Najlepše mesto na svetu se začne v Rogu

Najlepše mesto na svetu se začne v Rogu

Marijan Zlobec, 9. junij 2016 ― Pravkar sem prišel iz Roga. Bil bi še tam, če se ne bi zgodaj zjutraj odpravljal na Dunaj, kjer bodo zvečer veliki glasbeni dogodki. Roga vsekakor ne smete zamuditi; je vse to, kar župan Zoran Janković ves čas ponavlja, le da ne ve, o kom v resnici govori. Namreč najlepše mesto na svetu se začne […]
Marko Hatlak: “Muzika ni teorija, treba jo je čutiti.”

Marko Hatlak: “Muzika ni teorija, treba jo je čutiti.”

Koridor, 9. junij 2016 ― Harmonikaš vseh zvrsti in strasti – Marko Hatlak. Na intervjuje bi lahko odgovarjal vsakodnevno, saj ima koncert skoraj vsak večer. Kljub temu se na odru vedno znova kaže v drugačni luči: nastopa kot klasični glasbenik, igra tango s FUNtangom ali z mednarodno priznanim violinistom Stefanom Milenkovićem in s Kapobando predstavlja etno “musko”. Njegov najnovejši projekt […] The post Marko Hatlak: “Muzika ni teorija, treba jo je čutiti.” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V četrtek, 16. junija, ob 19. uri, Knjižnica Bena

Knjižnica Postojna, 9. junij 2016 ― V četrtek, 16. junija, ob 19. uri, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna vabi v čitalnico na literarni večer z ljubiteljskim pesnikom Francem Tomincem iz Strmice. Avtor bo predstavil svojo najnovejšo, tretjo pesniško zbirko z naslovom "Notranjost od zunaj". Predstavitev bo vodila umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa, ki je o zbirki zapisala recenzijo. Dogodku se bodo pridružili še: avtor ilustracij Darij Novak, pevka Jadranka Jakomin in Elvis Sahbaz na kitari.
Ravel z enodejankama v Scali navdušil

Ravel z enodejankama v Scali navdušil

Marijan Zlobec, 9. junij 2016 ― Maurice Ravel je kot operni skladatelj manj znan. Težko je kaj njegovega sploh kdaj videti na opernih odrih. V Scali so tokrat uprizorili dve njegovi enodejanki Španska ura in Otrok in čarovnije. Bil je prepričljiv uspeh in navdušenje občinstva večje kot po predstavi Straussovega Kavalirja z rožo, pa še Scala je bila na Ravelovem večeru […]

Naslednja premiera v Kinodvorišču: Odprto morje

Kinodvor, 9. junij 2016 ― V ponedeljek, 13. junija, bo ob 21.30 Kinodvorišče osvetljevalo Odprto morje večkrat nagrajenega dokumentarista Gianfranca Rosija, ki je na letošnjem Berlinalu prejel zlatega medveda za najboljši film. Premiero smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Italije in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Vljudno vabljeni - vstopnice so že v prodaji! V primeru slabega vremena bo premierna projekcija ob isti uri v Dvorani.
V Mini Teatru v novi sezoni pet postdramskih premier

V Mini Teatru v novi sezoni pet postdramskih premier

Misli, 9. junij 2016 ― V Mini Teatru za novo sezono pripravljajo pet postdramskih avtorskih predstav, ki jih bodo režirali Ivica Buljan, Damir Avdić, Primož Ekart, Ivan Peternelj in Mare Bulc. Predstave za otroke in mladino bodo navezali na aktualno tematiko begunstva, tri nove premiere pa bo režiral Robert Waltl.

Svetlobna gverila 2016

Koridor, 9. junij 2016 ― V okolici Trga francoske revolucije se je 16. maja ob 21:30 z osvetljitvijo mnogih instalacij začel enomesečni festival sodobnih vizualnih umetnosti. V Galeriji Vžigalica razstavlja več domačih in tujih umetnikov.   Gilberto Esparza se predstavlja s projektom Avtofotosintetične rastline, ki kombinira organsko in elektronsko. Sistem organizmov je sestavljen tako, da je popolnoma samozadosten in sposoben […] The post Svetlobna gverila 2016 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Praznik češenj na Dunaju ob 25-letnici Slovenije

Praznik češenj na Dunaju ob 25-letnici Slovenije

Marijan Zlobec, 9. junij 2016 ― V ponedeljek, 13. junija,  bo Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju priredilo tradicionalni sprejem ob 25-letnici slovenske države in s predajo češenj v Mestni hiši med županoma Goriških Brd Francem Mužičem in mesta Dunaj dr. Michaelom Häuplom obeležilo zgodovinsko kulturno vez med obema državama. Nacionalni sprejem predstavlja vrhunec široke palete dogodkov, ki jih veleposlaništvo prireja v […]
Založniki na Bledu za ponovno družbeno uveljavitev knjige

Založniki na Bledu za ponovno družbeno uveljavitev knjige

Misli, 9. junij 2016 ― Slovenski založniki so se danes zbrali na Bledu na 14. kongresu, ki ga je pripravilo Društvo slovenskih založnikov. Kot so prepričani, sta povezovanje in usklajen pristop ključna za rast v panogi, ki se je v zadnjih letih soočala z upadom prodaje in naklade. Ministrstvo za kulturo ob tem obljublja prizadevanja za dvig pomena knjige v družbi.
Sprejem imenitnih gostij v SEM

Sprejem imenitnih gostij v SEM

SEM, 9. junij 2016 ― Muzejska ploščad je zadnji torek v mesecu maju oživela ob prav posebnem dogodku. Ob sončnih žarkih, ki so nas vse prijetno presenetili, so vzdušje vznemirjenja in pričakovanja pričarali najlepši slovenski starodobniki. Njihov slavnostni prihod in tu in tam nagajivo hupanje so pospremili prihod imenitnih gostij. Slovenski etnografski muzej so obiskale baronica Livia Barbo von Waxenstein Reden, njena hčerka Alessandra in vnukinja Valentina. Tri potomke barona Antona Codellija. Zgodbo Antona Codellija, kranjskega plemiča, inženirja in izumitelja, smo v muzeju predstavili že skoraj desetletje nazaj. Leta 2007 je kustos dr. Marko Frelih pripravil razstavo z naslovom Togo album 1911-1914 in obrazstavni katalog. Pred kratkim pa so Codellijeve številne zanimive dejavnosti pritegnile tudi režiserja Miho Čelarja, ki se je odločil o pomembnem slovenskem rojaku iz začetka 20. stoletja posneti igrano-dokumentarni film. Prva projekcija filma bo spomladi prihodnje leto (2017), kmalu za tem pa bo v Slovenskem etnografskem muzeju Codellijeva zgodba ponovno oživela – z interpretacijo umetnice Biance Baldi, ki v muzeju gostuje v okviru projekta SWICH. Igrano – dokumentarni film nastaja v produkciji Astral filma, RTV Slovenija in Slovenskega filmskega centra, s strokovnimi nasveti pa sodeluje tudi dr. Marko Frelih. Vsi igrani prizori so nastali po fotografijah iz obsežne muzejske Codellijeve fotografske zbirke, ekipa pa je za nekaj dni obiskala tudi vasico Kamina v Togu ter na licu mesta, kjer se je nekaj več kot sto let nazaj dogajala ta zanimiva zgodba, posnela dodatne filmske prizore. Filmski odpravi v Togo se je pridružil tudi dr. Frelih, ki si je ogledal ostanke radiotelegrafske postaje in se udeležil srečanja z domačini iz okoliških vasi. Udeležili so se ga tudi trije starešine, ki so v dar sprejeli katalog Togo album 1911-1914. Codelli je med letoma 1911 in 1914 z ljubljanskim prijateljem Leom Poljancem delal v Togu, ki je bil v tistem času nemška kolonija. Za nemško pod
Dve predstavi Mestnega gledališča Ptuj v tekmovalnem programu na 51. Borštnikovem srečanju

Dve predstavi Mestnega gledališča Ptuj v tekmovalnem programu na 51. Borštnikovem srečanju

Mestno gledališče Ptuj, 9. junij 2016 ― Znan je program 51. Festivala Borštnikovo srečanje, kjer sta od 11-ih predstav v tekmovalnem delu tudi dve predstavi, ki sta nastali v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj:Knut Hamsun GLAD, režija Janez Pipan, Mini teater Ljubljana in Mestno gledališče PtujAvtorski projekt UČENE ŽENSKE PO MOTIVIH MOLIÈROVIH UČENIH ŽENSK, režija Jernej Lorenci, Slovensko ljudsko gledališče Celje in Mestno gledališče PtujTekmovalni program je izbrala selektorica Petra Vidali.

V Mini teatru so razgrnili sezono 2016/2017

SiGledal Novice, 9. junij 2016 ― V Mini teatru so danes predstavili prihodnjo sezono direktor Robert Waltl ter koproducenti in ustvarjalci predstav: Ivica Buljan, Damir Avdić, Ivan Peternelj, Primož Ekart, Tina Dobnik ter Denis Katzmann, Svetlana Slapšak in Benjamin Krnetić, z njimi pa je bila tudi Ljubica Čehovin - Suna, avtorica, ki bo poskusila prenoviti in nekoliko osvežiti likovno podobo nove sezone in gledališča.
Uroš Weinberger in NordArt 2016

Uroš Weinberger in NordArt 2016

ARS Svet kulture, 9. junij 2016 ― Tokratni deževni Svet kulture prinaša vpogled v 14. kongres slovenskih založnikov, ki že ves dan poteka na Bledu. Tema letošnjega srečanja je padec knjižnih naklad. Spomnili se bomo tudi današnjega mednarodnega dneva arhivov ter predstavili dve razstavi – slovenski slikar Uroš Weinberger sodeluje na mednarodni razstavi sodobne vizualne umetnosti NordArt 2016 v Nemčiji. V projektnem […]
V Galeriji Kresija razstava letošnjih Pulitzerjevih nagrajencev

V Galeriji Kresija razstava letošnjih Pulitzerjevih nagrajencev

Misli, 9. junij 2016 ― V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo agencije Reuters, ki je letos prejela prestižno Pulitzerjevo nagrado za fotografijo. Med izbranimi deli fotografov je bil tudi posnetek slovenskega fotografa Srdjana Živulovića, ki je na obrobju Brežic fotografiral prebežnike. Razstava je del Festivala Slovenia Press Photo.
»O El Grecu ali Goyi lahko zgolj sanjamo«

»O El Grecu ali Goyi lahko zgolj sanjamo«

Pogledi, 9. junij 2016 ― Letos mineva sto let od smrti­ cesarja Franca Jožefa (1830–1916), obletnico pa slavi tudi eno od številnih veličastnih poslopij, zgrajenih v 68 letih­ njegove vladavine: gre za 125-letnico obstoja Umetnostnozgodovinskega muzeja­ (Kunsthistorisches Museum, KHM), ki zaradi zelo bogatih­ zbirk velja za enega najpomembnejših muzejev na svetu. Od leta 2009 ga vodi Sabine Haag (rojena leta 1962).
082: Šestletna Angela Merkel

082: Šestletna Angela Merkel

Glave (Apparatus), 9. junij 2016 ― Pižama, Anže in Dr. Marko Hladnik. Šesti in sedmi del Igre prestolov. Sezona 6. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. Mreža Apparatus.si je tudi na Facebooku in jo lahko finančno podprete tudi osebno. Hvala. – Zapiski: #ŽiveGlave o Igri prestolov v živo. Zato so žive. Glave. Lawnmower Man Branove vizije Črna riba […]
Tomiju Janežiču nagrada srbskega združenja dramskih umetnikov

Tomiju Janežiču nagrada srbskega združenja dramskih umetnikov

Slovenci.si, 9. junij 2016 ― Beograd – Združenje dramskih umetnikov Srbije je nagrado Bojan Stupica za leto 2015 prisodilo slovenskemu režiserju Tomiju Janežiču za režijo Opere za tri groše Bertolda Brechta in Kurta Weilla. Najpomembnejšo nagrado za gledališko režijo so mu izročili prejšnji teden v prostorih združenja. Janežič je 31. nagrado po vrsti prejel v konkurenci 20 predstav, ki so bile […] The post Tomiju Janežiču nagrada srbskega združenja dramskih umetnikov appeared first on Slovenci.

Mentalna neuravnovešenost in "daddy issues"

Airbeletrina, 9. junij 2016 ― Na čelu fundacije Rosewater, v katero je pred davkarijo varno vezano družinsko premoženje, je v danem trenutku inteligentni, izobraženi in obenem prav fino zapiti filantrop Eliot Rosewater, milijonar in sin ameriškega senatorja, ki je v drugi svetovni vojni po naključju (se pravi: misleč, da gre za naciste) z bombno eksplozijo ubil dva ameriška neoborožena prostovoljna gasilca ter še enega, tega komajda štirinajstletnega, zaklal z bajonetom. Takoj ko njegova napaka postane očitna, se uleže pred vozeči se tovornjak in se odloči, da bo umrl. Ker voznik pravočasno ustavi, se naposled zgolj zdravi na psihiatriji; živčni zlom.
1974 Cerknica – Zvesti Brestu

1974 Cerknica – Zvesti Brestu

Stare slike (Cerknica), 9. junij 2016 ― To fotografijo je Štefan Bogovčič posnel leta 1974 pred staro Brestovo menzo v Cerknici. Fotografija prikazuje jubilante dela. Jubilanti in vodstvo tovarne so se postavili na stopnice pred vhodom v menzo. Danes je v prostorih stare menze več lokalov in trgovina. Prav na začetku, kjer so postavljeni jubilanti, je lokal z imenom Kekec. Imen vseh […]

Francesco Tomada: Question time

Poiesis, 9. junij 2016 ― Pa kam se obračajo sončnice na meglen dan   in zakaj oblaki ne padejo na zemljo in se zdrobijo na kosce četudi so iz ledu   in če je veter ves zrak ki se premika iz kraja v kraj kako to da se ljudje ne zadušijo tam kjer ga več ni   in zakaj že nekaj časa vedno zaspiš s hrbtom proti meni   in kako je mogoče da med vsemi vprašanji ki se ugnezdijo v glavi pozabimo le tista katerih odgovorov se bojimo?   Prevedli Kristina Jurkovič in Kaja Teržan   (pesem je bila prevedena v sklopu prevajalsko pesniške delavnice Hiša v Ljubljani / Casa a Lubiana, ki se je 14. maja 2016 v soorganizaciji Poiesis, La Casa di carta / Papirnata hiša in KUD Sestava odvila v Galeriji Srečišče, Hostel Celica, v Ljubljani)

V dunajskem Arhitekturnem centru najboljše evropske arhitekture 2015

Misli, 9. junij 2016 ― V Arhitekturnem centru na Dunaju je od danes na ogled razstava z naslovom Najboljše evropske zgradbe - nagrada EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2015. Na njej je predstavljenih 40 arhitektur, ki so se uvrstile v ožji izbor za to najpomembnejšo evropsko arhitekturno nagrado, ki je za leto 2015 pripadla avtorjem Filharmonije v Szczecinu.
še novic