OPUS 1 - plesna miniatura 2017 (11.3.2017 12:00)

Španski borci, 26. februar 2017 ― Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.

Leteče misli (20.3.2017 17:00)

Španski borci, 26. februar 2017 ― S pomočjo Letečih misli se bomo naučili artikuliranja misli ter veščin pogovora, argumentiranja in strukturiranega razmisleka o določeni temi. Ne gre za golo filozofijo, temveč za razmislek o različnih temah, ki so otrokom včasih nedostopne in se z njimi doma in v vrtcih ter šolah ne ukvarjajo. Delavnico vodi dr. Aleš Črnič.
Karneval v Cerknici: Zmaji in coprnice v Butale privabili več kot 10.000 ljudi

Karneval v Cerknici: Zmaji in coprnice v Butale privabili več kot 10.000 ljudi

Notranjsko primorske novice » Kultura, 26. februar 2017 ― Cerknica – Pramati Uršula, coprnica Liza, zmaj, Butalci in drugi pustni liki so danes v mesto pod coprniški hrib Slivnica privabile več kot 10.000 obiskovalcev iz vse Slovenije. »Butalska pramati Uršula in njene coprnice so nam danes »zrihtale« sončen dan,« je bilo slišati na karnevalu, ki so ga letos poimenovali Polh u škrini in ga v Butalah, v katere se za pustni teden spremeni Cerknica, pripravljajo že več kot 40 let. Foto: Notranjsko-primorske novice Uršula in Liza v spremstvu mladih in starih coprnic, zmaj, povodni mož Jezerko, ščuka velikanka, butalski jež in številni drugi liki ter pustne skupine so tudi tokrat navdušili mlade in stare iz vseh koncev Slovenije in tujine, ki so zasedli središče karnevalske Cerknice. V pustnem društvu, ki pripravlja karneval, so letos oblikovali več novih butalskih likov, ki so popestrili sprevod, v katerem je bilo tudi letos poleg cerkniške godbe slišati še nekaj drugih pihalnih orkestrov. Karneval so z navdušenjem spremljali obiskovalci, ki so mimoidoče večkrat spontano nagradili s ploskanjem. Foto: Notranjsko-primorske novice V tradicionalni povorki je sodelovalo okoli tisoč nastopajočih, med njimi prvič tudi skupina, ki se je v Butale pripeljala iz srbskega Novega Sada. Da so bili liki in pustne skupine pravočasno pripravljeni za nastop v slavnostni povorki so poskrbeli člani pustnega društva ter njihovi prijatelji in simpatizerji, ki vsako leto vložijo veliko ur prostovoljnega dela. Pustna nedelja v Cerknici se je nadaljevala z rajanjem ob zvokih ansambla Mambo Kings, pustni teden pa bo trajal še do pepelnične srede, ko bodo na tradicionalni prireditvi, ki se bo začela ob 16. uri, pokopali Pusta. V ponedeljek ob 19. uri bo v kulturnem domu v Cerknici večerna prireditev z naslovom Poganjič, ti si tič, gajžlo maš, krav pa nič. Pripravlja ga Ljoba Jenče, posvečen pa bo etnološki pustni dediščini Notranjske in gostujočih skupin z Banjške planote. V torek ob 19. uri bodo v kulturnem domu ponovili predst
IFFR - Rotterdamski filmski festival I

IFFR - Rotterdamski filmski festival I

Radio Študent, 26. februar 2017 ― V prvem poročanju iz Rotterdamskega filmskega festivala se bomo posvetili programski sekciji Black Rebels, ki je prinesla 30 raznožanrskih filmov. Poslušali bomo izseke iz masterclassa režiserja Moonlight Barryja Jenkinsa, iz pogovora s kuratorko pan-afriškega filmskega arhiva June Givanni, režiserjema Charlesom Burnettom, Ernestom Dickersonom, ter delom predavanja o črnem kinu Patricie Piskers, profesorice medijskih študij na univerzi v Amsterdamu.  
Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik

Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik

Zgodovina na dlani, 26. februar 2017 ― Akademik prof. dr. Božidar Lavrič je utemeljitelj moderne in znanstvene kirurgije na Slovenskem. Ime Božidarja Lavriča je večini Slovencev neznano. Toda takoj, ko prestopimo prag Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, nas v avli še danes pozdravijo zaslužni slovenski zdravniki  prof. dr. Božidar Lavrič, prof. dr. Pavel Lunaček[1], prof. dr. Igor Tavčar[2] … Preberi The post Božidar Lavrič – Titov osebni zdravnik appeared first on Zgodovina na dlani.
Godba ideala, suka TC Lejla bin Nur, 26. 2. 2017

Godba ideala, suka TC Lejla bin Nur, 26. 2. 2017

Radio Študent, 26. februar 2017 ―   V nedeljo, 26. 2. 2017 ali  29. 5. 1438, idealna godba blodi po zvokih lutenj in Palestine. Od 21.30 do 24.00. We ila liqa, ya hub! Ideal of music by TC Lejla Bin Nur. Sunday, 26th February 2017 or 29th Jumada II 1438, from 21.30 to 24.00 CET. We wish you clear sound and sharp picture! We ila liqa, ya hub!     I. IDEALNI UVOD 0. t/md                            AVIZZO IG 1. cd ESPOIR                    kom 7           PALESTINE – nass el ghiwane       6.20 2. cd RHORHOMANIE        kom 10         SOUNEFIR – carte de sejour          4.35 3. usb IGMUZIK                kom 3           WAYNA RAMALLAH – kulna sawa   4.12 4. cd NAJAT                      kom 5           J'EN AI MARRE – najat aatabou   10.56 5. cd MAROC                    kom 3           AFAK GUL LI – a. cherkaoui         15.24   II. IDEALNA PLOŠČA, PRVIČ: Trio Joubran, Randana (Harmonia mundi, 2004) 0. t TOLPA BUMOV            vrti vzvratno, menjaje hitrost 6. cd Randana        kom 1           HAWAS – trio joubran                 6.00 7. cd Randana        kom 2           MISAGE – trio joubran                 4.48 8. cd Randana        kom 3           SHAGAF – trio joubran                8.55 9. cd Randana        kom 4           SAFAR – trio joubran                   17.57 10. cd Randana       kom 5           AHWAK – trio joubran                 6.46   III. IDEALNA PLOŠČA, DRUGIČ: Samir & Wisam Joubran, Tamaas (Daqui, 2003) 11. cd Tamaas        kom 1           KHIYANAT MARIHA - samir & wisam joubran   4.12 12. cd Tamaas        kom 2           TAMAAS - samir & wisam joubran                   7.49 13. cd Tamaas        kom 3           TANAAS - samir & wisam joubran                    6.06 14. cd Tamaas        kom 4           SAMA'E BAYAT - samir & wisam joubran          7.31 15. cd Tamaas        kom 5           KHALAAS - samir & wisam joubran                10.19 16. cd Tamaas        kom 6           TAKASEEM - samir & wisam joubran               

Nedeljski filmski večeri: Rok Hvala; Iza Skok @Ziferblat, 19. 2. 2017

Koridor, 26. februar 2017 ― Nadaljujejo se nedeljski filmski večeri v Ziferblatu, kjer se predstavljajo novi obrazi slovenske filmske scene z AGRFT. Tokrat sta bila na vrsti Rok Hvala s filmoma Ognjeni fantje in Misli ter Iza Skok s filmom Šum (režiserka na dogodku ni bila prisotna). Moderatorka Hanna Szentpeteri je povabila na sceno še avtorja glasbe za Šum in […] The post Nedeljski filmski večeri: Rok Hvala; Iza Skok @Ziferblat, 19. 2. 2017 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Dnevna opravila Ištvana Išta Huzjana

OUTSIDER, 26. februar 2017 ― V newyorški galeriji James, ki deluje pod okriljem Univerze CUNY, je od začetka februarja na ogled razstava NSK State Art: New York, The Impossible Return. Razstava se ukvarja z vprašanjem formiranja angažirane skupnosti, kako ta lahko vpliva na posameznika in kakšen je njegov odnos do meja ter definicije nacionalne države. Na razstavi sodeluje devet mednarodno [&hellip
Tropika in subtropika

Tropika in subtropika

Radio Študent, 26. februar 2017 ― Podajamo se v tropske kraje in sukamo novega Quantica, starejše Meridian Brothers, čisto sveže Los Pirañas (izidejo prihajajoči teden) in stare bende s kompilacije Macondo Revisitado: The Roots Of Subtropical Music - Uruguay 1975-1979.
Ljudski praznik na Šri Lanki

Ljudski praznik na Šri Lanki

Marijan Zlobec, 26. februar 2017 ― Kakšen je ljudski nedeljski praznik na Šri Lanki, ki slučajno sovpada z našo pustno nedeljo, a ni pustni sprevod? Na to vprašanje lahko odgovorijo bolj natančno le domačini, Za nas je bolj zanimiv zelo pisani sprevod, v katerem sodelujejo mladi iz mesta in okolice Kosgode na zahodni obali otoka. To je bolj območni ali mestni […]
Sezona 3, knjiga 2!

Sezona 3, knjiga 2!

Vigevageknjige, 26. februar 2017 ― Okej, sobota je znani dan za Substral, ampak nedelja, nedelja je pa za predstavitev novega čtiva!  Kronološko prva knjiga, ki bo v letošnji sezoni izšla pri VigeVageKnjigah, bo tale tu: naslednji, že četrti sveženj novih … več »
Zvonka T Simčič; Silvana Paletti - Poezija / Poetry (2015) Avtorski video

Zvonka T Simčič; Silvana Paletti - Poezija / Poetry (2015) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 26. februar 2017 ― Video je nastal na podlagi zbliževanja med slovensko umetnico Zvonko T Simčič in rezijansko pesnico, pisateljico in pevko Silvano Paletti. Pogovor je v slovenskem jeziku z odtenki rezijanskega narečja. Zemlja je tudi mati, Ona je mati vsemu naravnemu, Mati vsemu človeškemu. Ona je mati vseh in vsemu, Kajti v njej so shranjena semena vseh in vsega. (Hildegarda iz Bingna) (Vir: Zvonka T Simčič)
Poezija Vojne in mira

Poezija Vojne in mira

Radio Študent, 26. februar 2017 ― Preludij Vsako leto je novo leto. Ker nam pripada vsem, je zmerom nikogaršnje, a zaradi neprestanega simboliziranja skoz zgodovino hkrati vedno nekogaršnje. Lani je bil zaradi obletnice smrti poglavitni literarni označevalec Shakespeare, letos je očitno Tolstoj, ki je za našo kulturno in ustvarjalno sceno v zadnjem času najbolj izpostavljen objekt interesa. Prevodi biografij, bombastični spektakli teatralnih produkcij, predavanja in okrogle mize, razstave, razmisleki, prispevki, petelini, ni da ni. Splošna zavest je, da gre pač za enega velikih umetnikov ne le svojega časa, temveč vseh časov, katerega stvaritve predstavljajo enega tistih vrhov, onstran katerega se v določenem horizontu ne da več priti, prej se menja celotna paradigma. To vemo, toda dandanašnja poza, ki ga aktivno aktualizira – kot da pravkar omenjena dela kadarkoli sploh rabijo neko posebno aktualizacijo, eksplicitno za nas, tukaj in zdaj -, je še posebej hecna, sploh ker ni vezana na neko veliko okroglo obletnico bodi rojstva bodi smrti. Kakorkoli že pa je to zanimanje nenazadnje fina priložnost, da vnovič ponovimo in se lotimo tistega, za kar res gre. In tako imamo pričujoči objekt, da se spomnimo, mislimo in poustvarimo tisto najvrednejše na Tolstoju, in sicer spetinspet ne mislimo Tolstoja človeka, naj bo ta še tako zanimiv gospod, naj je njegovo anarhokrščanstvo še tako vizionarsko in njegova smrt še tako epska. Tolstoj je tu metonimičen označevalec za delo, literarno delo, dramatiko, novelistiko, romanopisje, Ano Karenino, Vojno in mir. In prav slednja bomo oplazili in zagazili vanju, iz njiju iztrgali del in ga potopili nazaj ter vtem probali praktično pokazati nek moment, zaradi katerega je roman res vrhunski in tudi neprekosljiv. Prav v teh znotraj gromozanske mase gradiva zadiamantenih momentov Vojna in mir zasije v vsej svoji briljanci, ki ji ne morem reči drugače kot poezija. Ne gre za stvar zunanje organizacije ali konstruktivističnega opredeljevanja, češ to je pa ja proza

Pogovoriti se moramo o hejtu

Muanis Sinanović, 26. februar 2017 ― Zadnje čase sem doživel nekaj hejt momentov. Vsak ima posebno obliko. Tu so denimo konstruiranje fake zgodb o mojem početju pred tujci, označevanje mene za sartrovskega totalnega intelektualca, random izpadi na Metelkovi ob enih zjutraj, podrkavanja brez razumljivega vzroka, izogibanja, označevanje za nacista, internetno stalkanje, rasistični izpadi. To ozračje se nabira že nekaj časa in … Continue reading Pogovoriti se moramo o hejtu
Največji oskarjevski pretresi

Največji oskarjevski pretresi

MMC Film, 26. februar 2017 ― Če dovolj pozorno spremljate sezono nagrad pred oskarji, ob tem pa še poznate nekaj ključev, po katerih glasuje Akademija, lahko v bistvu precej dobro napoveste, kdo bo na veliki večer odnesel domov . . .
Izšla odisejada Staneta Ponikvarja, Schindlerjevega vojaka

Izšla odisejada Staneta Ponikvarja, Schindlerjevega vojaka

Misli, 26. februar 2017 ― Pri Kulturnem centru Maribor je v zbirki Frontier nedavno izšla knjižica Rasta Božiča Schindlerjev vojak - zgodba Staneta Ponikvarja, ki priča o tem, da zgodovina ni črno-bela. Ponikvar je bil med 2. svetovno vojno prisilno mobiliziran v nemško vojsko, kar ga je peklilo vse do trenutka, ko je videl film Stevena Spielberga Schindlerjev seznam.
1959 Rakek – Miklova Zala

1959 Rakek – Miklova Zala

Stare slike (Cerknica), 26. februar 2017 ― V počastitev 40-letnice ZKJ so na Rakeku pripravili krstno uprizoritev baleta po znani igri Miklova Zala. Pri uprizoritvi so sodelovali člani prosvetnega društva, TVD Partizan in orkester JLA iz Postojne. Knjiga s povestjo o Miklovi Zali je prvič izšla leta 1884 kot 38. zvezek zbirke Slovenskih večernic pri Družbi sv. Mohorja v Celovcu. Zgodba se […]

Petra Skušek: Starka

Poiesis, 26. februar 2017 ― Pred hišo me pozdravi starka, skoraj je ne bi opazila, ker so se njene sončne pege zlile s šekastim ometom. Nasmehne se, kot da bi pravkar odkrila vso očarljivost življenja,  njena vlažna zrkla počasi mežikajo. Na roki nosi prstan, čeprav je dragulj že zdavnaj odpadel in je zdaj le še kovinski okvir, prazna postelja. Pohitim mimo in se spomnim, kako sta babica in dedek premetala cele kupe zemlje, sta želela premakniti svet? Potem sta dolgo stala pred oknom in strmela v prazno.   (pesem bo objavljena v zborniku pesniške delavnice Poiesis 2016 “Ko me napiše pesem”, ki izide marca 2017)
še novic