Spahovanje

Spahovanje

Kriterij.si, 22. december 2019 ― Spahovanje Beton Ltd.: Mahlzeit Urednik Sun, 12/22/2019 - 23:09 Spahovanje                                                 »Nekoč smo šli v rudnik za turiste in pod zemljo so nam postregli s klobaso.« Včeraj smo šli v gledališče, pa je bil ravno oktoberfest in so nas pričakali s frankfurterji in pivom. Za cel parter omizij nas je bilo. Zrak je bil gost od industrijske prehrane. V zaledju postrojba mišpultov, visoko nad nami terasa bend. Vzdušje kot na prisilnem sindikalcu. Naj pomalicamo rekvizite? Igrajo se šlagerji iz prejšnjih predstav. Najprej popevkarsko blebetanje, potem pridiga, koračnica, moralka, sentiš in tako naprej. To je Mahlzeit, odmor, sestavljen iz popkulturnih obrazcev. Morali bi jesti, se zibati v ritmu, se zamisliti nad samimi sabo, mi pa nič. Kot da smo na predstavi. Puščava perfektne forme.                                     Risba omizij na prtičku: Barbara Borčić Sken: Alenka Pirman Alenka Pirman
Cats (2019)

Cats (2019)

Deseta umetnost, 22. december 2019 ― Ob napovedi, da se pripravlja filmska adaptacija znamenitega gledališkega muzikala Cats, so se mnogi upravičeno vprašali, če to sploh potrebujemo. Glasbeno plesna predstava, ki je zaživela na Broawayu in v kateri so igralci oblečeni v mačje kostume, morebiti prepričljivo deluje na odrskih deskah, vendar pa toliko težje zaživi v drugih medijih kot je npr. igrani film. Pogojno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Račka, račka, gos  Tomb Raider (2018)  Den 12. mann (2017)  Christopher Robin  Prvič Copyright © Deseta umetnost [Cats (2019)], All Right Reserved. 2020.
EKSKLUZIVNI POGOVOR LJUDSKEGA USTVARJALCA NANIJA POLJANCA S SAMIM SEBOJ

EKSKLUZIVNI POGOVOR LJUDSKEGA USTVARJALCA NANIJA POLJANCA S SAMIM SEBOJ

Revija Primus, 22. december 2019 ― Pišeta: Aleksander Stanislav Jurkovič in Nani Poljanec (ali obratno) Ljudskega ustvarjalca Aleksandra Stanislava Jurkoviča širša slovenska javnost pozna predvsem kot Dona V. Corleoneja iz oddaje Hri-bar. Tokrat se je ekskluzivno za revijo Primus pogovarjal s svojim najmočnejšim alter egom Nanijem Poljancem, ki je na sceni prisoten vse od leta 1993. Ljudski ustvarjalec je 31-letnico svojega ...

A propos: Slovenska umetnost prek meja; Galerija Šikoronja. Rožek, takoj za mejo.

Radio Kaos, A propos, 22. december 2019 ― To je oddaja A propos: Slovenska umetnost prek meja; V uredništvu in produkcijskih enotah Radia KAOS je nastajala vse od julija pa do danes, ko smo jo s pomočjo javnega denarja, ki ga prek javnega medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kuturo RS, obiskali slovensko vasico na avstrijskem Koroškem Rožek, nedaleč za mejo, blizu Karavanškega predora, […]

Brez razpok

Kino Šiška, 22. december 2019 ― Kritika letošnjega mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki je v Kinu Šiška in na drugih prizoriščih potekal med 22. in 27. novembrom.

Folkloristi so v Dom Kulture pripeljali plese iz celotne Slovenije

Kamnik.info, 22. december 2019 ― Včeraj se je v veliki dvorani kamniškega kulturnega doma plesalo, plesi pa so prihajali vse od Ribnice pa do našega mesta. Folklorne skupine z vsepovsod so pridno vadile in skupaj ustvarile dogodek z imenom Od Ribnice do Kamnika, svoj vložen trud pa so člani tudi dokumentirali in tako so pred vsakim nastopom predvajali videoposnetke svojih ...
Inšpektor Birsa in njegova ekipa prihajata na televizijo

Inšpektor Birsa in njegova ekipa prihajata na televizijo

Misli, 22. december 2019 ― Na prvem programu TV Slovenija bo drevi ob 20. uri na sporedu prvi del serije Jezero, ki je nastala po kriminalki Tadeja Goloba. Inšpektorja Tarasa Birso igra Sebastian Cavazza. Vse se začne pri najdbi trupla brez glave. Kdo je žrtev in kdo morilec? To in še marsikaj bo Birsa raziskoval s svojo ekipo, hkrati pa bo razburkana tudi njegova zasebnost.

1941 – Nastanek I. proletarske brigade

Zgodovina na dlani, 22. december 2019 22. decembra 1941 je bila v vzhodnobosanskem mestu Rudo ustanovljena prva redna enota Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije I. proletarska brigada. Po koncu II. svetovne vojne smo na ta dan zato praznovali dan Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Kot državni praznik je bil uveden 20. oktobra 1947 na ukaz vrhovnega poveljnika oboroženih sil Josipa… Preberi The post 1941 – Nastanek I. proletarske brigade appeared first on Zgodovina na dlani.
V CD tradicionalni božični koncert radijskih ansamblov

V CD tradicionalni božični koncert radijskih ansamblov

Misli, 22. december 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo ob 18. uri tradicionalni koncert, ki ga ob božiču izvedeta Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Pri izboru prazničnih melodij se jim bodo pridružili Oto Pestner, New Swing Quartet, Alenka Godec, Dinamitke, Uroš Perić & The Raelettes, Ditka in Borut Bučar. Dirigiral bo Patrik Greblo.
1934 Rakek – Grobnica družine Žagar

1934 Rakek – Grobnica družine Žagar

Stare slike (Cerknica), 22. december 2019 ― Grobnica družine Žagar na Rakeku je vpisana v register nepremične kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Dala jo je zgraditi Tonca Hmelak, vdova Žagar, za svojega moža Franja Žagarja. Nastajala je po Plečnikovih načrtih med leti 1930 in 1932. Profesor Plečnik je sam bdel nad izvedbo. V soboto, 18. oktobra 1930, je obiskal Rakek in si […]

Mineva 30 let od smrti predstavnika dramatike absurda Samuela Becketta

Misli, 22. december 2019 ― Na današnji dan pred 30 leti je umrl irski pisatelj in dramatik Samuel Beckett. Dela literata, ki je leta 1969 prejel Nobelovo nagrado, so polna človekove osamljenosti, eksistencialistične filozofije, komične absurdnosti in dvoumnih dialogov. Večini je poznan po drami Čakajoč Godota, ki jo uvrščajo med vrhunske primere dramatike absurda.

O položaju koroških Slovencev stoletje po plebiscitu

ARS Kulturna panorama, 22. december 2019 ― Pa tudi o tem, kaj prinaša nižji davek na knjigo in kako bo Evropska zveza radijskih postaj počastila 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna. V Kulturni panorami bomo govorili o položaju koroških Slovencev stoletje po plebiscitu, pa tudi o tem, kaj bo z novim letom prinesel nižji davek na knjigo in kako bo Evropska zveza radijskih postaj proslavila 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna. Govorili bomo o prevajanju, promociji in uprizarjanju sodobne slovenske dramatike – temi, ki bo v ospredju jubilejnega, 50. Tedna slovenska drame, ustavili pa se bomo tudi ob besedi leta 2019.

Peter Levec

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 22. december 2019 ― Pesnik in prevajalec je umrl decembra pred dvajsetimi leti 18. decembra 1999 je umrl Peter Levec, slovenski pesnik in prevajalec. Njegov najpomembnejši prevod so Travne bilke ameriškega pesnika Walta Whitmana. Ob dvajseti obletnici smrti se bomo Petra Levca spomnili v današnji oddaji Naši umetniki pred mikrofonom. Začel je pesniti že v gimnazijskih letih. Leta 1945 je izdal zbirko Koraki v svobodo. Oblikovno in snovno usmeritev je delno nadaljeval v zbirki Zeleni val, delno pa je čutiti premik v subjektivizem, ki razkriva njegovo doživljanje vojne. V Brezkončnem marcu iz leta 1971 je izboru prejšnjih pesmi dodal nekaj osebnih refleksij o splošni človeški težnji po notranjem ravnovesju.
še novic