Kako so gumijaste račke pomagale znanstvenikom? #video

Kako so gumijaste račke pomagale znanstvenikom? #video

Planet Siol.Net, 13. januar 2020 ― Danes praznujemo mednarodni praznik gumijastih račk. Priljubljeno igračo, ki popestri namakanje v banji, naj bi v svoji kopalnici imela tudi britanska kraljica Elizabeta II. Prvo gumijasto račko je konec štiridesetih let 19. stoletja ustvaril gruzijski kipar. Najprej je bila to skulptura, pozneje pa jo je patentiral kot plavajočo igračo. Po vsem svetu je bilo nemudoma prodanih 50 milijonov gumijastih račk.
Zelena svetovalnica pomagaj

Zelena svetovalnica pomagaj

Inštitut za politike prostora, 13. januar 2020 ― »Prosim pomagajte nam, pred našim blokom nekdo seka drevesa, mi pa o tem nič ne vemo in res bi radi, da jih ne posekajo.« Takšna in podobna sporočila zaskrbljeni prebivalci v zadnjih letih vse pogosteje posredujejo občinam, medijem in nevladnim organizacijam. Skoraj ne mine teden, da ne bi kdo nekje iskal nasveta glede urejanja prostora... The post Zelena svetovalnica pomagaj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Prijave na ZGNUD sprejemamo še do 19. JANUARJA!

Ana Monro, 13. januar 2020 ― V torek, 21. januarja, bosta Sara Šabec in Tea Vidmar v Ljubljani spet izvedli praktično delavnico o uporabnosti gledaliških tehnik in iger pri oblikovanju inovativnih pedagoško-vzgojnih metod ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake. Prisrčno vabljeni k udeležbi! VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA       The post Prijave na ZGNUD sprejemamo še do 19. JANUARJA! appeared first on Ana Monro.

Muzejski vikend "Bela zima"

Kamra.si, 13. januar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na januarski Muzejski vikend »Bela zima«. Ogledali si boste nekaj slik z zimskimi motivi, in ker nas narava to zimo še ni obdarila s snežno odejo, boste izdelali mobile s snežinkami iz mehke volne. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let, in je brezplačen. Srečali se bomo v soboto, 18. januarja 2020, med 10. in 13. uro na Ptujskem gradu.
Metabonma v Klubu Gromka

Metabonma v Klubu Gromka

Odzven, 13. januar 2020 ― Zadnjih šest let se v klubu odvija Metabonma, vsakoletni ciklus koncertov sodobne glasbe, katerega cilj je v prostore Metelkove pritegniti ljubitelje te glasbe in tako združiti klasično z alternativnim. Letos je bilo v Gromki pet koncertov v izvedbi zasedbe Drumartica, Trobilnega kvinteta Contrast, Tria Weawe, Dua Enßle–Lamprecht ter zasedbe Jana Fridau, Luka Poljanec in Jošt Lampret.
Razpis za Nagrado skupine OHO 2020

Razpis za Nagrado skupine OHO 2020

Center in Galerija P74, 13. januar 2020 ― Rok za prijave: 10. 3. 2020 Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z veseljem objavlja javni razpis za Nagrado skupine OHO 2020 – osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 40. leta starosti. Vljudno vabimo umetnike, institucije, organizacije, da se prijavijo oziroma, da prijavijo umetnice in umetnike, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti v medijih risbe, slikarstva, […]

Darja Valič: Kavarna v dvorcu Lanovž

OUTSIDER, 13. januar 2020 ― Kavarno v šest stoletij starem dvorcu Lanovž v Celju je po prenovi opremila arhitektka Darja Valič. Dvorec, ki je bil od druge svetovne vojne dalje v občinski lasti, je propadal, odkar so se konec devetdesetih iz njega izselili zadnji stanovalci. Občina se je trudila, da bi za čudovito arhitekturo, ki je nekoč pripadala Celjskim grofom,… The post Darja Valič: Kavarna v dvorcu Lanovž appeared first on OUTSIDER.
ŽIVA BOŽIČNIK REBEC: TOPICAL APPLICATIONS 2

ŽIVA BOŽIČNIK REBEC: TOPICAL APPLICATIONS 2

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. januar 2020 ― Razstava Topical Applications 2 obravnava izginotje telesa v snoveh, postopkih in produktih sodobne lepotne industrije, iz katerih telo izide kot površina, ki jo je mogoče dizajnirati in augmentirati. V tem procesu se lastnosti površine telesa – kože – bolj kot za stvar fizičnega človeškega telesa izkažejo kot »specialni efekt« kozmetičnih produktov, namenjenih njegovi negi, ki je podčrtana s predstavami o hiperdizajnirani, od telesa odlepljeni in nedotaknjeni površini. Živa Božičnik Rebec hkrati z razstavo v Prepihu svoja dela predstavlja tudi na 9. trienalu sodobne umetnosti U3 v Moderni galeriji, kjer sta na ogled dva objekta iz predhodnega projekta Topical Applications (2017). Samostojna razstava v Prepihu predstavitev razširja s preostalimi objekti iz serije in tam začrtano problemsko polje nadgrajuje z dvema novima deloma. Razstavo kurira Tjaša Pogačar. The Topical Applications 2 exhibition addresses the issue of the disappearance of the body in the beauty industry’s materials, procedures and products, from which the body reemerges as a surface to be designed and augmented. In this process the surface of the body – the skin – is not so much an attribute of physical human tissue than cosmetic products’ “special effects”. Skincare is marked by notions of a hyperdesigned surface, separated from the body and apparently untouched, pristine. Simultaneously with this exhibition, Živa Božičnik Rebec is showing her work – two objects from her previous Topical Applications project (2017) – at the 9th Triennial of Contemporary Art U3 at the Moderna galerija / Museum of Modern Art. This solo presentation in the Draught series puts the remaining objects from the said project on display, adding also two new works that expand on the topic. Exhibition is curated by Tjaša Pogačar.
Pregled leta 2019: Oder

Pregled leta 2019: Oder

Koridor, 13. januar 2020 ― V letu 2019 se je nabralo kar nekaj nagrad, kar nekaj odličnih predstav, kar nekaj strukturnih premikov in seveda leto ni minilo brez aferice ali dveh. The post Pregled leta 2019: Oder appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Naš Maister v stripu

Kamra.si, 13. januar 2020 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vas v torek, 14. januarja 2020, ob 17. uri vabi v avlo Univerzitetne knjižnice na razstavo ilustracij in predstavitev knjige Naš Maister, ki ga je izdala založba Miš. Razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o generalu Rudolfu Maistru bosta predstavila avtor Mihael Glavan in ilustrator Damijan Stepančič. Prisrčno vabljeni!

[izseljevanje] Cirkulacija 2 na prelomu

Cirkulacija 2, 13. januar 2020 ― Po poslovno optimistični prednovoletni poslanici, v kateri Cirkulacija 2 slavi javno-zasebno partnestvo z zavodom PHI pri nadaljnjem najemanju velike hale v sklopu Tobačne Ljubljana, tokrat bolj pesimistično obveščamo o turbo-tektoniki, ki je seveda povezava na izraz turbo-kapitalizem, za katerega je značilno, da slavi zasebno lastnino kot sveto/ nedotakljivo vrednoto in profit kot konkretno vrednost, ki neposredno napolni žepe/ plača plače. V takšnem kontekstu koncepti kot so splošna javna koris...

Božja služabnica Cvetana Priol - simpozij o Cvetani Priol

Kamra.si, 13. januar 2020 ― Stolna župnija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vabita na simpozij o Cvetani Priol, ki bo v torek, 14. januarja 2020, ob 17.00 v Slomškovi dvorani na Slomškovem trgu 20. Na simpoziju bodo spregovorili: Lilijana Urlep:Drobci iz življenja Cvetane Priol, Vinko Škafar: Božja služabnica Cvetana Priol, Miro Šlibar: Cvetana Priol - odnos do bolezni in trpljenja, Jože Senegačnik: Moji spomini na Cvetano. Vljudno vabljeni!
1917

1917

MMC Gledamo, 13. januar 2020 ― Najnovejši dodatek v kanon vojnega filma je 1917, velikopotezni in hkrati intimni projekt britanskega režiserja Sama Mendesa, čigar dedek, kot izvemo v posvetilu, se je bojeval v jarkih prve svetovne vojne.
Cerknica 1975/76 – 3. b razred

Cerknica 1975/76 – 3. b razred

Stare slike (Cerknica), 13. januar 2020 ― V šolskem letu 1975/76 je bila v tretjem b. razredu razredničarka Ludovika Bavdek. Za spremembo niso slikani pred vhodom v šolo, ampak kar na šolskem igrišču. Skupaj je slikanih 24 učencev, od tega je 13 deklet in 11 fantov. Le kaj se je zgodilo Romanu, da si je poškodoval desno roko? Je bil kriv nogomet ali morda […]
Ob 100-letnici Fellinijevega rojstva pet restavriranih klasik

Ob 100-letnici Fellinijevega rojstva pet restavriranih klasik

Misli, 13. januar 2020 ― Po italijanskih kinih bodo od danes v luči bližnje 100-letnice rojstva velikega režiserja Federica Fellinija prikazali restavrirane različice petih njegovih kultnih filmov - Beli šejk (1952), Postopači (1953), Sladko življenje (1960), Osem in pol (1963) in Amarcord (1973), piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Branko Cestnik: SONCE PETOVIONE

Kamra.si, 13. januar 2020 ― Celjska Mohorjeva družba in Ognjišče - Slomškova knjigarna Maribor vabita v četrtek, 16. januarja 2020, ob 18. uri v Slomškovo knjigarno Maribor na Gosposka ulica 17 na predstavitev zgodovinskega romana o prihodu krščanstva na Ptuj – in na slovenska tla SONCE PETOVIONE Branka Cestnika.Vabljeni! Vir: https://www.mohorjeva.org/predstavitev-knjige-sonce-petovione_3236
Madžarski organist László Fassang

Madžarski organist László Fassang

ARS Obiski kraljice, 13. januar 2020 ― Z glasbo francoskih skladateljev in lastnimi improvizacijami Oddajo namenjamo koncertu  madžarskega organista Lászla Fassanga. Vsestranski umetnik, eden vodilnih svoje generacije, nastopa po Evropi, v severni Ameriki in na Japonskem, kjer navdušuje s svojo muzikalnostjo, tehnično virtuoznostjo in z izjemnimi sposobnostmi improviziranja. Večkrat je gostoval tudi v Sloveniji, med drugim v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški v Ljubljani, kjer je pred dobrim desetletjem  Orglarstvo Močnik postavilo nove orgle. Na orgle francoskega simfoničnega tipa je madžarski umetnik izvedel program del francoskih skladateljev ter svoje domišljene improvizacije.

BIO 26. Deljeno znanje: Igra sobivanja

MAO, 13. januar 2020 ― Na delavnici Igra sobivanja bomo razmišljali o izdelkih prihodnosti, o napravah in storitvah, namenjenih souporabi, izdelkih, ki so trajnostni v smislu proizvodnje in vzdrževanja ter spodbujanjajo stabilnost in neodvisnost skupnosti. Končni rezultat delavnice bo zbirka oblikovalskih prototipov, scenarijev, sistemov, zemljevidov, zgodb v obliki knjižice. 
še novic