VOKALNA SKUPINA JAZZVA JE ZAKUHALA PRVI ALBUM

VOKALNA SKUPINA JAZZVA JE ZAKUHALA PRVI ALBUM

Revija Primus, 6. marec 2020 ― Piše: Barbara Slivnik Kot si je vredno vzeti trenutek časa za skodelico omamno dišeče kave in se je lotiti počasi in z užitkom, bi lahko isto rekli za prvenec, ki ga je nedavno izdala ljubljanska a cappella skupina Jazzva. Kratka, a zares sladka izkušnja dobre vokalne glasbe vas bo (tako kot dobra kava) navdala z ...

Delavnica Ravnanje z raziskovalnimi podatki, 11. marec, MIZŠ - NOVO - IZVEDBA PREKO SPLETA!

Biblioblog, 6. marec 2020 ― V skladu z napotki UL bo delavnica izvedena na daljavo, z začetkom ob 9. uri. Za udeležbo se je treba prijaviti. Zadnji del delavnice bo posvečen dokumentu 23 Things For Research Data Management. Gre za uveljavljen pripomoček v obliki zbirke praktičnih spletnih virov, ki uporabnike (prvotno knjižničarje) opremljajo z znanji za ravnanje z raziskovalnimi podatki. Osnovna verzija je bila prvič objavljena leta 2015, prevedena v več jezikov, pred kratkim tudi v hrvaškega, in nadgrajena v interaktivno spletno usposabljanje. Trenutno se zaključuje temeljna nadgradnja, ki jo izvaja nizozemska skupina pod okriljem Nacionalne koordinacijske točke za ravnanje z raziskovalnimi podatki (LCRDM). Vabimo k ogledu njihovega prvega rezultata, v pripravi pa so še verzije, namenjene določenim ciljnim skupinam (mdr. raziskovalcem in doktorandom, podatkovnim knjižničarjem, informatikom, odločevalcem). Zbrani viri bodo ob zaključku projekta dostopni v spletnem orodju, ki mu lahko prispevamo tudi slovenske vire ali slovenske prevode najbolj bistvenih točk. Cilj zadnjega dela delavnice je, da za posamezne teme (svetovanje, učni viri, načrti ravnanja z raziskovalnimi podatki, metapodatki, podatkovni repozitoriji, podporne skupnosti, deljenje podatkov, citiranje podatkov) zberemo čim več kakovostnih virov, ki izhajajo ali pa so relevantni za slovenski raziskovalni prostor. Delo bo potekalo v skupinah, vsaka skupina pa se bo posvetila eni temi. Vabljeni, da že pred delavnico razmislite, kateri skupini bi se želeli pridružiti in katere vire informacij o raziskovalnih podatkih morda že uporabljate. Iz zbranega gradiva bomo v vozlišču pripravili izroček po vzoru 23 Things v slovenščini in vas obvestili o njem. V skladu z napotki UL bo delavnica izvedena na daljavo, z začetkom ob 9. uri. Za udeležbo se je treba prijaviti.
UMFANG V ŽIVO!

UMFANG V ŽIVO!

Radio Študent, 6. marec 2020 ― Danes zvečer bo v klubu Gala hala v okviru feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v sodelovanju s platformo Ustanova na klubskem dogodku nastopila DJ-ka, producentka in aktivistka Umfang.
UMFANG V ŽIVO!

UMFANG V ŽIVO!

Radio Študent, 6. marec 2020 ― Danes zvečer bo v klubu Gala hala v okviru feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v sodelovanju s platformo Ustanova na klubskem dogodku nastopila DJ-ka, producentka in aktivistka Umfang.

Galerija Vžigalica: V galerijo brez mentalnega sezuvanja

OUTSIDER, 6. marec 2020 ― Galerija Vžigalica je nastala leta 2007, svoje obiskovalce pa pričakuje v prijetnem prostoru na Trgu francoske revolucije v Ljubljani. Poleg rednih razstav s področja sodobne umetnosti Vžigalica služi tudi kot prizorišče dveh festivalov: Svetlobne gverile in Indiga. O kreativnem delovnem vrvežu v galeriji in njenem specifičnem pristopu k umetnosti smo se pogovarjali s kustosom Janijem… The post Galerija Vžigalica: V galerijo brez mentalnega sezuvanja appeared first on OUTSIDER.
Valentina Turcu postavila v Brnu Damo s kamelijami

Valentina Turcu postavila v Brnu Damo s kamelijami

Misli, 6. marec 2020 ― Koreografinja Valentina Turcu je v Janačkovem gledališču v Brnu postavila na oder balet Dama s kamelijami, ki bo doživel premiero danes zvečer. "Nacionalni balet Brno praznuje 100 let delovanja ter, kot so napovedali, odpirajo novo stoletje z mano," je za STA povedala koreografinja.
Po obnovi ponovno odprli najstarejšo egipčansko piramido

Po obnovi ponovno odprli najstarejšo egipčansko piramido

Misli, 6. marec 2020 ― Egiptovske oblasti so po letih obnavljanja v četrtek javnosti ponovno odprle 4700 let staro Džoserjevo stopničasto piramido. Ta v višino meri okoli 60 metrov in prevladuje nad prostrano nekropolo Sakara južno od Kaira ter je del starodavne prestolnice Memfis, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Simpozij 'Ugriznimo v zlate hruške' prestavljen na jesen

Simpozij 'Ugriznimo v zlate hruške' prestavljen na jesen

Javna agencija za knjigo, 6. marec 2020 ― Simpozij ob deseti obletnici nagrade zlata hruška je prestavljen na 11. november 2020. Na simpoziju bodo organizatorji predstavili razmišljanja različnih strokovnjakov o zlatih hruškah, dobre prakse ob branju zlatih hrušk in izmerili njihovo življenje in utrip po Sloveniji. Na ogled bo tudi spremljevalna razstava. Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Javni poziv stanovskim društvom pred izvedbo postopkov podeljevanja delovnih štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila v letu 2020

Javna agencija za knjigo, 6. marec 2020 ― Skladno s Pravilnikom o izvajanju knjižničnega nadomestila (Uradni list RS, št. 38/2016 z dne 27. 5. 2016) se delovne štipendije za ustvarjalnost podeljujejo na petih različnih področjih, kjer nastaja knjižnično gradivo: leposlovje, prevajanje, ilustracija in fotografija, glasba in AV področje. Pri dodeljevanju delovnih štipendij se kot kriterij izbire upošteva kvalitetna izvirnost, ki se ocenjuje na podlagi doseženih publicističnih, kritiških in strokovnih referenc. Knjižnična nadomestila v obliki delovnih štipendij za ustvarjalnost s posamičnimi odločbami podeljuje direktorica Javne agencije za knjigo RS na podlagi javnega razpisa po predhodnih predlogih pristojnih delovnih komisij. Podrobnejši kriteriji in merila za dodelitev delovnih štipendij za ustvarjalnost se določijo v besedilu javnega razpisa, ki ga agencija pripravi na podlagi strokovnih izhodišč, oblikovanih v sodelovanju s stanovskimi društvi s posameznega razpisnega področja. Strokovna izhodišča obsegajo najmanj opredelitev ciljev štipendiranja, kategorij avtorjev in meril oziroma kriterijev za ocenjevanje vlog skupaj s točkovnikom.    5. odstavek 10. člena pravilnika določa, da delovne komisije imenuje direktorica Javne agencije za knjigo RS za vsako posamezni javni razpis s področij iz prvega odstavka tega poziva izmed strokovnjakov, ki jih predlagajo stanovska društva s posameznega področja. Posamezno delovno komisijo sestavlja tri do pet članov.   Na podlagi citiranih določb pravilnika pozivamo stanovska društva, da nam najkasneje do 20. 3. 2020 na e-naslov: gp.jakrs@jakrs.si posredujejo predlog kadrovske sestave delovnih komisij na svojem področju, ki naj šteje najmanj tri in ne več kot pet kandidatov, izmed katerih bo direktorica JAK imenovala predvidoma tričlansko delovno komisijo.  Stanovska društva pozivamo tudi, da nam najkasneje do 20. 3. 2020 na zgornji e-naslov posredujejo osnutek strokovnih izhodišč iz 4. odstavka 10. člena pravilnika. Besedilo Javnega poziva je dostopno tukaj.

Razstava Sandija Červeka na Ptuju

Kamra.si, 6. marec 2020 ― Galerija mesta Ptuj vabi na odprtje razstave Sandija Červeka 1+1=11, ki bo v torek, 10. marca 2020, ob 19. uri v Galeriji mesta Ptuj (Prešernova 29). Umetnika in njegovo delo bo predstavila kustodinja Irma Brodnjak, razstavo bo odprla Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj. Razstava bo na ogled do 26. aprila 2020. Vljudno vabljeni!
Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza

Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza

SLOGI, 6. marec 2020 ― PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno. V zadnjih letih se predvsem po zaslugi slovenskih kulturnih in izobraževalnih institucij, ki povezujejo gledališče s pedagoškim procesom, pojavlja vedno večja potreba, da bi področje gledališke pedagogike bolj jasno opredelili, definirali ključna izhodišča in se posluževali enotne terminologije (obstoječa terminologija je v veliko primerih rezultat različnih prevodov, kar […] The post Predlog za uskladitev terminologije na področju gledališke pedagogike, okrogla miza appeared first on SLOGI.
Zvezdni prah

Zvezdni prah

Airbeletrina, 6. marec 2020 ― Objavljamo še tretjo kratko zgodbo z AirBeletrininega natečaja, ki jo je žirija uredništvu AirBeletrine predlagala v objavo. Avtorica Kaja Avberšek (1983) je vizualna umetnica, ki vrsto let deluje na področju ilustracije, stripov, oblikovanja objektov, gledališke scenografije in tekstopisja.

V mariborskem Baletu nov triptih Falling Angels

SiGledal Novice, 6. marec 2020 ― Balet SNG Maribor bo danes premierno izvedel tri koreografije v zvrsti sodobnega baleta pod skupnim naslovom Falling Angels. Prvo delo je mariborskemu občinstvu že znani Left Right Left Right Alexandra Ekmana. Sledi mednarodno prepoznani balet Handman "domačina" Edwarda Cluga, vrhunec pa je Falling Angels slovitega Jiržija Kyliana.
V mariborskem Baletu nov triptih Falling Angels

V mariborskem Baletu nov triptih Falling Angels

Misli, 6. marec 2020 ― Balet SNG Maribor bo danes premierno izvedel tri koreografije v zvrsti sodobnega baleta pod skupnim naslovom Falling Angels. Prvo delo je mariborskemu občinstvu že znani Left Right Left Right Alexandra Ekmana. Sledi mednarodno prepoznani balet Handman "domačina" Edwarda Cluga, vrhunec pa je Falling Angels slovitega Jiržija Kyliana.

Samanta Kobal bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 6. marec 2020 ― Samanta Kobal je diplomirana dramaturginja, ki svojo ljubezen do gledališča in dramaturgije raziskuje, uresničuje, išče in zasleduje v pripovedovanju, klovnih, gledališki režiji in predvsem v součevanju in soraziskovanju gledališča – giba – besede z otroki in mladostniki. V intervalih se predaja pisanju dramskih besedil, kar ji omogoča potop v nikoli speči in dinamični svet odnosov, misli, čustev in hrepenenj, ki se prepletajo, rastejo in se razraščajo v vedno nove in nove svetove, ki postajajo živi, glasni in pripravljeni na takojšnje življenje, tukaj in zdaj. Kot doktorska študentka na Pedagoški fakulteti raziskuje čarobni in brezmejni svet zgodb in pripovedovanja. V branje priporoča besedilo I-z-š-t-e-v-a-n-k-e.
1976 Cerknica – Iblančič

1976 Cerknica – Iblančič

Stare slike (Cerknica), 6. marec 2020 ― Zanimiva fotografija neznanega fotografa iz zbirke Toneta Urbasa je nastala v Cerknici na Cesti 4. maja 28 pred Iblančičevo hišo. Letnico sem določil glede na starost Toneta Iblančiča, ki je na levi strani fotografije in je bil rojen leta 1949. Na desni strani fotografije je Tonetov oče Franc Iblančič, rojen leta 1901, ki se je […]
V korziški knjižnici odkrili redko knjigo Isaaca Newtona

V korziški knjižnici odkrili redko knjigo Isaaca Newtona

Misli, 6. marec 2020 ― V knjižnici v korziškem mestu Ajaccio so odkrili eno od prvih izdaj knjige angleškega fizika, matematika in astronoma Isaaca Newtona Philosophiae naturalis principia mathematica (Matematična načela naravoslovja). Delo, ki je prvič izšlo leta 1687, je našla zaposlena v knjižnici med preverjanjem indeksa del njenega ustanovitelja Luciena Bonaparteja.

6. marca 2019 je umrl Aleksander Videčnik, višji upravni delavec, zgodovinar, publicist ...

Kamra.si, 6. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. marca 2019 je umrl Aleksander Videčnik, višji upravni delavec, zgodovinar, publicist ... Rodil se je 11. decembra 1920. Aleksander Jakob Videčnik, višji upravni delavec in upokojeni direktor Celjske mestne hranilnice, je bil rojen v Celju. Zaradi bolezni se je leta 1977 preselil v Mozirje, kamor je že v prejšnjih letih zelo rad zahajal.  Že v Celju je raziskoval zadružništvo in hranilništvo, posebno pa delovanje Mihaela Vošnjaka, ki je v Celju ustanovil Zvezo slovenskih posojilnic in tako omogočil proces gospodarskega osamosvajanja Slovencev. Tudi pisati in objavljati je pričel zelo zgodaj. Za Banko Celje je pripravil Zgodovino Celjske mestne hranilnice in Zgodovino hranilnikov. Poleg tega je pisal tudi za Savinjski tednik in sodeloval na radiu Celje v številnih oddajah, predvsem ko je pogovor potekal o celjski preteklosti. V Celju je bil dolga leta pred drugo svetovno vojno in po njej aktivni član pevskega zbora in gledališke skupine.
Ada Škerl: Speči metulji

Ada Škerl: Speči metulji

ARS Izšlo je, 6. marec 2020 ― Uvrstitev v zbirko Kondor je zaslužen poklon pesnici in njeni poeziji Kot 365. knjiga je v ugledni zbirki Kondor izšla knjiga zbranih pesmi pesnice, prevajalke in dolgoletne radijske lektorice Ade Škerl. Pesmi je uredila Tanja Petrič, ob Ivu Svetini tudi avtorica ene izmed dveh spremnih besed. Več o pesnici in njeni poeziji je urednica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Vabljeni k poslušanju. Foto: Igor Napast/Večer

Pojav novega koronavirusa

Ministrstvo za kulturo, 6. marec 2020 ― V zvezi s pojavom novega koronavirusa je Ministrstvo za kulturo odgovorne osebe javnih zavodov s področja kulture pozvalo, naj sledijo aktualnim in ključnim informacijam ter priporočilom za zaščito zdravja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve. Prav tako smo jih pozvali, da v skladu s priloženimi napotki izvajajo svoje dejavnosti.
še novic