Ko se v Cerknici odpirajo popki …

Ko se v Cerknici odpirajo popki …

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. april 2018 ― Cerknica – V cerkniški Galeriji Krpan je od 29. marca do 10. aprila na ogled tradicionalna razstava članov Društva notranjskih kulturnikov Krpan Ko popki se odpirajo. Razstava Ko popki se odpirajo, galerija Krpan, Cerknica, 29. marec 2018 Foto: Branko Lautar Program ob odprtju razstave je povezal Miha Razdrih, s poezijo Janeza Menarta pa ga je obogatila gledališka igralka Marijana Brecelj. Za pevsko popestritev je poskrbela pred kratkim ustanovljena pevska skupina ljudskih napevov Grlice, ki jo sestavljajo organizacijsko-tehnična voditeljica Snežna Obreza, umetniški vodja Tone Urbas, Elizabeta Anzeljc, Mira Klančar, Ludvik Jerman in Miloš Obreza. Kot je povedala Brecljeva, razstava nosi naslov Ko popki se odpirajo že od vsega začetka, za kar je zaslužen gledališki in filmski igralec Boris Kralj, ki je bil za časa življenja zvest in tvorni član društva Krpan. Na tokratni razstavi se predstavljajo likovni akademiki Janez Kovačič, Stanislava Sluga-Pudobska, Mišo Strman in Veljko Toman, mojster slikarstva Matej Pečečnik, akademski kipar Primož Rot in akademski oblikovalec Vid Sark, svoja dela pa predstavljajo tudi ljubiteljski slikarji Marina Polanc, Ilena Lenassi, Franc Modic, Janez Dragolič, Janez Ovsec, Silvana Lautar, Danijel Šparemblek, Valerija Gačnik in France Šajn, oblikovalec lesa Ivan Najger in ljubiteljski pirograf Tomaž Čuček. Razstava je na ogled do 10. aprila, vsak ponedeljek, sredo in četrtek od 14. do 18. ure ter vsak torek in petek od 10. do 14. ure. DŠ
Kino vrtičkova hiša veselih otrok in Trije razbojniki

Kino vrtičkova hiša veselih otrok in Trije razbojniki

Mestni kino Ptuj, 6. april 2018 ― Aprilski  Kino vrtiček bo pomladi primerno nagajivo obarvan. V soboto, 14. aprila, ob 10.00, si bomo ogledali čudovito ročno ustvarjeno animacijo Trije razbojniki (Die Drei Räuber, Hayo Freitag, Nemčija, 2007, 75 min, 4+, sinhronizirano v slovenščino).   Po smrti staršev naj bi neustrašna in bistra Fanči odšla v sirotišnico, ki jo vodi zlobna teta, vendar se po poti nekaj zalomi. Sredi gozda kočijo napadejo trije razbojniki s črnimi plašči in velikimi klobuki.
Odprta vaja na glasbeni kmetiji

Odprta vaja na glasbeni kmetiji

Seviqc Brežice, 6. april 2018 ― Turistična kmetija Pri Martinovih v Globočicah postaja pravi glasbeni raj za uspešne mlade ansamble. Člani ansambla Prisma, ki bodo nastopili v gradu Brežice v sredo, 11. aprila 2018, bodo tam v okviru svoje rezidence ustvarjali koncertni program z naslovom Broken Consort. Z združevanjem glasbe visoke umetnosti iz dvoran in dvorcev ter skladb iz ulic in pivnic nam bodo pričarali nepozaben pobeg v Anglijo 16. stoletja.
NORE IN SVOBODNE (Girl, Interrupted)

NORE IN SVOBODNE (Girl, Interrupted)

ARS Filmska glasba, 6. april 2018 ― Zvezda tega ganljivega filma, posnetega po resnični zgodbi o izkušnji mladega dekleta v psihiatrični bolnišnici, je Winona Ryder, dvakratna nominiranka za oskarja. Susanna Kaysen preživlja […] Zvezda tega ganljivega filma, posnetega po resnični zgodbi o izkušnji mladega dekleta v psihiatrični bolnišnici, je Winona Ryder, dvakratna nominiranka za oskarja. Susanna Kaysen preživlja težko obdobje svojega življenja. V nekem trenutku zaradi velikih notranjih bolečin, ki ji jih poveča še mati, pogoltne veliko aspirina z vodko, tako da skoraj umre. Neodgovorni starši jo takrat spravijo v psihiatrično bolnišnico; iz te bo lahko odšla šele, ko se bodo tako odločili zdravniki. Tam preživlja dni z dekleti, katerih problemi so še veliko hujši, in piše dnevnik.
Novice: Posočje 1945-1947 - Propaganda na delu

Novice: Posočje 1945-1947 - Propaganda na delu

Tolminski muzej, 6. april 2018 ― V Tolminskem muzeju pripravljamo drugo predavanje iz cikla Posočje 1945-1947, ki smo mu nadeli skupen naslov PROPAGANDA NA DELU. Gre za predstavitev dveh na prvi pogled povsem različnih, a v bistvu vendarle povezanih tem, ki ju bosta predstavila avtorja Andrej Ferletic in Matjaž Stibilj. Andrej Ferletic nam bo v predavanju z naslovom POVOJNI NAPISI NA PRIMORSKEM predstavil problematiko vrednotenja in ohranjanja napisov, ki so se v času po osvoboditvi začeli pojavljati na pročeljih ...

Hlod na avtocesti (25.4.2018 20:00)

Španski borci, 6. april 2018 ― Dramska skupina Kortekst v okviru Društva študentov medicine Slovenije uprizarja dramsko igro Hlod na avtocesti avtorice Ize Strehar. Delo spremlja Zojo, dekle v svojih dvajsetih, in njeno nezmožnost sodelovanja v sodobni družbi zaradi nekonformizma in nerealnih pričakovanj. Skozi njene interakcije z bližnjimi spremljamo njen moralni razkroj.
Duhovi Buldožerja?

Duhovi Buldožerja?

SIGIC - Novice, 6. april 2018 ― Boris Bele, frontman kultnih Buldožerjev se na glasbeno sceno vrača z novo grupo, povedno poimenovano Duhovi, ki predstavlja še bolj povedno poimenovano ploščo "Dobri duhovi prošlosti".

Neforma 63 (26.4.2018 20:00)

Španski borci, 6. april 2018 ― V aprilski ediciji, že 63., nadaljujemo z velikimi facami Matejo Bučar, Marjanom Staničem, Rokom Zalokarjem in elementom presenečenja. V duhu časa, (p)ostaja tudi Neforma vse bolj fleksibilna, spremenjliva, pripravljena na karkoli.

Vabljeni v Planšarski muzej v Stari Fužini

Gorenjski muzej, 6. april 2018 ― Vabimo vas na ogled stalne razstave v Planšarskem muzeju v Stari Fužini, ki je dobila novo grafično podobo. Pravite, da poleti radi hodite po bohinjskih planinah? Zgodba stalne razstave vam bo odkrila, kakšno je bilo življenje planšarjev nekoč… PRIJAZNO VABLJENI ... Read More

Kulturni bazar – prostor za kulturno-umetnostno vzgojo

Borštnikovo srečanje, 6. april 2018 ― V Cankarjevem domu v Ljubljani je včeraj, 5. aprila, potekal jubilejni, deseti Kulturni bazar, katerega osrednja tema je bila Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebnost pozornost pa so namenili Cankarjevemu letu 2018 ter medgeneracijskem povezovanju na področju kulture. Z našo novo celostno grafično podobo, ki je delo priznanega oblikovalca Radovana Jenka, smo nagovorili predstavnike vzgojno-izobraževalnih ustanov in druge obiskovalce tudi mi, saj letos na Festivalu Borštnikovo srečanje uvajamo nov programski sklop. Še pred uradnim pričetkom 53. edicije bomo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in projektom Prvi prizor izvedli dvodnevno usposabljanje za strokovne delavce in gledališke ustvarjalce, ki bo vključevalo ogled raznovrstnih uprizoritev za mlade in preizkus novega modela analize, zaključilo pa se bo s posvetom o gledališču za mlade, in sicer skozi različne perspektive: umetniško kreiranje, gledališko kritiko in sodobno pedagogiko. Na skoraj 50 dogodkih se je včeraj zvrstilo okoli 1000 udeležencev – strokovnih delavcev iz vse Slovenije, Kulturni bazar pa se je v desetih letih uveljavil kot prepoznan prostor za kulturno-umetnostno vzgojo. "Tukaj se že deset let srečujemo, spoznavamo, navezujemo partnerstva in uspešna sodelovanja vsi, ki nas kultura bogati, pa tudi vsi, ki se zavedamo njenega pomena," je dejala nacionalna koordinatorica za kulturno-umetnostno vzgojo na ministrstvu za kulturo Nataša Bucik. Ne zamudite 53. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru od 15. do 28. oktobra ponudil bogat mednarodni in spremljevalni program, ob slovenskih in tujih gledaliških predstavah pa si boste lahko ogledali še zanimive razstave, glasbene nastope in filmski program. Festivalsko jedro bodo seveda v tekmovalnem programu zbrane vrhunske slovenske gledališke uprizoritve, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade.

Priložnost za zaposlitev v Lesnini za študente FD

Fakulteta za dizajn, 6. april 2018 ― S strani podjetja Lesnina smo prejeli informacijo o možnosti zaposlitve v poslovalnicah na različnih oddelkih, predvsem na ODDELKU ZA IZRIS KUHINJ ter na ODDELKU ZA TEKSTIL: ZAPOSLITEV V SKUPINI XXXL  Ključ vsakega uspešnega podjetja so njegovi zaposleni. Na naših delovnih mestih si želimo zadovoljnih ljudi, zato ustvarjamo okolje, v katerem lahko naši sodelavci razvijajo svoj […]

Primerjalna recenzija: Deklina zgodba – knjiga vs. serija

Koridor, 6. april 2018 ― »Kot vedo vsi zgodovinarji, je preteklost zavita v prostrano temo, iz katere se od vsepovsod oglašajo odmevi. Nemara nas iz nje dosegajo glasovi, toda njihova pripoved je pretkana s skrivnostnostjo, kot noč, iz katere prihajajo, in naj se še tako trudimo, jih ne moremo vselej natanko razbrati v jasnejši svetlobi današnjega dne.«   Zgornji odstavek, […] The post Primerjalna recenzija: Deklina zgodba – knjiga vs. serija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
V celjski Galeriji Kvartirna hiša najnovejša dela Toma Vrana

V celjski Galeriji Kvartirna hiša najnovejša dela Toma Vrana

Misli, 6. april 2018 ― V Galeriji Kvartirna hiša bodo drevi odprli razstavo z najnovejšimi deli Toma Vrana Zrcaljenje. Tudi v zadnjem letu je umetnik zasledoval izhodiščno načelo, ki ga opredeljuje od sredine 70. let - abstraktni kolorizem. "Abstraktno slikovno polje z razvejano strukturo izraznih komponent je njegov atribut," piše likovni kritik Dejan Mahmedovič.

Izšla je nova, 24. številka Kamniškega zbornika

Kamnik.info, 6. april 2018 ― Na gradu Zaprice je bila včeraj popoldne predstavljena nova, že 24. številka Kamniškega zbornika, ki tudi tokrat prinaša kvalitetne in raznolike vsebine. Izid vsake nove številke Kamniškega zbornika bi najbrž lahko imeli kar za manjši kamniški praznik, kajti objavljene vsebine, ki že od samih začetkov zbornika predstavljajo raznovrstno zakladnico podatkov o utripu Kamnika na najrazličnejših ... The post Izšla je nova, 24. številka Kamniškega zbornika appeared first on Kamnik Info.
V mariborski Operi premiera Bellinijeve Mesečnice

V mariborski Operi premiera Bellinijeve Mesečnice

Misli, 6. april 2018 ― Opera SNG Maribor bo danes premierno uprizorila opero Vincenza Bellinija Mesečnica (La sonnambula) v režiji Huga de Ane. Režiser slovenske uprizoritve ene najlepših romantičnih oper italijanskega belcanta je Filippo Tonon, domačemu zboru in orkestru bo dirigiral Simon Robinson.
Delavnica: Arhitektura in mesto po naši meri

Delavnica: Arhitektura in mesto po naši meri

Muzeji radovljiške občine, 6. april 2018 ― Vabimo vas na delavnico, ki bo v petek, 13. aprila 2018, ob 17. uri. Delavnice so namenjene otrokom od 5. do 12. leta starosti in so brezplačne. Delavnico bo vodila Maruša Žemlja. V uvodnem predavanju bomo spoznali različna mesta po svetu, njihove značilnosti in posebnosti. Kaj je značilno za Ljubljano in kaj… ... več o tem

Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 6. april 2018 ― Ajda Bračič je nekdanja urednica redakcije za scenske umetnosti spletne platforme Koridor – križišča umetnosti, trenutno zaključuje magistrski študij arhitekture. Z gledališčem jo vežejo zaledje iz gledališke improvizacije, fascinacija s scenografijo in z uresničitvijo neomadeževana želja po dramski igri. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Pie Vatovec. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ampak Dane Zalke Grabnar.

Kaja Novosel bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 6. april 2018 ― Kaja Novosel, absolventka dramaturgije na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Nuše Kalanj. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Nemi liki Simone Hamer.

1941 – Napad na Kraljevino Jugoslavijo

Zgodovina na dlani, 6. april 2018 6. aprila leta 1941 je nemška vojska brez vojne napovedi napadla Kraljevino Jugoslavijo. Bombniki so najprej poleteli nad vojaška letališča, nato pa se preusmerili na Beograd, kjer je bilo v napadih ubitih več tisoč ljudi. Kmalu so se invaziji na Jugoslavijo priključile še ostale članice sil osi (in Trojnega pakta). … Preberi The post 1941 – Napad na Kraljevino Jugoslavijo appeared first on Zgodovina na dlani.

Kako se podpiše arhitekt?

OUTSIDER, 6. april 2018 ― Po ne tako davni konvenciji je osebni podpis potrditev istovetnosti – z njim pred oblastjo in drug pred drugim dokazujemo svojo identiteto in unikatnost. Pred podpisi so obstajali pečati in znaki, ki so stoletja uspešno služili enakemu namenu – predvsem seveda zato, ker je bila večina populacije nepismena. Danes pa podpis že nadomeščajo elektronska kodna…
1933 Loška dolina – Splav

1933 Loška dolina – Splav

Stare slike (Cerknica), 6. april 2018 ― Slika močno spominja na prizor iz leta 2014, ko so Notranjsko prizadele velike poplave. Tudi takrat so na Planinskem polju iz vode štrleli le vrhovi drogov električne napeljave. Glede na to, da je slika iz župnijskega arhiva Stari trg pa sklepam, da je nastala nekje v Loški dolini ali na cerkniškem. Na to me napeljuje tudi […]

Dan nominirancev v okviru 48. Tedna slovenske drame

SiGledal Novice, 6. april 2018 ― V sredo, 4. 4. 2018, sta Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Prešernovo gledališče Kranj v prostorih inštituta v Ljubljani gostila tradicionalni Dan nominirancev. Igralci ansambla PG Kranj in študenti UL AGRFT so občinstvu prebrali tri najboljša besedila nove slovenske dramatike, nominirana za Grumovo nagrado: Romeo in Julija sta bila begunca in Sestre Vinka Möderndorferja ter Večja od vseh Roka Vilčnika.
V Zagrebu danes začetek 14. anarhističnega knjižnega sejma

V Zagrebu danes začetek 14. anarhističnega knjižnega sejma

Misli, 6. april 2018 ― V zagrebškem avtonomnem centru Medika se danes začenja 14. anarhistični knjižni sejem, ki bo na stojnicah ponujal publikacije, povezane z anarhizmom in sorodnimi idejami. Letos se predstavljajo založniki iz približno desetih držav, do nedelje pa se bodo v sklopu sejma zvrstila še različna srečanja ter razprave o anarhističnem gibanju in družbi.

Buči, buči, morje Adrijansko / Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918

Kamra.si, 6. april 2018 ― V nedeljo, 8. aprila, vas ob 17. uri vabimo na brezplačno javno vodstvo po novi občasni razstavi "Buči, buči morje Adrijansko" - Primorski Slovenci na Celjskem po letu 1918. Dogodek, ki ga pripravljamo skupaj z Ljubiteljskim gledališčem Teharje, bo z nastopom popestril Moški pevski zbor Mirko Filej. SPREMNI DOGODEK OB RAZSTAVI Ob 19. uri vabljeni na recital Venec spominčic možu na grob Ljubke Šorli Bratuž v počastitev 25-letnice pesničine smrti in 25-letnice prve izvedbe recitala,  ki bo v cerkvi Sv. Cecilije v Celju (kapucinska cerkev). Razstava bo na ogled do 31. avgusta. Vljudno vabljeni!

Zgodbe o ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško

Kamra.si, 6. april 2018 ― Vljudno vabljeni v ponedeljek, 9. 4. 2018, ob 17. uri v predverje Levstikove dvorane v Osrednji knjižnici Celje na odprtje razstave Zgodbe o ljubezni med Friderikom II. Celjskim in Veroniko Deseniško avtorja Franca Kralja iz Braslovč. V kulturnem programu odprtja bo nastopilo Ljubiteljsko gledališče Teharje Celje.  Po odprtju razstave bo v Levstikovi dvorani sledilo predavanje  avtorja razstave.
še novic