MARATON in PRITEČI V HIŠO

Hiša otrok in umetnosti, 23. oktober 2019 ― V soboto zjutraj poteka Ljubljanski maraton. Zato smo za vse, ki se boste kljub zaporam cest prebili do Hiše na predstavo Žebljiček možiček ob 10.00, pripravili akcijo Priteči v Hišo in prejeli boste evro popusta za nakup vsake otroške vstopnice. 
Ogled zbirk na dvorcu Visoko

Ogled zbirk na dvorcu Visoko

Loški muzej, 23. oktober 2019 ― Ogled zbirk na dvorcu Visoko bo zaradi gradbenih del možen le še do 17. 11. 2019, nato pa bodo muzejske zbirke nekaj časa zaprte.  Zbirke si lahko ogledate še ta konec tedna, to je 26. in 27. oktobra, med 10. in 19. uro, oba dva dneva bo odprta tudi kavarna.
Emavs

Emavs

Vrabec Anarhist, 23. oktober 2019 ― Videla boš … V pritličju sta velika dnevna soba in kuhinja. V prvem nadstropju živijo azilanti, tvoja soba pa je v drugem nadstropju na podstrešju. The post Emavs appeared first on Vrabec Anarhist.
NOVE POZICIJE: SAŠO VRABIČ, ARJAN PREGL, TINA DOBRAJC in DUŠA JESIH

NOVE POZICIJE: SAŠO VRABIČ, ARJAN PREGL, TINA DOBRAJC in DUŠA JESIH

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 23. oktober 2019 ― Razstava z naslovom Galerija Y: Nove pozicije je prva skupinska razstava avtorjev Galerije Y, hkrati pa so s to razstavo tudi uradno otvorili nove galerijske prostore Galerije SLOART (in Galerije Y) na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Razstava Nove pozicije odstira pogled na najnovejšo produkcijo štirih prepoznavnih slovenskih slikarjev: Saše Vrabiča, Arjana Pregla, Tine Dobrajc in Duše Jesih. Sodelujoči umetniki so vsi že dobro uveljavljeni slikarji na slovenski likovni sceni, ki na svoji poti stalno odkrivajo oz. identificirajo svoje mesto, svojo pozicijo v okolju, v likovnem izrazu, v kulturni sferi, na trgu, v strokovnih krogih, v splošni prepoznavnosti. Vsak od njih se s svojega zornega kota preko umetniških del odziva na svet, ki ga/jo obdaja. Razstavljena umetniška dela prikazujejo nekaj njihovih najnovejših odzivov ter njihovo raznolikost, aktualnost ter vprašanja, ki jih odpirajo. Razstavo kurirata Katarina Hergouth in Tina Fortič Jakopič.

Pri Mladinski knjigi štirje novi prevodni romani

Misli, 23. oktober 2019 ― Pri Mladinski knjigi so predstavili štiri romane: delo francoskega pisatelja Mathiasa Enarda Cona, postavljeno v širši sredozemski prostor, roman z elementi kriminalke priznane dramatičarke Yasmine Reza Babilon, knjigo indijske bookerjeve nagrajenke Arundhati Roy Ministrstvo za najvišjo srečo in roman Sally Rooney Normalni ljudje.

MICHAEL GIRA

Kino Šiška, 23. oktober 2019 ― Pred njegovim solističnim nastopom v Kinu Šiška, ki bo v sredo, 23. oktobra, smo se pogovarjali s singer-songwriterjem in multiinstrumentalistom Michaelom Giro, ki bo z novo inkarnacijo svoje zasedbe Swans konec tedna objavil novo, dvojno ploščo Leaving Meaning. Na željo njegovega menedžmenta je beseda zato tekla predvsem o novem albumu in novih smernicah Swansov, bo pa Gira nekaj komadov s plošče umestil tudi v repertoar svojega tokratnega nastopa...

Perturbator / The Algorithm

Kino Šiška, 23. oktober 2019 ― Na sobotni večer sem se pokašljujoč in smrkajoč prebijal skozi metalsko množico proti zgornjemu odru Kina Šiška. A metalska množica se ni obnašala kot se zanjo spodobi. Namesto mrkega mahanja z lasmi ali moshanja so dolgolasci evforično poskakovali, po zraku nabirali namišljene češnje in menjavali nevidne žarnice. Pravzaprav tudi glasba z odra ni bila metal. Zastavlja se torej vprašanje, zakaj o tem torej sploh berete na Paranoidu?

Koncertni Utrinek: Perturbator, The Algorithm

Kino Šiška, 23. oktober 2019 ― Še malo na krilih tehno raspaljotke, ki je dan pred tem zatresla Božidar, sem si drznil odpraviti se v Kino Šiška na popolnoma drugačno, a vendar elektronsko podkovano kombinacijo: Perturbator in The Algorithm, dva francoska dvojca, ki spajata metal komponente in plesne ritme v presenetljivo zabavno celoto.

Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Mlada arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino sta majceno stanovanje oblikovala kot odprt in fleksibilen prostor, ki presega omejitve svoje velikosti tako oblikovno kot funkcionalno. Majhna površina klasičnega enosobnega stanovanja iz 70. let prejšnjega stoletja je bila pred prenovo še dodatno razdrobljena na posamezne prostore, da bi na kvadraturi 31m2 lahko dobili… The post Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih appeared first on OUTSIDER.

Miloš Kosec: Deluxe arhitektura

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― V Ljubljani se menda v naslednjih letih obeta množica novih luksuznih gradenj. Pustimo ob strani dejstvo, da se pri nas vse odvija v predvidljivem investicijskem valu:  vsi investitorji, ki so še leto ali dve nazaj vlagali v bitcoine, letos pač vlagajo v luksuzne nepremičnine. Takšno monoprogramsko vlaganje je najboljši porok za novo krizo. Namesto pritoževanja… The post Miloš Kosec: Deluxe arhitektura appeared first on OUTSIDER.
Kinobalon na 30. LIFFu

Kinobalon na 30. LIFFu

Kinodvor, 23. oktober 2019 ― Kinobalon na LIFFe prinaša izbor najboljših filmov sodobne produkcije za otroke in mlade. Posamezni filmi bodo na ogled zgolj v času festivala. Vstopnice so že v prodaji!

'Doma sem tam, kjer je sonce'

Kamra.si, 23. oktober 2019 ― Slikarka Mojca Kovač (1949), domačinka z Raven, je svojo sedemdesetletnico praznovala tudi z razstavo svojih del v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah. V kulturnem programu so sodelovali: Marko Havle na klarinetu, sopranistka Vanja Mori ter Korošice, pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ravne na Koroškem.
Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

Projektu BIO 26 velika nagrada Brumen

CZK, 23. oktober 2019 ― V Narodni galeriji so odprli pregledno razstavo 9. bienala Brumen in podelili nagrade za odlično slovensko oblikovanje Brumen, najvišja strokovna oblikovalska odlikovanja na nacionalnem nivoju. Žirija je v 7 kategorijah podelila 31 nagrad, veliko nagrado Brumen pa je prejela oblikovalska in naročniška ekipa projekta Bienale oblikovanja BIO 26| Skupno znanje.

N. O. B., Narodnoosvobodilna Brina

Kriterij.si, 23. oktober 2019 ― N. O. B., Narodnoosvobodilna Brina Bara Kolenc: Brina Urednik Wed, 10/23/2019 - 10:25 N. O. B., Narodnoosvobodilna Brina Ne morem se nagledati fotografij partizank in partizanov! Kako sporočilne so, vsak obraz je čist, svež, čil, »mlad in poln nad«. In svoboden! Pismo, srečni so! Še tisti, ki bodo zdaj zdaj ustreljeni, z nasmehi pripovedujejo zgodbo o samouresničitvi! Današnji človek, potisnjen v limbo družbene nedorečenosti, ne more mimo hrepenenja, da bi bil tudi sam nekoč v tako živi tovarišiji. Na kakšni partizanski fotografiji! Brutalno iskren bom. Plesni in gibalni neuk mojega kova težko odmeri plesne in gibalne razsežnosti performansa o Brini. Poleg tega me trboveljski gen vedno vleče zgolj in samo h Kovačevi referenci in sporočilno moč plesnega giba merim glede na njegovega Ptiča na elektrarniškem raufnku – pa vem, da je umetnost giba bistveno širša, zato se uvodoma iz kritiškega zapisa samodiskvalificiram. Kako sta Bara Kolenc in Leja Jurišić odplesali in odigrali, ne bom sodil. Bržkone v fohu obstajajo parametri, ki določijo kakovost predstave, a jih ne poznam, zato oceno prepustim drugim. V dneh od premierne uprizoritve pa se igram z množico sporočilc, ki so jih ustvarjalci »Brine« servirali polni tribuni obiskovalk in obiskovalcev. Kar so sporočili, in pozorno sem jih spremljal z najboljše blazine v Stare elektrarne, je narodnoosvobodilno! Marta Pavlin - Brina, osrednji lik performansa Bare Kolenc, je bil zame še nedavno precejšnja uganka, a sem poznal fotografijo, ki lovi trenutek njenega plesa pred borci XIV. divizije. Brina, sredi giba, in borci, ki iz travniškega amfiteatra z zanimanjem spremljajo plesalko. Čeprav sredi vojne vihre, bržkone lačni in utrujeni, so svobodni. Polovico gledalstva je kmalu zatem ujela smrt na bojišču, a kot pravim, obrazi s partizanske fotografije niso nikoli nesrečni. Kakopak, Brina je bila v času narodnoosvobodilnega boja članica kulturniškega dela XIV. divizije, ta pa je bil glavni motor v dvigovanju morale

MARIJA MOJCA PUNGERČAR: OBLEČENI SPOMENIKI, NEKULTURNA DEDIŠČINA

KUD Trivia, 23. oktober 2019 ― Dokumentarna razstava o preizkušanju meja umetniške svobode v javnem prostoru Galerija Spomeniškovarstveni center, Trg francoske revolucije 3, Ljubljana 11- – 28. 11. 2019 Vabljeni na odprtje razstave OBLEČENI SPOMENIKI, NEKULTURNA DEDIŠČINA, ki bo v ponedeljek, 11. 11. 2019 ob 19.00! Kustosinja razstave je doc. dr. Petja Grafenauer. O PROJEKTU: Razstava Oblečeni spomeniki, nekulturna dediščina obuja […]

Štajn arhitekti: Bar/Teater

OUTSIDER, 23. oktober 2019 ― Dom kulture Kamnik so v petdesetih letih zgradili delavci bližnje smodnišnice; v njem sta bili kinodvorana in restavracija. Od takrat se je njegova namembnost spremenila: danes je kulturni dom in s tem pomembno kamniško vozlišče, stavba pa je postala kolaž prostorov za različne kulturne dejavnosti. Enega izmed teh prostorov so dobili v roke člani biroja… The post Štajn arhitekti: Bar/Teater appeared first on OUTSIDER.
Razstava Jaka Babnika: Vsak ima svojo Galatejo, ki se je oklepa

Razstava Jaka Babnika: Vsak ima svojo Galatejo, ki se je oklepa

Misli, 23. oktober 2019 ― Galerija Jakopič postavlja na ogled razstavo Pigmalion slovenskega fotografa Jaka Babnika. "Mit o mladem kiparju Pigmalionu in Galateji, ki ga prebiramo v vrsticah desete pesnitve Ovidovih Metamorfoz, je mogoče razumeti kot simbolno os najnovejšega razstavnega projekta umetnika Jake Babnika," je o razstavi zapisal kurator Tevž Logar.
Iz naših zbirk – Ob 150-letnici rojstva Avguste Danilove (1869–1958)

Iz naših zbirk – Ob 150-letnici rojstva Avguste Danilove (1869–1958)

SLOGI, 23. oktober 2019 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Novembra 2019 objavljamo fotografijo in plakat Avguste Danilove. Ob 150-letnici rojstva Avguste Danilove (1869–1958), Borštnikove učenke in nosilke repertoarja v ljubljanskem Slovenskem gledališču ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Njena razgibana igralska kariera v ljubljanskem gledališču vključuje še tržaško obdobje (1908–10) ter dve ameriški obdobji (newyorško […] The post Iz naših zbirk – Ob 150-letnici rojstva Avguste Danilove (1869–1958) appeared first on SLOGI.
Netopir

Netopir

Koridor, 23. oktober 2019 ― Opereta Netopir je popolnoma prijetno večerno razvedrilo za širšo množico, ki si želi večer namesto pred televizijo, preživeti nekoliko drugače. The post Netopir appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mohorski večer: Vodnikovo leto okusov

Kamra.si, 23. oktober 2019 ― CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA in DOM SV. JOŽEF CELJE vabita na MOHORSKI VEČER v četrtek, 24. oktobra 2019, ob 19. uri v Dom sv. Jožefa Celje, Plečnikova ulica 29 Janez Bogataj: Leto okusov z V. V., 12 sodobnih menijev  po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799Leto 2019 – VODNIKOVO LETO200 let od smrti Valentina Vodnika220 let od izida njegovih Kuharskih bukev
Esad Babačić na festivalu avtorjev v Torontu

Esad Babačić na festivalu avtorjev v Torontu

Misli, 23. oktober 2019 ― Pesnik Esad Babačić je letošnji slovenski gost mednarodnega festivala avtorjev, ki bo od 24. oktobra do 3. novembra potekal v Torontu. Gostovanje je del izmenjave s festivalom Vilenica, ki septembra prav tako gosti avtorja iz Kanade. Za festival v Torontu, 40. po vrsti, pripravlja esej o čakanju, povezanim z železniško postajo.
Išči sam, deli z drugimi

Išči sam, deli z drugimi

Odzven, 23. oktober 2019 ― Kombo C je že tretja generacija mladih, ki glasbeno znanje nabira pod mentorstvom vsestranskega in več kot štiri desetletja mednarodno udejstvujočega se glasbenika Zlatka Kaučiča.
Zmagovalna predstava 54. Borštnikovega srečanja

Zmagovalna predstava 54. Borštnikovega srečanja

ARS Oder, 23. oktober 2019 ― Izhodišče predstave je mit Don Juana V tokratni oddaji Oder boste slišali ponovitev oddaje, ki jo je Petra Tanko pred dobrim letom posnela z ustvarjalci predstave še ni naslova. Predstava Slovenskega mladinskega gledališča, ki je nastala po besedilu Simone Semenič in v režiji Tomija Janežiča je na letošnjem 54. Borštnikovem srečanju dobila veliko nagrado za najboljšo uprizoritev. O posebnostih predstave bodo v oddaji spregovorili igralci Daša Doberšek, Anja Novak, Daniel Day Škufca in Stane Tomazin, ki je na Borštnikovem srečanju prejel tudi nagrado za igro. Vabljeni k poslušanju!
še novic