UPG sporoča: Vse bo v redu

Celje.info, 25. april 2020 ― Celjska glasbena skupina Uroš Planinc Group je v aktualnih okoliščinah posnela skladbo z naslovom Vse bo v redu.  Ekipa je The post UPG sporoča: Vse bo v redu appeared first on Celje.info.
The many lives of maček Muri

The many lives of maček Muri

Smetnjak, 25. april 2020 ― Da je imel Viktor Orbán liberalno preteklost, je dovolj razvpito. Da je Janez Janša pisal za Mladino ter bil član, celo nesojeni (defeated by Školč) predsednik ZSMS, predhodnice LDS, morda nekoliko manj. Njegove literarne ambicije (romani, besedila covid-19 himn) skoraj … Continue reading →
The many lives of maček Muri

The many lives of maček Muri

Smetnjak, 25. april 2020 ― Da je imel Viktor Orbán liberalno preteklost, je dovolj razvpito. Da je Janez Janša pisal za Mladino ter bil član, celo nesojeni (defeated by Školč) predsednik ZSMS, predhodnice LDS, morda nekoliko manj. Njegove literarne ambicije (romani, besedila covid-19 himn) skoraj … Continue reading →

ANA POD OKNOM na podeželju!

Ana Monro, 25. april 2020 ― Ana pod oknom ima tudi podeželsko sekcijo! Ta je obiskala Hrašče, vasico v Vipavski dolini, v kateri je ujela rojstnodnevno presenečenje (VIDEO), in se ustavila pred pekarno v Lokavcu pri Ajdovščini (VIDEO), kjer je z glasbeno-žonglersko intervencijo popestrila in razmigala delovno dopoldne tamkajšnjim zaposlenim, pridružili pa so se ji(m) tudi nekateri mimoidoči. Izvajalca: Camilo Acosta ... The post ANA POD OKNOM na podeželju! appeared first on Ana Monro.
Sporočilo, zavito v zgoščenko

Sporočilo, zavito v zgoščenko

Odzven, 25. april 2020 ― Glasbeno-scenski projekti, choregie, raziskovanje glasu kot inštrumenta, izviren in zaokrožen repertoar – govorimo o Carmini Slovenici in umetniški voditeljici ter dirigentki Karmini Šilec, ki se nam tokrat predstavlja z osemdesetčlanskim ženskim vokalnim orkestrom VOGP in zgoščenko Glasba preživetja.
Nonument Group vabi na samoosamitveni sprehod po Ljubljani

Nonument Group vabi na samoosamitveni sprehod po Ljubljani

Misli, 25. april 2020 ― Kolektiv Nonument Group vabi na zvočni sprehod Ljubljana: Samoosamitveni sprehod. Ker so zbiranja zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa prepovedana, se bodo zainteresirani nanj podali sami. Izhodišče bo na Rimski cesti, sprehod pa bo skozi središče mesta vodil do železniške postaje. Za udeležbo sta potrebna mobilni telefon in slušalke.

Pesniški turnir Založbe Pivec tokrat na daljavo

Misli, 25. april 2020 ― Letošnji Pesniški turnir Založbe Pivec bo zaradi epidemije novega koronavirusa potekal v virtualni obliki. Izbrani pesniki bodo namesto v gledališki dvorani nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih. Viteza oziroma vitezinjo bo izbrala strokovna žirija, občinstvo pa bo lahko svoje mnenje povedalo s spletnim glasovanjem.
Deset Konfucijevih življenjskih lekcij

Deset Konfucijevih življenjskih lekcij

Airbeletrina, 25. april 2020 ― Konfucij je eden najpomembnejših mož, kar jih je kdaj živelo, je v pravkar v slovenščino prevedeni biografiji z naslovom Konfucij: In svet, ki ga je ustvaril, zapisal avtor Michael Schuman (knjigo je v prevodu Uroša Kalčiča pred nedavnim izdala založba Beletrina). Predstavljamo deset življenjskih lekcij Konfucijeve filozofije.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. april 2020 ― Pri Mladinski knjigi so izdali psihološki triler z naslovom Pandemija, ki ga podpisuje ruska avtorica Jana Vagner, pri Kulturno-umetniškem društvu Police Dubove pa roman ciprske pisateljice Mirto Azina Hronidi Eksperiment. Založba Miš je izdala knjigo za otroke Barbare Hanuš Markova čelada z ilustracijami Marjana Mančka.

Slovenska gledališča na spletu: Prešernovo gledališče Kranj

SiGledal Novice, 25. april 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je tokrat pripravila pregled spletnih aktivnosti Prešernovega gledališča Kranj.
Filmski Boter Al Pacino dopolnil 80 let

Filmski Boter Al Pacino dopolnil 80 let

Misli, 25. april 2020 ― Al Pacino je ena največjih zvezd v filmski industriji zadnjih štirih desetletij. Kot igralec se je uveljavil v 70. letih in se zapisal med ikone ameriške kinematografije z vlogami v filmih, kot so Boter, Serpico, Vonj po ženski in Vročina. Prejel je več nagrad, med njimi leta 1994 častnega zlatega leva na beneškem festivalu. Danes praznuje 80 let.

Transgresije: prostor, meja, rob

ARS Likovni odmevi, 25. april 2020 ― V Mestni galeriji Nova Gorica je ponovno na ogled razstava Transgresije Galerije in muzeji se v tem tednu ponovno odpirajo, že prejšnji teden so se zrahljale tudi omejitve občinskih meja. V tem kontekstu je zanimiv razmislek o mejah, kot jih med drugim tematizira skupinska razstava Transgresije kuratorja Marka Košana, kustosa Koroške galerije likovnih umetnosti. Na razstavi se s pestrim naborom likovnih del predstavlja osem umetnikov, razstavo pa so v Mestni galeriji Nova Gorica postavili le nekaj dni pred pandemijo korona virusa v Sloveniji. Ob odprtju je oddajo o razstavi pripravila Tatjana Gregorič.
Philip Glass: glasba k filmu Ure do večnosti

Philip Glass: glasba k filmu Ure do večnosti

ARS Filmska glasba, 25. april 2020 ― Film Ure do večnosti Stephena Daldry-ja se nanaša na žensko in njeno osvobajanje v 20. stoletju. Film je domiselno nizanje podob iz življenja treh žensk v treh obdobjih v razponu približno 100-tih let. Režiser je naredil kolaž kadrov, ki asociativno preklapljajo iz časa v čas in se stapljajo v isti stični točki-liberalizaciji ženske. Terapevtski učinek pa vsekakor prida Phillip Glass, kar film doživljajsko oplemeniti.

Postopno odpiranje kinematografov po Evropi

ARS Gremo v kino, 25. april 2020 ― Film Slava v odnosu do sodobnega bolgarskega filma, film Taika Waititija, Hotel Chevalier in drugi kratki filmi Wesa Andersona Kinematografi pri nas še naprej ostajajo zaprti, vendar jih ponekod po Evropi postopoma spet odpirajo – o tem bomo razmišljali v tokratni oddaji. Spraševali se bomo tudi o tem, kaj se dogaja v sodobnem bolgarskem filmu in ali dogajanje tam lahko vzporejamo s kreativnim preporodom nekaterih sosednjih kinematografij (npr. romunske in grške). Poleg tega bomo vzeli pod drobnogled kratek film novozelandskega režiserja Taike Waititija Two Cars, One Night (Dva avta, ena noč), ki je bil osnova za njegov uspešni celovečerec Boy, in kratke filme Wesa Andersona.
Ljubezenska pisma nemških skladateljev /5/: Franz Liszt

Ljubezenska pisma nemških skladateljev /5/: Franz Liszt

ARS Skladatelj tedna, 25. april 2020 ― Franz Liszt je slovel kot lomilec ženskih src. Franz Liszt je slovel kot lomilec ženskih src. Njegovo življenje sta najbolj zaznamovali dve ženski – Marie d’Agoult in Carolyne von Sayn–Wittgenstein. S prvo je imel tri otroke, med njimi Cosimo, ki je pozneje postala žena Richarda Wagnerja. Na stara leta se je za svoje»ljubezenske« grehe spokoril – vstopil je v frančiškanski samostan in tam komponiral predvsem sakralna in orgelska dela.
še novic