S Hermanom Gvardjančičem po razstavi

Kamnik.info, 14. november 2019 ― Danes zvečer so zbrani v galeriji Mihe Maleša potovali skozi prepletajoč svet glasbe in slikarstva Fordlandie z avtorjem slik na čelu. Umetnik Herman Gvardjančič je zbrane najprej popeljal skozi zgodovino njegovega ustvarjanja, čez težave in prepreke njegovega slikarskega potovanja in nasploh obrazložil sam nastanek njegovih slik. Povedal je, da je za glasbo ki mu daje ...

PREDSTAVITEV KNJIGE MATJAŽA LESJAKA ZA VSE ČASE

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. november 2019 ― Matjaž Lesjak, domačin, kot radi rečemo, ko se želimo s kom pohvaliti, specialist splošne medicine, se je v zadnjih letih študijsko in delovno preusmeril na področje analitične psihoterapije ter umetniškega ustvarjanja. Obe dejavnosti, pravijo, izvaja z enakim žarom in zavzetostjo. Rezultat so Druge zgodbe, Babji mlin, Plastnice, Oder za dva ter zadnja knjiga z naslovom Za vse čase, o kateri se je z njim pogovarjal njegov prvi bralec Ivo Mohorič, dr. med., ki se je kljub klasični medicinski izobrazbi posvetil komplementarnim pristopom k zdravju. Najgloblja spoznanja se vedno predajajo preko zgodb, ...

POTOPISNO PREDAVANJE O ANTARKTIKI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. november 2019 ― V četrtek, 14. novembra 2019, je v Občinski knjižnici Polzela potekala potopisna predstavitev o najhladnejši celini sveta – Antarktiki. Predavateljica Barbara Popit zase pravi, da je po duši popotnica. Svoja občutja in doživetja na popotovanjih po različnih celinah rada prelije na platno, papir ali deli s poslušalci na potopisnih predavanjih. In tako nam je predstavila Antarktiko, izolirano in še razmeroma nedotaknjeno celino, v osrednjem delu ledeno puščavo, na obrobnih delih pa poseljeno z unikatnimi živalskimi vrstami. Je najhladnejša, najbolj vetrovna, najbolj suha, najbolj ledena in najvišja izmed vseh celin sveta, ima ...
Poglavitna naloga založnika je ustvarjanje novih poželenj

Poglavitna naloga založnika je ustvarjanje novih poželenj

LUD Literatura, 14. november 2019 ― Med prejemnicami nagrade sklada Dubai Cares je tudi Bibi Bakare-Yusuf, energična založnica iz Nigerije (Cassava Republic), ki bo v okviru izbranega projekta izdala otroške knjige v treh lokalnih jezikih, da bi otroke opolnomočila in jim pomagala zgraditi kulturno samozavest. Pred knjižnim sejmom v Šardži si je vzela čas, da je odgovorila na nekaj vprašanj.

70 let Filatelističnega društva Ptuj

Kamra.si, 14. november 2019 ― Filatelistično društvo Ptuj vabi v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj v petek, 22. 11. 2019, ob 17.00  na odprtje jubilejne razstave v razstavišče knjižnice. Ob odprtju razstave bodo o pomenu filatelije spregovorili predsednik društva Peter Kreft, podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije mag. Bojan Bračič in predstavnica Pošte Slovenije mag. Simona Koser Šavora. Razstavo bo odprla županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.Na violino bo zaigrala Hana Berlak, učenka Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla.Razstava bo na ogled v razstavišču knjižnice do petka, 29.11. 2019.

Svet krašenja

Kamra.si, 14. november 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na odprtje razstave SVET KRAŠENJA, NAKIT- STATUSNI SIMBOL ALI IZZIV, ki bo v sredo, 20. novembra 2019, ob 12. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ul. 1). Razstava sodi v sklop prireditev, s katerimi obeležujemo 1950. obletnico prve omembe Petovione v pisnem viru. Na razstavi predstavljamo okraševanje telesa in oblačil s poudarkom na nakitu. Prikazana je uporaba različnih materialov v nakitnih predmetih, ki so bili človekov okras v vseh njegovih življenjskih obdobjih od antike do 20. stoletja. Na ogled je izbor osebnega, oblačilnega, spominskega in okrasnega nakita iz muzejskih depojev. mag. Nataša Kolar, Mojca Vomer Gojkovič Razstava bo na ogled do 31. januarja 2020.

Fotografija na kavču 2019

Membrana, 14. november 2019 ― Galerija Jakopič, četrtek 5. 12. od 18. do 21. ure Fotografija na kavču 2019 tematizira delo in ustvarjanje britanskega umetnika in teoretika Victorja Burgina. Pogovor se bo dotaknil vprašanj, ki jih odpirajo številni Burginovi eseji […] The post Fotografija na kavču 2019 appeared first on Membrana.
Vrtoglavi Ptiči

Vrtoglavi Ptiči

Zavod En-Knap, 14. november 2019 ― Proces ustvarjanja najnovejše produkcije Iztoka Kovača, celovečerne predstave s skupino EN-KNAP, je temeljil na njegovi predstavi in filmu iz sredine 90. let ter na številnih razpravah o našem mestu v družbi in naši identiteti, s čimer nas predstava povezuje s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, tako kot hashtag združuje informacije v svetu socialnih omrežij.

Vrtoglavi Ptiči

Zavod En-Knap, 14. november 2019 ― Proces ustvarjanja najnovejše produkcije Iztoka Kovača, celovečerne predstave s skupino EN-KNAP, je temeljil na njegovi predstavi in filmu iz sredine 90. let ter na številnih razpravah o našem mestu v družbi in naši identiteti, s čimer nas predstava povezuje s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, tako kot hashtag združuje informacije v svetu socialnih omrežij.

Peter Andrej & Banda - levi in desni breg

Kamra.si, 14. november 2019 ― V petek, 15. novembra 2019, vas v Mariborski knjižnici ob 19. uri vljudno vabimo na koncert in predstavitev plošče slovenskega glasbenika, kantavtorja in producenta Petra Andreja ter glasbene zasedbe Banda. Na koncertu bo predstavljena uglasbena poezija 22 pesnic in pesnikov z levega ter desnega brega Drave avtorja Petra Andreja. Zasedbo Bande sestavljajo: Gašper Žerjal (kontrabas), Dejan Berden (klaviature), Matjaž Dajčar (električna in akustična kitara) ter Peter Andrej (vokal, akustična kitara).  Veselimo se srečanja z vami!

Sto let Univerze v Ljubljani: predavanje dr. Boža Repeta

Kamra.si, 14. november 2019 ― Ob stoletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani pripravljamo dogodek, na katerem bo spregovoril zgodovinar in kolumnist Božo Repe. Javno predavanje o stoletnici ljubljanske univerze se bo odvijalo v torek, 19. 11. 2019, ob 19.00 uri v kletni dvorani Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad. Nastanek slovenske univerze leta 1919 je bil produkt obrambnih nacionalnih teženj in želje po nacionalni emancipaciji. Prizadevanja za ustanovitev slovenske univerze so trajala že od leta 1848, nastala pa je šele po združitvi v Kraljevino SHS, ko so slovenski politiki izkoristili politična kupčkanja v zvezi s proračunom v Začasni narodni skupščini in so podporo proračunu pogojili s sredstvi za ustanovitev univerze

330 let Slave vojvodine Kranjske

Kamra.si, 14. november 2019 ― Valvasor je svoje življenje zapisal znanosti, zbirateljstvu in proučevanju dežele Kranjske (osrednjega dela današnje Slovenije). Bil je eden redkih, ki se je zavedal, da mu plemiški stan nalaga tudi kulturne dolžnosti. Tako je naslednjim rodovom zapustil obširno znanstveno delo. Slava vojvodine Kranjske je vodilno delo našega zgodovinopisja in zgodovinski vir, ker gre za najobsežnejše in najbolj temeljito delo o naših krajih in naših prednikih. S celotnim prevodom v slovenski jezik ga pravzaprav odkrivamo šele v zadnjih letih.  Razstavo je pripravila bibliotekarka Simona Pečenik iz MKL-Slovanske knjižnice. Razstavo si je možno ogledati med 8. novembrom in 31. decembrom 2019 pred glavno čitalnico Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom, 2. nadstropje. 

Poziv k prijavam za nagrado za študentski scenarij

Društvo slovenskih režiserjev, 14. november 2019 ―     Akademija za gledališče, radio, film in televizijo in DSR SCENARISTI razpisujeta GROSSMANNOVO NAGRADO 2019 Na natečaju lahko sodelujejo študentje slovenskih univerz z izvirnimi scenariji za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo. Štirje izvodi scenarija morajo biti poslani najkasneje do 4. 12. 2019 na naslov: UL AGRFT »Grossmannova nagrada« Trubarjeva 3 1000 Ljubljana […]
Uspešnica ljubljanske Drame Jez se po 200 ponovitvah poslavlja

Uspešnica ljubljanske Drame Jez se po 200 ponovitvah poslavlja

Misli, 14. november 2019 ― Uspešnica SNG Drama Ljubljana Jez irskega dramatika Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna, ki je premiero doživela pred 18 leti v Mali drami, bo v petek praznovala 200. ponovitev. Predstavo, v kateri igrajo Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič, bodo slovesno še zadnjič uprizorili v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 14. november 2019 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Oton Župančič: Mehurčki (Gledališče Koper Teatro Capodistria), Iuna Ornik: Repa velikanka (Gledališče Lalanit, Društvo lutkovnih ustvarjalcev), Ajda Rooss, Peter Kus: Gozd raja! (Zavod Federacija Ljubljana, Zavod Kuskus, Dječje kazalište Dubrava, Gledališče Glej), Lojze Kovačič: Možiček žebljiček (Lutkovno gledališče Maribor, […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Utrinki s TABORA ANE PLAMENITE!

Ana Monro, 14. november 2019 ― Ta teden (11.-17.11.) v Ljubljani gostimo mednarodno mladinsko izmenjavo Tabor Ane Plamenite, v okviru katere udeleženci iz Slovenije, Avstrije, Italije in Belgije med drugim ustvarjajo rekvizite in umetniške inštalacije za festival Ana Plamenita 2019 (15. & 16.11.). Za vas smo zbrali nekaj fotografij, vse informacije o projektu pa najdete tudi TUKAJ.       The post Utrinki s TABORA ANE PLAMENITE! appeared first on Ana Monro.

NONUMENT GROUP NA CREATIVE TIME SUMMIT X I SPEAKING TRUTH

MoTA, 14. november 2019 ― V soboto, 16. novembra, mednarodna umetniška in raziskovalna skupina Nonument Group v New Yorku predstavlja nagrajeno delo v navidezni resničnosti, aplikacijo Nonument01: McKeldinova fontana. Delo bo predstavljeno v sklopu mednarodnega srečanja Creative Time Summit X I Speaking Truth, ki ga že deseto leto zapored organizira tamkajšnja organizacija za umetnost v javnem prostoru Creative Time. V […] The post NONUMENT GROUP NA CREATIVE TIME SUMMIT X I SPEAKING TRUTH appeared first on MoTA.

Na Jesenicah se začenjajo 32. Čufarjevi dnevi

SiGledal Novice, 14. november 2019 ― S predstavo domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 32. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel z enajstimi raznolikimi gledališkimi predstavami. Ob zaključku bodo najboljšim podeljene Čufarjeve plakete, mladim ustvarjalcem pa priznanja Nova gaz.

1905 – Rojen Tone Čufar

Zgodovina na dlani, 14. november 2019 14. novembra leta 1905 se je na Jesenicah rodil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Tone Čufar. Ukvarjal se je tudi z izdajateljstvom, uredništvom in novinarstvom. Štejemo ga za predstavnika socialnega realizma. Ustvarjal je proletarsko dramatiko. Njegove drame so predstavljala predvsem ljubiteljska gledališča in delavski socialistični odri. Njegove najpomembnejše drame so… Preberi The post 1905 – Rojen Tone Čufar appeared first on Zgodovina na dlani.
1960 Koper – Od doma v svet

1960 Koper – Od doma v svet

Stare slike (Cerknica), 14. november 2019 ― Vodna skupnost Koper je nastala leta 1956, njen namen je bilo vzdrževanje vodotokov in hudournikov ter urejanje morske obale. Takrat se je že oblikovala zahodna meja. Vedeli smo, da je Trst izgubljen. Od mednarodne komisije je Koper dobil mednarodno pomoč v obliki gradbene mehanizacije, s katero naj bi zgradili pristanišče. Dobili so tri bagre RAPIER […]

Oddaj na natečaj v MKL (2019)

Trubarjeva hiša literature, 14. november 2019 ― V želji po čim širšem literarnem ustvarjanju smo se v Mestni knjižnici Ljubljana odločili, da razpišemo literarne natečaje na temo proze, poezije, dramatike in stripa pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL. Gre za projekte spodbujanja ustvarjalnega pisanja, risanja in izražanja mladih avtorjev med 15. in 25. letom v slovenskem jeziku. Razpisi vseh štirih natečajev so odprti od 15. novembra 2019 do 15. marca 2020.   METAFORA – KRATKE ZGODBE POHAIKUJ – HAIKU POEZIJA IN FOTOGRAFIJA PREDRAMI SE – DRAMSKO PISANJE S3P – STRIP {fshare id=3699}
V Ljubljani se začenja BIO 26

V Ljubljani se začenja BIO 26

Misli, 14. november 2019 ― V Ljubljani se z uradnim odprtjem v podhodu Ajdovščina drevi začenja bienale oblikovanja BIO 26. Bienale, ki letos nosi naslov Skupno znanje, poleg razstave v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) obsega še projekte v šestih institucijah za produkcijo in posredovanje znanja v prestolnici - med njimi so knjižnica, muzej in univerza.
Čas, prostor in glasba: Glasba na vodi

Čas, prostor in glasba: Glasba na vodi

ARS Čas, prostor in glasba, 14. november 2019 ― Poleti leta 1717 so v Londonu priredili veliko slavje. Na Temzi so prvič odigrali Händlovo Glasbo na vodi. Potem so jo še istega večera nekajkrat […] Poleti leta 1717 so v Londonu priredili veliko slavje. Na Temzi so prvič odigrali Händlovo Glasbo na vodi. Potem so jo še istega večera nekajkrat ponovili. Čez noč je ta glasba postala znana in priljubljena. Od takrat je minilo več kot tristo let. Glasba na vodi v oddaji »Čas, prostor in glasba«.

Svet kulture

ARS Svet kulture, 14. november 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
še novic