VEČER FLAMENKA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. maj 2019 27. maja 2019 smo z UPI Ljudsko univerzo Žalec v avli Doma II. Slovenskega tabora Žalec v sklopu prireditev Tedna vseživljenjskega učenja, nacionalnega projekta Andragoškega centra Slovenije, priredili Večer flamenka, ki nam bo še dolgo ostal v spominu. Pod vodstvom koreografinje Maše Kolšek so nastopile plesalke flamenka UPI LU Žalec in Flame&Co Velenje. Flamenko je glasbeni in plesni stil, ki izhaja iz Andaluzije in se je razvil iz ljudske glasbe, značilne za južno Španijo. Osnovni elementi flamenko glasbe so petje, kitara in ples. Kitara je glavni inštrument, ki spremlja ples, ...

SOŽITJE in ŽALSKA KNJIŽNICA na zadnjem druženju s pravljico to sezono

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. maj 2019 ― V sezoni 2018/2019 so varovanci Sožitja, društva za pomoč osebam v duševnem razvoju, že drugič zapored prihajali v žalsko knjižnico na druženje z zgodbami. Tudi tokrat so enkrat mesečno poslušali eno ljudsko in eno avtorsko pravljico. Na zadnje, svečano  druženje to sezono je prišlo petnajst varovancev (prvo sezono jih je bilo osem). Prišli so skupaj s starši oz. skrbniki. Vsi so sedeli v krogu, da je med njimi stekla energija. Nad njimi so visele njihove ilustracije, ki so postavljene ena ob drugi bile videti kot prave umetnine. Pozdravila jih je direktorica ...
Neskončne možnosti kamišibaja

Neskončne možnosti kamišibaja

ARS Oder, 27. maj 2019 ― Kamišibaj, vizualno pripovedna oblika gledališča, posebna umetniška govorica, je z estetiko in tehniko združevanja slike in besede, poleg Japonske, osvojila domala ves svet Kamišibaj, vizualno pripovedna oblika gledališča, posebna umetniška govorica, je z estetiko in tehniko združevanja slike in besede, poleg Japonske, osvojila domala ves svet, čeprav zgodbe, ki jih pripoveduje kamišibajkar, tečejo skozi majhen, lesen oder in so predstave navadno namenjene manjšim skupinam gledalcev. O  tej komorni, interaktivni in minimalistični obliki lutkovnega gledališča tokrat v Odru – oddaji o sočasnem gledališču, v kateri bo gostja Jelena Sitar,  ki je nedavno pri založbi Aristej izdala knjigo Umetnost kamišibaja. Z njo se bo pogovarjala Magda Tušar.
Na dan mladosti ubrano na zvočno-svetlobnem sprehodu po Pionirski progi

Na dan mladosti ubrano na zvočno-svetlobnem sprehodu po Pionirski progi

Misli, 27. maj 2019 ― V soboto, 25. maja, na dan, ko smo v nekdanji skupni državi beležili dan mladosti, se je skupno okoli sto ljudi podalo na zvočno-svetlobi sprehod po nekdanji trasi Pionirske proge. Dogodek, ki ga je v sklopu festivala Svetlobna gverila zasnoval kolektiv Nonument Group, je bil naslovljen Od nikoder do nikamor in je udeležence za pol ure popeljal v preteklost.

INOVACIJA UNIVERZE NA PRIMORSKEM 2019

Fakulteta za dizajn, 27. maj 2019 ― Poziv za prijavo izuma NAMEN NATEČAJA: spodbujanje inovativnosti med raziskovalci, pedagogi, drugimi zaposlenimi na Univerzi na Primorskem in študenti Univerze na Primorskem, identifikacija inovacij na UP in izbor inovacije UP 2019, povezovanje UP z gospodarstvom v regiji in širše, spodbujanje novih poslovnih idej in možnost komercializacije znanja. KDO SE LAHKO PRIJAVI? zaposleni raziskovalci in pedagoški […]

WDT Svetovni oblikovalski pogovor

Fakulteta za dizajn, 27. maj 2019 ― V sklopu WDO (World design organization), Fakulteta za dizajn organizira WDT Svetovni oblikovalski pogovor, ki bo dne 21.06.2019 v Mestni hiši v Ljubljani. WDT Svetovni oblikovalski pogovor zajema lokalne izzive z globalnim pomenom, katerih cilj je raziskati načine, kako lahko oblikovanje in sodelovanje pomagata pri iskanju rešitev. Tema letošnjega dogodka v Ljubljani so “SUSTAINABLE CITIES […]
Linška Ars Electronica in ljubljanski Sorosev center za sodobne umetnosti

Linška Ars Electronica in ljubljanski Sorosev center za sodobne umetnosti

ARS Svet kulture, 27. maj 2019 ― Z linške Ars Electronice je prispela novica, da bo nagrado za odličnost septembra prejela intermedijska umetnica Špela Petrič. Umetnici Špeli Petrič bodo na Ars Electronici za večletni avtorski opus Soočanja z rastlinskim drugim podelili nagrado za odličnost. Septembrski festival Ars Electronica v Linzu išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo, prav tako kot razstava Nadzor, kultivacija, razvoj o delovanju ljubljanskega Sorosovega centra za sodobne umetnosti med letoma 1993 in 1999, ki je do 6. junija na ogled v ljubljanskem Škucu.
Novice: Nakit ostane. Dediščina, naš najdragocenejši nakit - Javno vodstvo po razstavi

Novice: Nakit ostane. Dediščina, naš najdragocenejši nakit - Javno vodstvo po razstavi

Tolminski muzej, 27. maj 2019 ― Razstava Nakit ostane je na ogled v Tolminskem muzeju do 2. 6. 2019 in je plod sodelovanja arheologov iz Muzeja mesta Beograd (Srbija), Posavskega muzeja Brežice, Pokrajinskega muzeja Koper, Gorenjskega muzeja in Tolminskega muzeja. Z razstavo smo bogastvo arheološke dediščine na inovativen način povezali z zgodbami nove generacije. Za vse, ki bi o razstavi želeli izvedeti kaj več, pripravlja mag. Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja javno vodstvo po razstavi, pri ...

RIBA arhitekti: Stanovanje v bordelu

OUTSIDER, 27. maj 2019 ― Prenova stanovanja s pisano in burno preteklostjo, ki je s pomočjo RIBA arhitektov zaživelo svoj poln potencial. Prenove so neskončno zanimive tudi zato, ker se šele v procesu luščenja plasti, ki jih je v nek prostor nanesel čas, ta popolnoma razgali in razkrije. Zato so začetne faze vedno polne presenečenj in nepričakovanih odkritij, pripravljeni načrti… The post RIBA arhitekti: Stanovanje v bordelu appeared first on OUTSIDER.
Antonin Dvořák /1/

Antonin Dvořák /1/

ARS Skladatelj tedna, 27. maj 2019 ― Šlo mu je le za eno – pisati glasbo, ki bo prihajala od srca in segala do srca. »Imeti čudovito idejo ni nič posebnega. Ideja pride sama od sebe, nobenih zaslug nimamo za to. A vzeti dobro idejo in iz nje narediti nekaj velikega, to je najtežja stvar; to je tisto, čemur se reče resnična umetnost!«, tako je zapisal Antonin Dvořák, tokratni skladatelj tedna. Ni mu bilo do razvijanja novega sloga in ne do utiranja novih poti, šlo mu je le za eno – pisati glasbo, ki bo prihajala od srca in segala do srca – preprosto in iskreno.

POSVET o gledališču v javnem prostoru!

Ana Monro, 27. maj 2019 ― V prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) bo v ponedeljek, 3. junija od 9.00 do 18.00, potekal Posvet o gledališču v javnem prostoru, ki ga organizirajo naši dolgoletni prijatelji in sodelavci iz KUD Ljud. V okviru tega bosta med drugim potekali dve okrogli mizi, Izobraževanje o gledališču v javnem prostoru (od 10.15 do 12.15) in Položaj gledališča v javnem prostoru v Sloveniji (od 13.30 do 15.30), pri katerih bosta ... The post POSVET o gledališču v javnem prostoru! appeared first on Ana Monro.
Organist Bernard Winsemius

Organist Bernard Winsemius

ARS Obiski kraljice, 27. maj 2019 ― Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius Tokrat se bo z deli severno-nemških baročnih glasbenih mojstrov predstavil nizozemski organist Bernard Winsemius. Na amsterdamskem konservatoriju je študiral orgle v razredu Antona van der Holsta, poleg tega je na tej ustanovi diplomiral tudi iz zborovskega in orkesterskega dirigiranja. Danes deluje kot profesor za orgle na Konservatoriju v Roterdamu in je skupaj z Gustavom Leonhardtom organist v Novi cerkvi (Nieuwe Kerk) v Amsterdamu.
Za prgišče državnih služb

Za prgišče državnih služb

Airbeletrina, 27. maj 2019 ― Ko sem leta 2012 bolna, zlomljenega srca in obremenjena z zaključevanjem diplomskega dela, v katero nisem zares verjela, v temi tetine draveljske garsonjere s privlačnim razgledom na severno obvoznico na dah pogledala prvi dve sezoni, še nisem vedela tega, kar se danes zdi očitno – ali pa znam vsaj bolj jedrnato povzeti: moje odraščanje bosta zaznamovali Igra prestolov in kriza liberalizma.
Antonin Dvořak /5/

Antonin Dvořak /5/

ARS Skladatelj tedna, 27. maj 2019 ― Po vrnitvi iz Amerike je Dvořák nadaljeval s poučevanjem na praškem konservatoriju. Po vrnitvi iz Amerike je Dvořák nadaljeval s poučevanjem na praškem konservatoriju, kjer je svoje izkušnje posredoval bodočim češkim skladateljem Oskarju Nedbalu, Vitezslavu Novaku in Josefu Suku, v poznem obdobju življenja pa se je skladatelj s svojo glasbo dotaknil tudi kraljestva mitov in pravljic.

Šola za vse

UGM, 27. maj 2019 ― Prostovoljske skupine študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo v Ljubljani so med leti 2010–17 izvedle pet humanitarnih projektov v Afriki.
Antonin Dvořak /4/

Antonin Dvořak /4/

ARS Skladatelj tedna, 27. maj 2019 ― Njegova glasba je našla pot v deželo, ki je tradicionalno gostiteljica velikih genijev – v Anglijo: leta 1891 pa je prejel še ponudbo, ki je imela velike posledice za njegovo življenje.. Leta med 1878 in 1880 so znana kot Dvořakov slovanski čas – zanj je značilno močno nagnjenje h koreninam slovanske ljudske glasbe, hkrati so bila to najbolj ustvarjalna skladateljeva leta. Zatem je njegova glasba našla pot v deželo, ki je tradicionalno gostiteljica velikih genijev – v Anglijo: leta 1891 pa je Dvořak prejel še ponudbo, ki je imela velike posledice za njegovo nadaljnje življenje in delo: vabilo v Združene države Amerike.
Antonin Dvořák /3/

Antonin Dvořák /3/

ARS Skladatelj tedna, 27. maj 2019 ― Doslej anonimni violist v orkestru je postal obetajoči skladatelj. Doslej anonimni violist v orkestru je postal obetajoči skladatelj. Spodbujen s pozitivnimi kritikami se je zatem izkazal z novimi deli, ki so nastajala drugo za drugo: s tremi godalnimi kvarteti, komično opero enodejanko, številnimi krajšimi skladbami, ki so se žal porazgubile ter z dvema novima simfonijama – v E-duru in d-molu. Leta 1874 in 1875  je ustvaril tudi nekaj Nocturnov – namenil jih je orkestru oz. za violini in klavirju ter klavirju štiriročno.
Antonin Dvořák /2/

Antonin Dvořák /2/

ARS Skladatelj tedna, 27. maj 2019 ― V času po koncu študija na praški orgelski šoli oz. preden se je poročil, je ustvaril  neverjetno število glasbenih del. V času po koncu študija na praški orgelski šoli oz. preden se je poročil, je ustvaril  neverjetno število glasbenih del, čeprav takrat ni bilo nobeno od njih izvedeno. In ker je bil izredno samokritičen,  je večino napisanega uničil. Prvo delo, za katerega je menil, da je dovolj dobro, da mu dodeli opusno številko in s katero je uradno začel svojo skladateljsko kariero, je bil Godalni kvartet v a-molu iz leta 1861.

Vsebinske mreže so pomemben del NVO sektorja

Asociacija, 27. maj 2019 ― Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij Slovenije, ki ga v letošnjem letu koordinira Društvo Asociacija, je 22. maja 2019 organiziral letno nacionalno srečanje nevladnih organizacij z naslovom »Perspektive vsebinskih mrež«. Cilj letošnjega srečanja je bil pogledati na vsebinske mreže iz različnih perspektiv, predvsem pa po sprejetju Zakona o nevladnih organizacijah, ki ureja delovanje vsebinskih mrež, pregledati … Preberi več o Vsebinske mreže so pomemben del NVO sektorja
Edi Šelhaus (1919-2011)

Edi Šelhaus (1919-2011)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 27. maj 2019 ― V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani so nedavno odprli razstavo z naslovom Edi Šelhaus. Retrospektiva. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani so nedavno odprli razstavo z naslovom Edi Šelhaus. Retrospektiva. Z njo zaznamujejo stoletnico rojstva enega najbolj znanih slovenskih fotoreporterjev. V Muzeju hranijo večino Šelhausovega fotografskega fonda iz njegovega več kot šestdesetletnega ustvarjalnega obdobja od druge svetovne vojne do začetka 21. stoletja. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom pa boste slišali pogovor, ki ga je ob Šelhausovi devetdesetletnici posnela Ingrid Kovač Brus.
Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

ARS Izšlo je, 27. maj 2019 ― Romaneskni junak živi urejeno življenje, po upokojitvi pa načrtuje, da bo prebral zbirko Sto romanov. Ali bo trajalo? Ali mu bo uspelo? Urednik, založnik, poznavalec knjigarstva, maratonec in avtor vrste knjig Samo Rugelj je pred meseci pri založbi Litera objavil roman Resnica ima tvoje oči in se z njim uvrstil med deseterico najboljših romanov minulega leta. Njegov romaneskni junak Miha Premrl na prvi pogled obvladuje in živi srečno življenje in takšno naj bi bilo tudi po njegovi upokojitvi ob koncu koledarskega leta. Toda življenje še kako preseneti romanesknega junaka … Več o romanu je povedal avtor v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebral pa je tudi kratek odlomek iz romana. Vabljeni k poslušanju.

Predstavitev knjige Maribor v času mestnega načelnika dr. Franja Lipolda

Kamra.si, 27. maj 2019 ― Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča in Pokrajinski arhiv Maribor vas v sredo, 29. maja 2019, ob 18. uri vljudno vabita v Pokrajinski arhiv v razstavišče Archivum na predstavitev knjige mag. Nine Gostenčnik Maribor v času mestnega načelnika dr. Franja Lipolda (1931-1935). Knjiga predstavlja obdobje, ko sta se Maribor in širša regija soočala z resnimi gospodarskimi in socialnimi težavami. Vodstvo mariborske mestne občine se je tako moralo spopasti z močnim udarcem gospodarske krize, s posledicami doseljevanja prebivalstva in socialno stisko ter zaradi tega sprejemati hitre in pametne odločitve ter meščanom omogočiti dostojno življenje. Avtorica predstavlja delo mestne uprave v omenjenem času, njeno reorganizacijo, ustanovitev Mariborskih mestnih podjetij, nekatere investicije, poskuse za uresničitev ideje o Velikem Mariboru, socialno sliko mesta ter takratne večje prireditve in proslave.

Neža Ambrožič: Žverca

Koridor, 27. maj 2019 ― Na literarnem festivalu Rdeča nit nagrajena kratka zgodba z naslovom Žverca, avtorice Neže Ambrožič. The post Neža Ambrožič: Žverca appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Brane Mozetič: Sanje v drugem jeziku / Amalija Jelen Mikša: Vražji grižljaj

Brane Mozetič: Sanje v drugem jeziku / Amalija Jelen Mikša: Vražji grižljaj

ARS S knjižnega trga, 27. maj 2019 ― Juan Octavio Prenz: Samo drevesa imajo korenine / Lenart Škof: Antigonine sestre V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili pesniški zbirki Braneta Mozetiča Sanje v drugem jeziku, romanoma Amalije Jelen Mikša  Vražji grižljaj in Juana Octavia Prenza Samo drevesa imajo korenine ter monografiji Lenarta Škofa Antigonine sestre. Recenzije so napisali Peter Semolič, Robi Šabec, Andrej Rot in Marija Švajncer.
Jezikovne tehnologije: nevronsko strojno prevajanje

Jezikovne tehnologije: nevronsko strojno prevajanje

ARS Jezikovni pogovori, 27. maj 2019 ― Digitalizacija jezika deluje tudi v smeri »umetnih novinarjev«, ki bi lahko iz posnetka naredili reportažo Razumevanje jezika je povezano z razumevanjem življenja. Če hoče umetna inteligenca dejansko razumeti zapletenejša besedila, potem mora razumeti kontekste naših konkretnih življenjskih situacij. O tem, kako postaja naša podoba sveta računalniškostrojno vse bolj berljiva, smo se pogovarjali z dr. Simonom Krekom, raziskovalcem v Laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, vodjo Centra za jezikovne vire in tehnologije pri Univerzi v Ljubljani.
V Novem mestu začetek petega festivala Sem glasba, sem mesto

V Novem mestu začetek petega festivala Sem glasba, sem mesto

Misli, 27. maj 2019 ― V Novem mestu se drevi začenja petdnevni 5. festival klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto, ki ga pripravljata Zavod Novo mesto in tamkajšnja občina. Na različnih mestnih prizoriščih pester koncertni program ponudil od klasičnih zvokov preteklih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev, so napovedali prireditelji.

Literarni večer z Amalijo Jelen Mikša

Kamra.si, 27. maj 2019 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer z Amalijo Jelen Miška, dolgoletno novinarko Televizije Slovenija in filmsko ustvarjalko. V pogovoru s Slavko Brajović Hajdenkumer bo predstavila svoj literarni prvenec Vražji grižljaj. Lirsko obarvan roman, v katerem se prepletajo ženske zgodbe, je izšel pri Založbi Obzorja. Srečali se bomo v četrtek, 6. junija 2019, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  

27. maja 1926 je umrl Srečko Kosovel, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 27. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. maja 1926 je v Tomaju umrl Srečko Kosovel, slovenski pesnik, kritik in publicist. Rodil se je 18. marca 1904 v Sežani.  Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Pliskovico na Dolenjem Krasu, vendar tam niso ostali dolgo. Leta 1908 so se naselili v Tomaju, kjer so živeli v šoli. V Tomaju je obiskoval osnovno šolo. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje Trst. V to mesto je kot otrok veliko hodil in je imelo v njegovem srcu poseben prostor. Pri Kosovelih je bilo zanimanje za umetnost splošno. Hodili so v Trst v gledališče in na koncerte ali k prijateljem in znancem, ki so bili podobnega duha, in ti so bili večkrat gostje pri njih v Tomaju. Po opravljeni osnovni šoli se je leta 1916 vpisal na realko v Ljubljani, na kateri je bil učni jezik nemški. Začel je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih, izdajati je začel tudi tiskan dijaški list Lepa Vida in zbral v njem vrsto mladih, vendar ga je moral zaradi neplačanih dolgov ustaviti. Leta 1920 je tam srečal Ludvika Mrzela. Istega leta se je odzval na fašistično politiko Italije, ki je požgala Narodni dom v Trstu. Ko je leta 1922 maturiral, se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Sodeloval je pri avantgardistični reviji Trije labodi, ki je začela izhajati leta 1921 v Novem mestu. Organiziral je literarno-dramatični krožek, predavanja in literarne večere v Ljubljani in pred delavci v Zagorju. Leta 1925 je s svojimi vrstniki prevzel urejevanje revije Mladina. Pripravljal je tudi zbirko Zlati čoln, ki pa ni izšla.

Mineva 80 let od smrti avstrijskega pisatelja Josepha Rotha

Misli, 27. maj 2019 ― Mineva 80. let od smrti avstrijskega pisatelja in publicista judovskega rodu Josepha Rotha. Veljal je za enega najeminentnejših Evropejcev svojega časa. V svojih delih je z nostalgijo in izjemnim uvidom v prihodnost upodobil čas in krhko usodo človeške eksistence v obdobju razpada starega svetovnega reda med obema vojnama.

V Bangkoku se predstavljajo slovenski pionirji video umetnosti

Misli, 27. maj 2019 ― Mariborska GT22 in Fundacija Sonda soorganizirata razstavo Pionirji video umetnosti iz Tajske, Slovenije in Norveške (od leta 1980), ki je trenutno na ogled v Bangkoku. Kot izpostavljajo kuratorji, gre za enega izmed možnih retrospektivnih kronoloških pregledov polja video umetnosti treh različnih kontekstov, treh različnih držav.
še novic