Letos 50. podelitev Borštnikovega prstana

SiGledal Novice, 18. januar 2020 ― Na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil konec oktobra, bodo podelili 50. Borštnikov prstan. To najpomembnejšo nagrado za igralsko umetnost v Sloveniji vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo. Potem ko si ga je lani nadela Marinka Štern, bo šel letos na moško roko.

18. januar 2010 - v prenovljeni Osrednji knjižnici Celje na Muzejskem trgu sprejeli prve bralce

Kamra.si, 18. januar 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan 18. januarja 2010 - v prenovljeni Osrednji knjižnici Celje na Muzejskem trgu sprejeli prve bralce. Uradno odprtje je bilo 2. februarja 2010.  Projekt nove Osrednje knjižnice Celje je bila največja naložba Mestne občine Celje v kulturo v tedanjem desetletju. Investicija je vredna 12 milijonov evrov, od tega je del sredstev - 1,7 milijona evrov, prispevalo Ministrstvo za kulturo. Osrednja knjižnica Celje se je aktivno gradila zadnja tri leta, novi prostori, ki se razprostirajo na 4.700 m2 so dvakrat večji kot prejšnji, zaposleni pa so vanje preselili kar 350.000 enot. Povečana in povsem prenovljena knjižnica od takrat nudi uporabnikom sodobne knjižnice storitve, pripomogla pa je tudi k bolj živahnemu dogajanju v središču mesta. Sodoben knjižnični objekt je izjemnega pomena za uporabnike, knežje mesto in Slovenijo.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 18. januar 2020 ― Pri založbi Goga je izšel roman nemškega pisatelja Ralfa Rothmanna z naslovom Umreti spomladi, založba Učila International je izdala knjigo Edwarda Snowdna z naslovom Trajna evidenca. Založba Miš pa je izdala slikanico Petra Svetine z naslovom Timbuktu, timbuktu z ilustracijami Igorja Šinkovca.

V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

SiGledal Novice, 18. januar 2020 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera opere v štirih dejanjih Devica Orleanska skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Pod režijo globoke in čustvene opere se podpisuje Frank Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent pa je Simon Krečič. V naslovni vlogi bosta nastopili Nuška Drašček Rojko in gostujoča solistka Jelena Končar.

Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

SiGledal Novice, 18. januar 2020 ― Z družinskim mjauzikulom Obuti maček avtorja Andreja Rozmana - Roze se bo danes začel 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo osredotočen na vprašanje povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Za letošnje Bobre je na voljo dobrih 14.300 vstopnic za 163 prireditev 77 producentov, ki bodo izvedene na 36 prizoriščih.
V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

Misli, 18. januar 2020 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera opere v štirih dejanjih Devica Orleanska skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Pod režijo globoke in čustvene opere se podpisuje Frank Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent pa je Simon Krečič. V naslovni vlogi bosta nastopili Nuška Drašček Rojko in gostujoča solistka Jelena Končar.
1956 Prestranek – Predvojaška

1956 Prestranek – Predvojaška

Stare slike (Cerknica), 18. januar 2020 ― O predvojaških vajah je bilo že precej napisanega pri Starih slikah, tokratni prispevek je pripravil sam udeleženec vaj Viktor Žnidaršič. Na sliki so fantje iz Begunj, eden iz Cerknice in eden z Dolnjega Jezera, na vajah v Prestranku leta 1956. V letih, ko si dopolnil 18 let, smo morali fantje na predvojaške vaje. Na predvojaški smo spoznavali […]
Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

Misli, 18. januar 2020 ― Z družinskim mjauzikulom Obuti maček avtorja Andreja Rozmana - Roze se bo danes začel 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo osredotočen na vprašanje povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Za letošnje Bobre je na voljo dobrih 14.300 vstopnic za 163 prireditev 77 producentov, ki bodo izvedene na 36 prizoriščih.
Wow wow I ready made

Wow wow I ready made

ARS Likovni odmevi, 18. januar 2020 ― Goran Trbuljak, znan tudi kot filmski ustvarjalec, predstavlja tihožitja predmetov, vezanih na različna področja njegovega delovanja Goran Trbuljak, vsestranski vizualni umetnik, pionir konceptualne umetnosti, filmski ustvarjalec in avtor animiranih filmov iz Zagreba, v Galeriji Photon prikazuje najnovejši cikel svojih fotografij iz serije Skice za skulpturo. Gre za tihožitja s predmeti, ki so nekakšni atributi njegovih dveh poklicev – opazimo predmete kot so merilci svetlobe, kamere ali različna strokovna literatura. Trbuljak želi s temi tihožitji zastavljati širša vprašanja o mehanizmih umetnostnega sistema, ki določajo, kaj razumemo kot umetniško delo. Ta vprašanja so ga zanimala že na začetku njegove umetniške poti, ko je v 60ih letih prejšnjega stoletja kot del t.i. Nove umetniške prakse iskal alternativne načine ustvarjanja in razstavljanja. O razstavi in o likovnem delu ustvarjalca se je Aleksandra Saška Gruden pogovarjala z avtorjem Goranom Trbuljakom in kustosinjo razstave Branko Benčić.
Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

Izdajalec, Vsi proti vsem, Dragan Bjelogrlić, Filmski festival v Rotterdamu

ARS Gremo v kino, 18. januar 2020 ― Dragan Bjelogrlić je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za prispevek k evropski kinematografiji Ocenili bomo biografski film Izdajalec italijanskega režiserja Marca Bellocchia o mafijskem skesancu Tommasu Buscetti ter nov slovenski film Vsi proti vsem. Režiser in scenarist Andrej Košak je dogajanje postavil v manjše slovensko mesto, kjer se odvija umazani predvolilni boj za oblast. Pogovarjali se bomo s srbskim igralcem, scenaristom in producentom Draganom Bjelogrlićem, ki je obiskal Piran in na Festivalu evropskega in mediteranskega filma prejel nagrado za avtorski prispevek k evropski kinematografiji. Iz Pirana se bomo odpravili v Rotterdam, kjer do konca tedna poteka 49. mednarodni filmski festival.
Glasbene bitke in lamentacije /5/

Glasbene bitke in lamentacije /5/

ARS Skladatelj tedna, 18. januar 2020 ― Nekatere glasbene bitke ne slikajo dejanskih spopadov z orožjem, bobni in fanfarami, temveč pripovedujejo o boju med dobrim in zlim. To tematiko pogosto najdemo v […] Nekatere glasbene bitke ne slikajo dejanskih spopadov z orožjem, bobni in fanfarami, temveč pripovedujejo o boju med dobrim in zlim. To tematiko pogosto najdemo v ensaladah. Najbolj znani skladatelj takšnih skladb je Matheo Flecha, ki je ustvarjal v tridesetih in štiridesetih letih šestnajstega stoletja. Njegove ensalade je skoraj trideset let po njegovi smrti izdal njegov nečak in o njihovi priljubljenosti pričajo nešteti prepisih in priredbe. Poleg Flechove glasbe v oddaji predstavljamo tudi skladbe Bernarda Storaceja, Clémenta Janequina, Andree Gabrielija in Andréja Philidorja.
Pogovor o duhu rocka v opoziciji

Pogovor o duhu rocka v opoziciji

SIGIC - Novice, 18. januar 2020 ― Spomin na pestro dogajanje slovenskega rocka v opoziciji, ki ga je novembra s spremljevalnim programom v ljubljanski Galeriji P74 zaznamovala Razstava RIO: Rock v opoziciji, zagotovo sodi med najpomembnejše dogodke lanskega leta, posvečene zgodovini domače popularne glasbe.

BIO 26. Odprto znanje: Kam gre smer K?

MAO, 18. januar 2020 ― BIO 26 se bliža koncu in želeli bi povzeti dogodke zadnjih nekaj mesecev. Med bienalom je Smer K ustvarila novo platformo za meddisciplinarne razprave in predlagala novo ergonomijo podajanja znanja. Za zaključek bi radi zastavili sledeča vprašanja: Je bila Smer K izziv statusu quo starim učnim formatom? Je bil drugačen pristop koristen? Ali je Smer K treba dodatno nadgraditi?
še novic