Poletno predavanje: Kako ostati mlad?

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. avgust 2019 ― V petek, 30. avgusta 2019, so Občinsko knjižnico Prebold napolnile nadvse koristne motivacijske misli. V predavanju z naslovom »Kako ostati mlad?« sta o pomlajevalnih učinkih gibanja govorila pisateljica in antropologinja Jasmina Kozina Praprotnik ter motivator zdravega načina življenja in profesor športne vzgoje Urban Praprotnik, ki skupaj vodita največjo slovensko tekaško druščino Urbani tekači. Beseda je najprej tekla o učinku Roseto, o ljudstvu, čigar zdravje temelji na tem, da je med seboj izjemno socialno povezano. Poleg vsakodnevnega gibanja in zdravih navad so prav družbeni stiki tisti, ki pišejo dolge življenjske zgodbe. Predavatelja ...
Nagrada novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze Vesni Lemaić

Nagrada novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze Vesni Lemaić

Misli, 30. avgust 2019 ― Prejemnica nagrade novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze lanskega leta je Vesna Lemaić za zbirko Dobrodošli, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. "Vesna Lemaić je kratke zgodbe svoje zbirke zbrala pod naslovom, ki sicer sugerira dobrodošlico drugemu, vendar zbirka preigrava vso dvoumnost njenih možnih gest in pomenov," je zapisala žirija.

Dom kulture Kamnik krepi sodelovanje z lokalno skupnostjo

Kamnik.info, 30. avgust 2019 ― Dobrodošli pod krošnjo kulture v novi abonmajski sezoni 2019/20. Dom kulture Kamnik, ki je v upravljanju Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, tudi za letošnjo sezono pripravlja raznolik program. Vpis abonmajev bo mogoč od 2. septembra dalje, ko se po poletnem odmoru pričenjajo uradne ure Doma kulture Kamnik. Po lanskoletni uspešni izvedbi novega Abonmaja ...
112

112

MMC Gledamo, 30. avgust 2019 ― Prvenec danskega režiserja Gustava Möllerja je sicer vaja iz sloga, že viden koncept - a obenem tudi dobro speljana, kompaktna, klavstrofobična kriminalka, ki se v celoti naslanja na naše predstave o tem, kaj se dogaja na drugi strani telefonske linije.
Lavreatke literarnih nagrad

Lavreatke literarnih nagrad

ARS Kulturna panorama, 30. avgust 2019 ― Ta teden so podelili kar tri literarne nagrade - Veronikino za poezijo, nagrado za najboljšo zbirko kratke proze v Novem mestu, naš program Ars pa je izbral avtorico najboljše zgodbe hišnega natečaja Nagrade Arsovega natečaja za najboljšo kratko zgodbo smo podelili na odprtju festivala Noči v Stari Ljubljani, ki se ga že sedmič zapored udeležuje tudi Tretji program Radia Slovenija. Seznanili vas bomo s poudarki projekta Ars na Nočeh v Stari Ljubljani, ki je tudi letos na ulico prinesel poglobljen razmislek, glasbo in literaturo. Obiskali smo tudi poletno šolo Moderne galerije, ki sta jo zasnovala priznani ruski filozof in kurator sodobne umetnosti Boris Groys in direktorica Zdenka Badovinac. Ob koncu pa vam bomo približali tretji mednarodni bienale akvarela Castra v Ajdovščini.

Naslednje tekmovanje za pesem Evrovizije bo v Rotterdamu

Misli, 30. avgust 2019 ― Nizozemski Rotterdam bo prihodnje leto prizorišče 65. tekmovanja za pesem Evrovizije. Premagal je Maastricht, ki se je prav tako potegoval za gostitelja, so sporočili iz Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Polfinala bosta 12. in 14. maja, finale pa 16. maja 2020, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tekmovanje bo potekalo v dvorani Ahoy.
Arsov popoldan in večer v stari Ljubljani

Arsov popoldan in večer v stari Ljubljani

ARS Svet kulture, 30. avgust 2019 ― V Mestnem muzeju Ljubljana in v etru ob 17. uri pripravljamo pogovor o predlogu novele zakona o medijih, o njegovih rešitvah, med drugim o sovražnem govoru in kako ga zajeziti. Po včerajšnjem odprtju festivala Noči v stari Ljubljani se danes nadaljuje program, ki ga sooblikuje naš radio. Jutri se končujejo Salzburške poletne igre; kakšen je bil letošnji program, bo pojasnil poročevalec Dejan Juravič.

Sindikat in kolektivna pogodba za stroko!

OUTSIDER, 30. avgust 2019 ― V sredo 28. avgusta se je v sejni dvorani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije odvila predstavitev pobude, ki bo že v kratkem prav lahko imela dolgoročne posledice za razmere v arhitekturni in krajinskoarhitekturni stroki. Štirje arhitekti: Srđan Nađ, Daniel Mole, Rok Triller in Tina Ferfila, so predstavili pobudo za ustanovitev Sindikata arhitektov, krajinskih arhitektovin prostorskih načrtovalcev… The post Sindikat in kolektivna pogodba za stroko! appeared first on OUTSIDER.
Ivo Lenščak v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

Ivo Lenščak v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

ARS Likovni odmevi, 30. avgust 2019 ― Pregledna razstava ob 90. obletnici rojstva Pregledna razstava Ivo Lenščak, slikar je rezultat popisa zapuščine umetnika, nečaka Vena Pilona, ki presega sto del. Približno polovica del je nastala na papirju in v tem sklopu so najboljše njegove študijske risbe iz akademije. V grafiki mojstrsko ustvarja v tehnikah litografije, lesoreza in jedkanice, vse iz časa študija v Ljubljani. V slikarstvu uporablja različne nosilce in materiale. V arhivu galerije hranijo tudi korespondenco med Ivom Lenščakom in Venom Pilonom, ki je bila pomembna opora pri razumevanju Lenščakovega odnosa do lastne ustvarjalnosti. Ideja o pregledni razstavi je rasla skupaj s popisom njegove zapuščine, umetnikovo življenje in delo je predstavljeno s pomočjo dokumentarnega gradiva, likovne zapuščine družine in spominov prijateljev, sodelavcev in njegove ožje družine. Ob razstavi, ki bo odprta do 13. oktobra, je izšel tudi obsežen katalog. K pogovoru o razstavi je Maja Žel – Nolda v oddaji Likovni odmevi povabila direktorico Pilonove galerije Tino Ponebšek, ki je s Tanjo Cigoj tudi kustosinja razstave.
Željko Kozinc

Željko Kozinc

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 30. avgust 2019 ― Vedno želim biti svoj. Sem radoveden človek, med drugi pove Željko Kozinc v intervjuju. Njegov opus mu pritrjuje. Željko Kozinc je izjemno vsestranski avtor. Kot scenarist se je podpisal pod vrsto zanimivih scenarijev – po njegovih scenarijih je Božo Šprajc posnel družbenokritična filma Krč (1979) in Dih (1983), Jane Kavčič otroški film Učna leta izumitelja Polža (1982), Andrej Mlakar pa Christophoros (1985), ki tematizira spravo med nekdanjima sovražnikoma. Zelo obsežen je Kozinčev pripovedni opus, katerega razpon sega od vojnih travm do sodobnosti, njegova poezija pa se sicer navezuje na intimistično izkušnjo in tradicijo, vendar jo prenavlja in posodablja z modernističnimi intervencijami. Njegova najnovejša zbirka Pomlad kot zmeraj tako predstavlja avtorja kot pesnika, ki še ni rekel poslednje besede. Še najbolj znan in bran je umetnik po svojih potopisih, hvalnicah domovini in njenim lepotam ter zanimivostim. Toda čeprav so njegovi potopisi pisani kot spodbuda morebitnim izletnikom, se Kozinc ne odpove osebnim komentarjem, kot na primer v besedilu o jasi Kunč. Ob okroglem jubileju se je z Željkom Kozincem pogovarjal Marko Golja. Vabljeni k poslušanju.

Ptuj - najlepši

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave intarzij Voja Veličkovića in fotografij Borisa Fariča PTUJ – NAJLEPŠI, ki bo v petek, 6. septembra 2019, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). Na otvoritveni slovesnosti bodo nastopili učenci in profesorji Glasbene šole Karol Pahor Ptuj. Razstava bo na ogled do 6. oktobra 2019.  
REFRESH na Crestive Synergy + v Varaždinu

REFRESH na Crestive Synergy + v Varaždinu

ZZMS, 30. avgust 2019 ― Na dogodek Creative Synergies, ki ga organizira CED Hrvaška v sodelovanju s CED Avstrija in CED Slovenija in je bil del spremljevalnega programa festivala Špancirfest, je bil kot primer dobre prakse povabljen tudi naš projekt REFRESH – Young art(ist)s refreshing heritage sites.  V predstavitvi projekta, ki ga vodi Združenje, smo obiskovalcem dogodka pokazali video iz […] The post REFRESH na Crestive Synergy + v Varaždinu appeared first on ZZMS.
HSIENYU CHENG in TING TONG CHANG / DRUGO ŽIVLJENJE: HABITAT

HSIENYU CHENG in TING TONG CHANG / DRUGO ŽIVLJENJE: HABITAT

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 30. avgust 2019 ― HSIENYU CHENG & TING TONG CHANG (TW): 'Drugo življenje: Habitat' Instalacija, v kateri je povezano in soodvisno prepleteno življenje živih organizmov (komarjev) z računalniško generiranimi avatarji, nas sooča z lastno razpetostjo bivanja med realnim in virtualnim. Skozi umetniško delo se pred nami razpira odvisnost življenja od tehnologije, ki je prisotna na vseh ravneh našega delovanja. HSIENYU CHENG & TING TONG CHANG (TW): 'SecondLife: Habitat' The installation, in which the life of living organisms (mosquitoes) is connected and codependently intertwined with computer generated avatars in digital space, confronts us with our own existance split between the real and virtual. The artwork points to bare life’s dependency on technology that pervades all spheres and scales of being.
SLOVO

SLOVO

Airbeletrina, 30. avgust 2019 ― Po tem, ko sem odprla ta nesrečni wordov dokument svojega poslovilnega članka na AirBeletrini, sem, še preden bi lahko napisala napisala prvi stavek tega teksta, na Youtubu pogledala zadnji video Lepe Afne (Moje poletje 2019), ContraPoints (Men), na Instagramu našla vse posnetke Taylor Swift, ki na podelitvi nagrad VMA pije gintonik (?), in si ogledala nastop Lizzo z iste prireditve. Potem sem naletela na fotko sester Hadid in Taylor Swift in pogooglala še slike za »young bella hadid« in razmišljala o besedah, ki jih je malo prej, ko sem začela z internetno seanso, rekla ContraPoints (»My plastic surgeon is an artist.«).
Marko Šajn: Izgubljen v prostoru6. – 27. september...

Marko Šajn: Izgubljen v prostoru6. – 27. september...

Hiša kulture v Pivki, 30. avgust 2019 ― Marko Šajn: Izgubljen v prostoru6. – 27. september 2019otvoritev: 6. september ob 19. uriKustosinja razstave je Mojca Grmek.Marko Šajn je vizualni umetnik najmlajše generacije, ki deluje na področju grafičnega oblikovanja in umetniških publikacij, v slikarstvu pa se šele uveljavlja. Izhodišče njegovega ustvarjanja je vseskozi risba, ki jo razume kot najbolj pristen način umetniškega izražanja, in to velja tudi za njegovo slikarstvo. V preteklem obdobju, ko se je posvečal pretežno abstrakciji, je podobo gradil s kombiniranjem stilizirane risbe in barvnih ploskev, izpeljanih iz osnovnih geometrijskih oblik, pri tem pa kot dodatni element pogosto uporabljal vzorec in občasno tudi prepoznavne figuralne motive.V zadnjem času se vse bolj posveča izbranim figuralnim motivom. V ospredju njegovega zanimanja je stilizirana človeška figura, ki jo skuša prikazati s čim manj potezami in barvnimi ploskvami, a pri tem še vedno ohraniti osnovno formo in občutek gibanja. Sprva je figura postavljena v prostor, ki ga označuje le nekaj osnovnih elementov, denimo meja horizonta ali luknja v tleh, kasneje pa tudi ti osnovni zaznamki prostora izginejo. V najnovejši seriji slik, predstavljeni na tokratni razstavi, umetnik stopi korak naprej v tej smeri, saj v njej raziskuje razmerje med figuro in prostorom, ki je ekvivalenten platnu. Figura, ki nastopa na teh slikah, je skrajno stilizirana, celo tipizirana, saj se povsod pojavlja brez obraznih potez, z enako pričesko in v enakih oblačilih. Postavljena je na monokromno rožnato ozadje v različnih telesnih položajih, iz katerih lahko razberemo, da skuša vzpostaviti odnos z robom platna. Umetnik nam z naslovom razstave Izgubljen v prostoru ne sporoča nič več in nič manj kot to (kar je tudi osnovna ideja serije), podrobnosti o tem, kdo je figura, kaj je prostor in kakšno je njuno razmerje, pa prepušča interpretaciji vsakokratnega gledalca.────────────Marko Šajn (1990) je leta 2011 vpisal študij slikarstva in grafike na Akademiji za likovno ume
12. september ob 18. uri: Razstava članov Fotografskega društva Jesenice; Kosova graščina

12. september ob 18. uri: Razstava članov Fotografskega društva Jesenice; Kosova graščina

Gornjesavski muzej, 30. avgust 2019 ― Jeseniški muzealci vas vabimo na odprtje društvene fotografske razstave članov Fotografskega društva Jesenice, ki bo v Muzeju Kosova graščina 12. septembra 2019 ob 18. uri. Na razstavi bodo predstavljene zadnje najboljše fotografije članov društva, ki sledijo načelu čim več prispevati s svojim delovanjem k oblikovanju kulturno ozaveščene družbe. Razstava je pokazatelj trenutnega stanja fotografske umetnosti [...]

150. obletnica osmega tabora v Ormožu

Kamra.si, 30. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Občina Ormož vabita na SLAVNOSTNO AKADEMIJO OB 150. OBLETNICI OSMEGA TABORA V ORMOŽU (1869–2019), ki bo v soboto, 7. septembra 2019, ob 17. uri pred ormoškim gradom. 8. avgusta 1869 je peščici narodnozavednih ormoških Slovencev uspelo organizirati tabor, na katerem so se odločno izrekli za ideje Zedinjene Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Po slovesnosti prijazno vabljeni na prijetno druženje pred Grajsko pristavo Ormož. V primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Domu kulture Ormož.
The Haunting of Hill House – 1. sezona (2018)

The Haunting of Hill House – 1. sezona (2018)

Deseta umetnost, 30. avgust 2019 ― Mike Flanagan je filmar, ki se je s svojimi nizkoproračunskimi biserji (Oculus, Hush, Absentia) prebil med vidnejše kreatorje novodobnih grozljivk, ki uspešno ohranjanjo ravnotežje med komercialno vabljivo vsebino in pristnim avtorskim pečatom. Toda na svoj veliki podvig je še čakal in ga končno dobil z 10 – delno nadaljevanko The Haunting of Hill House, sicer zelo svobodno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Zdaj ali nikoli  Beneški filmski festival: Izjemen nivo programa vendarle ni vzdržal  Zbirka filmov Christopherja Nolana  Cannes 2018 – 2. dan: ogled treh filmov, Martin Scorsese in Ryan Coogler  Grinch Copyright © Deseta umetnost [The Haunting of Hill House - 1. sezona (2018)], All Right Reserved. 2019.
Na Ljubljana Festivalu ponovno Vlado Kreslin

Na Ljubljana Festivalu ponovno Vlado Kreslin

Misli, 30. avgust 2019 ― V Križankah bo danes nastopil Vlado Kreslin na tradicionalnem koncertu v okviru Ljubljana Festivala, s katerim vsako leto napove bližajoči se konec festivalskega poletja. To bo njegov 28. nastop na tem prizorišču, spremljali ga bodo Mali bogovi, Beltinška banda in Slovenski nacionalni mladinski orkester z dirigentko Živo Ploj Peršuh.

Andreja Pavle Jurman bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 30. avgust 2019 ― Andreja Pavle Jurman je profesorica slovenščine na Gimnaziji Ledina v Ljubljani in uspešna mentorica šolske dramske skupine Carpe diem, ki ima na šoli dolgoletno tradicijo. Sodeluje tudi s Centrom za jezikovne vire in tehnologije in je aktivno vpeta v mednarodne izmenjave v okviru projekta Erasmus+. Tudi Tjaša Mislej je bivša ledinka in dobitnica priznanja kulturni ambasador Gimnazije Ledina v letu 2019. Andreja Pavle Jurman je s pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil izbrala njeno besedilo Skladišče.
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 30. avgust 2019 ― Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče […] Predstavljamo tradicijske ljudske pevce in godce različnih slovenskih etnij ter zamejstva, glasbenike, ki načrtno poustvarjajo ljudsko glasbo za koncertni oder ali pa za ponovno navzoče hišno muziciranje.
Breka Fest XII

Breka Fest XII

SIGIC - Novice, 30. avgust 2019 ― V prekmurski vasici Srednja Bistrica bo v izvedbi Društva alternativne mladine (D.A.M.B.) 30. in 31. avgusta 2019 potekala dvanajsta edicija festivala Breka Fest.

Ted Oonk: TIS IS NOT ABOUT YOU

Fotogalerija Stolp, 30. avgust 2019 ― Nizozemska fotografinja in vizualna umetnica Ted Oonk se je rodila leta 1987. Študirala je fotografijo in likovno umetnost na Nizozemskem ter vizualno umetnost v Belgiji. Njeno delo je predstavljeno tako na domači kot tudi mednarodni ravni. Razstavljala je že na Nizozemskem, v Belgiji, Združenih državah Amerike in Južni Koreji. Oonkino delo je osredotočeno na to, kako prikrivamo in izpostavljamo ranljivosti, standarde in norme v vizualni kulturi. Prav tako s svojimi fotografijami, videi in...

Ted Oonk: TIS IS NOT ABOUT YOU

Fotogalerija Stolp, 30. avgust 2019 ― Nizozemska fotografinja in vizualna umetnica Ted Oonk se je rodila leta 1987. Študirala je fotografijo in likovno umetnost na Nizozemskem ter vizualno umetnost v Belgiji. Njeno delo je predstavljeno tako na domači kot tudi mednarodni ravni. Razstavljala je že na Nizozemskem, v Belgiji, Združenih državah Amerike in Južni Koreji. Oonkino delo je osredotočeno na to, kako prikrivamo in izpostavljamo ranljivosti, standarde in norme v vizualni kulturi. Prav tako s svojimi fotografijami, videi in...
še novic