Pregled leta 2019: Film/TV

Koridor, 19. januar 2020 ― Pregled filmskega ter televizijskega dogajanja v preteklem letu sta spisala Žiga Fabjan in Aljaž Vogrin. The post Pregled leta 2019: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Predavanje prof. Rafka Valenčiča: Naš Hieronim

Predavanje prof. Rafka Valenčiča: Naš Hieronim

Finžgarjeva galerija, 19. januar 2020 ― "Hieronimus noster" – "Naš Hieronim". Takšen je bil programski naslov mednarodnega simpozija, ki sta ga od 23. do 26. oktobra pripravili Teološka in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti ob 1600 letnici smrti sv. Hieronima (347 – 419/20).  Hieronim ni samo "naš". Pripada vsemu človeštvu. Je eden izmed štirih zahodnih cerkvenih očetov, med nje prištevamo še škofa sv. Avguština (354-430) in sv. Ambroža (339-397) ter papeža sv. Gregorja Velikega (540-604), ki so utirali pot krščanstvu in teološki misli v tedanji svet in kulturo. Hieronimu pripada posebno mesto v preučevanju, prevajanju in razlagi Svetega pisma. Prispeval je svoj delež k spoznanju razodetja, kakor ga prinaša Sveto pismo, ki je s svoje strani njegovemu imenu zagotovilo spomin za vse čase in rodove. Hieronimovo razgibano življenje, strog in polemičen značaj sta bila hvaležen navdih za umetnike - slikarje in kiparje. Latinska ter v domače jezike prevedena svetopisemska besedila, polna sporočil in zgodb pa neizčrpen izziv za pisatelje, skladatelje in pedagoge. Ko v latinščini molimo Pater noster, Ave Maria, hvalnici Benedictus ali Magnificat se spomnimo, da nam je ta besedila zapustil sv. Hieronim. Lepo vabljeni na predavanje v prostorih Finžgarjeve galerije, v četrtek 23.01.2020 ob 19:30 uri. Vabljeni!

Nea z novim videom!

SPRP, 19. januar 2020 ― Mariborska punk rockovska godba Nea ima nov video za pesem "Od zemlja kon nebo" (Granici od zemlja). Štikl se nahaja na plošči "Ovakvi kao mi/Takšni kot mi", ki je izšla novembra 2019. Besedilo za pesem je napisal makedonski pesnik in glasbenik Jovica Ilić, večina posnetkov za video je bilo posnetih prostorih SCHW projekov v Mariboru. V njem igrajo sebe in nastopajo člani benda ter njihovi prijatelji. Snemanje in montaža je delo ekipe Artnea. Bend Nea je nastal na pogorišču Rukole in Onslowa leta 2016. Po Kisu in olju iz Rukolinega obdobja in koncu filma Onslowa, se je ekipa zožila na trden Nea Gnjavi trio Bojan Tomažič (bas in vokal), Said Bešlagič (kitara), Andrej Kustec (bobni) z dodatno pevsko podporo Eve Tomažič. Omenjeni akterji so bili ali pa so še del skupin Butli, CZD - Center za Dehumanizacijo, Blutwurst. Nea so se s komadoma "Moj dom" in "Ovakvi kao mi" zavihteli tudi na kompilacijo "Punk Rock Val 2019". Skupina je izdajo sveže plošče  pospremila s koncerti Beogradu (klub Urmus), v Inđiji (Scena fest), v Sarajevu, Mostarju, na Reki, v Veliki Gorici (Music festival). Album "Ovakvi kao mi/Takšni kot mi" je nove razsežnosti pridobil z uglasbitvijo besedil, ki so jih prispevali avtorji,  prijatelji iz širšega področja bivše Jugoslavije,v v jezikih v katerih pišejo: Tamara Čapelj, Dino Porović, Ratko Orozović (Sarajevo), Žarko Jovanovski (Zagreb), Dijana Uherek Stevanović (Subotica), Predrag Jakšić (Stara Pazova), Miodrag Jakšić, (Beograd), Anes Oručević (Mostar), Željko Perović (Maribor), Gordana Casanegra in Valerio Orlić (Reka), Jovica Ilić (Radoviš, Makedonija), Borče Panov (Skopje). Ovakvi kao mi by NEA maribor Piše: Matej Urbanč
Moj najboljši profil

Moj najboljši profil

MMC Gledamo, 19. januar 2020 ― Moj najboljši profil, ki se izmenično poigrava z elementi melodrame in psihološke srhljivke o spolni obsedenosti, je v prvi vrsti melanholičen komentar osamljenosti urbanih življenj, kjer so družbena omrežja še zadnja iluzija resničnega stika s soljudmi.

Stojan Kerbler: Moje vodilo je slikati s srcem

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal.

Knjiga 12.000 kilometrov greha Bernarde Jurič: „Kolesarjenje je za mene svoboda ...“

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― Pleterčanka Bernarda Jurič se je s svojim ekstremnim kolesarjenjem po Avstraliji zapisala med najboljše vztrajnostne kolesarke na svetu. Dve poti, ki ju je premagala v letu 2018, je opisala v izjemno zanimivi knjigi, ki ni potopisni dnevnik. Izšla je lani v jeseni, s pomenljivim naslovom 12.000 kilometrov greha, ki ga s pripisom „Čista jeba“ naredi še bolj atraktivnega in privlačnega, da bomo knjigo prebrali na mah, brez odloga. Njeni podvigi presegajo um, pamet, razmišljanje. „Res me zanimajo nekonvencionalne, ekstremne aktivnosti, če ekstremnost pomeni veliko oddaljenost od povprečja,“ pravi Bernarda.

Roman povezovanja in spoštovanja različnih

Štajerski tednik, 19. januar 2020 ― V nabito polnem refektoriju minoritskega samostana na Ptuju je župnik Branko Cestnik sredi decembra lani na že tradicionalnem adventnem večeru Društva izobražencev Viktorina Ptujskega predstavil svoj prvi roman z naslovom Sonce Petovione, ki govori o koreninah krščanstva na Ptuju in o praznovanju Jezusovega rojstva pred toliko leti v tem mestu.  
Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Misli, 19. januar 2020 ― Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.
Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Misli, 19. januar 2020 ― Letošnji veliki Prešernov nagrajenec, svetovno znani koreograf, plesalec in režiser, 91-letni Milko Šparemblek je med pogovorom za STA večkrat poudaril, da je "plesalec blago, ki ga je mogoče najeti". Meni, da so plesni koreografi izoblikovali klasično glasbo 20. stoletja in jo ustvarjajo tudi danes.

1736 – Rojen James Watt

Zgodovina na dlani, 19. januar 2020 19. januarja leta 1736 se je v škotskem mestu Greenock rodil britanski in škotski izumitelj, inženir, kemik, fizik, matematik in podjetnik James Watt. Leta 1781 je izboljšal parni stroj Thomasa Newcomna iz leta 1712. Wattov parni stroj je bil ključnega pomena za industrijsko revolucijo v Veliki Britaniji in drugod po… Preberi The post 1736 – Rojen James Watt appeared first on Zgodovina na dlani.

1736 – Rojen James Watt

Zgodovina na dlani, 19. januar 2020 19. januarja leta 1736 se je v škotskem mestu Greenock rodil britanski in škotski izumitelj, inženir, kemik, fizik, matematik in podjetnik James Watt. Leta 1781 je izboljšal parni stroj Thomasa Newcomna iz leta 1712. Wattov parni stroj je bil ključnega pomena za industrijsko revolucijo v Veliki Britaniji in drugod po… Preberi The post 1736 – Rojen James Watt appeared first on Zgodovina na dlani.
Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

Reka kot EPK2020 v znamenju mota “pristanišče različnosti”

ARS Kulturna panorama, 19. januar 2020 ― Danes na Reki začenjajo EPK z "Opero Industriale", v kateri sodeluje 130 izvajalcev, med njimi tudi delavski orkester z zvoki delovnih strojev, kot hommage vsem delavcem, ki so gradili nekdanje industrijsko mesto Začenjamo z najnovejšimi učinki uvedbe nižjega, 5 % davka na knjigo, nadaljujemo z današnjim začetkom programa Reka EPK 2020, predstavljamo pa tudi poudarke nove razstave »Srbski modernizem od 1880-1950« v Narodni galeriji. Opozarjamo tudi na opus videov in filmov Mihe Vipotnika v Slovenski kinoteki, na pravkar odprto razstavo arhitekta Borisa Podrecce ob njegovi 80-letnici na Dunaju, napovedujemo novo sezono »Anton Podbevšek Teatra« iz Novega mesta ter na pogovor z italijanskim ministrom za kulturo, ki ga je pripravil naš dopisnik iz Rima. Prihodnjo soboto odpira vrata druga letošnja Evropska prestolnica kulture (EPK Gallway na Irskem)
Rok Biček

Rok Biček

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 19. januar 2020 ― Prejemnik nagrade Prešernovega sklada za dokumentarni film Družina Gost oddaje je nagrajenec Prešernovega sklada Rok Biček, filmski režiser, scenarist, montažer in producent. Nagrado Prešernovega sklada Biček prejema za svoj drugi celovečerni film, dokumentarec Družina. Kot je v obrazložitvi zapisala Mateja Valentinčič, je film Družina “boleče intimna, a hkrati univerzalna psihosocialna kronika odraščanja v deprivilegiranem okolju, kar je režiser snemal celo desetletje. Vstopanje v odraslost je mučno za vsakogar, za otroke iz disfunkcionalnih družin pa še bolj.” V pogovoru z Urbanom Tarmanom je Rok Biček pojasnil, zakaj ne želi več komentirati slovenske filmske politike. Od premiere svojega celovečernega prvenca Razredni sovražnik se je namreč pogosto javno angažiral za izboljšanje razmer filmskega ustvarjanja, vendar je spoznal, da to nikogar ne zanima. “Če bi koga od odločevalcev, ki lahko kaj spremenijo, to zanimalo, bi že spremenil,” je dejal Rok Biček v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.  
še novic