Prihodnost je v socialni državi in solidarnosti

Prihodnost je v socialni državi in solidarnosti

Radio Študent, 22. september 2014 ― V sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji zavod Divja misel v septembru in prvem tednu oktobra organizira pogovore, ki temeljijo na 5 tematskih usmeritvah evropske strategije Evropa 2020. V želji po pridobivanju bolj poglobljenega pogleda na te usmeritve, predvsem v kontekstu Slovenije, ter spodbujanju debate o ustreznosti ciljev in usmeritev so na pogovore povabili raznovrstne goste. V primeru, da imate na danes slišani ali kateri drugi pogovor iz cikla Evropske knjižnice pod krošnjami kakšen komentar ali želite izraziti svoje mnenje, vas zavod Divja misel poziva, da jim pišete na nabiralnik@divjamisel.org. Na tretjem dogodku Evropske knjižnice pod krošnjami sta sodelovala Vesna Leskošek, profesorica s Fakultete za socialno delo, in novinar Večera Vasja Jager, ki je prevzel vlogo moderatorja pogovora. Tema pogovora se je nanašala na pojav revščine v Sloveniji in Evropski uniji ter predvsem na neuspešne načine spopadanja z njimi.
OFF Britanske ponudbe

OFF Britanske ponudbe

Radio Študent, 22. september 2014 ― V Hong Kongu se danes začenja prva izmed protestnih akcij proti odločitvi Pekinga, da v povezavi s tem, kdo lahko kandidira za mesto “šefa” Hong Konga, uvede vrsto proceduralnih pogojev, ki bodo komunistični stranki kitajske zagotavljali, da obdrži politično kontrolo nad mestom. Volitve se kanijo zgodili leta 2017. Protesti se bodo začeli s študentskim bojkotom predavanj na glavnih univerzah. Gibanje Occupy Central With Love and Peace pa naj bi hkrati začelo z blokado osrednjega poslovnega distrikta. Gre za prvo veliko protestno akcijo po letu 2012. Naj spomnimo, da je takrat 8000 študentov s protesti pred kitajsko univerzo doseglo, da je kitajska centralna vlada zamrznila poizkus uvedbe tako imenovanega nacionalnega izobraževalnega programa, ki so ga študentje razglasili za poizkus politične indoktrinacije. Protesti pa so se odvijali tudi v Rusiji. Na ulicah Moskve se je po različnih poročilih zbralo okoli 50.000 ljudi, ki so izrazili svoje nestrinjanje z vpletenostjo Rusije v dogajanje v Ukrajini. Gre za prvo veliko protiputinovsko zborovanje po marcu, tudi takrat pa so protestniki izražali nezadovoljstvo nad rusko politiko do zahodne sosede. Sicer ankete javnega mnenja beležijo močno podporo Putinovemu načinu razreševanja novonastalega konflikta. Dva tedna pred predsedniškimi volitvami pa postaja vedno bolj razburkano v političnih vodah Brazilije. Po smrti popularnega kandidata Eduarda Camposa iz vrst Brazilske socialistične stranke ponovno izvolitev predsednice Dilme Rousseff resno ogroža kolegica iz strankarskih vrst Camposa, Marina Silva. Veteranka okoljevarstvenih bojev je v predsedniški boj vstopila pravzaprav od nikoder, po zadnji mnenjski raziskavi Datahofolha pa za predsednico Rousseff zaostaja le za sedem odstotnih točk. Mnoge druge mnenjske raziskave pa Marini Silva napovedujejo celo zmago. Bolje kaže bolivijskemu Evu Moralesu, ki naj bi se že v tretje zavihtel na predsedniški stolček naslednji mesec, sodeč po javnomnenjskih raziskavah pa zato ne bo pot
Novačenje islamskih borcev

Novačenje islamskih borcev

Radio Študent, 22. september 2014 ― Že v OFF-u smo poročali o današnji aretaciji islamskih verskih voditeljev na Kosovu. Obtoženi so kršenja ustavnosti in ogrožanja varnosti države. Podobna akcija se je zgodila že v avgustu, kjer je bilo aretiranih štirideset potencialnih skrajnežev. Islamska država je pri novačenju novih borcev uspešnejša kot podobne radikalnejše organizacije pred njo. Fenomen spletne indoktrinacije, razloge za vstop zahodnjakov v vrste borcev islamske države in represivne ukrepe, ki jih Evropska Unija sprejema, da bi dotok borcev zajezila sta za nas komentirala obramboslovec Vladimir Prebilič in varstvoslovec Denis Čaleta.
Globalno protestiranje proti podnebnim spremembam

Globalno protestiranje proti podnebnim spremembam

Radio Študent, 22. september 2014 ― Tekom minulega vikenda so se širom sveta odvili protesti v sklopu People’s Climate March oziroma Človeštvo za podnebje, ki je mobiliziralo več stotisoč ljudi v več kot 2000 mestih znotraj 166 držav. Centralni dogodek se je imel zgoditi v New Yorku, kjer bo v torek tudi potekalo vrhovno zasedanje Organizacije Združenih Narodov katerega osrednja tema bo ravno naslavljanje klimatskih sprememb. Protestniki skušajo opozoriti na impotentnost dosedanjih politik in z javnim izražanjem nezadovoljstva zagotoviti konretnejše spremembe. O namenu tega protestiranja, naslovljenih problematikah in daljnosežnosti protestov smo se pogovarjali z aktivistom Robertom Robinsonom in filozofom Lukom Omladičem.
Riddim Operator #174 !!!

Riddim Operator #174 !!!

Radio Študent, 22. september 2014 ― Počasi se vračamo nazaj na stare tirnice, kar pomeni, da rolamo spet nekaj novitet... zaenkrat v roots stilu založb Ink-A-Link in Ranch Entertainment. Poleg tega bodo večji del oddaje predstavljali komadi starejše izdelave... rolali bomo obskurne zadeve iz konca 70. in začetka 80., oldskul klasike in komade, ki bi jih morali poznati pa jih ne. Imeli bomo še en deja vu na Outlook, tokrat s še zadnjim intervjujem - če pa vas zanima s kom, pa se priklopite ob znani uri, na znano frekvenco.   mail:  riddimoperator@gmail.com http://www.facebook.com/riddimoperator.oddaja ponovitev ( rok trajanja 1 teden ! ):  https://soundcloud.com/riddim-operator   RIDDIM OPERATOR No.174 PLAYLIST: Bunny General - Mek Them Rock / Jstar Remix (forthcomin' Nice Up!) Alton Ellis - Again (Ellis) Tyrone Taylor - Hurt Me (Advance) General Plough - One More River (Black Originator) The Blackstones - Open The Gates (Chanan-Jah) Horace Andy & Lone Ranger - Be Good (Ink A Link Records) Skarra Mucci - Let's Party (Ink A Link Records) Christopher Martin - Playing Games With My Heart (Ranch Entertainment) Shaggy - Work So Hard (Ranch Entertainment) Hopeton Lewis - Take It Easy (Soul Jazz Records) Solo Banton Interview Live @ Outlook 2014 Mungo's Hi Fi ft. Solo Banton - Dancehall School (Scotch Bonnet) Ranking Dread - Super Star (Freedom Sounds Records) U Roy - Stick Together (Trojan Records) Clint Eastwood & General Saint - Tribute To General Echo (Greensleeves Records)
Megla 20. stoletja

Megla 20. stoletja

Zavod En-Knap, 22. september 2014 ― Dvajseto stoletje je stoletje filma. Filmske glasbe. In je stoletja plesa. Film je vzpostavil montažo kot osrednje načelo, ključni »terminus tehnikus« novih medijev. Predstava v režiji Matjaža Zupančiča skozi arhetipske plesne, filmske in glasbene vzorce raziskuje paradoks umetnosti v najbolj krvavem stoletju: pričevanje kulture kot dokument barbarstva (Benjamin).
20th Century Fog - Megla stoletja

20th Century Fog - Megla stoletja

Zavod En-Knap, 22. september 2014 ― Že iz časa modernizma velja, da gledališki dogodek lahko vznikne iz česar koli – tudi iz telefonskega imenika. Dvajseto stoletje je neke vrste telefonski imenik, samo da večina številk že zvoni v prazno. Skoraj nihče se ne javi več. Stvari se počasi meglijo. A prostori, kjer v prazno zvoni naša radovednost, niso mrtvi arhivi. Nasprotno. So žive slike spominov na prihodnost, ki konstituirajo sodobnega človeka.

20th Century Fog - Megla stoletja

Zavod En-Knap, 22. september 2014 ― Že iz časa modernizma velja, da gledališki dogodek lahko vznikne iz česar koli – tudi iz telefonskega imenika. Dvajseto stoletje je neke vrste telefonski imenik, samo da večina številk že zvoni v prazno. Skoraj nihče se ne javi več. Stvari se počasi meglijo. A prostori, kjer v prazno zvoni naša radovednost, niso mrtvi arhivi. Nasprotno. So žive slike spominov na prihodnost, ki konstituirajo sodobnega človeka.
HAMMERHEAD, TANKER, FRANZ KAFKA ENSEMBLE

HAMMERHEAD, TANKER, FRANZ KAFKA ENSEMBLE

Radio Študent, 22. september 2014 ― Močvara, Zagreb, Hrvaška, 20. 9. 2014   V soboto zvečer se je v zagrebški Močvari zgodil koncert skupin Hammerhead, Tanker in Franz Kafka Ensemble. Hrvaška prestolnica je gostila enega najbolj znanih predstavnikov založbe Amphetamine Reptile, in sicer ameriške Hammerhead. Če je seattelska založba Sub Pop poskrbela za začetek grunge glasbe, je Amphetamine Reptile nedvomno prva neodvisna založba, ki je svoje izdaje označila pod žanrom noise ali noise rock. Tom Hazelmyer je omenjeno založbo ustanovil pri svojih enaindvajsetih letih, potem ko je njegov bend Halo Of Flies zavrnilo več založb. S središčem v Minneapolisu je izdajal plošče bendom, kot so Melvins, Killdozer, Jesus Lizard in drugi. Močvara in dan pred tem murskosoboški MIKK sta bila tako pravi časovni stroj za nazaj v devetdeseta. Nekaj minut pred deseto je na oder stopila zasedba Franz Kafka Ensemble. Bend je nastal iz pepela hrvaških noise rock veteranov Peach Pit, okrepljen z brass sekcijo in vibrafonistom. Kot sami pravijo, novonastala zasedba nima skupnih vezi z razpadlimi Peach Pit, ki jih pravkar slišimo v ozadju. V štirih inštrumentalnih kompozicijah so pokazali svojo glasbeno natančnost, v kateri se improviziranimi deli treh pihalcev prepletajo z zvočno podlago kitarista, basista in bobnarja, piko na i pa doda vibrafonist z raznimi vložki. Najbolj sta izstopala bobnar in njegovo ritmično mešanje, ki je povezovalo celotni orkester. Njihova glasba se giblje vse od zasanjanega math rocka pa vse do improviziranih ritmičnih delov s čisto ubirajočo kitaro. Definitivno je zasedbo treba spremljati v nadaljnje, saj napovedujejo sodelovanje z Rhysom Chathamom, ameriškim skladateljem, ki deluje kot multiinštrumentalist in komponist avantgardne glasbe že od leta 1971. Po dobrih tridesetih minutah so Franz Kafka Ensemble ogreli publiko in zapustili oder. Naslednji so oder zasedli Tanker. Dve kitarista in bobnar so takoj na začetku presenetili z zelo dobrim in glasnim zvokom. Kitarist  Mihael Bele, ki ga prav tako
Ogled Pergamonskega oltarja vsaj pet let ne bo mogoč

Ogled Pergamonskega oltarja vsaj pet let ne bo mogoč

Večer, 22. september 2014 ― Ogled znamenitega Pergamonskega oltarja, ki je razstavljen v glavni galeriji v Pergamonskem muzeju v Berlinu, od nedelje ne bo več mogoč. Glavno galerijo bodo namreč zaradi prenove zaprli vsaj do leta 2019. Pred muzejem se tako te dni vijejo vrste obiskovalcev, ki si želijo še zadnjič pred zaprtjem ogledati slavni Pergamonski oltar. Na Prusko fundacijo za kulturno dediščino, ki ...

Pri Celjski Mohorjevi brezčasna Frankl in Alice Herz Sommer

Misli, 22. september 2014 ― Ljubljana, 22. septembra (STA) – Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali in predstavili knjigo Caroline Stossinger z naslovom 110 modrosti Alice Herz Sommer in ponatis knjige utemeljitelja logoterapije Viktorja E. Frankla Volja do smisla. Tako Frankl kot pianistka Herz Sommerjeva sta preživela holokavst ter dokazala, da je moč z optimizmom zreti v svet tudi v […]
GOT NO STYLE TO CRAMP LIKE MARCUS CAMBY CAN

GOT NO STYLE TO CRAMP LIKE MARCUS CAMBY CAN

Radio Študent, 22. september 2014 ― TRACKLIST 1. Homeboy Sandman - Yeah, But I Can Rhyme Though 2. Homeboy Sandman - Low Co. 3. Homeboy Sandman - Unforgettable 4. Homeboy Sandman - Rain 5. Homeboy Sandman - Whatchu Want From Me? 6. Homeboy Sandman - Couple Bars 7. Homeboy Sandman - Not Really 8. Homeboy Sandman - Men Are Mortal 9. Homeboy Sandman - Peace And Love 10. Homeboy Sandman - Musician 11. Homeboy Sandman - Runts 12. Homeboy Sandman - Echoes 13. Homeboy Sandman - Wade In The Water 14. L'Orange feat. Homeboy Sandman - Mind VS Matter 15. Homeboy Sandman - America, The Beautiful
Udarniška Filmopeka: Balada o Narayami

Udarniška Filmopeka: Balada o Narayami

Zavod Udarnik, 22. september 2014 ― Sreda, 24. september ob 20.00 Po poletnem premoru se ponovno vrača Udarniška Filmopeka, ki nastaja v sodelovanju med MISC INFOPEKA (Pekarna Magdalenske mreže), Zavodom Udarnik. Tokrat si bomo v okviru 60-letnice Cannske Zlate Palme ogledali japonski film Balada o Narayami, ki je to prestižno nagrado prejel leta 1983. Po filmu se bomo o ogledanem pogovorili […]
Miti o vzhodnoevropski umetnosti

Miti o vzhodnoevropski umetnosti

Radio Študent, 22. september 2014 ― Nocoj se bomo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova spraševali o mestu vzhodnoevropske umetnosti v umetnostno zgodovinskem narativu. Predavala bosta priznana strokovnjaka za dotično tematiko Piotr Piotrowski in Klara Kemp-Welch. Več o večeru, ki poteka v soorganizaciji SCCA in Društva Igor Zabel nam bo povedala programska vodja slednjega, Urša Jurman. ///////////////////////////////////////////////////////// *izjava se nahaja v posnetku /////////////////////////////////////////////////////////   Na telefon smo dobili tudi predavateljico, ki nam je povedala nekaj besed o vsebini nocojšnjega predavanja. ///////////////////////////////////////////////////////// *izjava se nahaja v posnetku /////////////////////////////////////////////////////////   Dr. Kemp-Welch pa smo tudi vprašali če so se nemara neke regionalne posebnosti vzhodnoevropske umetnosti porazgubile po padcu Berlinskega zidu. ///////////////////////////////////////////////////////// *izjava se nahaja v posnetku /////////////////////////////////////////////////////////   Vljudno vabljeni na predavanje nocoj ob osemnajstih.     Kulturne novice je pripravil Nejc Slukan.

Megla 20. stoletja (4.12.2014 20:00)

Španski borci, 22. september 2014 ― Dvajseto stoletje je stoletje filma. Filmske glasbe. In je stoletja plesa. Film je vzpostavil montažo kot osrednje načelo, ključni »terminus tehnikus« novih medijev. Če je v običajni naraciji montaža osnovno sredstvo za strukturiranje zgodbe – pomenov (to velja tako za film in gledališče kot ples) – je v našem primeru stvar obrnjena: osrednja zgodba je montaža sama. Skozi arhetipske plesne, filmske in glasbene vzorce predstava raziskuje paradoks umetnosti v najbolj krvavem...

20th Century Fog - Megla stoletja (4.12.2014 20:00)

Španski borci, 22. september 2014 ― Dvajseto stoletje je čas erupcije novih umetniških praks, iskanja novih tehnologij; hkrati gre za najbolj krvavo obdobje v zgodovini človeštva. Gledališka plesna predstava 20th Century Fog – Megla stoletja raziskuje ta paradoks in uprizarja nekatere poudarke, ki jih najde v razmerju med komercialnim in angažiranim, stvarnim in abstraktnim, plesom in filmom – med kulturo in barbarstvom. Na nedeljski matinejski reprizi ob 11. uri med predstavo omogočamo brezplačno varstvo otrok, ki se...
"Kako se zovem"

"Kako se zovem"

Radio Študent, 22. september 2014 ― Pogovor z Aljošo Ternovškom o predstavi 25.671 Prešernovega gledališča Kranj v ljubljanskem Rogu. Prispevek Aleksandre Sokolović iz Sarajeva: sodelovanje mladih umetnikov iz BiH in Srbije. Pogovor v živo z Leilo Aleksandro Jelić o njeni pesniški zbirki "13". Glasba: Artan Lili "Srce", Damir Avdić "Repetitio", Ivana Picek "Na rubu neke šume", Leila "Kjer je sonce doma", Leila "Ti si". Foto: Leila Aleksandra Jelić  
Gledališče in prostor

Gledališče in prostor

Radio Študent, 22. september 2014 ― V zdaj že klasičnem delu o temeljnih transformacijah gledališkega medija 20. stoletja Hans Thies Lehmann med drugim zapiše: “Ko nastopajo tovarniška hala, elektrarna, odpad, pade na njih nov ‘estetski’ pogled. Pogled se predstavi. Postane soigralec, ne da bi bil vezan na določen pomen. Ni preoblečen, temveč je viden. Toda v takšni situaciji so soigralci tudi gledalci. Kar krajevno določeno gledališče uprizori, je namreč tudi neka raven skupnosti igralcev in gledalcev. Vsi pa so obenem gostje kraja, vsi so tujci v svetu tovarne, elektrarne, montažne hale. Enako izkusijo nevsakdanjo izkušnjo velikanskega prostora, neprijazno vlago, morda razpadanje ali propad, v katerih je mogoče občutiti sledove proizvodnje in zgodovine. V tej skupni prostorski situaciji pride spet do izraza motiv mišljenja gledališča kot deljenega časa, kot skupna izkušnja”. Lehmann tu sicer cilja na tako imenovano site specific theater oziroma krajevno določeno gledališče, ki je ena izmed lastnosti prostorske umestitv
Fešte in volitve

Fešte in volitve

Radio Študent, 22. september 2014 ― Napovedujemo "Bosansko sijelo" v Medvodah, salonsko pokomentiramo nove državne in kantonalne volitve v Bosni in Hercegovini, ki bodo v nedeljo 12. oktobra, in se spominjamo padlih bosanskih rudarjev, ki jih je v začetku meseca vzela jama rudnika Raspotočje v Zenici. 

Jančar med nominiranci za francosko nagrado femina

Misli, 22. september 2014 ― Pariz, 22. septembra (STA) – Slovenski pisatelj Drago Jančar je eden izmed 14 kandidatov za prestižno francosko književno nagrado femina v kategoriji tujih romanov. Za nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1904, se Jančar poteguje z romanom To noč sem jo videl. Zmagovalci bodo znani 3. novembra. Jančarjev roman, ki je v Franciji pod naslovom […]
ARTEFAKT 105: Idiot Revisited

ARTEFAKT 105: Idiot Revisited

Radio Študent, 22. september 2014 ― Idiot #1: ARTEFAKT 104: Idiot 25. 8. 2014 Za zvočno matrico si vzamemo kratki eksperimentalni film Nika Novaka - IDIOT (2013), po istoimenskem romanu Dostojevskega, ki je svojo premero doživel na letošnjem Festivalu slovenskega filma. INTERPRETACIJA: RUS: Fiškinova mama (-20% speed) ENG: Niko Novak ('no effect') SLO: Polona Torkar (-20% speed) SRB: Bojan Anđelković (-1/2 tona/echo) ------------------- Idiot #2: Posnetek glasbene spremljave poeziji na dogodku PrivID v Parku, paraliterarne organizacije I.D.I.O.T Ciniša @ PrivID v Parku (I.D.I.O.T) 18. 7. 2014  

Lenny Kravitz pri 50 letih z novim albumom

Misli, 22. september 2014 ― Pariz, 22. septembra (STA) – Lenny Kravitz se po oblikovanju čevljev in igranju v filmih – med drugim tudi v Igrah lakote – pri 50 letih vrača na glasbeno sceno. Večkratni dobitnik grammyja za torek napoveduje izid novega albuma Strut. Kot je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP v Parizu, kjer živi, albuma ni načrtoval […]
Kdor prej umre, bo dlje mrtev ali Razodevanje neke ideologije

Kdor prej umre, bo dlje mrtev ali Razodevanje neke ideologije

Airbeletrina, 22. september 2014 ― Eseji iz knjige letošnjega Rožančevega nagrajenca, lanskega nominiranca, gotovo niso nekaj, kar si običajno predstavljamo pod imenom »slovenski esej«. Četudi so v podnaslovu označeni za prav to, eseje o Sloveniji, Slovencih in svetu v času krize. A po drugi strani bi se tudi teksti Marjana Rožanca težko kvalificirali pod to oznako, ob kateri pomislim na bolj ali manj zmerne tekste o slovenski biti, hudomušna moraliziranja o narodovem razvoju, osamosvajanju, dodobra prekuhana z evropskim humanizmom, zahodnimi vrednotami, dežurno kritičnimi, a pokroviteljsko spodbudnimi pripombami o bodočnosti. Ne, Rožančeve peklenske maše se v nasprotju z dandanašnjimi esejističnimi produkcijami berejo čisto preveč divje; radikalizirane, neevropske, preveč žgejo.
1943 Rab – Paketi za internirance

1943 Rab – Paketi za internirance

Stare slike (Cerknica), 22. september 2014 ― Fotografija je iz albuma “Rab”, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Pod fotografijo je v albumu napis: “Pesatura dei viveri per gli internati”, torej je na fotografiji tehtanje hrane namenjene internirancem. Iz fotografije je razvidno, da količine nikakor niso v razmerju s številom internirancev v taborišču. Spominjam se nekega pogovora z g. Silvo Šepec, […]
Oživljanje “levih duhov”

Oživljanje “levih duhov”

Dnevnik, 22. september 2014 ― »Vse odkar sem še kot mulc videl Kes, sem si želel nastopiti v kakšnem filmu Kena Loacha,« je na ljubljanski premieri Loachevega filma Jimmyjev dom razlagal njegov glavni igralec Barry Ward. Igralci sicer radi rečejo kaj takega, toda če si nekdo...
Literarni leksikon o naratologiji

Literarni leksikon o naratologiji

Pogledi, 22. september 2014 ― Čeprav je vprašanje, kaj sploh je naratologija oziroma teorija pripovedi, še vedno odprto, bi jo lahko zelo osnovno opredelili kot disciplino, ki se posveča proučevanju zgodbe (oziroma strukture znakovnih sistemov v drugih disciplinah). Naratologija v literarni vedi torej po eni strani proučuje sam način pripovedovanja, pripovedovalca, pripovedne tehnike …, po drugi pa strukturo pripovedi, povezavo med dogodki in podobno.

Vsega je kriva Leteča krava

Večer, 22. september 2014 ― Lutkovno gledališče Maribor (LGM) je bilo ustanovljeno 8. decembra 1973 z združitvijo dveh ljubiteljskih lutkovnih gledališč v mestu. Začetek rednega delovanja predstavlja premiera predstave Leteča krava v režiji prvega direktorja gledališča Bojana Čebulja 28. novembra 1974. Letošnji jubilej zaznamujejo z vrsto manjših dogodkov skozi vse leto, med drugim z obnovitvijo ene najuspešnejših predstav, ...
Kulturen sprejem nekulturnice

Kulturen sprejem nekulturnice

Večer, 22. september 2014 ― Kultura se je vsaj pri nastajanju zadnjih treh vlad mukoma in ne zelo uspešno izvijala iz krča nepriznavanja. Vrhunec njene obrobnosti in nepomembnosti pri urejanju državotvornih rabot je bila ukinitev samostojnega kulturnega ministrstva v Janševi vladi pred tremi leti. Takrat je superministrstvo vodil gradbeni informatik, esdeesovski simpatizer Žiga Turk, ki jo je na zaslišanju v parlamentu ...
Zgodbe, ki jih živimo vsak dan

Zgodbe, ki jih živimo vsak dan

Večer, 22. september 2014 ― Sobota je že desetletja dan za lutke. Vsaj v Mariboru. In ne le za otroke, tudi njihovi starši (za)živijo ob njih. Kljub pogostemu stokanju kulturnih institucij o zmanjšanem interesu za kulturo je mariborsko lutkovno gledališče namreč polno. Pa najsi igrajo klasiko, Pepelko, Žogico Nogico, Pekarno Mišmaš, Martina Krpana, Turjaško Rozamundo, ali eksperimentirajo s sodobnejšimi predstavami, obisk ...
Pod arkadami 500. koncert Godalnega kvarteta Feguš

Pod arkadami 500. koncert Godalnega kvarteta Feguš

Večer, 22. september 2014 ― Godalni kvartet Feguš je v soboto izvedel svoj 500. koncert, poimenovali so ga Pod zvezdami. Pod arkadami pri prvem ribniku v mariborskem Mestnem parku so odigrali program klasične glasbe. Kvartet sestavljajo Filip Feguš in Simon Peter Feguš, violini, Andrej Feguš, viola, in Jernej Feguš, violončelo. Po začetkih šolanja v domačem Mariboru so študij nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v ...

Koncerti, predstave in drugi številni dogodki

Večer, 22. september 2014 ― Narodni dom (ND), ki slovi najbolj po izvedbi Festivala Lent, je pred dnevi predstavil novo sezono, ki je polna najrazličnejših dogodkov, koncertov in gledaliških predstav. Poleg stavbe, v kateri domuje ta največji občinski javni zavod, namreč ND "skrbi" še za kar nekaj stavb v Mariboru: za Karanteno, dvorano Union, Sodni in Vodni stolp, od lani pa še za Vetrinjski dvor, kjer so že vzpostavili ...
Nagrada BIO 50 mariborski skupini Nanoturizem

Nagrada BIO 50 mariborski skupini Nanoturizem

Večer, 22. september 2014 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so ob začetku bienala oblikovanja BIO 50 podelili nagrade. Glavno nagrado za najboljše sodelovanje je prejela mariborska skupina Nanoturizem, ki sta jo vodila mentorja Tina Gregorič in Aljoša Dekleva. Častne pohvale so bile deležne skupine Oblikovanje življenja, Motorne enote in Sistem mode. Nanoturizem je izjemen primer uporabe iznajdljivosti ...

Do odprtih obzorij z Večerovo kolumnistko Dragico Korade

Večer, 22. september 2014 ― V svečani dvorani knjižnice Rotovž v Mariboru bo v torek ob 19. uri pogovor z novinarko, kolumnistko in publicistko Večera Dragico Korade. Pretanjeni opazovalki ne le slovenskih političnih in družbenih stranpoti ter angažirani raziskovalki, kot so zapisali v vabilu, je nedavno pri založbi Litera v zbirki Znamenja izšel knjižni izbor njenih kolumen z naslovom Trojanski pes. Družbenokritični ...
Rožančeva nagrada Marcelu Štefančiču jr.

Rožančeva nagrada Marcelu Štefančiču jr.

Večer, 22. september 2014 ― Na Trubarjevi domačiji na Rašici so v soboto Marcelu Štefančiču jr. izročili nagrado Marjana Rožanca za knjigo esejev Kdor prej umre, bo dlje mrtev. Za nagrajenca je bil razglašen v četrtek na tradicionalni prireditvi, ki jo uvaja pogovor z nominiranci. Letos so bili to še Matjaž Lunaček, Boštjan Narat in Miha Pintarič. Štefančič jr. je ob prejemu nagrade dejal, da vsi nominiranci bolje pišejo kot ...
Ena uspešnejših posledic EPK Maribor

Ena uspešnejših posledic EPK Maribor

Večer, 22. september 2014 ― Jazzovskega saksofonista, pihalca, skladatelja, občasno pianista in v zadnjem času vse pogosteje tudi pevca srednje generacije (rojen v Mariboru leta 1977) Vaska Atanasovskega smo prejšnji teden ujeli tik pred odhodom na krajšo turnejo po Angliji in iskanjem čim bolj ugodnega nakupa letalskih vozovnic do Argentine, kamor se njegov trio odpravlja konec oktobra. Vmes, natančno v četrtek, 25 ...
še novic