Dejan Srhoj

Dejan Srhoj

Koreografski imenik, 12. januar 2020 ― Plesalec, koreograf, plesni kurator in pedagog Dejan Srhoj (1978, Ljubljana) je bil v otroštvu in mladosti predan študent baleta, nato pa med letoma 1998 in 2001 baletni solist v ljubljanski Operi. Njegov odhod iz baletnega ansambla je poseben kulturno-produkcijski pojav, kakršnih v nefleksibilnih baletnih institucijah nekdanje Jugoslavije in Vzhodne Evrope…
1936 Ljubljana – Sokolski zlet

1936 Ljubljana – Sokolski zlet

Stare slike (Cerknica), 12. januar 2020 ― Slika je nastala na železniški postaji, a ne na Rakeku. Tudi Ljubljana – glavni kolodvor ni. Mogoče Zalog, Rakovnik, Vižmarje … So pa na sliki rakovški Sokoli, ki so se udeležili zleta ob svečanem razvitju prapora Ljubljanske župe 14. junija 1936. Prapor je daroval kralj Peter II. Po zamisli Jožefa Plečnika in načrtih Vinka Lenarčiča […]

Shakhawat Tipu: Mar nismo lačni

Poiesis, 12. januar 2020 ― Ne stori ničesar, gospod! Listi drevesa so se dvignili                                          v nebo in oblak se je spremenil […] The post Shakhawat Tipu: Mar nismo lačni appeared first on POIESIS.
Skoraj vsi Nemci poznajo Beethovna, slabše pa njegova dela

Skoraj vsi Nemci poznajo Beethovna, slabše pa njegova dela

Misli, 12. januar 2020 ― Rezultati raziskave YouGov so pokazali, da 95-odstotkov Nemcev pozna Ludwiga van Beethovna in vedo, da je bil skladatelj. Težava pa se je pojavila ob vprašanju, naj anketiranci navedejo vsaj eno Beethovnovo mojstrovino. Kar 15 odstotkov ni poznalo nobenega skladateljevega dela, 11 pa je odgovorilo "ne vem", je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Šoa – spominjajmo se… ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta…

ARS Kulturna panorama, 12. januar 2020 ― Tudi o razstavah Guštanj za jutrno na Ravnah na Koroškem in Zajčja luknja v CD v Ljubljani, Benečiji - tako blizu/tako daleč in nagrajencu JSKD za življenjsko delo Franciju Pivcu Teme tokratne oddaje so: Šoa – spominjajmo se: prireditve v Mariboru ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (Stane Kocutar)  Na Ravnah na Koroškem so odprli novo stalno razstavo z naslovom Guštanj za jutrno – o kulturno-zgodovinskem razvoju Mežiške doline od prazgodovine do obdobja protireformacije (Metka Pirc) Razstava Zajčja luknja – fotografija, magija in resničnost v Cankarjevem domu v Ljubljani (Iza Pevec) O življenju v »zapuščenih in pozabljenih krajih« – v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo je potekala prireditev, posvečena družbeni, kulturni in politični zgodovini Benečije  (Maja Žvokelj) Predstavili pa bomo tudi letošnjega prejemnika nagrade JSKD za življenjsko delo – Francija Pivca (Brigita Mohorič)  
Suzana Koncut

Suzana Koncut

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 12. januar 2020 ― Dobitnica nagrade Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih »Prevajalski opus Suzane Koncut je serija konsistentnih jezikovnih gest, ki francosko literarno in znanstveno kulturo približujejo slovenski javnosti, njihovo avtorico pa uvrščajo med najbolj poglobljene slovenske prevajalce in prevajalke srednje generacije,« je med drugim zapisano v obrazložitvi odločitve, da Suzana Koncut prejme nagrado Prešernovega sklada za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih. Svojo prevajalsko poetiko, ki sta jo dolga leta sooblikovala ples in koreografija, bo Suzana Koncut podrobneje predstavila v tokratni oddaji.
Evangelij

Evangelij

KUD Logos, 11. januar 2020 ― Komu zvoni?Vprašanje otrokaje utišalo kramljanjeob obloženi nedeljski mizi. *** Moja stopala so bila prekrita s peskom. Pesek je segalskoraj do kolen. Če bi želel, bi lahko vstal in odšel. Ampak sem udobno sedelin voda je bila topla. Morje je oblivalo moj trebuh in se za menoj penilo. Naslonil sem se na roke inčakal plimo. Voda […]
Dve pesmi

Dve pesmi

Vrabec Anarhist, 11. januar 2020 ― kaj če vojne ne bo vse do večera brez vojne ne moreš ne oprati ne skuhati še čaja ne moreš spiti brez vojne The post Dve pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
Art Rotterdam 2020

Art Rotterdam 2020

Center in Galerija P74, 11. januar 2020 ― 6. – 9. 2. 2020, predogled 5. 2. Prostor: N2 Umetniki: Small but dangers Small but dangers, Untitled, paper and hair net, 5 cm x 29 cm x 21 cm, 2018 Več informacij: www.artrotterdam.com galleryviewer.com/en/event/7/home artrotterdamweek.com #artrotterdam2020; #artrotterdam Lokacija: Van Nellefabriek Van Nelleweg 1 3044BC Rotterdam Small but dangers, Thin line, 100 cm x 100 […]

17. januar - god sv. Antona Puščavnika

Kamra.si, 11. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. januar -  god sv. Antona Puščavnika Sv. Anton Puščavnik goduje 17. januarja in je priprošnjik tudi za zdravje živine. Zelo razširjena je navada, da kmetje na god svetega Antona prinesejo v dar in k blagoslovu prašičje krače, pleča in klobase, ki jih nato »licitirajo«. Posvečenih mu je 11 župnijskih in 20 podružničnih cerkva ter ogromno oltarjev in znamenj.Upodabljajo ga kot starčka s palico in knjigo; včasih nosi palico v obliki črke T, t. i. Antonov križ, na njej pa ima navezan zvonček. Pogosto je upodobljen s svinjo ali tudi demoni.Anton je bil sin bogatih staršev. Rodil se je leta 251 v Srednjem Egiptu. Po smrti staršev, ki so mu prav mlademu umrli, je nekoč slišal pridigo o bogatem mladeniču. Zazdelo se mu je, kakor da je on tisti bogati mladenič, ki mu Gospod naroča: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj revežem, pa boš imel zaklad v nebesih. Nato pridi in hodi za menoj« (Mt 19,21). Anton je tako naredil. Oskrbel je svojo mlajšo sestro, imetje razdal revežem in šel v puščavo.V puščavi ga je hudobni duh skušal z najrazličnejšimi hudimi skušnjavami. Po neki takšni strahotni uri stopi Anton pred svojo celico, vije roke in iz dna srca kliče proti nebu: »Gospod, rad bi bil popoln, pa ne morem, ne morem; moje misli me motijo in kvarijo.« Tedaj zasliši glas: »Če hočeš biti prijeten Gospodu, moli; in če ne moreš moliti, potem delaj! Naj ti ne počiva ne roka ne srce!«»Mož božji«, puščavnik Anton, je zaslovel po vsem rimskem cesarstvu. Sam cesar Konstantin mu je s svojimi sinovi pisal pismo s prošnjo, naj bi ga razveselil s svojim odgovorom. Antonovi učenci so se čudili tako veliki časti, ki je doletela njihovega učitelja. Anton jim je odgovoril: »Kaj bi se čudili, če piše umrljiv človek prav tako umrljivemu človeku. Čudite se, da je sam Bog zapisal nam v svetem pismu svojo postavo in nam govoril po svojem edinorojenem Sinu.«Ko je v devetdesetem letu videl puščavnika Pavla (njegovega godu se spominjamo 15. janu

Dr. Zvonka Zupanič Slavec: Španska gripa, najstrašnejša epidemij

Kamra.si, 11. januar 2020 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 15. januarja 2020, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni 23 na prvi letošnji  Maistrov večer, na katerem bo strokovnjakinja s področja zgodovine medicine dr. Zvonka Zupanič Slavec spregovorila o najhujši zdravstveni katastrofi vseh časov, pandemija španske gripe, od katere mineva 100 let.
Konec januarja v CD začetek festivala Slovenija 2050

Konec januarja v CD začetek festivala Slovenija 2050

Misli, 11. januar 2020 ― V Cankarjevem domu (CD) so letošnji tematski festival poimenovali Slovenija 2050. Ob uvodnih dogodkih ga bo konec januarja zaznamovala premiera koprodukcije 2020 po motivih besedil zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija in v režiji Ivice Buljana. Festival bo namenjen razmislekom o prihodnosti Slovenije v širšem kontekstu globalnega sveta.

V ljubljanski Drami Stephensova sodobna junakinja Maria

SiGledal Novice, 11. januar 2020 ― Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi premiera prve slovenske uprizoritve drame Maria britanskega avtorja Simona Stephensa v režiji Janusza Kice. V igri se zrcalijo številne značilnosti Stephensovega pisanja in pogleda na svet. Na prvem mestu je naklonjenost do mlade generacije in opisovanje sveta, ki je obupan, odtujen in žalosten.
Disco Pigs (2001)

Disco Pigs (2001)

Deseta umetnost, 11. januar 2020 ― Režiserski prvenec Kirsten Sheridan je nastal na podlagi scenarija, pod katerega se je podpisal Enda Walsh (Once in Lazarus), ki je ustvaril tudi dramsko besedilo iz leta 1996, na podlagi katerega je film pravzaprav nastal. Za tekst je avtor leta 1997 osvojil nagrado Georgea Devina in nagrado Stewarta Parkerja. Iz ekipe ustvarjalcev velja izpostaviti tudi Eda […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Potovanje v svet filmske klasične glasbe – II. del: Antonio Vivaldi  Lawrence of Arabia (1962)  Luis in vesoljčki  Amelie (2001)  Izbrisana (2019) Copyright © Deseta umetnost [Disco Pigs (2001)], All Right Reserved. 2020.
še novic