Svojat – Svojat

Svojat – Svojat

RockOnNet, 14. februar 2020 ― Super spesnjeni niz malce več kot pol ure trajajočega zvočnega orgazma pa je dramaturško nadgrajen in slehernemu smrtniku z malce potrpljenja, z malce želje po dobri glasbi z globino in vsebino pisan na kožo.

Primož Sturman: »Tu stvari merimo z drugačnimi merili«

OUTSIDER, 14. februar 2020 ― Bilo je v prvem ali drugem letniku univerzitetnega študija sodobne zgodovine na tržaški univerzi, ko sem na hodniku pred predavalnico ujel drobec zanimive debate. Kolega sta namreč v pristnem tržaškem narečju razpravljala, ali je bilo nasilje jugoslovanskih partizanov maja 1945 v Trstu primerljivo oziroma opravičljivo z dvema desetletjema fašizma med obema vojnama in italijansko zasedbo… The post Primož Sturman: »Tu stvari merimo z drugačnimi merili« appeared first on OUTSIDER.

Koroški plebiscit 1920

ARS Ars humana, 14. februar 2020 ― Usodne ločnice za koroške Slovence in poplebiscitni begunci Prvo skupno oddajo, ki jo mesečno pripravljamo v sodelovanju programa Ars, Slovenskega programa radia Trst A in Slovenskega sporeda ORF v Celovcu, namenjamo 100-letnici koroškega plebiscita. Dogodku, za katerega na Koroškem potekajo priprave vsaj že dve leti, če upoštevamo predstavitev prve zasnove deželne razstave “CARINTHIja 2020” 4. aprila 2018. Slovesnost 3. marca 2020 v dvorani grbov v Celovcu bo uradni uvod v deželno razstavo z naslovom “100 let koroškega plebiscita – dežela na potovanju skozi čas in prostor”. S plebiscitom na Koroškem časovno bolj ali manj sovpada druga zgodovinska ločnica. Ta je zarezala v življenje Primorske – mirovna pogodba, ki sta jo 12. novembra 1920 v Rapallu podpisali Kraljevina SHS in Kraljevina Italija, imenovana tudi Rapalska pogodba. O slednji bo spregovoril tržaški zgodovinar, akademik Jože Pirjevec, gost v studiu radia Trst A. Danijel Grafenauer, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in tajnik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani ter podpredsednik Kluba koroških Slovencev Maribor, bo spregovoril o posebnem področju svojega raziskovalnega interesa, koroških Slovencih – poplebiscitnih beguncih. Ta “eksodus” skoraj vse intelektualne elite označuje historična literatura kot najtežji poplebiscitni udarec za koroške Slovence. Gosta v Celovcu sta zgodovinar Teodor Domej in profesor Štefan Pinter. Od leta 1975 na Slovenski gimnaziji je do svoje upokojitve poučeval ruščino, zgodovino in filozofijo. Nedavno je na novoletnem srečanju v Katoliškem domu prosvete v Tinjah  Štefan Pinter vzel pod drobnogled temo: “1918 in 1920 – usodni ločnici za koroške Slovence”. Oddajo je pripravil Miha Pasterk.

Otroci Vrtca Braslovče na obisku v knjižnici

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. februar 2020 ― V petek, 7. februarja 2020, in v petek, 14. februarja 2020, sta Občinsko knjižnico Braslovče v spremstvu vzgojiteljic Valentine Ledinšek, Sandre Beričič, Zdenke Ušen in Anuške Slokar obiskali dve skupini otrok iz Vrtca Braslovče. Knjižničarka Lea Felicijan je ob kulturnem prazniku s prvo skupino govorila o največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu in o tem, da smo kulturni tudi tako, da zapojemo pesmico, narišemo risbico, si ogledamo risanko in o tem razmišljamo. Lepo je, če se znamo vljudno obnašati. Toda kakšen dan morda ne gre vse po načrtu. Zgodbica o ...

Projekt mora koristiti regiji Zahodnega Balkana in imeti jasno utemeljen dolgoročni učinek

CED, 14. februar 2020 ― Ekipa Motovile (CED Slovenija) je za prijavitelje na razpis za projekte kulturnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu 12. februarja 2020 v Ljubljani organizirala tehnično delavnico: kako predstaviti projektno idejo in pri tem upoštevati cilje in prednostne naloge razpisa. Vse to pa napisati na 30. straneh in pri svoji utemeljitvi upoštevati omejitev števila znakov pri vsakem posameznem odgovoru v prijavnem obrazcu.
Hana Stupica: »Ko sem v stiku z mamini deli, je to tudi čustveni proces«

Hana Stupica: »Ko sem v stiku z mamini deli, je to tudi čustveni proces«

Airbeletrina, 14. februar 2020 ― Hana Stupica za naš čas in svet pravi, da v njem primanjkuje pravljičnosti, zato sama rada ure in ure preživlja v muzejih in galerijah, še posebej jo premami flamsko in nemško slikarstvo. Živi obkrožena s knjigami, te pa opremlja tudi s svojimi podobami. Za ponatis Mahajane, Grafenauerjevega dela za otroka in odrasle, je osvežila ilustracije, ki jih je pred 30 leti naredila njena mama Marija Lucija Stupica.
Hana Stupica: »Ko sem v stiku z maminimi deli, je to tudi čustveni proces«

Hana Stupica: »Ko sem v stiku z maminimi deli, je to tudi čustveni proces«

Airbeletrina, 14. februar 2020 ― Hana Stupica za naš čas in svet pravi, da v njem primanjkuje pravljičnosti, zato sama rada ure in ure preživlja v muzejih in galerijah, še posebej jo premami flamsko in nemško slikarstvo. Živi obkrožena s knjigami, te pa opremlja tudi s svojimi podobami. Za ponatis Mahajane, Grafenauerjevega dela za otroka in odrasle, je osvežila ilustracije, ki jih je pred 30 leti naredila njena mama Marija Lucija Stupica.

Klic divjine

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Film posnet po priljubljenem romanu Jacka Londona z istim naslovom je zgodba o velikem medsebojnem prijateljstvu med psom in človekom. Zgodba sledi življenju psa Bucka od trenutka, ko živi lepo življenje v sončni Kaliforniji, do tedaj, ko ga ugrabijo in odpeljejo na Aljasko Tam izkusi težko življenje, dokler ne spozna Johna, ki za njega skrbi […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    You're Next (2011)  Avengers: Endgame (2019)  Družabni večer  Filmske cvetlice in pleveli 2019  Trance (2013) Copyright © Deseta umetnost [Klic divjine], All Right Reserved. 2020.

Bloodshot

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Bloodshot je zgodba o Rayu Garrisonu, ubitem elitnem vojaku, ki ga korporacija Rising Spirit Technologies, ki proizvaja orožje, s pomočjo posebne nanotehnologije ponovno oživi. S pravo vojsko nanotehnologije v žilah postane Ray neustavljiva sila, močnejši kot kdajkoli prej in sposoben samozdravljenja. Ampak nove sposobnosti imajo svojo ceno. Korporacija, ki ga je oživila, zdaj nadzira njegovo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Annabelle 3  The Silence Of The Lambs (1991)  The Countess (2009)  The Hurt Locker (2008  Black Swan (2010) Copyright © Deseta umetnost [Bloodshot], All Right Reserved. 2020.

Izdajalec

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Film se začenja leta 1980 v vili nad Palermom, kjer mafija “pošteno” razdeli trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso Buscetta (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani “šef dveh svetov”, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi… Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    I Feel Pretty (2018)  Greš? Grem!  Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn)  Out of the Furnace (2013)  Bikec Ferdinand Copyright © Deseta umetnost [Izdajalec], All Right Reserved. 2020.

Obtožujem!

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Zgodovinska drama obravnava tako imenovano Dreyfusovo afero in je ekranizacija istoimenskega romana Roberta Harrisa. Leta 1895 so proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu (Louis Garrel) vložili obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti in sodišče je odločilo, da je kriv. Obsojen je bil na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Overlord (2018)  Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais  Prijatelja za vedno  Future World (2018)  Prevarantke na Wall Streetu Copyright © Deseta umetnost [Obtožujem!], All Right Reserved. 2020.

Nesrečniki

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Stephane se je pravkar pridružil policijski enoti v pariškem predmestju Montfermeil, kjer je Victor Hugo napisal svoj sloviti roman Les misérables. Neizkušeni policist začne ob spremstvu starejših kolegov hitro odkrivati napetosti, ki vladajo med lokalnimi tolpami. Ekipa policistov se med eno svojih akcij ujame v brezizhoden položaj in dogodek se konča s streljanjem. Pozneje se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ex Machina (2015)  Halloween (2018)  Ad Astra: Pot do zvezd  Idila (2015)  The Shape of Water (2017) Copyright © Deseta umetnost [Nesrečniki], All Right Reserved. 2020.

Tadej Zupančič: Oblika domotožja

OUTSIDER, 14. februar 2020 ― V petek, 24. januarja, je bila v galeriji FILET, ki jo vodita umetnici Rut Blees Luxemburg in Uta Kögelsberger, otvoritev razstave London Modernism: Council Housing 1946-1981 (Londonski modernizem: občinska stanovanjska gradnja 1946-1981). Že zelo dolgo nisem imel tako hude treme: razstava je bila namreč kontinuirana projekcija 366 posnetkov londonskih občinskih sosesk in blokov, ki sem… The post Tadej Zupančič: Oblika domotožja appeared first on OUTSIDER.

Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn)

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Dame, pripravite se, saj prihaja slavna, neponovljiva in nepredvidljiva Harley Quinn Tokrat brez Jokerja Zgodba se odvija okoli skupine superjunakinj in negativk DC vesolja glavna zvezda pa je Margot Robbie kot slavna Harley Quinn katero smo že videli v filmu Odred odpisanih (Suicide Squad). Po razhodu z Jokerjem Harley Quinn združi junakinje Black Canary Huntress […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Štirje najbolj pričakovani filmi letošnjega leta  Cannes 2018: 1. dan – v znamenju sprememb  Ring (2002)  Nikoli ni prepozno  Apocalypse Now (1979) Copyright © Deseta umetnost [Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn)], All Right Reserved. 2020.

Ježek Sonic

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Ježek Sonic je najhitrejši ježek, ki po nesrečnem naključju pride na Zemljo. Med pustolovščinami na našem planetu pa se spoprijatelji s policistom Tomom Wachowskim (James Marsden) iz majhnega mesta in skupaj se podata v boj proti zlobnemu dr. Robotniku (Jim Carrey), ki skuša ježka Sonica ugrabiti in prevzeti njegove supermoči, da bi zavladal svetu. Naslov […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Deadpool 2  Lawrence Of Arabia (1962)  Aladin  Hiša čarobne ure  One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975) Copyright © Deseta umetnost [Ježek Sonic], All Right Reserved. 2020.

Fantazijski otok

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Produkcijska hiša Blumhouse (Noč čarovnic, Zbeži!, Paranormalno, Razcepljen) nam bo februarja postregla s srhljivko Fantazijski otok, po kateri bomo naslednjič dvakrat razmislili, preden si bomo kaj zaželeli. Preden izvemo, kaj se zgodi, ko se največje fantazije spremenijo v grozo, lahko že zdaj v prvem napovedniku filma doživimo čar skrivnostnega otoka. Fantazijski otok vam pričara življenje, o kakršnem od nekdaj sanjarite. Tu je vse […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  Joker (2019)  Rampage: Veliko razdejanje  Predator: Vrnitev  Pet filmov filmskega festivala Liffe Copyright © Deseta umetnost [Fantazijski otok], All Right Reserved. 2020.

Nevidni človek

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Cecilia Kass (Elisabeth Moss) je ujeta v nasilnem razmerju s premožnim in genialnim znanstvenikom in ji neke noči s pomočje sestre (Harriet Dyer), prijatelja iz otroštva (Aldis Hodge) in njegove najstniške hčerke (Storm Reid) uspe pobegniti. Ko njen nekdanji partner Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen) naredi samomor in ji zapusti velikodušen del njegovega velikega bogastva, Cecilia […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    There Will Be Blood (2007)  This Film Is Not Yet Rated (2006)  Thor: The Dark World (2013)  Robin Hood (2018)  I, Frankenstein (2014) Copyright © Deseta umetnost [Nevidni človek], All Right Reserved. 2020.

Ne pozabi dihati

Deseta umetnost, 14. februar 2020 ― Za 15-letnega Klemena se vse spremeni v trenutku, ko se njegov tri leta starejši brat Peter zaljubi v prelepo vrstnico Sonjo. Film o skrivnostih poletja. Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Lovec ubijalec  A Quiet Place (2018)  Lords of Chaos (2019)  Leo da Vinci: Misija Mona Lisa  Vrnitev v deželo zombijev Copyright © Deseta umetnost [Ne pozabi dihati], All Right Reserved. 2020.
Sukanje niti modernih umetnikov

Sukanje niti modernih umetnikov

Loški muzej, 14. februar 2020 ― V soboto, 15. februarja 2020, bo na sporedu 2. programa TV Slovenija dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov, ki je nekaj navdiha črpal tudi na naši razstavi Vmesni prostor – refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah.
V Kranju premiera monodrame Večja od vseh

V Kranju premiera monodrame Večja od vseh

Misli, 14. februar 2020 ― V Stolpu Škrlovec v Kranju bo drevi ob 20. uri premiera enoosebne gledališke igre Roka Vilčnika - rokgreja Večja od vseh. Protagonistka monodrame Prešernovega gledališča je odrasla Pika Nogavička, ki jo igra Vesna Slapar. Režiser je Alen Jelen.

Manca Lipoglavšek bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 14. februar 2020 ― Manca Lipoglavšek je študentka dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Navdušuje jo gledališče v vseh svojih oblikah, dramatika (še najbolj sodobna), film, poezija … najraje od vsega pa sodeluje pri njegovem ustvarjanju. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je za priporočilo izbrala besedilo to jabolko, zlato Simone Semenič.

Miha Vipotnik - Kratka dela za TV (2020) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 14. februar 2020 ― TV reklame, ki jih je Miha Vipotnik naredil za različne slovenske proizvajalce in njihove blagovne znamke med letoma 1996 in 2002, kažejo spretnost v balansiranju med naročnikovimi zahtevami in željami ter Vipotnikovim nagnenjem k eksperimentiranju v kadriranju, montaži in vnašanju nenavadnih postopkov tudi v ta komercialen žanr. Reklame imajo pogosto cinematični učinek, ki utegne tudi preglasiti osnovni namen reklame kot take. Izbor: Moda za vas (TV napovednik)Slovenija (Jugoslavija), 1974...
Na valentinovo v Kinodvoru erotični film iz nekdanje Sloge

Na valentinovo v Kinodvoru erotični film iz nekdanje Sloge

Misli, 14. februar 2020 ― Kinodvor bo na valentinovo ponovno obudil spomin na nekdanji erotični kino Sloga, v katerem danes nadaljuje tradicijo prikazovanja filmov. Z nočjo erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. se bo poklonil tako nekdanjemu kinematografu, ki je deloval do začetka 90. let, kot filmski erotiki različnih govoric. Na sporedu so trije filmi.
1937 Planina – Valentinovo in ostalo

1937 Planina – Valentinovo in ostalo

Stare slike (Cerknica), 14. februar 2020 2. februar – svečnica – Svečnica je praznik, ki je zaradi svojih pogansko-krščanskih posebnosti del splošne slovenske kulturne tradicije. Ime je dobila po svečah, ki so imele v cerkvenem in posvetnem življenju nekoč veliko vlogo, še pomembnejša pa je bila njihova simbolika. Sveča odganja temo in demone, februarski dnevi se začnejo daljšati, na obzorju je […]
V CD začetek mednarodnega festivala flamenka Bi flamenko

V CD začetek mednarodnega festivala flamenka Bi flamenko

Misli, 14. februar 2020 ― V Cankarjevem domu (CD) se danes začenja 2. mednarodni festival flamenka Bi flamenko. Uvedla ga bo premiera predstave Eno avtorice in koreografinje Urške Centa ob 19. uri, uradno pa ga bo ob 20. uri odprl koncert kitarista Rafaela Riquenija, enega najpomembnejših kitaristov v zgodovini flamenka iz generacije Paca de Lucie.
Kanalska dolina

Kanalska dolina

ARS Za en bokal muzike, 14. februar 2020 ― pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. V oddaji Za en bokal muzike bomo slišali posnetke pesmi iz radijske oddaje, posvečene Ukvam v kanalski dolini iz leta 1975. Dolina je dandanes v Italiji, slišali pa bomo pesmi, ki jih zaznamuje narečje z izrazito koroškimi značilnostmi, ki jih kaže tudi način petja. Vsebinsko so pesmi raznolike, jasno pa kažejo na povezanost z izročilom sosednjih slovenskih pokrajin.
Tone Hočevar: Skušnjave

Tone Hočevar: Skušnjave

ARS Izšlo je, 14. februar 2020 ― Še kako berljiva knjiga o novinarskem poklicu Tone Hočevar se je vpisal v kulturni spomin kot televizijski voditelj na Televiziji Slovenija in kot dopisnik časnika Delo iz Rima, morda nekoliko odmaknjene pa so njegove vloge novinarja, poročevalca in dopisnika na Televiziji Ljubljana. Toda ko berete njegovo knjigo Skušnjave, boste morda želeli postati prav to: novinar, poročevalec, dopisnik iz oddaljenih koncev sveta. Južna Amerika, Afrika, Evropa, Hočevar je bil tam in je o svojih doživetjih (med drugim je spremljal rušenje berlinskega zidu in ga tudi sam rušil) napisal zelo berljivo knjigo, tako da so njegove Skušnjave zelo verjetno skušnjava za marsikaterega bralca, tudi novinarja. Več o knjigi in sebi bo Tone Hočevar povedal v oddaji Izšlo je v živo, v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju. Foto: Miloš Ojdanić/MMC
Glasbeni posel 3.0 – Vabilo v projektno skupino

Glasbeni posel 3.0 – Vabilo v projektno skupino

SIGIC - Izpostavljeno, 14. februar 2020 ― Tretja edicija seriala Glasbeni posel, ki ga pripravlja SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri MAO Ljubljana, vas vabi k prijavi na eno izmed projektnih skupin, ki bosta aktivni skozi vso leto. Število udeležencev je omejeno, prijave so odprte do 29. februarja 2020.

Anketa o vplivu covida-19 na KKS

MAO, 14. februar 2020 ― Anketo je pripravila mreža ECBNetwork. ECBN je mreža za evropske kulturne in kreativne industrije. S to anketo želijo oceniti potencialni 'vpliv širjenja novega koronavirusa' na naš sektor v prihodnjih tednih; pridobljena ocena jim bo v pomoč pri oblikovanju priporočil. 

Nominacija Ljubljana, brezčasna prestolnica po meri človeka v zasnovi Jožeta Plečnika

Ministrstvo za kulturo, 14. februar 2020 ― Vlada RS je 29. januarja 2020 potrdila nominacijski dosje stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika v Ljubljani za vpis na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Ob tem je minister za kulturo mag. Zoran Poznič poudaril: ''Redek talent prenašanja duhovnega v materialno, kar je bilo dano našemu velikemu mojstru, v zgodovini človeštva vedno pripelje do presežkov, in to na kateremkoli področju. Arhitektura se nam skozi mojstrovo delo kaže v vseh svojih presežkih. Ne kot forma per se, ampak kot skoraj nadrealen približek transcendence. Slovenci smo lahko tudi zaradi Plečnika samozavestni, ponosni ter z zaupanjem zremo v prihodnost.''
še novic