Trep – Lucian

Trep – Lucian

RockOnNet, 27. februar 2019 ― Kot nakazano, je prvi plošček zasedbe Trep nekaj, nad čimer se je prav zlahka možno obilno sliniti ter se temu, če ste nagnjeni in odprti do kakovostne alternative s potenco in vsebino, zavestno popolnoma predati.
Na ogled »pustne« ilustracije Iva Kvartuča Ajve

Na ogled »pustne« ilustracije Iva Kvartuča Ajve

Notranjsko primorske novice » Kultura, 27. februar 2019 ― Cerknica – V zastekljenem prostoru pri nekdanji trgovini zadruge Krpan v središču Cerknice bodo od četrtka, 28. februarja, do pepelnične srede na ogled umetniške ilustracije poznanih likov cerkniškega karnevala, kot jih vidi umetnik in srčni pustar Ivo Kvartuč Ajva. Hudič v manekenski pozi, avtor Ivo Kvartuč Ajva, foto KP Ajva v Cerknici razstavlja pustni ciklus štirih slik tradicionalnih pustnih likov, ki jih je obarval v svoji značilni maniri. Tako je Martina Krpana prikazal v bolj moderni, drzni, celo jokerski podobi, hudič je na njegovi sliki zavzel manekensko pozo. Piko Nogavičko je slekel v poredno čarovnico, ki bi lahko bila karnevalska Liza, pramati Uršulo pa preoblekel v milo in prijazno gospo. Njegova dela bodo na ogled do pepelnične srede, ko bodo v Cerknici pokopali pusta. Razstava je prodajna. Opozarjajo na prazne prostore v mestu »Z veseljem smo se odločili, da na ogled postavimo dela Ajve, saj je dolgoletni srčni pustar,« je povedala Ksenija Preželj iz Pustnega društva Cerknica in obenem dejala, da razstava nosi tudi širše sporočilo. Postavili so jo namreč v prostoru sredi mesta, ki sameva že več kot leto dni. »S tem opozarjamo na prazne prostore in stavbe, ki jih je v Cerknici vse polno in bi lahko dobili nove vsebine,« pravi Prežljeva. »Mi smo se odločili, da prostor obudimo s postavitvijo razstave, primeren pa bi bil tudi za kaj drugega. Škoda je, da da taki prostori, drugje celo cele stavbe, samevajo in propadajo, ko pa bi jih lahko napolnili z zanimivimi vsebinami.« pet

Za kakovosten prevod nujno potrebujemo lektorja in prevajalca

CED, 27. februar 2019 ― Je eno od sporočil letošnjega prvega Evropskega filmskega foruma, ki je potekal v okviru filmskega festivala v Berlinu, 11. feb. 2019. Glavna tema foruma je bila uporaba tehnologije za promocijo in kroženje evropskih avdiovizualnih (AV) del ter možnosti za podnaslavljanje in sinhronizacijo. Podnaslavljanje je pomembno zaradi ohranjanja kulturne raznolikosti.
Izobraževanje kot priprava na preizkus (26. 3. 2019)

Izobraževanje kot priprava na preizkus (26. 3. 2019)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 27. februar 2019 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. l. RS, 30/06, 51/14) in v skladu s Pravilnikom o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/16) bomo v Zgodovinskem arhivu Celje v torek, 26. marca 2019  izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […]

Fanfara (26.3.2019 8:30)

Španski borci, 27. februar 2019 ― fanfara je največja študentska marketinška konferenca v Sloveniji, ki jo organizira Študentska sekcija Društva za marketing Slovenije. 26. Marca se bo odvila že 12. Fanfara, ki bo potekala v Španskih borcih, tokrat z nosilno tematiko »Marketing. In vse dobi smisel.«

Skupinska razstava celjskih fotografov 2019

Kamra.si, 27. februar 2019 ― V počastitev Slovenskega kulturnega praznika Železarski muzej Štore vabi na odprtje skupinske razstave celjskih fotografov, ki bo v četrtek, 28. februarja 2019, ob 18. uri v Galeriji Železarskega muzeja na Teharjah pri Celju. S skupinsko fotografsko razstavo se bodo predstavili: Fotoklub ŠTORE STEEL, Foto krožek DLT Cinkarna Celje, Društvo fotografov SVIT in Fotografsko društvo Celje. Glasbeni gost na odprtju bo skupina THE ŠLAGERS  dijakinj in dijakov GIMNAZIJE CELJE CENTER. VABLJENI !

Predstavitev knjige Bogdana Biščaka

Kamra.si, 27. februar 2019 ― V četrtek, 28. februarja 2019, ob 18. uri bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica predstavitev knjige Bogdana Biščaka Igra in biseri: kako sem hčerki z alpinizmom razložil življenje. Pri predstavitvi bosta sodelovala Magda Vremec Ragusi in Peter Podgornik. Dogodek bo pri klavirju, prijazno vabljeni.

Demeter Bitenc: “Če ti življenje na eni strani več nudi, ti na drugi tudi več jemlje” (prvi del)

Deseta umetnost, 27. februar 2019 ― Demeter Bitenc: Najprej hvala za vabilo. Res se mi zdi lepo, da se mladi še vedno zanimate zame. Veste, moja težava je, da živim v sedanjosti, črpam iz preteklosti in lovim prihodnost. Časi so izredno dinamični in zato imam zelo rad kontakt z mladimi. Ker vi živite v sedanjosti in le od vas lahko dobivam impulz […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - Venom (2018)  Fargo - 1. sezona (2014)  Love, Simon (2018)  The Dark Knight (2008)  The Lone Ranger (2013) Copyright © Deseta umetnost [Demeter Bitenc: "Če ti življenje na eni strani več nudi, ti na drugi tudi več jemlje" (prvi del)], All Right Reserved. 2019.

Neposlušno – glasbena tveganja na preizkušnji (21.3.2019 14:00)

Španski borci, 27. februar 2019 ― Neposlušno ustvarja pogoje za prakticiranje improvizacije in za razvoj improvizacijskega potenciala. Improvizirano glasbo je treba izvajati redno. Na festivalih, koncertih, v zasebnosti, v skupinah, solistično in še posebej v novih situacijah, ko so glasbene izkušnje in pričakovanja na preizkušnji. Neposlušno je prostor izmenjav, kjer se na koncertih, delavnicah, predavanjih in v drugih formah križajo raznovrstne mejne glasbene prakse.
Maškare, pustovi, fajšenki, kurenti, šjeme, …

Maškare, pustovi, fajšenki, kurenti, šjeme, …

SEM, 27. februar 2019 ― Pustna dediščina Slovenije je izredno pestra in bogata. Številna lokalna pustovanja, ko se pustni liki odpravijo od hiše do hiše, kjer zaželijo vse dobro in z ropotom preganjajo vse slabo, pomembno vplivajo na ohranjanje kulturne dediščine.  Živost nesnovne kulturne dediščine je »gonilo«, da se šege, navade, znanja in veščine prenašajo iz generacije v generacijo. Pa vendar: tako kot se spreminja način življenja, se spreminja tudi nesnovna kulturna dediščina, kar se kaže tudi pri nekaterih pustnih šegah – ne vseh! Nekoč so se šemili le neporočeni moški, kar še danes dosledno ohranjata fantovski skupnosti Ravenskega in Drežniškega pusta. Drugod se šemijo tudi poročeni moški, a žensk ne prepuščajo medse, kot je to npr. pri Hrušiških škoromatih. Pri kurentu, najbolj množičnemu pustnemu liku v Sloveniji, pa si kurentije nadenejo neporočeni in poročeni moški, ženske, kot tudi otroci: dečki in deklice. Za ohranjanje pustne dediščine pa niso pomembni le tisti, ki se našemijo, temveč imajo pomembno vlogo tudi punce in matere, saj one spletejo nogavice, izdelajo rože iz papirja, zašijejo kostume itd. Čeprav je število različnih karnevalov po Sloveniji v porastu, kamor se odpravijo številne pustne skupine na gostovanje, pa je prisotnost pustnih likov v domači vasi, na domačem obhodu ali poberiji za njih najpomembnejši del pusta. Takrat domačini odprejo svoja vrata pustnim skupinam, jih pogostijo in obdarijo. Pustne šege so del celotne lokalne skupnosti, ki s to dediščino živi in jo ohranja. V Sloveniji imamo v Register nesnovne kulturne dediščine vpisane številne pustne šege: Cerkljansko laufarijo, Borovo gostuvanje, Obhode pustnih orače, Škoromatijo, Obhode kurentov, Drežniški in Ravenski pust, Šelmarijo, Vrbiške šeme, Zagoriške mačkare, Ponikovske mačkare, Pust mozirski. Strokovni opisi teh pustnih šeg so dostopni na: http://www.nesnovnadediscina.si/sl/register Register redno dopolnjujemo in zato so v pripravi še nekatere druge pustne šege kot npr. vleka ploha / pl
Demeter Bitenc: “Svet vedno kroži med ekstremi. Nikoli se ne drži zdrave sredine” (drugi del)

Demeter Bitenc: “Svet vedno kroži med ekstremi. Nikoli se ne drži zdrave sredine” (drugi del)

Deseta umetnost, 27. februar 2019 ― Mi lahko poveste recept, da ste tudi pri skorajšnjih 95-ih še vedno tako vitalni? Hvala (smeh). Pri starosti sta pomembni dve stvari. Vsekakor se moraš tudi na stara leta ohranjati s športom, skrbeti pa moraš tudi za svojo mentalno kondicijo. Še vedno namreč veliko berem, sploh zgodovino. Spremljam pa tudi domačo in tujo politiko. Starost […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Control (2007)  I Feel Pretty (2018)  Léon (1994)  Noč čarovnic  Stranger Things – 1. sezona (2016) Copyright © Deseta umetnost [Demeter Bitenc: "Svet vedno kroži med ekstremi. Nikoli se ne drži zdrave sredine" (drugi del)], All Right Reserved. 2019.
Gibanica 2019

Gibanica 2019

ARS Svet kulture, 27. februar 2019 ― Začenja se 9. bienalne sodobne plesne umetnosti Letošnja Gibanica bo potekala v znamenju 25. obletnice Društva za sodobni ples Slovenije. Priredili bodo številne diskusije in okrogle mize na temo položaja sodobnega plesa pri nas ter osvetlili problematiko institucionalizacije. V tekmovalnem programu si bo možno ogledati devet najboljših plesnih predstav preteklih dveh let. V oddaji boste slišali tudi pogovor z letošnjo nagrajenko za življenjsko delo na področju sodobnega plesa Sinjo Ožbolt.

Kdo sem? Demenca.

Kamra.si, 27. februar 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj in humanitarno društvo Spominčica vas v četrtek, 7. marca 2019, ob 19. uri vabita v razstavišče knjižnice na predavanje Kdo sem? Demenca. Prireditev organizira humanitarno društvo Spominčica - Alzheimer Slovenija, ki nudi strokovno pomoč in podporo osebam z demenco in njihovim svojcem. Štefanija L. Zlobec, predsednica združenja Spominčica, bo predavala o tem, kakšni so prvi znaki demence in kako se sporazumevati z osebo z demenco, Nada Breznik, prostovoljka v društvu in kulturna delavka, pa bo poskrbela za literarno obogatitev večera. Vljudno vabljeni!
Metka Gabrijelčič, Vesna iz filmskega sveta, praznuje 85 let

Metka Gabrijelčič, Vesna iz filmskega sveta, praznuje 85 let

Misli, 27. februar 2019 ― Svoj 85. rojstni dan danes praznuje Metka Gabrijelčič, ki sta jo med filmske zvezde v 50. letih minulega stoletja izstrelila filma Vesna in Ne čakaj na maj, v katerih je ustvarila nepozaben lik Vesne. Pozneje je po še dveh vlogah filmsko kariero zamenjala za poklic gradbene inženirke in za javnosti skrito družinsko življenje.
1965 Iga vas – Hribarjev Andri

1965 Iga vas – Hribarjev Andri

Stare slike (Cerknica), 27. februar 2019 ― Hribarjev Andri iz Iga vasi je bil strasten lovec. V zimskem času je šel na skupni lov vsako nedeljo, in če je bil dober ulov, so se obvezno ustavili v Knavsovi gostilni v Vrhniki, kjer jim je gostilničarka pripravila okusna jetrca, zraven so popili rujno vince, si pripovedovali lovske dogodivščine in peli. V Kočevju se je […]

Rosefeldtov Manifesto s Cate Blanchett na ogled v Rimu

Misli, 27. februar 2019 ― V rimski Razstavni palači je na ogled instalacija Manifesto nemškega umetnika Juliana Rosefeldta, v kateri v 13 vlogah nastopa avstralska oskarjevka Cate Blanchett. Rosefeldtov manifest temelji na osebnih manifestih številnih priznanih ustvarjalcev, s čimer predstavlja poklon zgodovini umetnosti in hkrati pobudo k akciji za spremembo sveta.

27. februarja 1988 je Ljubljani umrl Frane Milčinski - Ježek, satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist

Kamra.si, 27. februar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. februarja 1988 je Ljubljani umrl Frane Milčinski - Ježek, satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist in komik, pesnik in šansonjer. Rodil se je  14. decembra 1914 v Ljubljani. Bil je eden najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. V njegov spomin RTV Slovenija vsako leto podeljuje Ježkove nagrade. Njegov psevdonim izhaja iz zabavljaškega tandema Ježek in Joužek, v katerem je nastopal na začetku svoje kariere. Frane Milčinski - Ježek se je rodil v Ljubljani kot tretji otrok v družini uglednega pisatelja in sodnika Frana Milčinskega in matere Marije Milčinske. Že zgodaj je prišel v stik z gledališčem, sodeloval tudi z radiem in leta 1940 dobil angažma igralca v Ljubljanski Drami. Ježek je nastopal v marsikateri očetovi zgodbi. Oba, oče in sin, sta nastopala na Radiu Ljubljana. Ježek se je po radiu prvič oglasil že leta 1936. Neuspešno je študiral na pravni fakulteti in na slavistiki, vendar je raje nastopal z zagrebškim teatrom Grabancijaši, s Totim teatrom in Šentjakobskim gledališčem. V času okupacije (1941) so ga Italijani aretirali zaradi izjave, da v drugi svetovni vojni ne bodo zmagali niti Nemci niti Italijani. Po enoletni odsluženi kazni je deloval v Drami in Operi in objavljal pesmi. Na dan osvoboditve, 9. maja, je pričel delati na radiu, leta 1947 pa postal urednik Pavlihe. Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko (ilustrirano kot pravljico za večje ali manjše otroke - tudi v angleščini), prvo slovensko radijsko igro za otroke, scenarij za mladinski film Kekec, pesmi za film Ne čakaj na maj in odigral vlogi v omenjenih filmih. V naslednjih letih je napisal več radijskih iger: Strme stopnice, Dobri stari pianino (po njej posnet tudi film) in začel sodelovati s televizijo pri snemanju skečev ter zabavnih oddaj (Misijon dobre volje, Viktor, luč!, Televizija v šoli in Novoletne oddaje). Leta 1972 je posnel svoje pesmi.   
Začenja se 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica

Začenja se 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica

Misli, 27. februar 2019 ― Z galerijsko uprizoritvijo TRAJANJE - MINEVANJE in video skico DSPS25 Andreje Rauch Podrzavnik ter podelitvijo nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo Sinji Ožbolt se bo drevi v Moderni galeriji začel 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Uvodni dan bodo popoldne zaznamovale predstavitve publikacij s področja sodobnega plesa.
Kitariada 2019

Kitariada 2019

SIGIC - Novice, 27. februar 2019 ― Glasbena šola Sama Šalamona Takt Ars, Društvo IndiJanez in glasbena trgovina Hartman organizirajo Kitariado 2019, ki bo potekala v petek, 22. marca 2019 v MC Pekarna ob 21.00.
še novic