Utrip domoznanstva: Kulturno društvo Petrovče se predstavi

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar ― Kulturna društva po Spodnji Savinjski dolini imajo bogato in dolgo zgodovino. Tudi kultura v Petrovčah, ki sega vse tja do začetkov dvajsetega stoletja, ko so se krajani zbirali v različna združenja in skupine. Kulturno društvo Petrovče, ki smo ga v torek, 27. februarja 2024, povabili na Utrip domoznanstva v Občinsko knjižnico Žalec, letos praznuje že 48 let delovanja. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj smo v goste povabili predsednico Violeto Šket, vodjo sekcije za literaturo Jasno Sraka in vodjo Folklorne skupine Kobula Alenko Šaver. Več o zgodovini in razvoju društva, ...

Klicanje pomladi na pravljični uri v Občinski knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar ― V tednu zimskih počitnic smo v žalski knjižnici na pravljični uri klicali pomlad. Ne preglasno, saj bo najbrž še snežilo, ampak nežno in mimogrede. Tudi gozdne živali poskrbijo za svoje shrambe, ko je v gozdu snežna odeja. Kako je, ko prelisičiš zimo in druge živali v gozdu, so otroci izvedeli v pravljici O lačni lisici. Z nami je bila plišasta lisica, ki se je zvijala od lažnih bolečin, kar je izzvalo veliko smejanja in iskrenja v očeh. Na koncu smo naredili papirnate ptičke vseh barv in jih posedli na ozelenele ...

Po pravljici diši … v Občinski knjižnici Vransko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar ― Otroke na zimskih počitnicah je zima letos prikrajšala za snežne radosti, ne glede na vreme pa je čas ravno pravšnji za pravljice in ustvarjalno izražanje. V Občinski knjižnici Vransko so se v torek, 27. februarja 2024, zbrale številne radovedne glavice, ki so prisluhnile pravljici o taščici, ki še nikoli ni doživela zime. Je zima zares tako strašna, kot se zdi, kakor ji pripovedujejo druge živali? Ko se taščica nekega jutra zbudi, ji zastane dih od snežne beline. Vse se lesketa, blešči. Zima je vendarle naravnost čudovita! In ko se bo zima ...

Pomladna pravljična urica v Grižah

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 27. februar ― V sredo, 27. februarja 2024, je v Izposojevališču Griže potekala pravljična urica, na kateri smo se z otroki pogovarjali o prihajajoči pomladi. Pravljica je govorila o štirih barvicah, ki so poskušale odgnati predolgo zimo. To jim je uspelo šele potem, ko so združile moči in skupaj ustvarile nove barve ter tako pričarale pisano pomlad. Po končani pravljici so otroci izrezovali čebelice, ki so jih na koncu tudi pobarvali in odnesli domov. Anja Štorek
V Galeriji CD risbe in slike avstrijske umetnice Marie Lassnig

V Galeriji CD risbe in slike avstrijske umetnice Marie Lassnig

Misli, 27. februar ― V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo Marie Lassnig. Prva samostojna razstava mednarodno priznane avstrijske umetnice na Slovenskem združuje 78 risb, štiri oljne slike in videa. Umetnica sodi med osrednje osebnosti evropskega likovnega sveta 20. stoletja. Poznana je zlasti po svojih psihološko ekspresivnih avtoportretih.

Napovedujemo: mednarodni umetniški projekt Dobre novice

Medobčinski muzej Kamnik, 27. februar ― Mednarodna razstava sodobne umetnosti: DOBRE NOVICE! DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški dogodek z ustvarjalnim dialogom med slovitim belgijskim kiparjem Williamom Sweetlovom in več kot 20 priznanimi mednarodnimi umetniki. Od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur Williama Sweetlove-a v mednarodno priznanem Arboretumu Volčji Potok do številnih razstav po srednjeveških ulicah Kamnika, umetniški dogodek DOBRE NOVICE! vključuje: veliko razstavo […] The post Napovedujemo: mednarodni umetniški projekt Dobre novice appeared first on MM:K.

ANA SRČNA je prestavljena na 8. in 9. 3.!

Ana Monro, 27. februar ― Zaradi izredno neugodne vremenske napovedi bo svetlobno-doživljajski ambient na temo ljubezni Ana Srčna 2024 zažarel(a) 8. in 9. marca (torej teden dni kasneje, kot je bilo prvotno načtovano). Vse ostalo ostaja nespremenejeno – ista lokacija (park na Špici v Ljubljani), isti termin (18:00-22:00), ista obljuba čudovitega doživetja. Pridite vsi, VSTOPNINE NI! VEČ INFORMACIJ   Ana ... The post ANA SRČNA je prestavljena na 8. in 9. 3.! appeared first on Ana Monro.
Kako do otroštva v odraslosti?

Kako do otroštva v odraslosti?

Koridor, 27. februar ― Razstava Mojce Radkovič je nostalgična refleksija, ki spomni, da je izkušnja otroštva neponovljiva, in ponudi orodje za poustvarjanje otroške igre in zatopljenega sanjarjenja. The post Kako do otroštva v odraslosti? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Vabilo na redni občni zbor DSP

Vabilo na redni občni zbor DSP

Društvo slovenskih pisateljev, 27. februar ― Spoštovane članice, spoštovani člani! Vabimo Vas na redni občni zbor Društva slovenskih pisateljev, ki bo  v SREDO, 20. 3. 2024, ob 17. uri v prostorih DSP na Tomšičevi 12 v Ljubljani.   Predlog dnevnega reda občnega zbora: Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in overovateljev Potrditev zapisnika prejšnjega občnega zbora Vsebinsko poročilo predsednika, nadzornega odbora, društvenih komisij, […]

StendAp Best of (1.2.2024 20:00)

Španski borci, 27. februar ― V treh večerih bo nastopila vrsta slovenskih stand-up komikov in komičark, s svojim »Best Of « programom. Vsak bo imel samo 20 minut na odru, da izvede svoj najboljši nastop, ker želijo, da vam večer prehitro mine.
V spomin: Danijel Dragojević (1934–2024)

V spomin: Danijel Dragojević (1934–2024)

Airbeletrina, 27. februar ― Nekrolog, pospremljen s fotografijo bežečega pesnika? Tak je bil Danijel Dragojević. Veliki hrvaški pesnik ni dajal intervjujev, se ni udeleževal prireditev, zavračal je nagrade in se ogibal vsakršni javni pozornosti. O strašnem magnetizmu, s katerim Dragojevićeva poezija pritegne bralca, in o osebnem srečanju z umetnikom, ki je sovražil prevajalce, ter o neuspešnih poskusih, da bi ga izdali še v slovenskem prevodu, piše njegov pesniški kolega Uroš Zupan. In ugotavlja: »Poezija Danijela Dragojevića je tako dobra kot poezija tistih, ki so za svoje pisanje dobili najvišje – ali pa vsaj najbolj razvpito – priznanje. Nobelovo nagrado za književnost. Poezija Danijela Dragojevića je tako dobra kot poezija Wysławe Szymborske, Tomasa Tranströmerja ali pa Louise Glück, tako dobra kot teksti Boba Dylana, ki imajo oporo v glasbi in čigar glasbo je med poslušanjem prekinila novica, da je Dragojević umrl. In izguba Dragojevića je za duhovni prostor, ki ga ne omejujejo državne meje, tako velika, kot je bila smrt Iva Andrića ali pa Miroslava Krleže.« The post V spomin: Danijel Dragojević (1934–2024) appeared first on AirBeletrina.
Brina in Katalena skupaj v Klubu CD

Brina in Katalena skupaj v Klubu CD

Misli, 27. februar ― V Klubu Cankarjevega doma se bosta danes ob 19. uri srečali skupini Brina in Katalena. Program obeh skupin, ki izvajata slovensko ljudsko glasbo, bo združeval izbor njihovih najboljših in najpriljubljenejših skladb.
Metka Gabrijelčič, Vesna iz filmskega sveta, praznuje 90 let

Metka Gabrijelčič, Vesna iz filmskega sveta, praznuje 90 let

Misli, 27. februar ― Svoj 90. rojstni dan danes praznuje Metka Gabrijelčič, ki sta jo med filmske zvezde v 50. letih minulega stoletja izstrelila filma Vesna in Ne čakaj na maj, v katerih je ustvarila nepozaben lik Vesne. Pozneje je po še dveh vlogah filmsko kariero zamenjala za poklic gradbene inženirke in za javnosti skrito družinsko življenje.
še novic