Umetnost: med samopomočjo in čudežem

Umetnost: med samopomočjo in čudežem

Airbeletrina, 23. oktober 2014 ― Slovenci do enega največjih pripovednikov avstrijske književnosti Josepha Rotha (1894–1939), ki ga književna kritika postavlja ob bok Robertu Musilu in Franzu Kafki, gojimo mešane občutke. Nekaterim se od ponosa orosijo oči ob dejstvu, da si je mojster svetovne klasike za opis propada veličine in moči avstro-ogrske monarhije v svojem romanu Radetzkyjeva koračnica, izdanem leta 1932, za osrednje junake izbral moške treh generacij slovenske družine Trotta, doma iz Sipolja nekje na Slovenskem.
http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in

http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in

Knjigarna Azil, 23. oktober 2014 ― http://bookazzill.tumblr.com/post/100735928698/o-znanosti-in-politiki-zrc-sazu-in: O znanosti in politiki ZRC SAZU in KOsRIS vabita na pogovor,* ki bo 27. oktobra, ob 19. uri, v Atriju ZRC (Novi trg 2) Raziskovanje in inovacije so sestavni del naših življenj in predpogoj našega preživetja. Znanost, ki združuje oboje, je postala nepogrešljiva tudi za razumevanje družbenih odnosov in kultur. Tega se zavedajo predvsem tehnološko razvite in politično stabilne države, pri nas pa politične elite vse glasneje razmišljajo o tem, da bi raziskave in razvoj prepustile zasebni pobudi, ki da bo posel opravila bolje. Ne glede na to tudi slovenski raziskovalke in raziskovalci dokazujejo, da so bile v preteklosti ključni nosilec tveganja v razvoju novodobnih tehnologij državne in ne zasebne investicije. Da so vse tehnologije, od interneta do zaslona na dotik, omogočile sistematične raziskave, ki so jih finančno podprli državni proračuni. Kljub temu koalicijska pogodba aktualne vlade znanosti namenja le malo več kot polovico prostora, namenjenega kmetijstvu. Bi nas moralo skrbeti, ali naj, kot ponavadi, mirno in molče raziskujemo naprej? *Prireditev smo si tokrat zamislili kot pogovor med znanostjo in politiko. Najprej bomo besedo dali raziskovalcem (oz. direktorjem raziskovalnih centrov in inštitutov: Otu Lutharju, Mojci Štraus, Janku Jamniku), takoj za tem pa politike iz prve vrste občinstva povabili, da si tudi sami vzamejo besedo in poskušajo predstaviti svoje videnje problematike. Serija prireditev Brez cinizma poteka v soorganizaciji Knjigarne AZIL in s podporo JAK.

Hrup smo mi: Prostor časa | Space Time

Cirkulacija 2, 23. oktober 2014 ― Datumi:  26. oktober2. november 2014 (vsi javni dogodki ob 20.00 in potem) Lokacija: prostor C² v nekdanji grosistični hali v Tobačni Ljubljana na Tržaški 2. Pri projektu so sodelovali  Borut Kržišnik, Boštjan Čadež, Vlado Repnik, Stefan Doepner, Lina Rica, Dominik Mahnič, Jakob Harisch, Lars Vaupel, Boštjan Leskovšek, Borut Savski, Seppo Gruendler.. Zvokarji in [...]
Gradišnik kuha mineštro a la portuguesa?

Gradišnik kuha mineštro a la portuguesa?

Airbeletrina, 23. oktober 2014 ― Ko sem partnerju z malce privoščljivim nasmeškom na obrazu prebrala odlomek iz Gradišnikovega potopisa En kuža v Lizboni, da o ljudeh ne govorimo, v katerem portugalsko tradicionalno jed cozido à portuguesa opiše kot gmoto kosti in razmočenih kožnih ovojkov, me je mrko pogledal izpod pregovorno močnih portugalskih obrvi ter malce užaljeno zamahnil z roko.
še novic