Birds of Prey (2020)

Birds of Prey (2020)

Deseta umetnost, 10. februar 2020 ― Stripovski / superherojski imperij DC je v preteklosti storil kar nekaj močnih kiksov, vendar pa se je vedno znova uspel dvigniti na noge in postreči z nečim, kar je predstavljajo prelomnico znotraj žanra stripovskih / superherojskih filmov. Nenazadnje je ravno DC tisti, ki je postregel s prvim kompetentno narejenim ženskim superherojskim filmom Wonder Woman (za seboj je celo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Solo: A Star Wars Story (2018)  Bumblebee (2018)  Good Time (2017)  Some Like It Hot (1959)  Jaz sem Frank Copyright © Deseta umetnost [Birds of Prey (2020)], All Right Reserved. 2020.
LITERARNA HIŠA MARIBOR IN NJEN »V. D. OČE« MARJAN PUNGARTNIK

LITERARNA HIŠA MARIBOR IN NJEN »V. D. OČE« MARJAN PUNGARTNIK

Revija Primus, 10. februar 2020 ― Piše: Breda Slavinec Mineva že tretje desetletje, odkar Literarno hišo Maribor vodi Marjan Pungartnik – pesnik, urednik, učitelj kreativnega pisanja, novinar in organizator kulturnih (literarnih) prireditev. Urednikovati je začel že v študentskih letih, ko je bil urednik za kulturo na Radiu Študent, potem odgovorni urednik Radia Študent pa urednik in odgovorni urednik Tribune. Sodeloval je ...

1940 – Premiera risanke Tom in Jerry

Zgodovina na dlani, 10. februar 2020 10. februarja 1940 je bila prvič predvajana legendarna risanka Tom in Jerry. Za ameriško podjetje Metro-Goldwyn-Mayer sta jo ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, do leta 1958 pa so predvajali 114 delov. Risanko so nato spet obudili v 60. letih, od 70. let dalje pa je sledilo več spinoffov.  … Preberi The post 1940 – Premiera risanke Tom in Jerry appeared first on Zgodovina na dlani.

1940 – Premiera risanke Tom in Jerry

Zgodovina na dlani, 10. februar 2020 10. februarja 1940 je bila prvič predvajana legendarna risanka Tom in Jerry. Za ameriško podjetje Metro-Goldwyn-Mayer sta jo ustvarila William Hanna in Joseph Barbera, do leta 1958 pa so predvajali 114 delov. Risanko so nato spet obudili v 60. letih, od 70. let dalje pa je sledilo več spinoffov.  … Preberi The post 1940 – Premiera risanke Tom in Jerry appeared first on Zgodovina na dlani.
Ocena Ptujske trilogije

Ocena Ptujske trilogije

Vrabec Anarhist, 10. februar 2020 ― Ko se v literarnem organizmu dotakneta moški in ženski princip v njuni duhovni povezanosti, ko se zgodi kolizija dveh svetov, dobi literarno delo neobičajen razseg, ki ga ni mogoče prostodušno zaobiti ali celo spregledati. The post Ocena Ptujske trilogije appeared first on Vrabec Anarhist.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. februar 2020 ― Pri založbi Litera je izšel roman pisatelja, pesnika in prevajalca Matthiasa Göritza z naslovom Parker, pri založbi Miš pa druga knjiga iz mladinske fantastične serije Ognjeno pleme Igorja Karlovška s podnaslovom V ujetništvu. Pri Mladinski knjigi pa so izdali knjigo o življenju in sreči Kenana Crnkića z naslovom Več od življenja.

Ptuj : Z osrednje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku

Štajerski tednik, 10. februar 2020 ― V dominikanskem samostanu na Ptuju so na predvečer slovenskega kulturnega praznika podelili priznanje in plaketi ZKD Ptuj ter veliko oljenko in oljenki MO Ptuj za izstopajoče dosežke na področju kulture v letu 2019. Polna dvorana dominikanskega samostana ni zaploskala samo letošnjim ptujskim nagrajencem, temveč tudi mojstru fotografije Stojanu Kerblerju, prejemniku najvišjega kulturnega priznanja v državi.
Prešernov dan v Loškem muzeju

Prešernov dan v Loškem muzeju

Loški muzej, 10. februar 2020 ― Tudi letos je bil Loški muzej Škofja Loka na slovenski kulturni praznik zelo dobro obiskan. Poleg muzeja in Galerije Ivana Groharja smo za obiskovalke in obiskovalce odprli še Škoparjevo hišo na grajskem vrtu in Galerijo Franceta Miheliča.

Hello world!

Razpotja, 10. februar 2020 ― Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing! The post Hello world! appeared first on My Blog.

Hello world!

Razpotja, 10. februar 2020 ― Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing! The post Hello world! appeared first on Razpotja.

Muzejski vikend Mali kurent

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi na februarski Muzejski vikend MALI KURENT, ki bo tokrat izjemoma v nedeljo, 16. februarja 2020, od 10. do 13. ure, v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova 1). Ogledali si bomo razstavo 60 LET KURENTOVANJA, prebrali slikanico Mali kurent in si izdelali papirnato kurentovo masko. Po delavnici pa vas vabimo, da se sprehodite še do Miheličeve galerije in si ogledate razstavo ilustracij Kurenta v slovstveni folklori KURI, GLAN, GLAN. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let. Prireditev je brezplačna.

Himalaja in osemtisočaki

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Planinsko društvo Maks Meško Ormož vabita na muzejski večer HIMALAJA IN OSEMTISOČAKI, ki bo v petek, 14. februarja 2020, ob 18. uri v  Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Gost muzejskega večera bo vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj, himalajec, gorski reševalec, gorski vodnik, Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Viki Grošelj nas bo popeljal na vrhove, pod katerimi leži ves svet, in večer obogatil z nepozabnimi posnetki, ki so ob tem nastajali. »Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami – celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.«(Viki Grošelj)

60 let Kurentovanja

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vljudno vabi na odprtje pregledne razstave ob 60 letnici tradicionalne pustne prireditve na Ptuju. Srečali se bomo v četrtek, 13. februarja 2020, ob 12. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova 1).

Predstavitev knjige Kurent

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vas v torek, 18. februarja 2020, ob 19. uri vabi na predstavitev knjige Kurent, avtorjev Liljane Klemenčič in Stojana Kerblerja. Pravljica Kurent, ki jo je po ljudskih motivih priredila Liljana Klemenčič, je prvič izšla leta 2001, ob letošnji 60-letnici ptujskega Kurentovanja pa je znova oživela. Knjigo, opremljeno s fotografijami mojstra Stojana Kerblerja, je izdala Založba Pivec. Z avtorjema knjižne novitete se bo pogovarjala urednica Milena Pivec. V glasbenem programu bo nastopil violinist, prof. Matjaž Antončič. Vljudno vabljeni!

Odziv Mreže Stanovanja za vse na Predlog zakona o poroštvih RS za stanovanjske kredite

Inštitut za politike prostora, 10. februar 2020 ― Slovenija se sooča s krizo na področju stanovanjske preskrbe, saj je slovenski stanovanjski fond med najstarejšimi v Evropi – 62 % stanovanj je starejših od 40 let (Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2018), na trgu pa primanjkuje vsaj 10.000 javnih najemnih stanovanj. Ker je bilo v zadnjih 30 letih zgrajenih občutno premalo stanovanj,... The post Odziv Mreže Stanovanja za vse na Predlog zakona o poroštvih RS za stanovanjske kredite appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

DobraVaga: Okrog naše ekipe se je zbrala skupnost mladih, kreativnih ljudi

OUTSIDER, 10. februar 2020 ― Če pokukate v prostore nekdanje ribje tržnice pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani, naletite na prijeten in tako duhovno kot prostorsko odprt razstavni in projektni prostor, kjer je danes namesto rib na voljo na kilograme in kilograme umetnosti: DobroVago. Njena programska vsebina se osredotoča predvsem na delovanje mlajše generacije ustvarjalcev, hkrati pa je DobraVaga tudi stična… The post DobraVaga: Okrog naše ekipe se je zbrala skupnost mladih, kreativnih ljudi appeared first on OUTSIDER.

MALI KURENT, muzejska delavnica za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 10. februar 2020 ― Dragi otroci, spoštovani starši, vabimo vas na februarski Muzejski vikend MALI KURENT, ki bo tokrat izjemoma v nedeljo, 16. februarja 2020, od 10. do 13. ure, v Salonu umetnosti (Prešernova 1, Ptuj). Ogledali si bomo razstavo 60 LET KURENTOVANJA, prebrali slikanico Mali kurent in si izdelali papirnato kurentovo masko. Po delavnici pa vas vabimo, da […]

Konferenca kultnega filma 2020

Kurja polt, 10. februar 2020 ― KONFERENCA KULTNEGA FILMA VSI SMO HIŠE STRAHOV: KULTNO DAS UNHEIMLICHE 17. 4. 2020 / 14:00–17:00 / Kinodvor Projekt nastaja v sodelovanju z Univerzo Northumbria (Newcastle, VB). Konferenco bo povezoval dr. Russ Hunter, višji predavatelj filmskih in televizijskih študij na Univerzi Northumbria. Vstop prost! Predavanja potekajo v angleškem jeziku. Konferenca je odprta za javnost. Za [...] The post Konferenca kultnega filma 2020 appeared first on Kurja Polt.

Agata Tomažič: Vrnitev v Plavi bar

OUTSIDER, 10. februar 2020 ― Za mizo ob oknu je sedela najstnica v karirasti srajci in črnih bulerjih. Črnih – ampak tistega umetnega, pobarvanega odtenka so bili tudi njeni lasje, rahlo štrenasti. Vanje si je, kot da ne bi dovolj pozornosti zbujala že s kontrasti med črnino las ter porcelanasto belino polti na svojem obrazu in živo rdečo šminko, vpela… The post Agata Tomažič: Vrnitev v Plavi bar appeared first on OUTSIDER.

Čajanka z Almo

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Ljubiteljsko gledališče Teharje in Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje vabita na predstavo Čajanka z Almo, ki bo v ponedeljek, 10. februarja 2020, ob 17.30  v Levstikovi dvorani.  Predstava Čajanka z Almo – utrinki (njene) umetniške duše je pripoved Almine življenjske zgodbe skozi odsev njene duše, njenih sanj, njenega gledanja na svet, njenih hrepenenj in želja, ter njenega odnosa do svojih bližnjih in svojega življenja. Izvajata Anica Milanović in Sonja MlejnikScenarij in režija: Anica MilanovićV počastitev 70. obletnice smrti    

INFORMATIVNI DNEVI NA FD

Fakulteta za dizajn, 10. februar 2020 ― Vljudno vabljeni na INFORMATIVNE DNEVE na Fakulteto za dizajn. Lokacija informativnih dni: Prevale 10, 1236 Trzin   PETEK, 14. FEBRUAR: OB 10.00: VIZUALNE KOMUNIKACIJE pred. št. 5, I. nadstr. NOTRANJA OPREMA pred. št. 7, II. nadstr. OB 12.00: TEKSTILIJE IN OBLAČILA pred. št. 1, pritličje DIZAJN MANAGEMENT pred. št. 6 (KC), II nadstr. NAKIT pred. […] The post INFORMATIVNI DNEVI NA FD appeared first on Fakulteta za dizajn.

Slikanica Dežela bomb, dežela trav nominirana za nagrado Peter Pan

Misli, 10. februar 2020 ― Na seznam desetih nominiranih knjig za nagrado Peter Pan, ki jo podeljuje švedska sekcija IBBY, se je uvrstila tudi slikanica Dežela bomb, dežela trav avtorja Braneta Mozetiča in ilustratorke Maje Kastelic. Slikanica je leta 2013 izšla v zbirki Aleph, nato pa še v španščini, katalonščini, italijanščini, arabščini, korejščini in lani v švedščini.
Številke ali črke? Oboje!

Številke ali črke? Oboje!

LUD Literatura, 10. februar 2020 ― Naneslo je, da sem v bližnji tujini prisostvovala tako imenovani delavnici, katere poslanstvo je bilo tako imenovano opolnomočenje pisateljev. Raba glagolov nanesti in prisostvovati, ki izražata minimalno stopnjo vključenosti, ni naključna.
Občasne razstave: Clara Lapanja: Slike na steklo

Občasne razstave: Clara Lapanja: Slike na steklo

Tolminski muzej, 10. februar 2020 ― V Tolminskem muzeju je na ogled mednarodna likovna razstava zamejske avtorice slovenskih korenin Clare Lapanja. Njen oče je bil s Slapa ob Idrijci, mama iz Roč na Tolminskem, sama pa večji del svojega življenja živi v Huminu (Gemona del Friuli). Clara je amaterska slikarka, ki se posveča slikanju na steklo. S to zahtevno slikarsko tehniko se je začela ukvarjati po letu 1986, ko ji je stric Bogomil podaril knjigo Naivni slikarji Nebojše Tomaševića. Že pred tem ...

Slovenski praznik kulture in norčavi pust

ZZMS, 10. februar 2020 ― Februar v slovenskih zgodovinskih mestih nikakor ni dolgočasen in siv, temveč obarvan z bogato kulturo in živahnim pustnim rajanjem. Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan (8. februar) obiščite Kranj, kjer vas Prešernov smenj popelje nazaj v čas romantike 19. stoletja. Pust in pustne vragolije pa so doma na Ptuju, kjer se lahko pridružite jubilejnemu 60. […] The post Slovenski praznik kulture in norčavi pust appeared first on ZZMS.
Prihodnost ogroža eksistenco Knjigarne

Prihodnost ogroža eksistenco Knjigarne

Airbeletrina, 10. februar 2020 ― Knjigarne španskega avtorja Jorgeja Carrióna so njegova največja uspešnica. So zmes potopisnega ter kulturno- in literarnozgodovinskega pisanja, defile krajev in oseb, zgodovin in mitov, literarnih izsekov ter avtorjevih spominov s poti, bivanja v tujih deželah, obiskovanja knjigarn in brskanja po njihovih policah.
Oskarja za najboljši film osvojil Parazit

Oskarja za najboljši film osvojil Parazit

Misli, 10. februar 2020 ― Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je po kritikah zaradi pomanjkanja raznolikosti na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila tujejezični film. Satirična srhljivka Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja je noč podelitve sklenila s kar štirimi oskarji.
Oskarji 2020: Seznam nagrajencev

Oskarji 2020: Seznam nagrajencev

Deseta umetnost, 10. februar 2020 ― Seznam nominirancev in nagrajencev 92. podelitve nagrad oskar. Best Picture: “Ford v Ferrari” — Walt Disney “The Irishman” — Netflix “Jojo Rabbit” — Fox Searchlight “Joker” — Warner Bros. “Little Women” — Sony Pictures Releasing “Marriage Story” — Netflix “1917” — Universal/Amblin Partners “Once Upon a Time in Hollywood” — Sony Pictures Releasing “Parasite” — […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminator: Dark Fate (2019)  Videodrome (1983)  [Pozor, hud prizor] – Sherlock Holmes (2009)  Aquaman (2018)  Rdeči vrabec Copyright © Deseta umetnost [Oskarji 2020: Seznam nagrajencev], All Right Reserved. 2020.

HIMALAJA IN OSEMTISOČAKI, muzejski večer

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 10. februar 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Planinsko društvo Maks Meško Ormož Vas prijazno vabita na muzejski večer HIMALAJA IN OSEMTISOČAKI, ki bo v petek, 14. februarja 2020, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož. Gost muzejskega večera bo vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj, himalajec, gorski reševalec, gorski vodnik, Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki […]
Cerknica 1969/70 – 6. a razred

Cerknica 1969/70 – 6. a razred

Stare slike (Cerknica), 10. februar 2020 ― V šolskem letu 1969/70 se je pod okriljem razredničarke Marije Lavrenčič slikalo 27 učencev, ki so obiskovali 6. a razred. Sestavljalo ga je 15 fantov in 12 deklet. Razredničarka vsa ponosna in nasmejana stoji ob strani svojih varovancev. Kako zanimivo se je bilo postaviti pred fotografa Žnidaršiča – Bajčka vemo vsi, ki smo kdaj obiskovali šolo v … … Nadaljujte z branjem→
Van Goghova 360-stopinjska razstava v mestu Leicester

Van Goghova 360-stopinjska razstava v mestu Leicester

Misli, 10. februar 2020 ― Odvečna cerkev Vseh svetnikov v mestu Leicester je eno izmed dveh britanskih prizorišč, ki bo gostilo mednarodno razstavo, ki so jo navdihnile slike Vincenta van Gogha. Več kot 200 slik bodo v obliki animacije projicirali na stene, tla in strop cerkve. Razstavo so zasnovali tako, da lahko obiskovalci "stopijo" v umetnikova dela.

10. februarja 1861 se je rodil Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik

Kamra.si, 10. februar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. februarja 1861 se je v Drstelji rodil Matija Murko, slovenski literarni zgodovinar, etnolog, slavist in urednik. Umrl je 11. februarja 1952 v Pragi.  Matija Murko se je rodil v Drstelji v fari sv. Urbana. Ljudsko šolo je obiskoval doma in na Ptuju. Vse življenje je bil hvaležen, da ga je oče desetletnega vpisal v četrti razred nemške šole na Ptuju, da bi se prej in bolje naučil nemško. Nižjo gimnazijo je obiskoval na Ptuju, višjo pa v Mariboru. Bil je odličen dijak, izvrstno je odgovarjal zlasti pri slovenskem jeziku. Od tretjega razreda naprej se je preživljal popolnoma sam z majhno štipendijo in številnimi inštrukcijami. Leta 1880 je odšel na dunajsko univerzo, kjer je študiral germanistiko in slavistiko. S štipendijo dunajske univerze je leta 1887 odšel v Rusijo, kjer se je študijsko izpopolnjeval. Po vrnitvi iz Rusije je na priporočilo prosvetnega ministra Gautscha postal pri ministru za zunanje zadeve poročevalec o slovanskih listih, kjer se je dodobra seznanil z vsemi slovanskimi jeziki. Leta 1902 je postal redni profesor slovanske filologije in vodja seminarja za slavistiko na univerzi v Gradcu. Nekaj let je bil profesor slavistike v Leipzigu. Odločil se je za novo ustanovljeno stolico za južnoslovanske jezike in književnosti na Karlovi univerzi v Pragi, kjer so ga izvolili v rednega profesorja za jugoslovanske jezike in književnost. Upokojil se je leta 1931. 
Legendarni komediji To so gadi in Ne joči, Peter na sporedu Dvorane slovenskega filma

Legendarni komediji To so gadi in Ne joči, Peter na sporedu Dvorane slovenskega filma

BSF, 10. februar 2020 ― V ljubljanskem Koloseju smo minuli četrtek odprli vrata. Dvorane slovenskega filma. V petek, 14. februarja, prihaja na spored legendarna komedija To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca. Bevčev edini celovečerni film, se je dobrih 15 let ponašal z naslovom najbolje gledanega domačega filma. Peripetije ovdovelega voznika avtobusa, njegovih petih neugnanih sinov (gadov), potrpežljive gospodinje in njene nečakinje so sprožale salve smeha, nekatere replike so ponarodele. Komedijo zmešnjav zapletajo in odpletajo odlični igralci, na čelu z že takrat legendarnima Bertom Sotlarjem in Majdo Potokar, prek uveljavljajoče generacije Borisa Cavazze, Radka Poliča - Raca, Dareta Valiča do filmske debitantke Milade Kalezić in kopice naturščikov.
še novic