Slonček Dumbo

Deseta umetnost, 13. marec 2019 ― Disney studio in vizionarski režiser Tim Burton nam prinašata novo veličastno igrano avanturo o življenju najbolj znanega slona na svetu. Slonček Dumbo nas bo spomnil na priljubljeno klasiko iz leta 1941, v kateri se raznolikost spoštuje, družinske vrednote cenijo in sanje poletijo visoko v nebo. Lastnik cirkusa, Max Medici (Danny DeVito) zaposli bivšo zvezdo, Holta […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Apocalypse Now (1979)  Taksi bluz  Vdove  Film v jeseni 2013  Terminal (2018) Copyright © Deseta umetnost [Slonček Dumbo], All Right Reserved. 2019.
Bruce

Bruce

Radio Študent, 13. marec 2019 ― Bruce, bristolski producent, ki od leta 2014 plava v vodah svežega in nabritega zvoka plesne elektronike, je lani z debitantskim albumom Sonder Somatic skočil v globoke vode in iz nje pristal kot eden večjih zmagovalcev leta 2018.
Kako dolgo bi ostali živi v grozljivki glede na astrološko znamenje?

Kako dolgo bi ostali živi v grozljivki glede na astrološko znamenje?

Deseta umetnost, 13. marec 2019 ― Mislite, da bi ostali živi do konca grozljivke? Bi rešili svoje prijatelje pred zblaznelim morilcem? Ali pa ste tista prva oseba, ki z vratom prestreže oster del mačete? Težko je preživeti v slasher grozljivki, čeprav si domišljamo drugače, dolžina življenja pa je odvisna predvsem od astrološkega znamenja. Če v to verjamete, seveda. Oven: Lik, ki umre […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    U - July 22 (2018)  Ultimativna lestvica TOP 20 najboljših filmov leta 2018  E.T. — The Extra-Terrestrial (1982)  Wer (2013)  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood? Copyright © Deseta umetnost [Kako dolgo bi ostali živi v grozljivki glede na astrološko znamenje?], All Right Reserved. 2019.

SEMINAR KAMIŠIBAJ GLEDALIŠČA

Hiša otrok in umetnosti, 13. marec 2019 ― V Hiši bo aprila in maja potekal začetni seminar kamišibaj gledališča, ki ga organiziramo v sodelovanju z JSKD RS. Seminar bodo vodili mag. Igor Cvetko, doc. Jelena Sitar, Jerca Cvetko, Jure Engelsberger, potekal pa bo 10., 17., 24. aprila ter 8. maja med 16.30 in 20.30. Več o seminarju in prijavah si lahko preberete TUKAJ.
Razstava Marka Rothka na Dunaju

Razstava Marka Rothka na Dunaju

ARS Svet kulture, 13. marec 2019 ― Slikarska dela slovitega predstavnika abstraktnega ekspresionizma, rusko-ameriškega slikarja Marka Rothka, si lahko ogledate v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju Dunajska razstava enega najbolj izstopajočih slikarjev 20. stoletja Marka Rothka prikazuje razvojne faze njegovega ustvarjanja, od zgodnjega figurativnega vse do abstraktnega slikarstva, znanega tudi pod imenom slikarstvo barvnega polja (ang. Colour Field painting), po katerem umetnik najbolj slovi. V oddaji se bomo dotaknili tudi razstav mojstrov renesanse – Leonarda da Vincija, Andree del Verrochia, Andree Mantegne in Giovannija Bellinija, ki so na ogled po Evropi. Proti koncu pa bomo osvetlili 21. Festival dokumentarnega filma, ki se nocoj odpre v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Spajanje človeka in tehnologij

Spajanje človeka in tehnologij

Airbeletrina, 13. marec 2019 ― Bojan Sedmak – ki naj, prosim, ne zameri te mimobežne vpletenosti v ta zapis - je v nekem telefonskem pogovoru omenil, da so zgodbe iz Tomažinove zbirke Anonimna tehnologija (LUD Literatura, 2018) res sodobne in ta pripomba je dobra vstopna točka v Tomažinovo kratko prozo; zbirka skozi zgodbe, umeščene med prvo (Izabela), ki se odvija v šestnajstem stoletju, ter zadnjo (Novo ravnotežje), katere dogajalni prostor in čas sta (namerno) nedoločljiva, na drobljiv, izmuzljiv način izrisuje krajino sodobnosti, ki je ni mogoče misliti mimo preteklosti in prihodnosti. Izmuzljivost je pri tem seveda povsem idejno ustrezna: sedanjost je v veliki meri nezapopadljiva – trenutki nenehno zapadajo preteklosti in obenem dotekajo »iz prihodnosti«: sedanjost je torej tisto »vmesno«, kar nenehno odteka, in ni lahko določljivo. Ključna vprašanja, ki se v tem smislu pojavljajo, so goto
Premiera drame Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja

Premiera drame Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja

SNG Maribor, 13. marec 2019 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. marca 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo po romanu Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib k. g..

Igralec Ivo Barišič praznuje 70 let

Misli, 13. marec 2019 ― Igralec Ivo Barišič danes praznuje 70 let. V več kot 40 letih je odigral okoli dvesto gledaliških vlog, od upokojitve leta 2014 pa je bolj dejaven v filmskem svetu. Leta 2015 je prejel vesno za glavno moško vlogo v filmu Jana Cvitkoviča Ljubezen na strehi sveta, trenutno je del zasedbe nastajajočega celovečerca Mateja Nahtigala Korporacija.

Igralec Ivo Barišič praznuje 70 let

SiGledal Novice, 13. marec 2019 ― Igralec Ivo Barišič danes praznuje 70 let. V več kot 40 letih je odigral okoli dvesto gledaliških vlog, od upokojitve leta 2014 pa je bolj dejaven v filmskem svetu. Leta 2015 je prejel vesno za glavno moško vlogo v filmu Jana Cvitkoviča Ljubezen na strehi sveta, trenutno je del zasedbe nastajajočega celovečerca Mateja Nahtigala Korporacija.

13. marca 1983 je v Ljubljani umrl Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec

Kamra.si, 13. marec 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. marca 1983 je v Ljubljani umrl Anton Slodnjak, slovenski literarni zgodovinar, kritik, pisatelj in prešernoslovec. Rodil se je 13. junija 1899 v Bodkovcih. Anton Slodnjak je izhajal iz kmečke družine v Bodkovcih v Slovenskih goricah. Po končani gimnaziji v Mariboru se je odločil za slavistični študij na ljubljanski univerzi, kjer je diplomiral in leta 1925 tudi doktoriral. Po dveh letih slovenskega lektorata na univerzi v Krakovu sredi dvajsetih let je leta 1927 začel svojo profesorsko delo na Trgovski akademiji v Ljubljani, kjer je poučeval slovenščino do leta 1945. Med drugo svetovno vojno je bil kot pristaš in sodelavec OF trikrat aretiran ter za daljši čas zaprt (1941, 1942, 1945). Leta 1947 je nadaljeval profesuro na zagrebški univerzi in nato od leta 1950 do upokojitve leta 1959 delal kot redni profesor za slovensko književnost na ljubljanski univerzi. Predavateljsko delo ga je za nekaj semestrov v letih 1961–1965 vodilo še v Frankfurt ob Majni. 
še novic