdiha in potrebe. In tudi o tem, da se stvari lahko spremenijo, ko se spremenijo odnosi. Mirno in povsem spokojno branje, ki me je v marsičem spremljalo z občutkom, ki sem ga pred leti našel v prav tako izjemni zbirki Toona Tellegna Sredi noči. Predvsem v tisti tenki in krhki, a izjemno močni premisi, da dajmo, prisluhnimo živalim ali drevesom, nemara njim uspe, da nam povejo kaj o nas samih. Kako natanko to počnemo? Na nas je, da to vemo, na vas, da to odkrijete. Tudi narava namreč obožuje dobre skrivnosti. A seveda, ni tako pr

Zapiski iz klavzure

Vrabec Anarhist, 15. april 2020 ― Manjka mi temeljni izhod iz osame, zdravilo zoper gluho tišino, polnilo za votlo praznino, ki me obdajata: manjkajo mi pogovor, dialog, izmenjava misli, kresanje mnenj, zaupna beseda, deljena tišina, nežen dotik. tu-bit, ontologija, The post Zapiski iz klavzure appeared first on Vrabec Anarhist.
Lestvica: Najboljši vohunski filmi

Lestvica: Najboljši vohunski filmi

Deseta umetnost, 15. april 2020 ― Spletni filmski portal Collider je izbral nekaj najboljših vohunskih filmov, posnetih v 21. stoletju. Opisi filmov so promocijski, niso avtorski ter ne predstavljajo mnenja portala Deseta umetnost.   The Bourne Trilogy Vohunski triler se začne, ko moškega brez spomina iz morja rešijo italijanski ribiči. Komajda je živ, na hrbtu ima strelne rane, pod kožo pa kapsulo z […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Hiša čarobne ure  Slonček Dumbo  Čudežno potovanje v Oz  Rampage (2018)  Hibridizacija grozljivke in komedije - žanr kot ideološki konstrukt Copyright © Deseta umetnost [Lestvica: Najboljši vohunski filmi], All Right Reserved. 2020.
Objava petih vicev sedemnajstega izbora

Objava petih vicev sedemnajstega izbora

SEM, 15. april 2020 ― Uredniški odbor je izbral sedemnajsti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: My parents are just about to discover the teacher was not the problem. (Prevod: Moji starši bodo vsak čas odkrili, da ni bil problem v učitelju.) Stay inside, isolate or practice social distancing, clean yourself. Omg, I've become a housecat. (Prevod: Ostanite notri, izolirajte se ali uporabljajte družbeno distanciranje, umivajte se... O moj bog, postal sem hišna mačka.) Najgore je ovim ženama što su se udale zbog love. Moraju gledati muža, a nemaju gdje trošiti pare! (Prevod: Najhuje je tistim ženskam, ki so se poročile zaradi denarja. Morajo gledati moža, denarja pa nimajo kje zapravljati.) Še dobr, da ni božič, ker Božiček ne sme iz svoje občine. Za vsakim vzgojenim otrokom je mirna, nasmejana mama, ki se doma dere kot nenormalna... Seznam vseh izbranih vicev

Zaščitimo berlinski modernizem!

OUTSIDER, 15. april 2020 ― Stavbama dveh institutov pod okriljem kampusa Charité Campus Benjamin Franklin v Berlinskem Stieglitzu grozi rušitev. Gre za Centralni živalski laboratorij, ljubkovalno poimenovan Mäusebunker (Mišji bunker) ter Institut za higieno in mikrobiologijo. Oba sta izjemna primera povojnega modernizma. Izdani sta bili že dve strokovni mnenji, da stavbi, ki si stojita nasproti, izpolnjujeta pogoje za to, da… The post Zaščitimo berlinski modernizem! appeared first on OUTSIDER.

Serija ODVEČNI (24.6.2020 20:00)

Španski borci, 15. april 2020 ― Proces ustvarjanja nove EN-KNAPove predstave ODVEČNI se seli na splet. Vsak dan si lahko ogledate nov video, ki ga pripravi posamezni plesalec ali plesalka po načelu izzivov in čigar vsebina se nanaša na različnja poglavja knjige Ilije Trojanowa, "Odvečni človek". Pred očmi se vam tako izrisuje unikatna kreativna veriga, ki ponuja poseben vpogled v kreativni proces ustvarjanja nove sodobnoplesne produkcije. Vse vsebine so dostopne na našem Youtube kanalu ter na Facebook strani.

Najava Javnega razpisa za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2020 (JR8–ŠTIPENDIJE–2020)

Javna agencija za knjigo, 15. april 2020 ― Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (v nadaljevanju: JAK) bo predvidoma v torek, 5. maja 2020 objavila Javni razpis za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2020 (v nadaljevanju: JR8–ŠTIPENDIJE–2020) Predmet javnega razpisa JR8–ŠTIPENDIJE–2020 je podeljevanje delovnih štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila kot oblik podpore avtorjem knjižničnega gradiva, ki je predmet javnega posojanja v splošnih knjižnicah. Namen izvajanja knjižničnega nadomestila ter štipendij za ustvarjalnost je spodbujati ustvarjalnost posameznikov na področjih kulture, na katerih se ustvarja knjižnično gradivo in ki so v javnem interesu. Štipendije za ustvarjalnost se podeljuje na naslednjih petih področjih: leposlovje, prevajanje, glasba, ilustracija in fotografija ter avdiovizualno področje. Dokumentacija javnega razpisa bo na voljo na spletni strani JAK www.jakrs.si. Kontaktne osebe za razpis*: Vlasta Vičič, vlasta.vicic@jakrs.si, tel. 031 462 486, za področje prevajanje in avdiovizualno področje; Miha Marinč, miha.marinc@jakrs.si, tel. 040 748 072, za področje leposlovje; Tjaša Urankar, tjasa.urankar@jakrs.si, tel. 031 617 588 za področji ilustracija in fotografija ter glasba.   *Zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19) od 16. 3. 2020 do preklica delo zaposlenih, v skladu s sklepom direktorice, v veliki meri poteka od doma. Omejitev smo uvedli skladno z uredbo Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ. Glavna pisarna deluje vsak dan in je dosegljiva na gp.jakrs@jakrs.si ter tel. 01/369 58 20. Predlagamo, da morebitna pisna vprašanja v zvezi z razpisom naslavljate tudi na glavno pisarno. Telefonsko so kontaktne osebe dosegljive na navedenih mobilnih številkah v času uradnih ur (pon.: 9:00–12:00, sre.: 14:00–16:00, čet.: 9:00–12:00).

Deset do osmih (24.5.2020 7:50)

Španski borci, 15. april 2020 ― Deset do osmih je vadba, pri kateri razvijamo širok spekter gibalnih sposobnosti, aktiviramo um in telo, se osredotočimo ter napolnimo z energijo. Vadbeni program vsebuje širok nabor vaj, ki izvirajo iz pilatesa, joge in plesa ter se med seboj lepo prepletajo in dopolnjujejo. Program in vsebino vadbe pripravlja Katarina Barbara Kavčič Popič - diplomirana plesalka sodobnega plesa, koreografinja in pedagoginja.

Zapleši z mravljicami (18.5.2021 16:00)

Španski borci, 15. april 2020 ― Za vse otroke, ki jim morda začetno veselje ob novici, da bosta šola in vrtec nekaj časa potekala od doma že pojenja, vam v EN-KNAPu predlagamo, da preko videa zaplešete z našimi mravljicami ter s tem razgibate svoje telo in duha. Videli boste, da ima vsaka mravljica prav poseben ples.

16. festival Kino Otok – Isola Cinema prestavljen

Kino Otok, 15. april 2020 ― Bil je četrtek, 12. marec, do začetka 16. mednarodnega festivala Kino Otok – Isola Cinema v prvih dneh junija sta bila še dobra dva meseca. To je pomenilo, da je bila sklenjena velika večina dogovorov z domačimi in mednarodnimi partnerji, da so svoje sodelovanje potrdili...

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.1

Asociacija, 15. april 2020 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi na video posvetovalnico z Juretom Novakom. V okviru projekta Obveznosti, možnosti in priložnosti želimo nasloviti tudi aktualne zakonodajne spremembe, ki jih vlada sprejema za namen omilitve posledic epidemije COVID-19. V video posvetovalnici, ki bo potekala vsak četrtek, bomo … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci no.1

Poletni termini Ljubljana festivala zaenkrat ostajajo

SiGledal Novice, 15. april 2020 ― Festival Ljubljana v dneh, ko so množične prireditve skladno z odredbo države zaradi pandemije odpovedane, termine za svoje poletne prireditve zaenkrat ohranja. "Ljubljana Festival vsako leto v prestolnici gosti imenitne ustvarjalce z vsega sveta in vsekakor si prizadevamo, da bo temu tako tudi v letošnjem letu," piše na uradni spletni strani.
še novic