Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik Andraž Polič

Misli, 20. september 2018 ― Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi. Nagrado v višini 1000 evrov je prejel za cikel pesmi o ženski, vročil pa mu jo je žalski župan Janko Kos, ki mu je podelil tudi častno listino.
Južno od meje, zahodno od sonca: suženj hrepenenja

Južno od meje, zahodno od sonca: suženj hrepenenja

Konteksti (Tomaž Bešter), 20. september 2018 ― vir slike: dobreknjige.si Ob poplavi novega branja se povsem brezsramno vsake toliko lotim tudi česa, kar bi moral prebrati že davno nazaj, pa me je prej omenjena povodenj odplaknila drugam. Zato ni naključje, da sem letošnji dopust ozaljšal tudi s knjigo, o kateri je sedaj veselje pisati. Bolj je naključje to, da sem jo v roke vzel tako rekoč nemudoma po Mifsudovi Jutti Heim. Lahko bi katero koli drugo od tistih, ki sem jih imel pri roki. In najbrž ima branje ene knjige podaljšano življenje tudi v naslednjem branju. Odtis besed in zven pomenov na stenah našega bralnega spomina ima svojo moč; zavest, nagnjena k iskanju rešitev, vzorcev in paradigme, pa najde sledi, ob katerih se vprašaš, ali bi jih našel tudi sicer, če bi tale roman sledil kasneje. Vendar najbrž niti ni pomembno, veste, kaj želim zapisati. Vsekakor je bilo nadvse prijetno tako branje še enega Murakamija in tudi to, da je malteškemu romanu sledil prav Južno od meje, zahodno od sonca. Oba dela v središče postavljata fatalno dekle, ki ima nepovraten in odločilen vpliv na glavnega junaka pripovedi. A gre za povsem različna romana. Haruki Murakami je, tega ne skrivam, meni izredno ljub pisatelj. Ker uspe z besedami pričarati občutja, ki jih marsikdo drug ne. Način pripovedovanja je popolnoma drugačen, atmosfera, v katero te pahne, je nekako blizu bralcu, ne glede na količino surrealističnih elementov, ki jih vplete med stavke. In tule, v Južno od meje, zahodno od sonca, teh pravzaprav ni. Murakami je roman napisal leta 1992, nekaj let po Norveškem gozdu in nekaj let pred Kroniko ptiča navijalca; vsekakor ima mnogo več sorodnosti z Norveškim gozdom kot s Kroniko. Beremo pripoved o odraščanju junaka, njegovem osamosvajanju, iskanju življenjskih družic in življenja, ki ga bo navduševalo, mu ponudilo zadovoljstvo. Na osrednje mesto te pripovedi so razmerja, ki jih junak v svoji pripovedi razpostavlja kot mejnike svojih najpomembnejših sprememb. Zato je to predvsem zgodba o Hadžime, ki je srečal
The Predator (2018)

The Predator (2018)

Deseta umetnost, 20. september 2018 ― Franšiza Predator, ki jo je začel istoimenski legendarni akcijski film iz leta 1987 v režiji Johna McTiernana, ima že od nekdaj težave z nadaljevanji, ki ne uspejo najti skupnega jezika s stroko in občinstvom. Predator 2 ni dosegel podobnega uspeha kot njegov predhodnik, o filmih iz serije Alien Vs. Predator niti ne bi izgubljal besed, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Rocky (1976)  Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!  Dunkirk (2017)  Thor: Ragnarok (2017)  Misija: Nemogoče - Izpad Copyright © Deseta umetnost [The Predator (2018)], All Right Reserved. 2018.

LITERARNI VEČER Z NEJKO ŠTIGLIC

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. september 2018 ― V četrtek, 20. septembra 2018, je v Občinski knjižnici Polzela potekal literarni večer z domačinko Nejko Štiglic. Avtorica je po rodu iz Gornjega Grada, z družino pa živi na Polzeli. Po poklicu je računovodkinja, medtem ko ji pisanje predstavlja protiutež precej suhoparnemu delu. V pogovoru z Niko Kolenc je spregovorila o otroštvu v Gornjem Gradu in pisateljskih začetkih ter vse do izdaje njene že tretje knjige. Leta 2016 je namreč izdala ljubezenski roman Ena nič za ljubezen, ki je izšel pri založbi Meander. Lani je izšel drugi roman z naslovom Drugačna ...
Rebeka Petrovčič z Metamorfozo v domači Postojni

Rebeka Petrovčič z Metamorfozo v domači Postojni

Notranjsko primorske novice » Kultura, 20. september 2018 ― Postojna – V galeriji Zavarovalnice Triglav 26. septembra odpirajo nekoliko drugačno slikarsko razstavo z naslovom Metamorfoza, na kateri se bo predstavila domačinka, mlada Rebeka Petrovčič, ki je lani diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Jelenica (Rebeka Petrovčič) »V slikarskem procesu nastajajo bitja, ki niso ljudje niti zares živali. Upodobljene so figure, ujete v procesu ciklične transformacije, brez katere ne bi obstajale,« je Petrovčičeva povedala maja letos, ko se je v galeriji SLG Celje slovenski javnosti prvič predstavila z umetniškim projektom Metamorfoza, katerega kurator je Bagrat Arazyan. »Nenehna preobrazba implicira idejo, da je videz, kakršnega zaznajo čutila, zgolj iluzija s kratkotrajno vrednostjo. Podobe se pojavljajo v nekakšnem medprostoru in zdi se, da v njem lebdijo brez težnosti.« Razstavo v Postojni bodo odprli 26. septembra ob 16. uri, na ogled bo do konca oktobra. »Avtorica popelje gledalca v svet simbolov, transformacij, arhetipov in prispodob shranjenih v našem kolektivnem spominu. Te na svoj način predrugači in gledalcu ponudi, da se tudi sam preseli v svet združevanj človeških in živalskih principov,« je v recenziji o delu mlade umetnice zapisala Dani Žbontar. »Rebeka Petrovčič je s to predstavitvijo samosvoje in inovativno posegla v slovenski prostor s svežim pristopom in naredila velik doprinos k interpretaciji preobrazb.« Flora Otoničar

Slovenija v Sevdahu & Sevdah v Sloveniji (6.10.2018 18:00)

Španski borci, 20. september 2018 ― Krovna prireditev, projekt JSKD, tradicionalni letni koncert avtohtonih bosansko hercegovskih pesem sevdalink. Pesmi sevdalinke bodo interpretirali mladi glasbeniki, pevci , člani društva Sevdah ter gostje iz Avstrije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, ob spremljavi orkestra. Pesmi, ki bodo izvajane, so pesmi ki niso avtorske, so tradicionalne ljudske pesmi, pesmi ki govorijo o ljubezni, življenju in hrepenenju..so pesmi , ki kažejo način življenja bosancov in hercegovcov.

20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju

Kamra.si, 20. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. september 1875, začel se je pouk na okoliški osnovni šoli v Celju. V drugi polovici 19. stoletja, natančneje v letu 1875, se je začelo poučevanje slovenskih otrok v slovenskem jeziku. Današnja I. osnovna šola se je takrat imenovala Okoliška šola.  Takratna mestna oblast je bila nemška in je nasprotovala prizadevanju slovenskih izobražencev, da bi poučevali slovenske otroke v slovenskem jeziku. Kljub temu, da je leta 1869 izšel Zakon o ljudskih šolah, je občinski odbor leta 1870 sprejel sklep, da je učni jezik v mestni ljudski šoli izključno nemščina. Za Slovence v mestu, predvsem pa za okoliško občino tak sklep ni bil sprejemljiv. Okoliški otroci so namreč morali obiskovati skupno mestno šolo, okoliška občina pa je morala mestni občini za to plačevati prispevek, starši pa za svoje otroke šolnino. Šolski obisk je bil zaradi tega zelo slab in le malo celjskih okoličanov je znalo pisati in brati. Veliko število šoloobveznih otrok, prepolni oddelki mestne šole in uporaba nemščine kot edinega učnega jezika so bili razlogi za ustanovitev prve slovenske šole z imenom Ljudska šola celjske okolice.  Pouk v njej se je začel 20. septembra 1875.
Začela se je prenova Celjskega doma

Začela se je prenova Celjskega doma

Celje.info, 20. september 2018 ― V začetku tega tedna so se začela pripravljalna dela za prenovo Celjskega doma. Obnovitvena dela bodo predvidoma zaključena konec maja prihodnje The post Začela se je prenova Celjskega doma appeared first on Celje.info.

Muzejski vikend na Ptuju: Od trstenk do orgel

Kamra.si, 20. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vabi otroke in starše na septembrski Muzejski vikend, ki bo v soboto, 22. septembra 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Ogledali si bomo delno prenovljeno zbirko glasbil in razstavo Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov, zaigrali na razstavljene orgelske registre, na trstenke in haloško žveglo ter si izdelali Panove piščali. Muzejski vikend je namenjen družinam z otroki od četrtega leta starosti dalje in je brezplačen.

V igri za man bookerja dela, ki raziskujejo anatomijo bolečine

Misli, 20. september 2018 ― Na ožjem seznamu nominirancev za literarno nagrado man booker, ki jo podeljujejo proznim delom, prvotno izdanim v angleščini, so Anna Burns, Esi Edugyan, Daisy Johnson, Rachel Kushner, Richard Powers in Robin Robertson. Britanska avtorica Daisy Johnson je s 27 leti najmlajša pisateljica, nominirana za to prestižno nagrado, vredno 50.000 funtov.
Jazz Beat

Jazz Beat

Odzven, 20. september 2018 ― Pred nedavnim na Hrvaškem izdana knjiga Jazz Beat urednika in prevajalca Voja Šindolića iz Dubrovnika je vpogled v zapuščino generacije beat pesnikov, ki so skozi kontrakulturo štiridesetih in petdesetih razvili philio do be-bopa, jazza in, v širšem pomenu, afroamericane.

Modna revija v Tovarni umetnosti Majšperk

Kamra.si, 20. september 2018 ― Tovarna umetnosti Majšperk (Breg 8) vljudno vabi na modno revijo, ki bo v petek, 21. septembra 2018, ob 18. uri. Predstavile so bodo modne oblikovalke Sanja VELIČKOVIĆ, Maja TOFANT, Oksana PRELOG / OK SANKA in Janja KRESLIN RAUTER / Janjin sijaj. Gosta večera bosta Tomaž Vidovič in Simon Weingartner.  Vljudno vabljeni!

Razstava Franca Simoniča

Kamra.si, 20. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na odprtje razstave slikarja Franca Simoniča, ki bo v četrtek, 27. septembra 2018, ob 18. uri v Salonu umetnosti na Ptuju (Prešernova ulica 1). Redkokatero mesto v Sloveniji se lahko pohvali s tako bogato in dragoceno kulturno dediščino ter široko paleto umetniških ustvarjalcev, kakor starodavno mesto Ptuj. S svojo ustvarjalno energijo je skozi stoletja pritegnilo in zaznamovalo številne ustvarjalce in poustvarjalce na področju umetnosti, ki so z delom, voljo in znanjem vtisnili mestu prepoznaven in samosvoj pečat v vseh njegovih zgodovinskih obdobjih do danes. Med vsemi, ki jih je mesto Ptuj še posebej nagovorilo in navdihnilo, pa zagotovo izstopajo likovni ustvarjalci. Tudi ptujski slikar Franc Simonič (1942) sodi mednje. Na razstavi bomo predstavili njegov novejši likovni ciklus, kjer je z lavirano risbo in akrilnimi barvami upodobil mesto Ptuj, njegove ulice, mestne hiše, trge in meščane. Skozi Simoničeve natančne in umetniško dovršene upodobitve spoznamo stoletno arhitekturno dediščino mesta, za katerega si želimo, da bi ostalo ustvarjalni navdih še mnogim rodovom. Pa ne samo na umetniškem področju. Risbe in slike Franca Simoniča so zagotovo verodostojni umetniški zapisi v zgodovini ptujske zakladnice likovne umetnosti, kjer bodo njegove podobe starega Ptuja ostale zapisane tudi v prihodnosti.(Stanka Gačnik)    Razstava bo na ogled do 21. oktobra 2018. Vljudno vabljeni!

Obljubljena dežela (2.10.2018 20:00)

Španski borci, 20. september 2018 ― Harmonikar Marko Brdnik in kitarist Uroš Rakovec sta uigrana glasbena naveza, ki jo na čezžanrskem zvočnem potovanju dopolnjuje bobnar Marko Lasič. Novoustanovljeni trio, ki letos koncertira po vsej Sloveniji, si je nadel ime Baldur - po nordijskem bogu svetlobe, sijaja in miru. Polnokrvno glasbeno sozvočje samosvojih ustvarjalcev z vizualno in glasbeno čarovnijo nadgradijo plesalci in gostje ter občinstvo popeljejo v Obljubljeno deželo, kot nosi naslov koncertnega doživetja.

Baldur - Obljubljena dežela (21.11.2018 20:00)

Španski borci, 20. september 2018 ― Trio Baldur po nesojenem oktobrskem koncertu Obljubljena dežela, ki jim ga je onemogočilo poplavljeno prizorišče, na oder centra kulture Španski borci v Ljubljani stopi v sredo, 21. novembra, ob 20. uri. Polnokrvno glasbeno sozvočje Marka Brdnika na harmoniki in sintetizatorjih, Leonarda Medice Gregoriča na električni kitari in Marka Lasiča na bobnih bodo z vizualno čarovnijo nadgradili plesalci Marja Koren, Veronika Valdes, Tajda Podobnik, Branko Potočan in Željko Božić, ki se...

ODPOVEDANO! Baldur - Obljubljena dežela (2.10.2018 20:00)

Španski borci, 20. september 2018 ― Harmonikar Marko Brdnik in kitarist Uroš Rakovec sta uigrana glasbena naveza, ki jo na čezžanrskem zvočnem potovanju dopolnjuje bobnar Marko Lasič. Novoustanovljeni trio, ki letos koncertira po vsej Sloveniji, si je nadel ime Baldur - po nordijskem bogu svetlobe, sijaja in miru. Polnokrvno glasbeno sozvočje samosvojih ustvarjalcev z vizualno in glasbeno čarovnijo nadgradijo plesalci in gostje ter občinstvo popeljejo v Obljubljeno deželo, kot nosi naslov koncertnega doživetja.
Odprtje Festivala Maribor ter sezon Slovenske filharmonije in SNG Nova Gorica

Odprtje Festivala Maribor ter sezon Slovenske filharmonije in SNG Nova Gorica

ARS Svet kulture, 20. september 2018 ― Predstavili bomo izbrane knjižne novosti ZRC SAZU in napovedali odprtje retrospektive filmov Ingmarja Bergmana. S koncertom Orkestra Haydnove filharmonije pod vodstvom dirigenta Nicolasa Altstaedta bodo nocoj odprli Festival Maribor; začeli se bosta tudi novi sezoni Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije in Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Predstavili bomo izbrane knjižne novosti ZRC SAZU in napovedali odprtje retrospektive filmov Ingmarja Bergmana, ki jo bodo v Slovenski kinoteki nocoj zagnali v spomin na stoletje, ki letos mineva od mojstrove smrti.
Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

Študijski filmi na FSF, Na obali Chesil, Vsi vejo, Gajin svet, Bergman: Eno leto, eno življenje

ARS Gremo v kino, 20. september 2018 ― Ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana predvajajo retrospektivo in dokumentarec o mojstrovnem najplodnejšem letu 1957. Potem ko smo prejšnjo oddajo namenili celovečercem iz tekmovalnega programa 21. festivala slovenskega filma, se bomo tokrat ozrli na kratke študijske filme. Ocenili bomo mladinski film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. V Slovenski kinoteki so ob 100. obletnici rojstva Ingmarja Bergmana zagnali retrospektivo mojstrovih del, ki so jo v Kinodvoru podprli s premiero portretnega dokumentarca Bergman: Eno leto, eno življenje. Ocenili bomo drami Na obali Chesil – nastala je po romanu in scenariju Iana McEwana – ter Vsi vejo, novo delo oskarjevca Asgharja Farhadija.
še novic