Diskretni šarm birokracije

Diskretni šarm birokracije

Airbeletrina, 15. marec 2013 ― Piše se leto 2013 in slovenska intelektualna skupnost po dobrih desetih letih naraščanja trenda izseljevanja najbolj usposobljenih kadrov še vedno ni pripravljena povsem razumeti, da ima težave z begom možganov. Doktorski študij na slovenskih univerzah je že leta plačljiv, medtem ko njegova kvaliteta in namembnost ostajata vprašljivi, in vprašanje, kaj točno bi mladega človeka, ki mu izobrazba predstavlja določeno vrednoto in ki bi ga na dolgi rok zanimalo (p)ostati del akademske skupnosti, pripravilo do tega, da bi se odločil doktorirati na kateri izmed slovenskih univerz, ponuja enostaven, a ne preveč razveseljujoč odgovor – nič, razen morebitnih osebnostnih šibkosti, kot sta neprilagodljivost in hromeč strah pred spremembo.

Svetovi drugih v mestni knjižnici - zgodbe

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 15. marec 2013 ― Kako se bomo zmenili za temo pisanja?Skuhali bomo ričet.Čimbolj počasi, vsak dan po malem.  Zgodbe v tej spletni knjižici so nastale na delavnici skupinskega pisanja proze Svetovi drugih, ki je potekala 12. in 13. marca 2013 v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani v organizaciji Borze znanja.    Zakaj Svetovi drugih? Ker je za skupinsko pisanje bolj kot tvoja nadarjenost ali
Privatizacija kulture v Sloveniji?

Privatizacija kulture v Sloveniji?

Airbeletrina, 15. marec 2013 ― Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je v času prejšnje vlade predlagalo, da bi kultura prodajala samo sebe – umetniki in kulturni delavci naj bi prodali, kolikor le lahko na svetovnem trgu in tako financirali svoje dejavnosti z veliko manj državne podpore. Namig te trditve je, da bi imeli najboljši umetniki in ustvarjalni profesionalci visokokakovostne izdelke, ki bi jim omogočali, da se z njimi preživljajo, medtem ko bi jih slabši umetniki (praviloma) težko dohajali. Tovrsten kapitalistični pristop k umetnosti lahko deluje – in tudi zares deluje – v tujini. Ali bi lahko deloval tudi pri Slovencih in v Sloveniji?
še novic